luni, 23 ianuarie 2023

Ziua scrisului de mână - Citate favorite (4)

 


Pentru că azi sărbătorim Ziua internațională a scrisului de mână, câteva citate despre scrisul de mână și caligrafie:

🖋 Scrisul de mână exprimă sufletul nostru, stilul sau persoalitatea” - Umberto Eco

🖋 „Arta de a scrie este arta de a descoperi lucrurile în care crezi” - Gustave Flaubert

🖋 La școală
Din ora de caligrafie
Rețin un fapt ce pare-anost:
Creionul, de exemplu, scrie
Chiar și-n mâna unui prost” Epigramă de Nicolae Nicolae

🖋 Un lucru-mi vine azi în minte
Și mi se potrivește mie:
Atât cât inima mai simte,
Mâna va continua să scrie!”
 - Flick Domnul Rimă

🖋 Scrisul frumos pe are îl admir este acela care fără să scoată ochii, îl oprește și îl reține pe cititor și-i silește gândul să nu înainteze decât cu încetinitorul.”  - Andre Gide


primită pe telefon



Postarea participă la ”Jocul de luni” ce constă în redarea unor Citate favorite, joc găzduit acum de Suzana.


8 comentarii:


  1. UIte- acum ma pregatesc si eu sa ii acord scrisului de mana putina atentie (dupa cateva esecuri lamentabile - numai sa isi revina ochii, vad numai stelute de la o lampa menita sa ma ajute sa vad mai bine ce fac... haha).
    Imi plac citatele alese de tine :D. In special Gide, Eco si Flaubert. :D
    Uneori gasesc foarte linistitor si chiar tamaduitor scrisul de mana... :).
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De când mă știu metoda cea mai ușoară de a învăta pentru mine a fost să scriu de mână lecția pe care o am de învățat. Nu procedam asa și la poezii de exemplu, dar în facultate, toate cursurile mi le-am transcris și așa le-am învățat.

      Ștergere
  2. Nu mai stiam ca ieri a fost aceasta zi a scrisului de mana. Sincer, mie imi place, chiar daca il am cam neuniform. Aveam si o tendinta de a scrie cu stanga insa nu mi s-a permis la inceputul scolii. Nu stiu daca din cauza asta sau nu, il am asa cum il am, chiar daca se intelege totusi. Am ramas cu dorinta de a invata scrierile alea ronde, gotice.
    Multumesc pentru aducere aminte, draga Niko! Seara frumoasa!
    La Multi Ani de Ziua Unirii!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil esti ambidextră. Și eu sunt, dar tot la fel nu am fost lasată să scriu cu stânga dar nici nu-mi aduc aminte să mă fi chinuit sa scriu cu dreapta cum am auzit povești de la cei stângaci - stângaci. Am învățat să scriu frumos și repejor și cu stânga dar fără exercițiu permanent începi să ruginești. Îmi e mai ușor cu dreapta. Și aproape orice îmi propun să fac cu stânga reușesc. Pt că domnișoara cea mare e stângace am avut o perioada în care mai întâi învătam să fac eu cu stânga ( de ex să tricotez sau să cos cruciulitele) apoi o învățam pe ea.
      Mi-ar plăcea să fac acum un curs de caligrafie si modernă dar si medievala.
      La multi ani de Ziua Unirii!

      Ștergere
  3. Îmi place să scriu de mână. Am făcut caligrafie in școală pentru doi ani și a contat mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar o materie care s-a scos din programa, caligrafia, care avea un rol important. Si cum suntem în epoca tehnologiei și toate subiectele de lucrari vin tipărite de foi, nu mai sunt scrise pe tablă, uite asa copiii din ziua de azi nu mai știu să citească scrisul de mână. Dacă îl citesc pe al lor propriu este deja un avantaj.

      Ștergere
  4. Am uitat de aceasta zi! In fiecare an uit, ce sa mai...! 😊
    Scriu teribil de urat! Mi s-a spus ca scriam frumos... Poate mi-am "stricat" scrisul cand a tot trebuit sa scriu in viteza, in fel si fel de "pozitii" si locuri... Nu mai conteaza. Totusi, cu stiloul scriu lizibil fara sa ma straduiesc rea mult. Ador sa scriu cu stiloul!
    Am constatat la un moment dat - cand am fost nevoita sa stau la PC vreo 12 ore pe zi si sa tastez la greu - ca... nu mai stiu sa scriu "de mana" cateva randuri - pe o carte postala! (pana atunci mai scriam cateva cuvinte, din cand in cand, repede, ca sa nu uit cine stie ce). Pur si simplu aveam senzatia ca imi sunt intepenite incheieturile si degetele si nu pot "forma" litere. De atunci am reinceput sa scriu "de mana" mai des. Acum mi-am revenit. 😊 Am si castigat ceva: viteza de tastare. 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut norocul sa-mi păstrez scrisul caligrafic până pe la facultate. Da, cand scriam repede și scrisul meu se mai deforma, dar m-am încăpățânat să-mi rescriu cursurile frumos. Multora li se părea pierdere de timp, dar eu așa învățam.
      Soțul are un scris .... să zicem că doctorul scrie lizibil față de el. De aceea scrie cu litere de tipar pe actele ce trebuie să le completeze. Astfel încât a ajuns și el să uite cum se fac anumite litere.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!