marți, 3 ianuarie 2023

Bullet journal și cuvântul anului 2023

 Anul trecut țineam pentru prima dată un Bullet Journal, eram deja obișnuită cu caietele de liste, dar modul de organizare al unui Bujo era ceva nou. Încă de la început s-a dovedit eficientă metoda aceasta, deși, pe parcurs au mai fost nevoie de unele ajustări. Am descoperit metoda Alastair pentru paginile săptămânale (am vorbit despre ea în  Bullet jurnal - februarie), care a funcționat pentru mine tot anul, chiar dacă nu am mai scris pe blog despre el. De altfel, păstrând bujo-ul la un nivel simplu, fără desene și alte ”brizbrizuri”, nu era nimic nou de adăugat de la o lună la alta.

Pentru anul acesta am început din timp să îmi desenez agenda. Am folosit tot un caiet de matematică cu spirală, cu coperți de plastic care sper să nu se mai rupă până la finalul anului. De altfel, observ acum că nici nu le-am făcut poză. 

Primele pagini sunt dedicate cuvântului anului cu o mică listă a cuvintelor alese anii anteriori și mici concluzii la cum s-au protrivit sau nu. Este urmată de o pagină dedicată motto-ului ales pentru an, momentan doar cel de anul trecut, încă sunt nehătărâtă în ceea ce privește moto-ul pentru acest an. Deși cuvântul anului, Organizare, s-a decis repede în mintea mea, cu motto-ul se pare că mai am de cugetat. Pagina de dorințe și intenții, acea listă de rezoluții de la început de an este rezervată, dar cred că va rămâne goală. Nu sunt hotărâtă să o fac. Cred că o voi transforma în ”realizări”.

 

Urmează paginile de calendar în care notez sărbătorilor religioase importante(cu cruce roșie), zilele libere de la stat, vacanțele copiilor și concediile noastre, dar și zilele aniversare ale membrilor familiei și a prietenilor apropriați.


În continuare am pagini dedicate filmelor vizionate, cărților citite, și o pagină dedicată animăluțelor noastre dragi în care să țin evidența vaccinărilor și a deparazitărilor .


O pagină nouă care a apărut anul trecut în vară la primul concediu, o listă a celor necesare de luat în bagaj. Obișnuiam să le grupez pe categorii după necesități ( plajă, ingrijire, medicamente, haine, etc...) și așa le-am făcut și anul trecut. Practic aici am copiat lista de anul trecut, iar când va fi cazul de plecare doar voi consulta listele de aici.


Alte pagini deja completate sunt cele de craft, unde am temele pentru provocările creative de pe blog (Transformări creative). 


Iar la final sunt lunile cu o pagină de calendar în care recapitulez aniversații și sărbătorile, urmate de pagiile săptămânale organizate după metoda Alastair de care am vorbit mai sus.



Fetele nu au ținut bujo-urile până la finalul anului, cel puțin nu ca mine. Dar vor fiecare pentru acest an ceva specific lor. Cea mare se rezumă doar la paginile de început, calendarul, pagina de filme și cărți, și ceva pagini de monitorizare a unor aspecte de sănătate. Folosește aceeași agendă de anul trecut momentan, dar nu mai face și paginile săptămânale. Momentan la agendele lor suntem în faza de proiectare si schițare: 

Cea mică e mai determinată să țină un bullet journal așa ca la carte, îl structurează aproximativ ca mine cu diferențe la paginile de început pe care le vrea desenate și personalizate pentru ea. Mă bucur că își caută singură idei și vine să le discutăm și să le desenăm. Și-a pus singură o pagină de economii și o provocare de a mânca mai puține ”junk food”. Mai jos sunt doar schițele pentru pagina de cărți și cea de filme. Urmează să le coloreze ea.

 

Tot în plus față de mine, are lunar pagina ”Mood Tracker” Pentru ianuarie a ales un fulg.


Pentru paginile săptămânale a ales același tip de organizare ca mine, metoda Alastair.:

5 comentarii:

  1. Anul acesta ziceam ca schimb si eu agenda - dar e inca atat de plina de spatii goale, incat... am zis ca mai merge (plus ca nu am gasit, deocamdata, ceva sa strige dupa mine... poate la tema doi cu coperta...haha).
    Nu am chiar un bullet journal, ci mai mult un planificator pe zile pe care incerc sa imi notez ce scriu in luna respectiva. In anii trecuti atinsesem performanta sa imi fac planificarile dinainte lunar... Ehe... ce vremuri. Acum obiectivul este sa reusesc sa scriu zilnic... :))). Cel putin luna aceasta cred ca voi cam functiona pe avarii, la cum ma si se simt lucrurile. :D Important e sa keep on going.

    Imi plac insa bujo ale voastre :D!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. |S mie îmi rămăseseră pagini din caietul de anul trecut, dar din cauza ca s-a rupt prima coperta nu l-am mai folosit. Imi plac caietele de matematică și am căutat la începutul anului școar astfel de caiete de matematică cu spirală. Mi-am luat atunci două, dar apoi l-am găsit pe acesta cu coperți de pastic în casă la agende. Are si separatoare ce se pot muta după nevoi. Pagininile din vechiu bujo rămase libere le folosesc pentru a face tabelel acelea de pixeli pentru bujourile fetelor.
      Sper să îți revii de pe avarii și să te simți bine cât mai curând. Anu trecut a fost si pentru mine un maraton cu care nu chiar am ținut pasul. de asta la transforările creative am relaxat lucrurile, per total vor fi mai putine teme ca anul trecut, iar adventul fotografic va fi doar fotografic.

      Ștergere
  2. Imi placuse ideea, doar ca nu prea a fost functionala pentru mine. Timpul alocat pentru asa ceva, poate fi fructificat altfel. Mai interesant mi se pare un caiet cu teste de materiale, mai ales de lipire, pentru a le vedea rezistenta in timp. Insa exceptional mi se pare pentru copii. Ii invata ordonati, imaginativi si gandesc perspectiva. Asa ca este minunat cum le inveti pe fete. Mi-ar fi placut sa-mi spuna si mie cineva in tinerete astfel de idei. Este adevarat ca eram destul de ordonata si imi placea sa fac rezumate colorate, insa un jurnal creativ este mult mai mult.
    Seara buna si spor la tot, Niko! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu tuturor li se potriveste. Anul trecut m-am inscris pe un grup de pe FB despre bullet journal. Ce fac fetele alea acolo e adevărata opera de arta. E mult prea mult pentru mine. Agenda asta asa simplificata pe mine mă ajută mult cu unele evidente, imi notez lucruri importante, să nu uit să le fac.Cand eram mai tanara, aveam o memorie de elefant, tineam minte mute lucruri si nu trebuia sa notez atât. Acum...am inceput să uit mult de tot.

      Ștergere
  3. Sunt faine astfel de jurnale, dar constat ca nu mi se potrivesc - nu se potrivesc in haosul meu. 😊 As uita sa scriu in el (sau n-as gasi timp/n-as avea dispozitia necesara)! Cand vreau sa tin minte cate ceva notez pe biletele si... nu citesc biletelele! Am o agenda unde sunt notate datele de nastere ale celor apropati... si uit sa consult agenda, iar cand o consult notez data pe un biletel si biletelul...!
    Am incercat sa tin haosul sub control, dar gata! il lasa se consume singur (oare s-o consuma singur haosul?) Poate se plictiseste si ma lasa in pace. 😊 O fi ceva de genul: haos in exterior, ordine in interior. Zic si io. 😊

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!