marți, 17 ianuarie 2023

Peripeții cu un puzzle

Dacă tot am vorbim atât de puzzle-uri în ultimul timp, săptămâna trecută abia așteptam să am loc să mai încep unul. Mai alesc că și FB-ul a ținut să-mi amintească că acum 5 ani făceam puzzle-ul cel mai drag mie din toate pe care le-am făcut. Dar înainte să mă apuc de unul nou mi-am amintit că cel puțin juătate de an țin un puzzle de-al piticotului într-un covoraș special pentru acest lucru și că ar cam fi cazul să-l lipesc și să vedem dacă îl punem sau nu pe perete. Îl tot amânam și din cauză că știam că pierdusem o piesă de la el, de fapt mai întâi am găsit piesa prin casă și neṣtiind exact de la care puzzle e, am pus-o bine. Apoi am descoperit că lipsește de la acesta, dar ... am pus piesa bine de tot. Aseara am zis că fie ce-o fie, îl lipesc așa cum e acum și adaug piesa lipsă când o voi găsi.

Câteva cuvinte despre covorașul pentru puzzle.
Am fost foarte încântată de el când l-am găsit în Jumbo de unde îmi iau eu de obicei atât puzzle-urile cât și accesoriile (în special lipiciul), cum era la un preț accesibil. Faptul că are trasate dimensiunile pentru diferite tipuri de puzzle să știi de unde până unde trebuie să fie puzzle-ul mi s.a părut interesant și chiar util. Un plus l-am considerat și faptul că a venit într-un tub în care să ții covorațul cu puzzle tocmai ca să nu pierzi piesele. Dar...surpriză, oricum am încercat să rulez și să împachetez covorașul cu puzzle-ul în el, pur și simplu nu încape în tub. Motiv pentru care am și pierdut acea piesă.

Un alt defect care ține probabil mai mult de mine, e că nu ar trebui rulat strâns, poți îndoi piesele, ceea ce mi s-a întâmplat. De asemenea, cred că odată terminat, trebuie transferat pe altceva și lipit, dar nu păstrat în covoraș. De cîte ori l-am desfăcut nu găseam puzzle-ul perfect întreg cum arată pe poza de pe cutia covorașului, dar nici distrus de tot. Pe acest covoraș piesele nu alunecă, și sătulă să-l tot așez acolo, mai ales că voiam să-l lipesc, am încercat să-l transfer pe bucăți pe un carton înfoliat pe care lipesc de obicei puzzle-urile. Rezultatul a fost un dezastru.  Piesele nu mai stau fixe una lângă alta și s-au dezmembrat imediat. Îmi pare rău că nu am făcut poze cu el pe covoraș.



Aseară nu eram într-o stare de spirit prea bună și ziceai că mi s-au înnecat toate corăbiile. Nu neapărat din cauza puzzle-ului, dar părea că asta a pus capac. Azi am descoperit și de ce - se pare că virusul ăla nu m-a ocolit așa cum credeam și acum își face de cap prin gâtul meu. Copilul când m-a văzut atât de necăjită a încercat să mă ajute să așez cât mai mult, dar a trebuit să renunțe și el din cauza orei târzii.


Dimineața parcă îl vedeam cu alți ochi, mai ales că găsisem și cutia lui ca să am imaginea de control. Am încercat să îl asamblez pe cartonul înfoliat, dar fiind folie alimentară nici acolo nu alunecă piesele, așa că a urmat alt tranfer pe un carton obișnuit.

 

Cam atât am reușit să asambez până m-au chemat la apel treburile urgente ale casei, dar recunosc că mai trec pe lângă el și mai potrivesc așa câte o piesă mai vizibilă.


A, și pentru că am zis de puzzle-rile amintite de FB, să vi le arăt:

 

În stânga e preferatu meu din toate, singurul de 2000 de piese pe care l-am făcut. Nu-mi vine să cred că de acum 5 ani și încă nu l-am pus pe perete acolo unde îmi doream.
Tot pe Fb am găsit și o masă specială pentru pasionații de puzzle. Nu știu unde s-ar putea găsi s-o comanzi online și cât costă, dar sper să se poata face și pe la noi, la vreun atelier de mobilă.



12 comentarii:

  1. Nu stiam despre ce site vorbesti. Habar nu aveam ca exista asa ceva. O masa de aia am postat la un MFC, cu subiecte de mobilier. Poate gasesc postarea. Oricum, singurul puzzle finalizat pe care il am, a avut o piesa lipsa pe care am descoperit-o in aspirator...
    Niko, nu te mai supara pe astfel de lucruri. Mereu se intampla ca sa ne schimbe ideile. Doar bine la voi! Pup.😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza cu masa uitasem să o pun, am luat-o de pe Facebook. Nu știu am cautat nici acum vreun site să o comand. Am în minte ceva asemănător, dar să vad când va intra in buget.
      Starea mea de supărare cred că se datora gripei care nu se făcuse încă vizibilă.

      Ștergere
  2. Haha - ce tare este masa!!! Eu am vazut recent un puzzle de 13200 de piese :)))) Numai la el ma gandesc :))). Cred ca la mine in camera ar fi pe post de covor - de cand am vazut dimensiunile ma amuz de fiecare data. Dar sincer, daca asa avea unde sa il montez si sa il pun, mi l-as lua. E superb.

    Am vazut si eu covorasele asemanatoare pe emag. Sunt albastre... chiar ma intrebam ce si cum. Foliile care se lipesc pe puzzle-uri ma interesau ma cu seama :)). Am citit tot felul de pareri (problema mea e daca miros si cum se comporta in timp, in principiu). Si totusi, as vrea sa gasesc o solutie mai simpla (si mai putin costisitoare).. si eventual la indemana. Am gasit ceva ce cred ca ar merge (placa de pet de 0,5 mm - de aici ) Ma intreb daca nu ar merge folosita pe post de `geam`. Ca asa... ne-ar prinde bine. Partea proasta e ca nu am cum ajunge acolo si nici nu stiu daca poate fi taiata usor si daca este ca ce am eu la ramele cumparate de la Jysk.
    Puzzle-ul cu pisicute e adorabil. Va trebui sa il caut si eu pe cel mic ... :D. Cel de 2000 e ireal de frumos - iti vine sa evadezi in acel loc atat de .. linistit :). Foarte frumos!
    Imi place mult si cel cu pamantul :D.
    Si ce intamplare!!! Iar ne-am nimerit sa scriem despre acelasi subiect (puzzle-ul ) ,,, ahahahaha acum am realizat!!! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar plăcea să am o camere cu un perete „decorat” cu un puzzle așa mare.
      Nu stiu de foliile ce se lipesc pe puzzle-uri. Mă întreb dacă ar merge ceva cu foie alimentară si foen, dar odată ce am găsit acest lipici care pentru mine funcționează, greu să mai testez altceva.
      Bănuiesc că spui despre puzzle-ul cu ”cioburile”. Am citit de pe telefon, dar nu reusesc să si comentez de pe telefon mereu. Căt de curând o să ajung și la tine să îl laud acolo unde e cazul.

      Ștergere
  3. Uaaaauuuu! E superb preferatul tau! Si-i super si faptul ca are 2000 de piese! Cel mai mare pe care l-am facut are 1500 de piese si piesele sunt cat unghia de la degetul mare al unei maini. :) A fost primul pe care l-am facut si a fost ceva cam cum a fost la tine cu pisoii.
    Si cel cu harta e interesant!

    Pisicile nu se dezmint nici cand e vorba despre puzzle: nu stau locului o clipa! :) E minunata imaginea! Sunt dragalasi foc pisoii!

    Multumesc pentru ca ai scris despre covoras! Si despre masa; masa nu prea mi-ar fi utila pentru ca e posibil sa fie altele pe masa cand am eu chef de puzzle si sa nu fie posibil sa deschid masa.
    Sanatate! Si spor la ce ai de facut!

    Intr-un bar din Noua (cartier in Bv), in anii 1990 am vazut un puzzle cu nu mai stiu care munte (parca, munte era) - dimensiunea era de 3 m pe 2! O imensitate pe aproape un perete intreg! Proprietarul barului il facuse.
    Am intalnit si o tipa care a montat un puzzle de 10 mii de piese - a avut o camera numai pentru acest puzzle. Nu mai stiu in cat timp au zis acesti oameni ca au montat piesele, dar cred ca nu m-as incumeta la asa ceva - poate la pensie! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contează într-adevăr și mărimea piesei nu doar numărul lor. Cu cât piesele sunt sunt mai mici, spațiul de montat e mai accesibil, dar probabil dificutatea puzzle-ului poate creste.
      Ai dreptate in ceea ce priveste masa, cred că si eu as șine-o ocupată cu alte lucruri. Ar fi mai fezabil un sertar cât toată masa pe care sa-l scoți cu niște picioare rabatabile în genul acelor mese de 12 persoane cu capetele care se strang.
      Prima persoana pe care am cunoscut-o că făcea puzzle-uri așa mari era din Brasov(Răcădău). Le făcea pe o masă pe care o acoperea cu un geam securizat cand nu lucra la puzzle. Eram în facultate și vai ce mă tenta să cumpăr un astfel de puzzle, de fapt orice fel de puzzle aș fi luat. Curios, nu-mi aduc aminte să fi avut în copilărie. Dar camera de cămin nu-mi permitea o asemenea activitate.

      Ștergere
  4. waw! Ce faine sunt! Eu nu am rabdare la asa ceva. Imi plac, le admir dar ma plictisesc la montat.... Ma bucur ca pot admira la tine asemenea minunații! Nu te mai necaji cu ele, distractia e drumul si nu destinația... Imbrațișări multe virtuale și sănătate multă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Corina. Fiecare are plăcerile lui. Eu nu mă încumet la tricotat și croșetat cum faci tu. Uneori vă invidiez pe voi cele care faceți lucruri așa frumoase din croșet sau andrele. Dar eu nu am răbdarea necesară pentru asta.

      Ștergere
  5. Superbe sunt aceste puzzle-uri lucrate.
    Copiii mei, când erau mici lucrau puzzle, dar mai micuțe. Le asamblau și le puneau încet in cutie. Le am și acum (nu asamblate). Și mie îmi plac tare mult, le-am cumpărat și copiiilor de la centru, că și cadouri de zilele lor.
    Mi-ai dat o idee pentru zilele de sărbătoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu pre bine ce fel de centru e cel de care spui, dar poți face cu ei un puzzle mai mare ca advent. Am făcut așa ceva pentru una din fete acum doi ani : https://mniko.blogspot.com/2021/12/jurnal-de-advent-la-final.html
      Pur si simplu, în loc de bămboane sau altceva în fiecare zi de advent primea câteva piese de puzzle ca sî completeze imaginea.

      Ștergere
    2. Este vorba de un Centru Educational de la biserica unde este parintele duhovnic. Adica, sunt copii ai enoriasilor cu care ne intalnim sambata si facem diverse lucruri frumoase: gatim, ne jucam, pregatim mici scenete, etc. Multumesc frumos pentru ideea calendarului de advent.

      Ștergere
    3. Ce frumos! Mi-ar plăcea să locuiesc intr-o asemenea comunitate!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!