miercuri, 7 decembrie 2022

Îngeraș de hârtie - Jurnal de advent (6/22)

 ⭐ Când : cu o zi întârziere, miercuri 7 decembrie, probabil pe bucăți, cu pauze, că și azi e o zi aglomerată, dar pentru ziua de ieri, și pe care îl voi publica cu o oră matinală, să nu zăpăcesc temele de advent.

 ⭐ Stare : încă tensionată, după ziua de ieri care a început frumos, cu daruri de la Moș Nicolae, dar care s-a încheiat într-un mod...nedefinit.

 ⭐ Moș Nicolae a fost darnic și ne-a adus în ghetuțe bomboane și ciocolată, dar și kituri de craft. Chiar și Martinel a primit un set pe care abia așteaptă să-l asambleze. Eu am primit o pereche de pinguini super drăgălași, perfecți pentru a completa zona mea de iarnă. Urmează să o aranjez în curând.

  

 ⭐ ”Necazurile” au început după-amiază, la pregătire. Am două eleve mai slabe, nu asta e problema, vin la mine tocmai ca să le ajut, dar....nu știu de ce au impresia că dacă doar vin la mine e de ajuns să știe ce e de știut, fără să depună cel mai mic efort. Măi, am răbdare, încerc să le fac să asocieze concepte simple din matematică cu ceea ce întâlnesc zilnic dar serios acum. 2×x=180, cat e x? Nu stie. Îi spun: două păpuși identice costă 180 lei, cât costă una? Pauză. Am căutat bani, aveam doar 120 lei, două bancnote de 50, una de 10 și două de 5 lei. I-am pus banii în față și i-am zis să-i împartă la doi copii. Cât primește fiecare? Primul răspuns: 25 lei. Nu mai spun de desenat. Nimic complicat. Nici măcar cercuri. Avem un punct pe o dreaptă si să desenăm pe acea deaptă un segment de o anumită lungime. Știți că rigla aia are o gradație, da? Si începe de la zero, da? Pentru ea începea de oriunde numai de la zero nu. Segmentul de 4 cm îi iesea de 3. Ca să nu mai spun că nu măsoara din punctul de pe foaie ci de la litera cu care numim punctul. Asta la clasa a VI-a, pe tipuri de exerciții care le-a mai ăacut cu mine, dar ieri voia să plece mai devreme deși nu fusese nici la școală (nu își luase nici lecția) și are si lucrare la geometrie. Cred că pur și simplu având enorm de multe lucruri de rezolvat și văzând că pur și simplu nu reușesc nimic cu ea, efectiv am adunat frustrări că pierd timpul degeaba.
Și ca să fie tacâmul complet, după ședința de pregătire trebuia să vină o mătușă/bunică să vorbească pentru nepoată. Mă căutase cu o zi înainte, dar nu răspunsesem la poartă. Să ne înțelegem, de la mine de la casă pănă la poartă sunt 70m. Dacă nu merge soneria, nicio șansă să aud. Și de regulă cine mă caută mă sună să-i deschid. Știind că trebuie să vină am stat în living cu geamul deschis să aud, că se întuneca deja și nu mai vedeam pănă la poartă. După un sfert de oră mă sună că trebuia sa vină la mine, dar că are musafiri și să vină altă dată...ok, înteleg a intervenit ceva, nu mai poți ajunge, dar de ce nu mă anunți mai din timp?! Mă lași să aștept așa degeaba. Alt timp pierdut că n-am mai apucat să fac nimic că trebuia să plec eu după copil la școală.
⭐ Filme: întoarsă definitiv acasă și fără alte planuri de musafiri, nu reușeam să mă adun să mă ocup de priectele mele. Planificasem să văd cu fetele ”The Santa Clause 2” și asta am făcut în speranța că mă voi liniști. Cât timp m-am uitat la film am lucrat la un proiect cu un brăduț din evantaie, ceva ce îmi doream de anul trecut să fac. A rămas doar la stadiul de ”început”, nu l-am terminat. 


Nici filmul, oricât de distractiv a fost nu m-a calmat suficient. Așa că mi-am pus alt film, ”Lord of the rings - Inelele puterii”. Doar primul episod. Mai mult l-am ascultat decât văzut că încă mai pliam la evantaie.
Mă gândisem la un moment dat să scriu articolul doar cu lucrarea lui Martinel, dar...era deja târziu, eram obosită ( mai mult oboseala psihică decât fizică) așa că am renunțat la tot și m-am dus la nani.
⭐ Adventul cu activități: ca temă am avut ramă foto. Mă gândisem să o combin cu brăduțul de mai sus, dar ... a rămas și asta pentru altă zi. Găndurile mele erau mai mult pe pregătirea atelierului de azi de la școală, nu mă hotăram dacă să fac clopoțeii de hârtie sau steluțe.

⭐ Adventul fotografic: Martinel și-a făcut datoria, a ales să facă un îngeraș simplu din evantai tocmai deoarece știa că e o zi foarte aglomerată și nu avem timp de lucruri mai complicate. 



Tutorialul l-am postat anul trecut la  Adventul de hârtie - tema din ziua 11

⭐Tema următoare: Lumânare/lumânări


⭐Tema de ieri ( 5 dec)

Cizmulițe

8 comentarii:

  1. Niko! Martinel e genial cu ingerasul lui. Imi doresc sa fac si eu ceva, dar sunt atatea optiuni ca pe cuvant nu stiu ce si cum. Doar ca vreau sa-mi fac in ingeras. Nu neaparat pentru calendar, insa inca nu stiu exact de ce nu ma hotarasc!
    Cat priveste fetitele, m-ai blocat putin, asa ca ma gandesc cum te simti tu in fata acestui gen de opacitati. Sunt atatea motive plauzibile dar cumva inacceptabile tinand cont ca si noi am fost mici si parca, parca ne miscam altfel. Imi plac pinguinii, iar perechea e dulce foc!
    Sa fim optimste, Niko! Ca altceva nu am ce sa spun!
    Doar putere si imaginatie pentru tot!
    Pup.😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana, ai timp să îți alegi ce să faci, nu trebuie să le faci pe toate. Si nu e un termen anume cănd să le faci. Cand ai chef de ceva relaxant. Eu mă inspir mult din anii trecuți, că temele seamănă și merg pe variantele simple pentru copii ca să nu necesite timp mult. Deși, uite, m-ar tenta să încerc ceva cu acul persan.
      Cât privește domnișoarele...e obicei chiar am răbdare, îmi place să caut metode de a le explica și ajuta, dar ieri m-a prins și pe ine într-o pasă....ma zbat mult să le învăț și nu suport să îmi pierd timpul doar așa ca să zicem că facem ceva.
      Și mie îmi plac mult pinguinii și abia aștept să scot și restul de ornamente asemănătoare.
      Mulțumesc de urări.Spor și imaginație și ție.

      Ștergere
  2. Foarte frumoase ornamentele, sper ca starea ta să se îmbunătățească!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ohhh...
    Sunt foarte curioasa ce a primit Martinel, nu neg :D.
    Pinguinii tai sunt suuuuuuperbi! Vai ... ce dragalasi sunt. Ne arati si noua cand e gata ce pregatesti cu ei? :)
    Vai... - chiar ieri am publicat si articolul cu felicitarea pentru anul trecut - care e cu evantai. Deci nu imi vine sa cred :D. Ce taaare!
    Si ai facut si ingerasul - ce frumos eeee!!
    Ma rog, evantaiul meu nu e chiar perfect. Habar nu am daca am facut bine ce am facut, dar imi doream de mult sa fac asa ceva.
    Imi plac filmele de Craciun cu Tim Allen foarte foarte tare! Inainte sa ma alatur Adventului fotografic, le cam planificasem pentru anul acesta, sa povestesc pe blog :))). Dar era oricum prea mult - imi place mai mult asa.
    Nu am reusit sa vad niciun film pana acum... de Craciun. Poate reusesc totusi sa vad unul japonez, pe care il am de multa vreme ... :D.
    Despre subiectul supararii tale... am observat si eu acest fenoment. Nu imi dau seama, probabil ca e cauzat de directia in care a luat-o lumea in ultimii cativa zeci de ani, deja. O intelegere gresita a termenului de libertate (apropo de citatele pe care le-a adus in discutie Suzana acum cateva zile ) - fara responsabilitate. Ceva de gen.
    Bun, inteleg ca unele lucruri pot fi mai dificile, ok. Na, toti cred ca am avut la un moment dat episoade de gen (in o oarecare masura), nu? Dar cand explici si explici clar, cu exemplu si primesti niste raspunsuri fara noima, it make you wonder. :))).

    Asta imi aminteste de perioada cand lucram la Buc si mi s-a cerut sa scot niste date dintr-un program. problema e ca programul (care mergea prost cu spume, ca sa zic asa) nu avea functie de export (cel putin nu vizibila, poate ca programatorul putea face ceva, dar eu nu aveam cum. Si i-am explicat... clar, ca nu are acea functie respectivul program... dupa care el ma intreaba daca in concluzie pot sa scot acele date :))))).
    Da... acel sentiment.

    Pup cu drag :D!
    ps: mult spor. Abia astept sa vad si rama :D hihi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranță Martinel o să se laude cu setul primit imediat ce o să aibă timp să-l facă. Evantaiele mele au întrat în pauză, au fost puse pe lista de așteptare de alte proiecte mai urgente.
      Tocmai am descoperit azi că acel fimp 4 cu Tim Allen pe care îl așteptam e de fapt un serial. Abia aștept să-l văd.
      Ce film japonez?
      Ciudat fenomenul asta, chiar nu reușesc să-mi mai explic ce se întâmplcă cu generațile astea. Citeam odată pe undeva că a fost generația aia de tărani de la începutul secolului trecut care a dat naștere la o generație de intelectuali, apoi acei intelectuali au dat naștere la o generație de inculți. Logic ar urma o generație de oameni deștepti?
      Rama mai întarzie. Încă nu m-am decis cum s-o fac.
      O seara frumoasă!

      Ștergere
  4. Imi place ca impodobiti casuta! E multa culoare acolo, imi imaginez.
    Pinguinii sunt... super-super dragalasi! Am tendinta sa-i smotocesc!
    Martinel e ocupat tare! Ce noroc are cu tine, ca-l ajuti! 😊 Ingerasul lui din evantaie e frumos! De la tine m-am inspirat anul trecut cu un ingeras din "fasii" de carton... Noh! Desi e agatat si acum la coltul unui toc de usa am uitat ca-l am! (fix acum mi-am amintit) :))

    Mi-am propus sa vad aceste filme "Mos Craciun" dar nu am reusit... Joi si vineri, de exemplu, nu am mai avut timp (nici energie) sa deschid laptopul... 😊

    Zile linistite iti doresc, Niko! Spor si succes in tot ce faci, in tot ce iti propui. ❤

    Fetele despre care zici... poate sunt... dislexice si/sau au deficit de atentie (sau probleme acasa sau altele). Dislexia poate fi "probata" (si) prin citit... Pune-le sa citeasca un text cu voce tare - dificultatea de a citi ar putea fi un posibil semn (evident, doar un psiholog ar putea fi sigur). Am inteles ca dislexia nu e intalnita asa de rar cum ne-am astepta, dar nu afecteaza coeficientul de inteligenta ci doar capacitatea de invatare (unii dislexici nu pronunta inceputul si/sau sfarsitul unor cuvinte, de exemplu - poate de aceea nu "nimereste" zero de pe rigla). Dislexia da "dureri de cap" 😊 cand e vorba de mate - omul nu poate memora anumite cifre/cuvinte/litere, nu intelege concepte...

    Saptamana care tocmai se incheie am avut si eu parte de o "contramandare" in ultima clipa - si-am irosit o gramada de timp. Tare nasol... Sa zicem ca "in ultima clipa" au aflat si acesti oameni ca trebuie sa contramandeze... 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare că sunt atât de în urmă cu decorațiunile! Sunt unul din acei oamnei care adoră perioada asta a sărbătorilor de iarnă și decorează cumva chiar și în baie ( de ex sulurile de hârtie igienică sunt stivuite sub foră de brad - pe vreo 6 randuri) Iar dacă nu decorez de la începutul lunii simt că nu am timp să mă bucur de decoruri. În plus nu aș avea timp să decorez doar în ajun.
      Uitasem de acel gen de îngeraș, M-am dus să-l caut și așa mi-am amintit.
      Domnișoarele ... e clar că au și unele probleme de învățare, nu pot prea mult, nu cred că e dislexie aici, ar putea să facă anumite lucuri dacă le citești tu sau pui problemele oral. Aici intervine și ceva mai mult sfanta lene, pentru că dacă lipsesc de la scoală nu-si copiaza lectia nicicand. Au un laitmotiv si atat : e grea matematica. Si de aici nici nu incearcă sa o inteleagă. Se aruncă vina doar pe învățător că nu a lucrat decât cu copiii buni din clasă (aici au si ceva dreptate că îl cunosc - a fost învățătorul domnișoarei mele), dar la tabla înmulțirii poți oricand să ajuți și tu ca părinte. Iar in ceea ce priveste desenul, mi-au spus că la desen fac niște chestii unde măsoară și am desenat ceva eu și acolo gata stiu, erau deja numai ochi și urechi. Pur si simplu, dacă spui cuvantul matematică nu mai pot să facă. Cred că o să le pun să îmi facă ele un astfel de desen.
      Urăsc, dar urăsc cu desăvârșire cand se contramandează după ce tu și-ai dat toate planurile peste cap si deja astepși persoanele alea. Dacă contramandează si ei mai din timp, măcar te poți ocupa de altceva și nu mai stai să aștepți.
      O duminică frumoasa!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!