miercuri, 7 decembrie 2022

Decorațiune fes din tub de hârtie

 Sunt multe tutoriale video petru acest fes pe net, pare redundant să mai faci acum un astfel de tutorial, dar dacă ești ca mine și preferi pozele, sau nu poți să asculți video, găsești acum aici modul în care lucrez eu.

Fesul din imagine a fost lucrat pentru Târgul de Crăciun de la școală, nu am pozat atunci pașii. Iar la cel la care am pozat pașii de lucru, am uitat să-i fac poza finală, înainte de a-l folosi la alt proiect.

Materiale necesare:
  • tub de hârtie
  • ață, de preferat mai groasă
  • foarfecă
  • un carton dreptunghiular de aproximativ 15 cm lungime (lătimea nu contează)


Mod de lucru:

Din tubul de carton se taie un inel de 1,5 cm.
Pe cartonul dreptunghiular, se înfășoară ața pe lungime, de aproximativ 40 de ori. Se taie doar la un capăt și se obțin fire de lungime 30 cm. Dacă vor mai fi necesare se mai taie după câte sunt necesare.


Se ia un fir de la jumătate, se introduce prin inel, apoi capetele firului se trec peste inel și se introduc în bucla formată. Se strânge bine să se fixeze de inelul de hârtie. Se procedează la fel cu toate celelalte fire tăiate, cât mai des așezate, să se umple toate spațiile.


Tot buchetul de fire se trece apoi prin interiorul inelului și se așează ordonat în partea cealaltă. În acest moment, inelul îmbrăcat în ațe pare că formează marginea unei căciuli. Se leagă toate capetele firelor cu un fir de aceeași culoare. Înainte de a lega eu prefer să introduc în căciulă un ghemotoc de hârtie. Ajută la așezarea firelor să formeze frumos cupola căciulii. 
După ce legăm, se taie capetele rămase astfel încat să formeze un ciucure. Atenție, nu tăiem și firul cu care am legat, îl păstrăm pentru a forma agățătoarea. 
În final, scot ghemotocul de hărtie și în locul lui pun toată tocătura de fire rezultată. Aceasta va rămane în interior dacă fesul este folosit mai departe în alte proiecte. ( exemplu)


7 comentarii:

  1. In fazele intermediare, parca se profileaza o meduza mica!
    Imi plac proiectele voastre. Cred ca si copilasii. Si este bine sa capete oarece indemanari!
    Multumesc pentru detalii, draga Niko!
    Noapte buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai dreptate, mai ales că ajută și culoarea. Am putea face o eduză pornind de la același inel de hârtie.
      Elevii au fost incantați de acest proiect. A fost primul care le-a ieșit cât de cât bine. Azi a fost și mai bine cu ei. Tot zic că o să scriu pe larg despre proiectele cu ei șși tărgul de Crăciun organizat de școală, dar ...azi am uitat să fac poze la lucrările lor și au rămas la școală.
      Noapte bună.

      Ștergere
  2. Si cand am vazut firele prinse de cerc, ma pregateam sa le pieptan (sunt obosita si probabil ca intra pilotul automat pe alocuri, hahaha - asa fac eu cu firele atunci cand fac par).
    Mie imi plac tutorialele - chiar nu il vazusem pe nicaieri pe acesta, vazusem rezultatul si stiam ca sunt tutoriale video, dar nu am apucat sa ma uit. Banuiam ca asta ar fi ideea, dar acum ca stiu sigur, cand va fi sa fac si eu un proiect ce va necesita o caciulita rapida, voi stii sa ma orientez :D. Asa ca, iti multumesc :)
    Pupici cu drag!

    ps: si eu abia astept sa ne povestesti despre experienta de la scoala :D, cand se va putea, desigur!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai liniștită că eu chiar le-am pieptănat. Dinn cauza firului încrețit( a fost sculul nou și era ghemotoc în mijloc) firele stăteau cam zburlite. Am folosit însă un pieptene de quilling, cu el aranjez și firele de la fulgii de nea.
      Mă bucur că îți e de folos tutorialul. Eu m-am obinuit cu tutorialele cu poze de pe vremea când făceam pe forum. Chiar îmi pare rău că nu m-am gândit să le salvez pe blog.
      Am scris ceva azi edspre proiectul de la școală. Voi scrie și despre ateliere.

      Ștergere
  3. Așa am făcut și eu căciulița iepurașului meu amigurumi! E foarte simplu de făcut și arată foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum cativa ani am facut si eu cateva caciulite ca aceasta! Am vrut sa fac doar una, dar asa de mult mi-au placut incat am tot facut! :)) Nu am stiut pontul cu ghmotocul de hartie sau cu firele introduse si stau cam pleostite. 😊 Le "rezolv" anul acesta.
    Multumesc pentru reamintire! (dupa anul in care le-am facut nu le-am mai folosit ca decoratiuni in/e langa brad)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu le-am folosit simple niciodată, mereu le-am pus fes la ceva.
      Spor la (re) cosmetizare.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!