duminică, 4 decembrie 2022

Clopoței și ciocolată caldă - Jurnal de advent (4/22)

 Ziua asta a început așa cum ar trebui, ca o zi de duminică, relaxantă și liniștită, cu  musafiri la o cafea să stabilim detalii pentru revelion, apoi dintr-o dată parcă nu îmi mai ajungea timpul. Încă mai am de terminat ceva pentru mâine, dar am făcut pauză să scriu repede articolul de azi, proiectele pentru el fiind gata de multișor.

În calendarul de activități azi am avut ca temă ciocolata caldă. Am căutat pe net rețete cât mai simple, fiind prima dată când fac ciocolata caldă de casă, și am ales rețeta publicată de Lalena, doar că nu am pus zahăr deloc și s-a dovedit a fi bine. Toată lumea a savurat ciocolata caldă cu bezele, și chiar am folosit și omuleții făcuți la activitatea de ieri.





Azi fetele au primit și ele, pe lângă calendarele lor de advent, și câte o activitate creativă, kituri de construit căsuțe de turtă dulce din carton buretat:


Adventul Fotografic: Martinel a fost încântat de tema de azi din calendar, clopoței. Și-a amintit că a văzut de curând un tutorial cu clopoței de hârtie și a vrut să încerce și el. Modul de realizare al acestora este prezentat aici.



Restanțe: V-am spus ieri că am găsit soluția petru cercul necesar la ornamentul primit în ziua nr 2. Aveam pe vereandă un coșuleț de cârlige de rufe care a ajuns cumva în colții Bellei. Nemaifiind bun pentru scopul lui primar l-am trecut la reciclare. Am decupat cu cuterul doar partea mai groasă, l-am îmbrăcat în scotch de hârtie ( nu aveam timp să-l vopsesc) și apoi -am înfășurat cu un fir alb pufos.


L-am lipit pe un carton îmbrăcat în hârtie albă și l-am decorat cu conuri și globuri, dar și o instalație pe bază de baterii.



În lucru: Pentru că mi-au plăcut mult fulgii de nea din fire făcuți pentru împodobirea bradului virtual, m-am decis să fac mai mulți pentru a-i oferi cadou doamnelor asistente, mâine când merg la controlul lunar.

 

Tema următoare:  este Cizmulița


Martinel s-a pozat cu cizmulița realizată de domnișoara cea mică în calendarul de advent de acum doi ani. Nu mai știu exact după ce tutorial am făcut-o, dar unul asemănator găsiti aici.
Alte modele de cizmulițe făcute de noi, în primul calendar de activități al nostru .

Tema de ieri

9 comentarii:

  1. Incep cu ieri! Am uitat - cand am comentat - sa iti scriu ca m-a amuzat activitatea Bellei in ceea ce priveste cosuletul. 😊 Ti-a oferit cercul de care aveai nevoie. Decoratiunea e superba! Are si Bella o contributie. 😊

    Cred ca ma voi inspira conform sugestiei lui Martinel - vorbind de clopotel!
    Stelutele sunt o idee foarte faina pentru a fi oferite in dar! ❤ As fi incercat sa fac o astfel de steluta dar nu am ata potrivita.

    Casutele sunt tare dragute! In poza - mai ales de le-ai fi prezentat pe un platou :)) - as fi zis ca-s din turta dulce! (peste bezele si ciocolata calda sar) :))
    Saptamana cu mult spor iti doresc, Niko!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Diana, Da a contribuit și Bella la decorațiune. ce ar mai testa-o ea și acum gata. E într-o fază în care iar mestecă/roade tot ce prinde.

      Am reușit să termin steluțele/fulgi, nu chiar pe toate, au rămas doua din tot teancul pregătit, dar am destule pentru mâine. Ar trebui să ma bag la somn că va fi o zi lungă, dar nu pot adormi încă. Mai simt stresul/graba de a le termina.
      Cred că ă sa facem si căsute de turtă dulce adevărata. Probabil voi luat tot asa un kit pregătit ca anul trecut. Încă nu am găsit reteta de turta dulce care să mă încante. Problema mea e că o vreau si de post si fără miere.
      O săptăpmână spornică și ție!

      Ștergere
  2. Am lungit si eu ziua cu o tava de covrigi (12 la numar) pe care m-a ajutat si Kouki sa ii termin. De mancat :))))).
    Am facut si eu ciocolata cu lapte pentru Buni intr-un timp cand nu aveam cacao, sau aveam si ciocolata neagra (gasisem una super buna fara zahar, cu pudra de lucuma si fara uleiri adaugate sau lectini.. haha). Dar uite nu imi amintesc acum cum se numea. Puneam un cub, lapte si gata :)))).
    Si cacao cand fac pun o lingurita cu varf (am cacao pudra de la niavis acum), putin zahar brun raw si lapte (cand incalzesc laptele pun si caimac, ca sa fie mai gustoasa - asa ii place lui Buni :D.
    Vai ce faine sunt kiturile pentru casute!!! Prima data am crezut ca e chiar turta dulce :)). Au avut parte de o activitate super distractiva :D Si cu un rezultat pe masura.
    Am admirat clopoteii si am vazut si tutorialul :D. Martinel are niste decoratiuni fantastice - o sa se faleasca la finalul calendarului cu bradutul lui.

    Decoratiunea restanta ti-a iesit suuuuperb. Sa ii multumim Bellei pentru ajutor :)). Te-a salvat cu cercul lipsa. :) Cred ca atunci cand aprinzi si beculetele arata feeric.

    Ce idee faina ai avut cu fulgii!! Sa iti poarte noroc maine :*!

    Tema cea noua este foarte frumoasa ! Mai ramane sa vedem si ... „ce-o sa iasa” vorba cantecului.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am făcut niciodată covrigi deși as vrea. Ne împărtășești și noua rețeta?
    Caimacul nu mi-a plăcut niciodată. Am mai pus ciocolată în cafea, dar în lapte nu. Nu credeam sa fie asa ușor de făcut.
    Kiturile pentru căsuțe le-am cumpărat din Pepco. Pepco și Jumbo sunt destul de ofertante la astfel de kituri, dar se mai găsesc și prin librarii.
    Martinel deja cauta loc pentru brad. A zis ca nu mai vrea sa stea pe scaun cu el ci vrea un loc special. Sa vedem ce negociem.
    Decorațiune restanta sper sa fie pe placul doamnei doctor. Bella si-a adus aportul la timp sa o pot face pentru azi.
    Un fulgilor a ajuns deja la destinatar, a fost apreciat. E prima zi după minivacanta și deja e supraaglomerat în sala de așteptare.
    Și eu abia aștept sa ajung acasă sa ma ocup de aceasta tema. Deja mă gândesc să refac cizmulițele din primul calendar de activități, cele pentru geam.

    O zi sportiva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu fac un aluat pe care il folosesc atat la pizza cat si la covrigi. A aparut dintr-un accident (ramasesem fara materie prima...si a trebuit sa fac ceva din ce aveam - de atunci m-a salvat mereu).
      Retea e simpla, o sa o scriu si pe blog (ca sa fiu sincera asteptam ca poate poate e si vreo tema cu covrig ... hahah), dar iti las si aici:
      Inainte de toate, sa stii ca nici eu nu ma omoram dupa caimac, dar la preparate e genial. Face diferenta. Insa stiu la ce te referi, acela, care se facea pe lapte sau cacao cand iti era lumea mai draga, nu?
      Pentru o tava cu 12 covrigi, folosesc asa:
      12,5 grame drojdie proaspata (pakmaya sau bravo imi plac mie)
      3 polonice (medii) de lapte ( daca are caimac, cu atat mai bine)
      6 linguri de faina (cu varf - eu folosesc alba de la Moara cu Pietre, sau mai fac din mix - 3 alba si 3 intermediara).
      Un vf de sare de himalaya (fara iod si din aia cristale)
      Maiaua: Incalzesc laptele. Pun drojjdia maruntita, faina (2 linguri) si 2 polonice din laptele incalzit.
      O las deoparte cat pun intr-un bol ca acela de mixer restul de faina, cu un praf de sare la mijloc. Pun laptele ramas si amestec cu o lingura de lemn. Apoi adaug maiaua (nu o las sa creasca cine stie ce - e o reteta rapida).
      Amestec tot.. pana se formeaza aluatul - aici se mai adauga faina, in functie de cat cere (depinde de lapte, in principiu, cat e de gras... dar si de faina, pentru ca si ea difera). Apoi rastorn aluatul pe blatul de lucru si framant de doua trei ori usor - ideea e sa nu fie lipicios si sa se poata forma un sul pe care il tai in 12 parti. Le modelez cum vreau (in forma de covrig, bete etc - de cand au fost cei mici fac tot felul de forme... :)) ) si le pun in tava. Le pot lasa sa creasca un pic, sau nu - se pun in cuptorul preincalzit la semnul pt pizza (la mine este undeva intre treapta 5 si 6), pentru 15 minute (atunci te uiti si daca ii vrei mai prajiti ii mai poti lasa - de exemplu uneori e de ajuns 15 min, alteori ii las 20... depinde si aici de foc.
      Daca fvrei sa faci pizza, intinzi foaia, pui in tava (atentie sa ai marginile usor ridicate pe tava).Adaugi crema - eu o fac din branza de vaca facuta in casa cu smantana si un ou. Apoi adaugi peste branza suc de rosii (si pe ala il fac in casa) pe care il pui peste putin ou (dupa ce il bati pe cel pe care il pui l crema lasi putin in bolisor si pui sucul peste). Se lasa 15 minute la cuptor... si apoi se scoate si se mai lasa vreo cateva minute pentru ca deobicei crema si rosiile au nevoie sa se coaguleze frumos, ca sa nu curga.
      O sa imi salvez si eu textul.. hahaha, ca sa il am pentru cand fac articolul.

      Sa incerci si varianta simpla: cel mai usor e cand pui cubuletul si adaugi laptele cald (spre fierbinte) peste, amestecand usurel. :)
      Mi-am amintit ca am vazut acum ceva vreme o reteta pe fb la o americanca - ne invata sa facem amestec simplu pt cacao cu lapte :)))) - o lingura de cacao, 2 de zahar alb pudra (aici deja cascasem ochii), cantitate dubla de lapte praf (deja ma intrebam ce vrea de fapt sa faca -am zis ca probabil o bea cu apa) si amidon de porumb cam cat cacao... dupa care amesteca, punea o lingura in cana si turna lapte... :))))). Da... In fine. Eu fac cacao pe stil clasic: O lingura cu vf de cacao (am gasit una de la niavis, pudra, eco - e f buna), putin zahar brun si lapte de la tara.

      Ștergere
    2. si partea a doua (era prea lung...cica lol)
      ....


      Uneori tare as vrea sa pot merge si eu la Pepco si Jumbo (la Jumbo am fost odata si a mers bine pana la sectorul de hainute de bebe unde aveau ceva pufaitoare de mi-a ajuns pt o viata, nu stiam cum sa mai ajung afara, a fost traumatizant, hahaha - dar sectorul de jucarii si de deco... ohhh).
      Spune-i lui Martinel ca si eu caut loc pentru brad, ca momentan l-am ocupat cu doua etajere mici pe rotile :))))) si daca apare bradul.. Dar noroc casunt pe rotile. Le mut undeva. Hmm acum caut loc pentru etajere (care apropo, sunt de la jumbo - dar mi le-au luat ai mei :D).
      Eu sunt sigura ca ii va placea decoratiune - la fel si fulguletii.
      Am facut mult sport azi, adica ieri, ca deja e marti. :))) Chiar am facut - sus jos, spala, curata... dar am reusit sa fac si cizmulita (nu si cizmulitele pentru Rukkusu, dar e intelegatoare).
      Sa avem o super zi azi si Sf Nicolae, dragul Mos bun, sa ne aduca sanatate si bucurii (si jucarii, striga glasuri de copii ... hahaha, eu inclusiv.)
      Pup!

      Ștergere
    3. Multumesc mult pentru retete. Chiar o să incercăm.
      Nu m-am gandit să pun în calendar covrigi, deci nu o să avem o așa temă.

      Ștergere
  4. Mi-ai facut pofta de ciocolata calda. Dar reteta ta e prea elaborata. Macar asa o cacao fierbinte...
    Casutele alea arata minunat, initial am crezut ca sunt pe bune din turta dulce. Pana acum nu am facut clopotei din hartie. O exista ceva ce nu se poate face? Un cosulet din ala am si eu. Inca e bun, dar mi-a placut ideea ta! Iar Martinel pare sa se descurce minunat. Ai un ajutor de nadejde!
    Tare frumoase pozele!
    Spor la tot, draga Niko! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru prima retetă încercată nu mi s-a părut așa de elaborată. Dar după prima portine am făcut pur si simplu doar lapte cu multe ciocolată și scorțișoară. Nu mai aveam smântănă de gătite. Ne-a plăcut și varianta simplificată.
      Încă mai am părți din coșuleț. Probabil mai scot un cerc sau două din el, iar din partea detașată -am gandit să fac un gărduleț pentru ghivece decorative.
      Mulșumesc Suzana. Spor și ție.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!