duminică, 26 februarie 2023

Monica - mesagerul provocărilor verzi.

 În acest an, pe Provocări verzi începe din nou aventura Salvați păpuși/Save the dolls, care are ca primă temă, în luna februarie, crearea mesagerului, o păpușă mascotă care să ne însoțească în această aventură.

În acest scop am vizitat Spitalul de păpuși din dotare ( = cutia cu păpuși de reparat) și am ales o păpușică în convalescență, adică nu a necesitat reparații capitale. 

Păpușa mea nu mai știe prea multe despre viața ei anterioară, a fost model pentru un salon cosmetic, motiv pentru care ajunsese și la Spitaul de păpuși, avea fața pătată de la atâtea cosmetice. Cu un burete delicat și apă caldă și săpun, problema a fost rezolvată.

Apoi și-a ales un nume, nu-și mai amintește dacă a avut vreunul, dar a stabilit că începe o viață nouă fiind mesagerul meu în acest an și vrea să se numească Monica, după personajul cu același nume din La Medeleni. A auzit ea că mi-a plăcut mie mult.

Apoi mi-a dat misiune s-o îmbrac, să-i fac un costum nou, haiele ei nu mai sunt recuperabile. Dar mai întâi și mai întăi a cerut un costum de baie că nu poate să stea așa nud la probe.

Am pornit de la ideea de a-i face un costum din două piese, fustă și bluză. Monica este elegantă și a vrut o fustă lungă dublu cloș. Nu am făcut poze pe parcurs că nu prea știam sigur ce făceam. Am cusut și descusut de atâtea ori .... încă n-am învățat să lucrez la scară așa mică. E prima dată când fac haine de păpuși de la zero.

Am tăiat un cerc dintr-un rest de material de la un costumaș al fetelor și apoi un cerc mai mic în mijloc. Prima greșeală a fost că am tăiat prea mult în talie (cercul mai mic) și fusta era largă. Am încrețit-o apoi am încercat să-i pun betelie dintr-o panglică albă. Oricât măsuram, probam, când coseam la mașina de cusut, ba era prea largă, ba era prea strâmtă și nu se putea încheia. Am încercat apoi cu betelie din același material cu fusta. Aceeași poveste. Într-un final, sătulă de toate încercările am tăiat fusta pe lungime și am făcut-o să se închidă petrecută parte peste parte.

La cât de greu a fost cu fusta, ceva ce consideram eu simplu, la bluză am renunțat ( între noi fie vorba, Monica mi-a spus că-și cauta altă croitoreasă pentru bluză). I-am făcut un top dintr-o panglică albă lată care se închide ca și fusta cu arici.. Am accesorizat-o cu un șal de plasă (recuperat de la un squishy) și am trecut la ședința foto.

Abia am făcut vreo două poze că o văd că pleacă ....


 

Ea vrea la plajă, ca doar și-a făcut și costum de baie. Am convins-o să mai stea dacă îi fac poze și în costumul de baie (realizat dintr-un balon).

 

Între timp a aflat că e iarnă încă și că plaja e departe, așa că stă liniștită la lumina becului și visează la valurile mării.


Eu o las să viseze și mă duc repede să înscriu mesagerul în tabel, până nu se termină înscrierile.

14 comentarii:

  1. o Zâna, o Craiasa a zapezii... minunata costumatia Monicai! Ai avut idei bune si le-ai aplicat si mai bine! Este de mare efect plasa aceea alba.
    Misiune indeplinita! Felicitari!
    Noapte buna! pupici ♥

    RăspundețiȘtergere
  2. Weeee!
    Bun venit Monica (am citi La Medeleni cand eram mica si m-a marcat foarte tare - atata de tare ca atunci cand am citit Lorelai, refuzam sa cred ca imi pare cunoscut stilul si pana la final am incercat sa sper ca de fapt e scrisa de autorul cartii Toate Panzele Sus.. desi stiam ca nu e asa. Am plans si la una si la cealalta carte de n-am stiut de mine... dar da si mie mi-a placut numele Monicai).

    Imi place tare mult cum i-ai facut hainutele!!! Apropo de masina- mi-am luat si eu una micuta (nu am reusit inca sa o inaugurez) - sunt curioasa daca voi reusi sa lucrez cu ea (am avut una mare si am cusut fix vreo 2 sau trei chestii cu cel mai simplu punct, dupa care i-am facut-o cadou surioarei mele pentru ca efectiv nu aveam unde sa o folosesc - de aia mi-am si luat una micuta, care sper sa si mearga).
    Fusta ti-a iesit foarte frumos. Eu nu am prins la scoala nimic la lucru manual legat de croitorie ;(. Tare rau imi pare. Cam tot ce am lucrat pentru papusi a trecut prin procesul acesta anevoios :)). Dar si satisfactia cand e gata si a iesit si asa dragut!!! Nu? Deci asa e cu costumul - am tot vazut costume facute din balon, prin tutoriale - imi place insa modelul pe care l-ai ales tu - deobicei erau dintr-o piesa. Si ai ales si culoarea potrivita, nu risti sa pateze papusa.
    felicitari!
    Sper sa reusesc sa scot si eu la lumina mesagerul - deocamdata sta in lighean, maine trebuie sa o bag la un spa :)))

    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o mașina Singer luată la mâna a doua acum foarte mulți ani din târg de la Brașov. Mi-a plăcut mult faptul că am putut să o testez acolo să vad cum coase. Pentru ce fac eu sunt mulțumită de ea.
      Croitorie nu am învățat în școală, acolo am prin numai un an de croșetat și tricotat, dar și pe astea le învățasem din familie, fie de a mama fie de la bunica. Croitorie mai mult am observat la bunica, o ajutam la sulfilat și cam atât.
      Dacă nu mă uit la defecte (cam greu când văd fusta că e mai creață la spate decât în față), îmi place și mie costumația Monicăi.
      Cum a fost la Spa pentru mesagerul tău?

      Ștergere
    2. Absolut..... dezastruos😂🤷‍♀️. Asa ca am lasat-o pentru pe parcursul provocarilor si am apelat la varianta C (foarte simpatica, vesela si potrivita pe post de mesager .... zic.👍

      Ștergere
    3. Îmi pare rău. Cunoaștem sentimentul. Încerc maine să ajung si la mesagerul tau. Sunt ceva cam in urmă cu somnul.

      Ștergere
  3. Mă bucur că ai reușit să o aduci pe Monica in prim plan! Îmi place fusta, e reușită și i se potrivește foarte bine! Eu stau foarte prost cu croitoria, așa că prefer să fac hăinuțe croșetate sau tricotate. Dar uneori e nevoie și de croit. Lasă că exersăm și învățăm!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumva cred că la un moment dat anul acesta voi fi nevoită să croșetez/tricotez ceva pentru ea pe parcursul acestui an. Sper să îmi iasă.

      Ștergere
  4. O splendoare Mesagera ta! Imi place maxim si pelerina!
    Te-ai gandit ce te-ai gandit, dar a iesit ceva minunat!
    Felicitari, Niko! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pelerina a fost chiar cel mai simplu accesoriu, dar mă bucur că am găsit bucățica aceea de plasă.

      Ștergere
  5. Am citit zambind povestea domnisoarei Monica! 😊 Ma bucur sa stiu ca acum se simte bine 😊 si are pofta de mare, de plaja, de aventuri in general. 😊
    Costumatia imi place, place, place foaaarte mult! Si, scuzati, va rog: acolo nu sunt defecte! Asa ai vrut sa fie! De ce sa semene cu toate fustele clos?! 😊
    Felicitari! Spor la ce vrei tu! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Diana. Domnișoara mea cea mare mă ajută la corectarea articolelor pe car ele scriu că eu tind să trec cu vederea anumite diacritice. Aseara rădeam și eu de răsul ei când corecta acest articol.
      Spor și ție.

      Ștergere
  6. Fusta a ieșit foarte bine, la final. De obicei, în spatele lucrusoarelor frumoase sunt multe cusături descusute, degete intepate si altele :))))
    Îmi place de Monica.
    Spor în toate să ai!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!