marți, 21 februarie 2023

Covoraș din tricou - Transformări creative februarie (2)


Anul aceasta ne-am propus să reducem din poluarea pe care o creăm zi de zi, reciclând cât mai mult posibil și folosind în creațiile noastre materiale reciclabile. Astfel a luat naștere calendarul recreativ din 2023 , Transformări creative. În fiecare lună vom lucra cu un material ce se poate recicla.

Luna februarie este dedicată transformării hainelor/materialelor pe care nu le mai folosim din diverse motive: - au rămas mici, s-au rupt, pătat etc..

Azi ar fi termenul pentru al treilea proiect din această lună cu tema pernuță, dar eu am făcut - o săptămâna trecută, deoarece covorașul, tema săptămânii trecute, deși început, nu am reușit să-l termin la termen. Azi însă sunt fericită că l-am terminat așa cum îmi doream.



Am început de la un tricou cu franjuri care avea ceva găurele și nu mai putea fi purtat. Pentru covoraș am folosit doar franjurii, restul de tricou a fost folosit la pernuța cu inimioare de la cealaltă temă.



Am tăiat franjurii câte doi și apoi i-am cusut unul de altul pentru a obține o sfoară lungă.

 

Apoi am luat un fir de PNA, mai gros și am început să croșetez în jurul sforii din franjuri după indicațiile de aici. Datorită acelui tutorial am luat un fir mai gros recuperat de la o vestuță tricotată, dar franjurii mei erau de un cm lățime, mult prea mici față de cei doi inchi cum scrie în tutorial


Și pentru că mi se parea că din cauza firului gros nu se văd franjurii din tricou, dar parcă nici nu vroiam să stric, am încheiat primul „covoraș” la mărimea  unui suport de pahare și am început altul cu un fir mai subțire, cotton perle.


Doar că fiind fir subțire, lucrul mergea mai greu, mai ales când și tot strici ce ai lucrat. Fiind cerc trebuie să tot crești numărul de piciorușe. În tutorial spunea să îl tot așez pe masă și dacă începe să se ridice cercul exterior să mai dublăm câte un picioruș. Și am dublat și tot dublat până am descoperit că se încrețea ca o floare. Cel puțin două cercuri a trebuit să stric ca să repar.


Apoi am început să dublez mai rar spre foarte rar și altă surpriză: devenea farfurie! În poză nu se vede chiar așa de rău cum era. Alte două cercuri de destrămat și refăcut.


Și între floare și farfurie am tot jonglat până m-am apropiat de finalul firului de croșetat. Îmi propusesem inițial să fac covorul cât de mare iese folosind toți franjurii de tricou, dar s-a terminat mai repede celălalt ghem și nu mai aveam încă unul la fel.


Așa că ultimul rând l-am făcut cu un ghem uni, un maro apropiat de cel din ghemul degrade.


Vroiam să fac în încheiere un fel de colțișori croșetați doar cu firul cotton perle, dar am cam uitat cum se fac și nu mi-a plăcut ce îmi ieșea, un fel de pătrățele simple.


Așadar am încheiat fără colțișori. I-am găsit și utilizare, după cum se vede în prima poză, va fi covorașul de odihnă pentru statueta pisicuță.


16 comentarii:

  1. Ah... pai tu ai doua covorase :))))!! Unul micut si unul mai mare! :) Si amandoua sunt foarte dragute!
    Interesanta ideea !
    Nu iti zic ca tocmai voiam sa intreb cine e noul membru blanos :))))))). Am crezut ca e un puiut mic ... Foarte realist!

    Felicitari :). Foarte faine covoarasele:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Noul membru blănos nu e nici nou și nici blănos. L-am primit acum câțiva ani de la două foste eleve în amintirea orelor de pregătire la care Porto dormea în timp ce ele învățau. Intr-adevăr e foarte realist, atât de realist că Posto l-a crezut adevărat la prima întâlnire și a vrut să-l muște de urechi. Între timp s-a lămurit că nu e periculos.
      Am mai văzut astfel de statuete așa realiste (câini și pisici) în Auchan (de unde i-am luat celei mici o pisicuța gri cu ochi albaștri) și în Kik de unde e statueta asta.

      Ștergere
    2. :))) si eu am crezut ca ai un Porto mic :))) un cadou inspirat

      Ștergere
    3. Intr-adevar, foarte inspirat.

      Ștergere
  2. Acum am doua variante de covoras. Recunosc ca trebuie sa mai citesc. Eu ma gandeam ca firul se obtine din toate firele rasucite si se croseteaza asa. Dar arata in tutorial altfel. Mai citesc.
    Multumesc pentru inspiratii Niko! Covorasul tau frumos prevad ca va sta nu doar sub
    statueta! O zi frumoasa! Pup. 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toemai mi-ai dat o idee, cu ghemul de fâșii raas să incerc să croșetez direct cu el.
      O zi frumoasă și ție!

      Ștergere
  3. Primul pune in valoare firul cu care ai crosetat, al doilea firul folosit ca baza, dar amandoua arata bine si totusi atat de diferit. Ah, si eu patesc la fel cand crosetez rotund, si cind tricotez caciulite fara tutorial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar plăcea să mai fac ceva cu primul fir, dar din niște fâșii mai late.

      Ștergere
  4. Foarte faine covorașele. Iar statuieta m-a păcălit intr-o foografie de pe la Craciun... Spor în ce ti-ai propus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe noi ne mai păcalește si acum uneori, mai ales daca ii mutam locul. Multumesc draga mea!

      Ștergere
  5. Eheee! Fain de tot covorasul tau! Si "pad-ul" pentru pahar.
    Este elegant, dichisit - si muncit, nu gluma. 😊 Felicitari o mie!
    Si de-as avea timpul cat il vreau, tot nu mi-ar ajunge sa fac ceea ce ai facut tu. 😊
    Seara frumoasa iti doresc! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Dacă îți spun că l-am croșetat mai mult stănd în mașina și așteptand să iasă copii de la scoală? Unori chiar îi pare rău că nu-mi place prea mult să croșetez, că ar fi o activitatea foarte ușor de făcut în mașină cât timp stau să aștept ba una ba alta. Și chiar am mulți timp de asteptare zilnic.
      La mine acum deja e vine, așa că îți urez o noapte odihnitoare.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!