luni, 20 februarie 2023

Moș Ion Roată și unirea - Citate favorite (8)

 Azi este despre citate favorite și ar fi trebuit să continui cu seria de poezii slam din cartea cu acelasi titlu de Colleen Hoover. Însă wikipedia mi-a arătat că azi se împlinesc 141 de ani de la intrarea în neființă a lui Moș Ion Roată, practic al doilea mare simbol al Micii Uniri, după Al. I. Cuza.
Și de când am aflat, gândurile mi-au stat numai la legendele cu Moș Ion Roată și la lecțiile din manualele noastre de Citire. Mi-aduc aminte în special de lecția „Moș Ion Roată și unirea”, lecție în care era prezentat fragmentul din scrierile lui Ion Creangă, în care țăranii au fot adunați să li se explice beneficiile unirii principatelor și de ce e necesar să fie de acord cu unirea.
De aceea și poza de azi are tricolorul, lăngă o floricică (al cărei nume nu-l știu) primită zilele trecute de la domnișoarele mele.

Ion Roată a fost un țăran din satul Câmpuri, din fostul județ Putna( acum Vrancea) ce a jucat un rol important în unirea principatelor din 1859. El a participat la divanul Ad-hoc din 1957, unde a avut curajul să răspundă boierilor și să susțină cauza țăranului, lucru care mai târziu îi aduce și necazuri, deoarece, cum îl descrie Creangă, „avea gâdilici la limbă”.


Moș Ion Roată și Unireasursa

   „La 1857, pe când se ferbea Unirea în Iaşi, boierii moldoveni liberali, ca de-alde Costache Hurmuzachi, M. Kogălniceanu şi alţii, au găsit cu cale să cheme la Adunare şi câţiva ţărani fruntaşi, câte unul din fiecare judeţ, spre a lua şi ei parte la facerea acestui măreţ şi nobil act naţional. Cum au ajuns ţăranii în Iaşi, boierii au pus mână de la mână, de i-au ferchezuit frumos şi i-au îmbrăcat la fel, cu cheburi albe şi cuşme nouă, de se mirau ţăranii ce berechet i-a găsit. Apoi, se zice că i-ar fi dat pe sama unuia dintre boieri să le ţie cuvânt, ca să-i facă a înţelege scopul chemării lor la Iaşi.
        – Oameni buni, ştiţi pentru ce sunteţi chemaţi aici, între noi? zise boierul cu blândeţă.
        – Vom şti, cucoane, dacă ni-ţi spune, răspunse cu sfială un ţăran mai bătrân, scărpinându-se în cap.
        – Apoi, iaca ce, oameni buni: de sute de ani, două ţări surori, creştine şi megieşe, Moldova noastră şi Valahia sau Ţara Muntenească, de care poate-ţi fi auzit vorbindu-se, se sfâşie şi se mănâncă între dânsele, spre cumplita urgie şi peire a neamului românesc. Ţări surori şi creştine, am zis, oameni buni; căci, precum ne închinăm noi, moldovenii, aşa se închină şi fraţii noştri din Valahia. Statura, vorba, hrana, îmbrăcămintea şi toate obiceiurile câte le avem noi le au întocmai şi fraţii noştri munteni. Ţări megieşe, am zis, oameni buni; căci numai pârăuaşul Milcov, ce trece pe la Focşani, le desparte. “Să-l secăm dar dintr-o sorbire” şi să facem sfânta Unire, adică înfrăţirea dorită de strămoşii noştri, pe care ei n-au putut s-o facă în împrejurările grele de pe atunci. Iaca, oameni buni, ce treabă creştinească şi frumoasă avem de făcut. Numai Dumnezeu să ne-ajute! Înţeles-aţi, vă rog, oameni buni, pentru ce v-am chemat? Şi dacă aveţi ceva de zis, nu vă sfiiţi; spuneţi verde, moldoveneşte, ca la nişte fraţi ce vă suntem; că de-aceea ne-am adunat aici, ca să ne luminăm unii pe alţii şi Dumnezeu să ne lumineze pe toţi cum a şti el mai bine!
        – Înţelegem, cucoane, aşa a fi, răspunseră câţiva ţărani mai ruşinoşi; că, dă, nu-ţi şti dumnevoastră ce-i pe lume, noi, ţărănimea de la coarnele plugului, avem să ştim ce-i bine şi ce-i rău?
        – Ba eu, drept să vă spun, cucoane, n-am înţeles! cică zise cu îndrăzneală unul dintre ţărani, anume Ion Roată. Ş-apoi, chiar dacă ne-am pricepe şi noi la câte ceva, cine se mai uită în gura noastră? Vorba ceea, cucoane: “Ţăranul, când merge, tropăieşte, şi când vorbeşte, hodorogeşte”, să ierte cinstită faţă dumnevoastră. Eu socot că treaba asta se putea face şi fără de noi; că, dă, noi ştim a învârti sapa, coasa şi secera, dar dumnevoastră învârtiţi condeiul şi, când vreţi, ştiţi a face din alb negru şi din negru alb… Dumnezeu v-a dăruit cu minte ca să ne povăţuiţi şi pe noi, prostimea…
        – Ba nu, oameni buni; s-a trecut vremea aceea, pe când numai boierii făceau totul în ţara aceasta ş-o storceau după plac. Astăzi toţi, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile şi la fericirea ţării. Muncă şi câştig, datorii şi drepturi pentru toţi deopotrivă.
        Le spuse boierul apoi despre originea românilor, cum şi de cine au fost ei aduşi pe aceste locuri; despre suferinţele lor şi cum au ajuns a fi dezbinaţi şi împrăştiaţi prin alte ţări. Le dă el pilde câte şi mai multe: cu smocul de nuiele, cu taurii învrăjbiţi şi, în sfârşit, se sileşte bietul creştin din răsputeri a-i face să înţeleagă care sunt roadele binefăcătoare ale Unirii, aducându-le aminte că tot “pentru unirea tuturor” se roagă şi sfânta biserică, în toate zilele, mai bine de 1.850 de ani.
        – Ei, oameni buni, cred că acuma aţi priceput!
        – Priceput, cucoane, cât se poate de bine, răspunseră mai toţi. Dumnezeu să vă ajute la cele bune!
        – Ba eu tot nu, cucoane, răspunse moşul Ion Roată.
        – Dumnezeu să mă ierte, moş Ioane, dar dumneta, cum văd, eşti cam greu de cap; ia haidem în grădină, să vă fac a înţelege şi mai bine. Moş Ioane, vezi colo, în ogradă la mine, bolovanul cel mare?
        – Îl vedem, cucoane.
        – Ia fă bine şi adă-l ici, lângă mine, zise boierul, care şedea acum pe un jilţ în mijlocul ţăranilor.
        – S-avem iertare, cucoane, n-om putea, că doar acolo-i greutate, nu şagă.
        – Ia cearcă şi vezi.
        Moş Roată se duce şi vrea să ridice bolovanul, dar nu poate.
        – Ia du-te şi dumneta moş Vasile, şi dumneta, bade Ilie, şi dumneta, bade Pandelachi.
        În sfârşit, se duc ei vro trei-patru ţărani, urnesc bolovanul din loc, îl ridică pe umere şi-l aduc lângă boier.
        – Ei, oameni buni, vedeţi? S-a dus moş Ion şi n-a putut face treaba singur; dar când v-aţi mai dus câţiva într-ajutor, treaba s-a făcut cu uşurinţă, greutatea n-a mai fost aceeaşi. Povestea cântecului:
                                Unde-i unul nu-i putere,
                                La nevoi şi la durere;
                                Unde-s mulţi, puterea creşte,
                                Şi duşmanul nu sporeşte.
        Aşa şi cu Unirea, oameni buni! Credeţi dumnevoastră că, de-a ajuta Dumnezeu a se uni Moldova cu Valahia avem să fim numai atâţia? Fraţii noştri din Transilvania, Bucovina, Basarabia şi cei de peste Dunărea, din Macedonia şi de prin alte părţi ale lumii, numai să ne vadă că trăim bine, şi ei se vor bucura şi ne vor iubi, de n-or mai îndrăzni duşmanii, în vecii vecilor, a se lega de români. D-apoi fraţii noştri de sânge: franţujii, italienii, spaniolii şi portughezii, ce aşteapt? La orice întâmplare, Doamne fereşte, stau gata să-şi verse sângele pentru noi… Unirea face puterea, oameni buni. Ei, acum cred c-aţi înţeles şi răsînţeles.
        – Ba eu unul, să iertaţi dumnevoastră, cucoane, încă tot n-am înţeles, răspunde moş Roată.
        – Cum se face asta, moş Ioane? Mai bine ce v-am tălmăcit, şi un copil putea să înţeleagă.
        – Mai aşa, cucoane, răspunseră ceilalţi.
        – Moş Ioane, zise acum boierul, cam tulburat de multă oboseală, ia spune dumneta, în legea dumitale, cum ai înţeles, cum n-ai înţeles, de când se face atâta vorbă; să auzim şi noi!
        – Dă, cucoane, să nu vă fie cu supărare, dar de la vorbă şi până la faptă este mare deosebire… Dumnevoastră, ca fiecare boier, numai ne-aţi poruncit să aducem bolovanul, d-ar n-aţi pus umărul împreună cu noi la adus, cum ne spuneaţi dinioarea, că de-acum toţi au să ieie parte la sarcini: de la vlădică până la opincă. Bine-ar fi dac-ar fi aşa, cucoane, că la războiu înapoi şi la pomană năvală, parcă nu prea vine la socoteală… Iar de la bolovanul dumnevoastră am înţeles aşa: că până acum noi, ţăranii, am dus fiecare câte-o peatră mai mare sau mai mică pe umere; însă acum suntem chemaţi a purta împreună tot noi, opinca, o stâncă pe umerele noastre… Să dea Domnul, cucoane, să fie altfel, că mie unuia, nu mi-a păra rău.
        La aceste vorbe, ţăranii ceilalţi au început a strânge din umere, a se uita lung unul la altul şi a zice:
        – Ia, poate că şi Roată al nostru să aibă dreptate!
        Iar boierul, luându-i înainte cu glume, a înghiţit găluşca şi a tăcut molcum.”



Postarea participă la ”Jocul de luni” 
ce constă în redarea unor Citate favorite
joc găzduit acum de Suzana.

8 comentarii:

  1. Mos Ion Roata, de-ar fi acum aici cu noi, ar observa ca mare lucru nu s-a schimbat... ca inuitia nu l-a inselat. :)
    Erau frumoase manualele noastre, orice s-ar spune. Si aveau multe pilde utile ... si ilustratii dragute. De cate ori am ocazia sa le revad ma bucur. Si orice s-ar spune despre acea perioada, ma incapatanez sa pastrez in memorie ce a fost bun - pentru ca celalalt aspect.. ohoho, nu doar ca nu a disparut, dar s-a tot marit si latit si... asa mai departe.
    Iti multumesc pentru articolul de astazi !
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce intalnire fabuloasa! O adevarata placere!
    Imi pare rau ca nu mai am manuale atat de vechi. Pe vremea mea se si transferau de la un la altul cartile. Intelepciunea populara ramane geniala!
    Multumesc, draga Niko. Mai erau cateva ore pentru tabel, asa ca l-am introdus si pe Mos Ion Roata! O zi frumoasa! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, mulțumesc mult pentru introducere. Azi mi-am dat seama ca am uitat s-o fac. Eram ceva cam prea obosită aseara și nu tocmai în apele mele.
      Mulțumesc.

      Ștergere
  3. am avut si eu acasa in Sibiu manualele mele si apoi si ale primei fetite, ba am avut si toate cursurile de la facultate, scrise de mana mea - pentru ca pe vremea aceea, nu exista internet si nici cursuri tiparite... le-am instrainat, la mutare... or mai fi pe undeva, la cineva, dar probabil ca nu stie sa le pretuiasac valoarea.
    De aceea ma bucur mult sa citesc aceasta lectura propusa de tine, aici. Minunata idee! Chiar imi era dor de o povestire istorica. multumim, Niko ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai am manualele de matematică pe care am învățat eu din gimnaziu și liceu și bine-nteles culegerile, inclusiv cea galbenă pentru clasele 2-4. Și cred că niște manuale de franceză. Îmi pare rău că nu s-a pastrat abecedarul pe care il cumpărase buniculpentru mine și după care a învățat sora mea să citească singură la 4- 5 ani.
      Cursurile de facultate și eu le am scrise de mană, dar au rămas la Brasov și nu voi renunța prea curând la ale.

      Ștergere
  4. Destept "baiat" Ion Roata! Bine a mai zis-o... Chiar si azi are dreptate. 😊
    Iti multumesc pentru reamintire! ❤

    'Ca tot ati discutat despre manuale... Mai am si eu unele. Tare rau imi pare ca nu am pastrat mai multe, dar nu le-am aruncat, le-am dat celor care aveau nevoie; le-am dat cu imprumut si... imprumutate au ramas. 😊 De au fost cu folos, sa le fie de bine celor care le-au folosit.
    Numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urăsc acest „obicei” de a rămâne împrumutate. Îmi notam într-o perioadă ce și cui dădeam.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!