luni, 10 aprilie 2023

Magicul număr 100 - Citate favorite(15)

 

Vroiam să scriu despre altceva azi, dar la editarea pozei am realizat că am ajuns la magicul număr 100 de poze pe blog. Nu știu de ce suntem tentați să marcăm mereu 100 - de zile de școală, de zile de abstineță (alcoolicii), de zile dintr-o provocare, etc. Dar mă înscriu și eu în trend și marchez această piatră de hotar, 100 de zile consecutive cu poze pe blog, deci 100 de zile de postări zilnice, din provocarea mea 365 pozeblog.



Curiozități despre numărul 100 :

În matematică, numărul 100 este :

  • pătratul numărului 10
  • baza procentelor (100% - suma completă)
  • suma primelor 9 numere prime (2+3+5+7+11+13+17+19+23=100)
  • suma cuburilor primelor patru numere naturale (1^3+2^3+3^3+4^3=1+8+27+64=100)
  • număr fericit ( numerele cu proprietatea că prin însumarea oterativă a pătratelor cifrelor sale se ajunge la 1: 1^2+0^2+0^2=1)
  • număr practic, puternic, rotund

Există exact 100 de numere prime ale căror cifre sunt scrise în ordine crescătoare

În știință:
  • este numărul atomic al fermilui
  • este temperatura de fierbere a apei( în grade Celsius)
În religie:
  • un evreu trebuie să răstească 100 de binecuvântări zilnic
În politică:
  • 100 de senatori Senatul SUA
În economie:
  • 100 de subunități monetare
În alte domenii:
  • 100 ani într-un secol
  • nr de telefon al Poliției în Nepal, India, Grecia, Israel
  • nr de telefon al ambulanței și pompierilor în Belgia
În cinematografie :
  • Serialul 100 - are loc la 97 ani după un război nuclear ce a devastat suprafața pământului. 100 de minori condamnați pentru diverse infracțiuni sunt trimiți la suprafața pământului pentru a testa dacă planeta a devenit locuibilă
  • 100 Years - „Filmul pe care nu-l vei vedea niciodată” - regizat de Robert Rodrighez, scris de  John Malkovich filmat în 2015, programat să fie lansat în 18 noiembrie 2115

Sursa : wikipedia



Postarea participă la ”Jocul de luni” 
ce constă în redarea unor Citate favorite
joc găzduit acum de Suzana.


6 comentarii:

  1. Felicitari la sarbatoarea blogului tau! 100 este un numar magic, un numar rotund, frumos! ☺ Succes si buna dispozitie ca bloggerita pe mai departe si sa ne inviti la sarbatoarea 1000! ♥
    Draga Nico, o saptamana placuta sa ai! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum sărbăoresc 100 de postări din provocarea zilnică din acest an. M-am uitat de curiozitate pe blog si postări în total am în acest moment 563. Deci mai am de scris ceva până la 1000.
      Mulțumesc. O săptămână frumoasă și ție!

      Ștergere
  2. Un numar frumos si multumesc pentru toate ideile conexe. Cand le aduni pe toate intr-un singur loc rezulta un buchet de idei foarte interesante, ca tot imi place matematica, iar unele chiar sunt noi pentru mine!
    La cat mai multe postari dragi tie, draga Niko! Pupici si o saptamana frumoasa si cu spor!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi asum niciun merit că le-a adunat altcineva înaintea mea pe wikipedia. Unele chiar sunt noi si pentru mie chiar și în matematică. Nu m-a preocupat atât de mult teoria numerelor/aritmetica - nu știam de număr practic sau rotund. Dar sunt niște curiozități interesante.
      Mulțumesc la fel, draga Suzana!

      Ștergere
  3. Felicitari!!!! :*
    Si ce idee draguta ai avut sa culegi aceste informatii !! Mi-a placut foarte mult sa le parcurg - e ca un joc, foarte interesant si placut! :)
    Si eu ma uitam zilele trecute, in timp ce tot incerc sa fac backup (cel mai mult a mers pana la 47... capos backup... dar si cand s-o face.. pfiu. tare fericita voi fi. Sper sa functioneze cat mai repede..) si imi aparuse 4224 - dar cu totul si cu ciorne :))) - ca mai am si eu cateva restante de dovedit... sper anul acesta.

    puuuup!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am început să-mi fac și eu ciorne la unele articole, ca să nu mai mă chinui să pun linki-urile către postorile de la MFC sau Reflexii în oglindă.
      Mulțumesc.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!