vineri, 14 aprilie 2023

Hotelul de insecte

 Spre deosebire de Crăciun , când fiecare ne facem cadouri la fiecare, de Paște am adoptat o altă tradiție, aceea de a cumpăra, în general eu, haine noi pentru fiecare membru al familiei. Asta se întâmplă acum, cu fetele care au crescut și au învățat mai multe despre tradițiile românești referitoare la diversele sărbători. Când erau mici, venea și la ele Iepurașul de Paște cu diverse jucării, cărți, etc. Dar acum mi se pare mult mai convenabil din mai multe puncte de vedere să păstrăm doar tradiția ce o știam eu în copilărie, aceea de a te înnoi de Paște, mai ales că de cele mai multe ori, fiecare își poate exprima dorința de a primi un anumit articol vestimentar.

Și totuși, mami nu poate fără să facă ea câte-o mică surpriză dulce sau decorativă. Așa s-a întâmplat și în acest an, când am găsit absolut întâmplător un set creativ ”Hotelul de insecte”. De cele mai multe ori le dau fix în ziua de Paște (a se înțelege că sunt găsite în living lângă coșulețul cu ouă roșii), dar în acest an, lucrând mult prin grădină în această săptămână, am ales să-l dau în avans ca să îl putem asambla și monta în grădină.

Setul l-am găsit în Lidl acum ceva timp, la una din ofertele de grădină. M-a cucerit cu atât mai mult cu cât tocmai citisem de curând că este benefic un astfel de hotel pentru grădină, nu că nu ar fi pe la mine destule lemne în care diverse insecte să-și găsească casă. Dar am văzut în el mai mult potențialul creativ.



Nu știu de ce mă așteptam să fie căsuța gata construită, dar a venit bucățele, cu șuruburile alături într-o punguliță și cu instrucțiuni de asamblare. Tehnic a fost ușor de asamblat, instrucțiunile cât se poate de clare, dar pentru domnișoarele mele care nu știu să lucreze cu bormașina (nu avem și șurubelniță electrică, iar cu șurubelnița clasică cred că doar soțul ar fi putut). Cu alte cuvinte nu e chiar pentru copii. O altă dificultate a fost prinderea plasei. Capse erau în pachet, unele mici, dar nu puteai să le ții cu mâna și să le bați cu ciocanul. Am apelat la pistolul cu capse al soțului.
În rest, căsuța a fost chiar calitativă, lemnul nu crăpa de la holșuruburi decât dacă greșeai direcția, piesele perfect tăiate, se îmbinau exact. Din păcate, nu aveam prea mult timp la dispoziție și am lucrat pe repede înainte, așa că toată lumea a uitat de poze în timpul lucrului.

8 comentarii:

  1. Ma bucur mult ca ai avut asa o idee buna pentru cadou de Paste 💞
    Noi avem de 10 ani atarnat in fagul pitic, un hotel de insecte. Este o fapta buna sa agatam asa ceva in curte, sper ca tot mai multi oameni sa-l aiba.
    Noi avem si trei casute pentru pasari, plasate asa cum le place lor sa saiba cuib. In fiecare an sunt luate in custodie de cate o familie de pitigoi si cinteze... Inca alimentam cantuna pasarelelor pentru ca inca ploua si e frig. E plin de florinti si mierle, pitigoi si... azi am avut si rate salbatice 😂
    Te pup Niko. O seara placuta! 🐦🪰🐝🦋🐞🦟🪳🪲

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat de el, sincer cu atâtea ploi. Și chiar îmi spusese sotul să-i găsesc alt loc, că l-am pus intr-un loc unde cam bate vântul și e posibil să nu fie util insectelor.
      Noi aveam multe vrăbii care din păcate ăți tot fac cuib sub țiglă. O greseală de proiectare la construcție de care nu am știut și acum ele au posibilitatea să intre. Zice sotul mereu că să astupe, dar cand are el timp, vrăbiile au deja pui si îi e milă să le strice cuiburile și uite asa mai trece un an, și incă un an si cred că nu mai le vom scoate vreodată de acolo.
      În rest mai avem gugustiuci, uneori vara mai vine și câte o ciocănitoare. Nu a mai apărut de mult, semn bun pentru pomii mei. La casa de langă era odată un cuib de mierle, dar cred că a avut grijă Porto de ele. Multe ciori și anul acesta am văzut vroi 2-3 pitpalaci.
      Am văzut rațele salbatice la tine intr-un filmulet parcă. Superbe.

      Ștergere
  2. Cred ca vazusem si eu kitul si intr-adevar mi s-a parut deosebit. Imi pare bine ca vad la tine unul montat. Sa ne mai spui, daca devine locuit.
    Pupici si noapte buna! 😘❤️
    Sarbatori Pascale luminate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum scriam mai sus, am uitat cu totul de el, dar mi-amintesc că cea mică a spus că a văzut o gâză pe langă el. Sper numai să nu devină adăpost pentru viespi.

      Ștergere
  3. Ce kit frumos!!! Foarte frumos si interesant! Aduc la Lidl multe lucruri interesante de craft (si nu numai) - imi place tocmai de aceea, sa merg in acel magazin, pe vremuri.
    Acum... cand mai vadcate ceva pe net si pot reprezentantii mei sa ajunga :))). Chiar acum mi-a luat Tati o lupa care se fixeaza cumva pe gat si poti lucra (teoretic, iti spun cum e dupa ce o folosesc) chestiuni mai migaloase, folosind ambele maini..
    In gradina kitul arata si mai bine decat in poza de pe cutie. hihi.
    Pup cu drag si sarabatori cu bine! 🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. urmăream si eu pe net ofertele Lidl că nu mi-era usor să merg mereu acolo, dar de ceva timp am început să preferam să facem anumite cumpărături numai din Lidl. Dar orice magazin ar fi eu trebuie neapăat să mă uit la oferte. Mereu vânez astfel de oferte si sunt în stare să cumpăr acum ceva ce voi face cadou anul viitor de Crăciun dacă acum îl găsesc la o ofertă deosebită.

      Ștergere
  4. Drăgut hotelul...sper să aibă cât mai multi ”turiști” cazati.
    O să caut să vad daca găsesc să cumpăr online!
    Să ai un Paște Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut ceva asemănător și onlie, dar la niște preturi.... eu la Lidl am dat 30 lei pe el.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!