duminică, 2 aprilie 2023

Lipirea puzzle-urilor - metoda mea

 
Cum săptămâna ce tocmai se încheie, mama natură ne-a „cadorisit ” cu vreme rece și ploioasă, am găsit, forțată de împrejurări, timp să mă ocup de lipirea puzzle-urilor pe care le-am făcut în acest an. După cum știți, că am mai spus, eu adun mai multe puzzle-uri asamblate și le lipesc pe toate odată. 
Tehnica mea de lipire împlică două etape: în prima etapă lipesc puzzle-urile pe față și le las să se usuce. În a doua etapă, le lipesc pe spate, moment în care aplic și un carton duplex pe spatele puzzle-ului (sau aplicam, pentru că anul acesta am ales să nu mai pun). 
Cele două etape nu au loc în aceeași zi, motiv pentru care la fiecare „sesiune” de lipit puzzle-uluri am și unele care trebuie lipite pe spate și cu aceastea încep lucrul.

Materialele/unelte necesare :
 - planșe de plastic sau carton învelit în plastic
 - pensule și bureți
 - șervețele umede și uscate
 - adeziv special pt puzzle
 - aracet pentru craft
 - puzzle -ul 
 -opțional, dar e de preferat - un asistent (de această dată, la mine, asistentul a îndeplinit și rolul de fotograf)

Deși lipirea unui puzzle începe normal cu lipirea pe față, eu voi prezenta aici modul în care decurge o astfel de sesiune de lucru la mine. Pentru că am nevoie de cartoanele învelite în folie alimentară ca să lipesc pe ele, încep cu lipirea pe spate a puzzle-urilor care au fost deja lipite pe față în sesiunea anterioară. Motivul e că ele fiind deja lipite pe față, se pot transfera ușor pe cartoane simple doar pentru a fi lăsate să se usuce în profunzime.
Aracetul pe care îl foloseam de obicei, este cel din sticla din poză, craft glue pe care îl cumpăr din Jumbo. De curând am luat acea cutie de aracet super sticky din Leroy Merlin. L-am luat cu alt scop, dar l-am testat prima dată pe puzzle-uri. Nu mă întrebați de prețuri că pur si simplu am uitat cu desăvârșire. Aracetul de craft este luat de mult timp, îl folosesc la aproape toate proiectele mele, o sticlă are 500 ml și îmi ajunge cel puțin 3-4 luni. Cel la cutie, super sticky, are tot 500 ml, și dacă nu mă înșel prețurile sunt cam la fel.


Pregătirea puzzle-ului
În primul rând îl transfer pe un carton înfoliat. Motivul pentru care este necesară lipirea și pe spate se vede în poza de mai jos. În prima etapă de lipire marginile sunt cele care se lipesc cel mai greu și există riscul ca la manevrarea puzzle-ului acestea să se desprindă cum s-a întâmplat cu colțul celui de mai jos.


Odată pregătit, încep să aplic cu pensula aracetul pe toată suprafața, insistând mai mult pe margini. Mi-a plăcut adezivul super sticky din mai multe motive. În primul rând fiind în cutie puteam să iau pe pensulă cât aveam nevoie. Apoi, cu ajutorul pensulei l-am putut întinde destul de mult astfel încât să nu rămână în strat gros (s-ar usca prea greu).


Acum ar fi momentul aplicării unui carton duplex pe spate, dacă aș fi ales să o fac. Însă de data aceasta am preferat  să nu mai pun mai ales că vroiam să văd cum se comportă adezivul super sticky. Cartonul, îl tai la dimensiune înainte de a începe să lipesc și odată ce termin de întins adezivul îl așez pe puzzle și îl presez bine. O singură dată am lipit un puzzle pe carton piesă cu piesă și am reușit să-l lipesc cumva strâmb. A fost primul puzzle lipit, dar pe atunci nu știam de aceste adezive speciale pentru puzzle. Nu am mai repetat experiența.

Un alt puzzle în așteptare era preferatul meu, cel de 2000 de piese pe care am reușit în sfârșit să-l lipesc și pe spate. Sper ca până la Paște să îl pun și pe perete, în camera mea de craft.

 

După ce am terminat cu această etapă am trecut la lipirea puzze-lurilor noi pe fața acestora.  Aici folosesc bureți de bucătarie și adezivul special. Adezivul îl cumpăr din Jumbo (e magazinul meu preferat de craft) și are un preț mic, în jur de 6-7 lei. Sticluța are 120 ml și îmi ajunge cam pentru 2-3 puzzle-uri de 1000 de piese. Vine dotat cu o spatulă pentru aplicare, dar mie mi se pare incomodă.

 

În general evit să pun adezivul direct pe puzzle, pun pe burete o cantitate generoasă pe care o întind apoi pe suprafața puzzle-ului. Folosesc miscări de la experior spre interior și țin contra din margine cu mâna cealaltă pentru a nu deplasa puzzle-ul cu buretele. Acesta e si motivul pentru care marginile sunt greu de lipit pe față, nu poți insista mult pe ele că rișiti să-l dezmembrezi.


Trebuie acționat cu grijă, dar cât se poate de repede, adezivul se usucă la suprafață rapid, dar pentru uscarea în profunzime eu prefer sa-l las minim 12 ore. În timpul lipirii se pot întâmpla și accidente ca cel de mai jos, observați că e vorba tot de marginea puzzle-ului. Piesele deranjate s-au lipit de burete și au căzut când l-am ridicat. Pentru mine e semn că buretele s-a îmbibat de adeziv și trebuie schimbat. Aș putea insista să-l mai folosesc dar există riscul să distrug tot puzzle-ul. Piesele desprinse le-am arajat repede la loc și le-am aplicat adeziv cu un burete nou. Aici e utilă prezența asistentului că mă ajută la reasamblat sau îmi schimbă buretele. Folosesc șervețelele umede pentru a șterge surplusul de adeziv de pe mâini. Tot asistentul spală uretele folosit pentru a putea fi folosit la o dată ulterioară. Nu se folosesc bureți uzi pentru aplicarea adezivului, deoarece, oricât de bine i-am stoarce, tot diluează adezivul și ajunge apă în piesele puzzle-ului (risc de a se deforma)


Între timp, spre bucuria mea, adezivul super sticky s-a dovedit a fi transparent, deja aproape se uscase în totalitate pe primul puzzle aplicat. Puzzle-urile lipite le las pe jos prin living la uscat.


Pentru minipuzzle-urile din eprubete am folosit o pensulă de pictură, buretele era enorm de mare pentru ele.


După lipirea altor puzzle-uri, încusiv pisicuțele cu probleme, am descoperit că am rămas fără cartoane înfoliate. Am profitat de faptul că la suprafață unele puzzle-uri s-au uscat, moment în care le pot muta pe alte cartoane. Le-am desprins cu atenție de folia alimentară de pe cartoane, folosind o riglă metalică. Adezivul trece printre piese până la folie, acesta este și motivul pentru care nu mai lipesc decât pe cartoane înfoliate, cel puțin pe fața lor. Odată lipite bine pe față, când lipești pe spate nu mai are pe unde trece adezivul printre piese și nu se mai lipește de carton.


În colajul de mai jos vedeți cum am transefart puzzle-ul deja lipit pe față de pe un carton pe altul. Se observă că deja piesele sunt lipite una de alta, dar pentru că nu era uscat în întregime nu am riscat să-l ridic de tot și l-am mutat tot prin alunecarea de pe un carton pe altul.


Apoi cu aceeași tehnică, prin alunecare,  am mutat alt puzzle pe cartonul de lucru


Și am continuat cu lipirea lor:


După vreo două zile le-am lipit și pe spate, dar nu am mai făcut poze. În total am lipit pe spate cu aproximație cam 10 puzzle-uri de 1000 piese ( 50*70 cm) iar adezivul super sticky, cel în cutie, s-a consumat cam jumătate, deci vreo 250ml. Știind că nu a fost exorbitant de scump ..... gata l-am găsit pe site și e 13 lei - aici, e mult mai ieftin decât cel de craft. Consider că e de preferat și foarte convenabil. 



Montarea pe perete
Motivul pentru care aleg această metodă de finisare a puzzleurilor și nu înrămarea lor, e că le pot pune pe perete fără să dau găuri și pe pot schimba locul după preferințe. Pozele de mai jos le-am făcut demult, când strângeam decorațiunile de Crăciun printre care era și un puzzle lipit. Acesta are și carton pe spate. Pentru a-l pune pe pereate fară a strica peretele folosesc scotch de hârtie lat pentru mascare (cel folosit când se văruiește) și bandă dublu adezivă cu burete. Mai întâi lipesc pe perete scotchiul de hârtie, apoi peste el pun banda dublu adezivă și peste aceasta presez puzzle-ul.


Când îl dau jos, dezlipesc scotchiul de hârtie de pe perete,


 apoi cât de delicat se poate desprind acest scotch de pe banda dublu adezică și o lipesc invers peste ea, ca sa-l pot depozita fără riscul de a se lipi de altceva.





8 comentarii:

  1. O surpriza foarte placuta acest articol. Ai documentat si explicat totul atat de bine, incat a fost o bucurie sa il citesc si sa descopar tehnica.
    Eu inca nu m-am aventurat sa le lipesc si probabil pana la vara nici nu am mari sanse ... dar atunci stiu deja unde sa vin sa ma uit si sa recitesc informatia (pentru ca banuiesc ca il pui la clubul de puzzle.).
    Abia astept sa se usuce si sa le si pui pe perete (mai ales pe cel care iti place cel mai mult :D).

    Pup cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus deja postarea în tabelul din club, cel cu trucuri și idei de asamblare a puzzle-urilor.
      De uscat mi s-au uscat deja, problema e o reamenezarea camere de craft că am adunat mult prea multe si incercaările mele de a debarasa sunt ceva de genul : „asta nu-l duc că îmi trebuie din motivul x, asta pentru proiectul y, celălalt - am zis că fac aia” si tot asa. Încă lupt cu mine să scap de chestia aia cu colecționatul tot felul de lucruri.

      Ștergere
  2. wow... cata munca! Dar merita! Pentru ca tot ce ai prezentat tu aici sunt puzzle foarte frumoase, care e pacat sa ramana undeva in cutie. FELICITARI!
    O saptamana placuta! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Aleg puzzle-urile numai dacă îmi place imaginea, ca sa-mi facă plăcere să le asamblez. Îmi place și complexitatea unora, dar dacă e o complexitatea de-aia de picătură chinezească....efectiv nu suport. Am un puzzle început de anul trecut, am montat tot mai puțin cerul care e o singură culoare, neagră iar piesele sunt toate la fel. Efectiv trebuie să încerc piesă cu piesă până o găsesc pe cea potrivită, iar timpul și spațiul nu-mi permite această activitate.

      Ștergere
  3. Perfecta postarea asta. Insa chiar citind detaliile, ma gandesc la cel rotund, pe care l-am lipit partial de carton si vreau sa schimb cartonul ca e cam rupt pe margine. Ma gandeam sa fac un alt carton cu decupare pe care sa-l lipesc pe deasupra si nu sa-l mut. Mai cuget. Stii ce nu inteleg totusi, de ce sa nu fie facut pe un carton deja cu folie, pe care dupa ce il termini il si lipesti. Chiar nu ma gandeam sa le lipesc pe perete cu banda dublu autoadeziva. Deosebita ideea! Multumesc Niko pentru toate detaliile. Pupici! O saptamana frumoasa! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asamblarea unui puzzle pe un carton înfoliat ține doar de tine personal. A încercat o dată asamblarea pe folia aceea și nu mi-a plăcut că piesele nu alunecă ușor să le pot muta/deplasa în direcția dorită până ajung la locul lor în puzzle. Pe o placă de plastic cred că merge, dar nu am una destul de mare pntru puzzle-urile mele de 1000 de piese. Efectiv eu m-am obișnuit cu cartonul/hârtia. Minipuzzle-urile le-am asamblat pe coli A4.
      Dacă dela ai lipit o parte din piese pe cartonul acela, atunci nu cred că nu mai merită mutat. Decupează marginile cartonului rupt pe lângă puzzle și dacă tot mai vrei să pui carton, pui altul peste cel care e deja. Eu nu mai puneam cartoanele mai mari decât puzzle-urile pentru că nu le mai fac și rame când le pun pe perete.

      Ștergere
  4. Nu am lipsit niciodată un puzzle... și nu știu dacă aș încerca.
    Mulțumesc pentru detaliile procesului de lipire a unui puzzle.
    Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi plăcea ideea de a le strânge după ce am muncit la ele să le asamblez, iar înrămarea lor era destul de costisitoare pe atunci. Cred că si acum ar fi, mai ales că eu fac destul de multe odată. M-am bucurat mult să găsesc adezivul special pentru puzzle, mai ales că este și destul de ieftin. Acum însă au apărut destul de mulți adezivi în comerț care cred că pot fi folosiți cu succes în locul acestuia special..
      Tocmai mi-a venit o idee, cum să lipesc un puzzle direct pe carton , fără să folosesc adezivul special care se aplică pe fata puzzle-ului.
      O zi frumoașă și ție.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!