joi, 18 ianuarie 2024

Noaptea la volan - Reflexii în oglindă (46)

 Iarna aceasta nu am reușit să ajung pe la niciun târg de Crăciun, nu că aș fi prea mare amatoare de înghesuială. Ceea ce-mi place cel mai mult la aceste târguri sunt luminițele și cel mai adesea nici nu trebuie să fie târguri, doar decoruri luminoase specifice. Aveam într-o perioadă un obicei de a fotografia  și compara modul în care sunt decorate orașele prin care treceam în perioada sărbătorilor de iarnă. Dar pe vremea aceea eram mai aventuroasă, călătoream mai mult.

Ploieștiul anul acesta a fost ... dezamăgitor, s-au foit atât ba că pun, ba că nu pun, că nu au bani, că una că alta. Într-un final au pus, au aprins luminile în centru mult mai târziu decât toată țara, undeva pe la mijlocul lui decembrie. Nu am ajuns prin centru decât în vacanță pe timpul serii, și asta doar că am trecut special cu mașina pe acolo să vedem luminițele. Bulevardul care în alți ani era prea luminat și dificil de străbătut mai ales pe ploaie era acum ... pustiu, ca după construcția prin care a trecut în toamnă, nu știu ce au refăcut ce rețea de canalizare/apă, etc, dar a foat închis vreo trei luni. Acum e redeschis, dar ... mai bine nu mergi pe acolo, numai gropi văi și maidane. lipseste utimul strat de asfalt, acela neted de deasupra. 

În centru au decorat destul de mult, dar nu ne-a atras îndeajuns să oprim ca să facem o plimbare pe jos. Pozele făcute din mers nu arată prea grozav. Când a reînceput școala am fost surprinsă să văd luminițele aprinse, dimineașa înainte să se lumineze. Cumva parcă vroiau să recupereze zilele întarziate din decembrie. Dar nu am ajuns nici atunci în centrul Ploieștiului. Am ajuns în schimb seara în Păulești, lângă parc. Și aici luminițele aprinse încă, dar frumoase. Am tras pe dreapta să facem câteva poze, dar e o zonă aproape de pădure, pe care nu o cunosc și cam pustie. Sincer mi-a fost teamă să cobor din mașină noaptea. Dar m-am ales și cu câteva reflexii în oglindă pentru rubrica de joia.


 

În poze nici aceste luminițe nu par spectaculoase, dar în realitate chiar erau ceva deosebit. Săptămâna aceasta când am trecut din nou pe acolo, în parc rămăsese un singur îngeraș încă aprins. Cred că au uitat să-l ia, că celelelate decorațiuni nu mai păreau să fie prin parc, nu doar stinse ci chiar strânse. Și nici luminițele de pe stâlpi nu mai erau. Doar unele case și magazine încă mai aveau aprinse lumini de Crăciun.

În Ploiești, dimineața nu le mai văd aprinse, dar am trecut prin centru în timpul zilei și decorațiunile sunt acolo, la locul lor de parcă acum cei responsabili nu au bani să-i plătească pe muncitori să le dea jos. E o luptă politică la Primăria Ploieștiului pe care sincer nici n-o înțeleg nici nu vreau să-mi bat capul s-o înțeleg. De ani de zile e aceeași poveste de sărbători cu cine face, unde face târg/orășel al copiilor, ceva. Apoi se critică unii pe alții că nu a fost bine, că nu a avut succes, că s-au cheltuit banii aiurea etc... Ei se ceartă, oamenii rămân cu dezamagirea. Mă bucur că nu aparțin totuși de această primărie.


Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


20 de comentarii:

  1. Eu ma bucur de fiecare data cand vad imagini zi/noapte, suprinse de voi. Ca asa mai calatoresc un pic. :P
    Pare dragut impodobit cu plasa de luminite rosii.. De fiecare data cand vad lumini colorate insa, imi amintesc ca intr-un an, la Bucuresti (vorbim de anii 2000) au pus niste luminite albastre. Vai cat era de obositor :))))))).
    Cat despre „politichie”... pf!

    Imi plac imaginile surprinse in olinda de la masina :D
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele albastre mi-au plăcut, anul acesta au fost ceva lumini albastre și la Ploiești. În schimb mă deranjează cele galbene multe petimp de ploaie, noaptea. E și din cauza problemelor mele de vedere.

      Ștergere
  2. Imi plac fotografiile! Cele din rimul colaj au ceva... SF. Imi amintesc de un film (nu mai stiu titlul, desigur, dar mi-a placut) 😊 - era/este cu un raliu mai... ciudat, dar spectaculos, extrem-extrem.
    Luminitele din fotografiile colajului doi mi le pot imagina - e o "tesatura" faina.

    Imi imaginez ca poate fi dezamagitor cand politicienii se cearta pentru asemenea lucruri, apoi - dupa ce strica cheful celor mai multi - le fac.
    Zile senine! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu îmi spui că Fast and Furios, doar la el mă gândesc cand vine vorba de raliu noaptea, nu știu de ce. Mi-a si plăcut mult seria asta de filme, deși nu am văzut încă ultimul apărut.

      Ștergere
  3. Mniko, locuim in acelasi oras?
    Orasul a fost anul acesta mai trist ca nicodata. Si din pacate, il vad ca se degradeaza din ce in ce mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că eu nu locuiesc în Ploiești, ci lângă la responsabilii cu poluarea masivă (Brazi) deși sunt norocăasă să mă situez în partea ferită de curenții poluatori. Uneori se vaită ploieștenii de mirosul de la combinat mai rău decât noi.
      Da, chiar a fost foarte trist. După toata degringolada asta cu ba punem ba nu punem, nici nu mai aveai chef să vezi frumosul din ceea ce s-a făcut.

      Ștergere
    2. Socrii mei locuiesc in Popesti (com. Brazi).😄

      Ștergere
    3. Serios? Ce strada? Eu stau fix în Popești.

      Ștergere
    4. Socrii mei stau pe strada portocalilor., nr. 58.

      Ștergere
    5. Asta e strada principală, pe lângă poștă. Eu stau ceva mai departe, pe Lămâiului.

      Ștergere
    6. Ce aproape suntem una de cealalta. Poate ne vedem intr-o zi.

      Ștergere
    7. Sigur, anunță când ajungi prin zonă.

      Ștergere
  4. si mie imi plac mult decorurile luminoase, mai ales acum, in sezonul hibernal, când natura doarme.
    E pacat ca luminitele sunt aprinse doar pentru sarbatorile de iarna, însa la preturile actuale pentru curentul electric, trebuie sa ne gândim de doua ori!
    Frumoase fotografiile tale. Imi plac sclipirile în noapte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vpd de la fereastră combinatul Petrobrazi luminat noaptea și chiar e un spectacol frumos tot timpul anului. E mai neplăcut cănd vezi flacăra de ardere că e mare sau că sunt două și ce nor negru scoate.

      Ștergere
  5. La categoria orașe mari Clujul ia anul acesta medalia pentru cele mai sărăcăcioase luminițe. Înțeleg că sunt puține, dar curentul costă la fel și dacă sunt frumoase și dacă sunt banale.
    Îmi place perdeaua de lumini din ultimul colaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici ai dreptate. Și oricat de mult ar fi curentul, un oras prost luminat aduce muta dezolare în rândul oamenilor, dezolare care nu e ștearsă de motivul invocat cu economiile la buget. Mai ales câd vedem în folosul cui se fac acele economii.

      Ștergere
  6. Mie una mi-au placut, ca prea multe nu am vazut anul asta. Asa ca ma bucur oricum de privelisti. Si oricum mie pozele pe nocturna nu imi reusesc. Si ceea ce ai fotografiat se vede relativ bine!
    Un weekend linistit, draga Niko! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am apucat să văd mai nimic nici din cele din București. Am primit câteva poze de la o prietenă de la târgul de Crăciun și chiar părea frumos.
      Cred că am fost influentati în părerea despre împodobirea orașului și de toată acea ceartă politică.

      Ștergere
  7. Lasă că ne vedem noi (Gl) din spațiu. Dar ne vom vedea și în taxe și impozite în curând.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că anul trecut am fost noi ăia care am fost văzuti din spațiu.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!