sâmbătă, 22 iulie 2023

Bunica - Pe drumul amintirilor(6)

 Acest articol l-aş fi scri ieri, dar l-am amânat datorită semnificației zilei. 
Săptămână trecută vorbeam cu mama despre bunica, mama ei, despre ce fel de om a fost ea. Bunica nu a mers mult la școală, cred că numai patru clase, mai mult nu se putea pe vremea ei, dar cred că dacă ar fi avut posibilatatea ar fi fost în stare să facă și doctorat. I-a plăcut atât de mult cartea că ne învăța și pe noi poeziile pe care le învățase ea la școală. Nu știu cum de a putut să le țină minte atât de mult timp că eu le uit foarte rapid. 
Ea e cea care a copilărit în casa aceea frumoasă ce v-o arătam mai demult. Poza este de acum câțiva ani, când încă mai era în putere să se gospodărească cât de cât singură și nu avea nevoie de ajutor.

A fost o femeie foarte harnică, mereu cu treabă prin grădină, pe la animale. Nici nu știu când reușea să gătească, că făcea câte ceva pe-afară. Singurele dăți când o găseai în casă era când cosea. În rest aproape că nu stădea niciodată jos. Multe despre grădinărit le-am învățat de la ea pur si simplu pentru că le făcea în fața noastră, nu pentru că ne punea să învățăm ceva anume. Are ea darul acesta de a-ți transmite multe informații fără a simți că ai de învățat.

Bunica a fost croitoreasă, o meserie pe care pur si simplu a prins-o singură, fără ucenicie. Nu a lucrat niciodată cu tipare, dar știa să croiască imediat ceea ce i se cerea și aproape că nu avea nevoie să măsoare, mai ales acelor doamne cărora le mai făcuse și altă dată câte ceva de îmbrăcat. Dacă ar fi trăit in vremurile de azi să aibă acces la toate școlile de acum ar fi ajuns designer vestimentar chiar renumit. Numai că altul a fost destinul ei. De aceea, când FB-ul mi-a scos în cale versurile lui Adrian Păunescu, deși le știam, m-am gândit automat la ea, la cât de mult i s-au potrivit ei.


Cântec femeiesc - de Adrian Păunescu


Așa e mama și a fost bunica,
Așa suntem, femei lângă femei,
Părem nimic și nu-nsemnăm nimica
Doar niște „ele” ce slujesc pe „ei”

Ei neglijenți, iar ele foarte calme,
Ei încurcând ce ele limpezesc,
Ei numai tălpi și ele numai palme, 
Acesta e destinul femeiesc.

Și-n fond, ce fac femeile pe lume?
Nimic măreț, nimic impunător
Schimbându-și după ei și drum și nume
Pun lucrurile iar la locul lor.

Cu-atâția pași ce au făcut prin casă
Și pentru care plată nici nu cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns și dincolo de cer.

Ei fac ce fac și tot ce fac se vede,
Ba strică mult și ele-ndreaptă tot
Și de aceea nimeni nu le crede
Când cad, îmbătrânesc și nu mai pot.

Așa e mama și a fost bunica
Și ca ele mâine eu voi fi.
Ce facem noi, femeile? Nimica,
decât curat și uneori copii.

Suntem veriga firului de ață
În fiecare lanț făcut din doi,
Ce greu cu noi femeile în viață,
Dar e și imposibil fără noi...


Update 22 iulie, după amiază

Se pare că 21 iulie vrea să se întipărească în memoria mea cu mai multe semnificații decât cea  pe care o știam ieri. Nu știu cum se face că se întâmplă dar viața e plină de coincidențe. Sau poate că se aranjează așa planetele încât să putem duce totul mai ușor, iar amintirile despre cei ce nu mai sunt printre noi să nu mai fie dureroase.

Ieri am intrat pe FB și știți că are zona aia cu amintiri în care am găsit că acum ceva timp am avut ca fotografie de profil o poză cu ambii bunici, ext ce căutam eu inițial când am vrut să scriu acest articol despre bunica. Poze e făcut cam la un an distanță de fată de cele de ieri cu bunicul și ce de mai sus cu bunica. Se vede trecerea timpului peste ei în această poză. De altvel anul următor bunica a plecat dintre noi și la încă un an și bunicul. În poză este mama care le arată părinților ei albumul de absolvire al domnisoarei mele mai mari, prima lor strănepoată. 



11 comentarii:

  1. Ce femeie strașnică! Ce binecuvântată ești Niko că ai crescut cu o astfel de bunică. Mi-a plăcut nespus să citesc postările tale de ieri și de astăzi, despre bunici. Mai ales că în descrierea bunicii tale am regăsit-o pe mamaia mea, mama mamei mele, care la fel ca și bunica ta, nu avea decât patru clase, dar era de o înțelepciune cu rar întâlnești.
    Te îmbrățișez cu toată dragostea și îți doresc o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i așa că parcă generația asta de oamnei a avut mai multă înțelepciune decât poate unii cu „scoli înalte”, cum toi ei spuneau?
      Da, din punctul asta de vedere am fost binecuvântată, mi-am cunoscut nu doar bunicii ci și aproape toți străbunicii. Și de la aceștia am învățat multe.

      Ștergere
  2. Luiza ai dreptate, tânjim după normalitatea lor de atunci, dar totuși nu avem cum s-o obținem. Nu cred că am putea trăi ca ele în ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mandri sunt de ceea ce vad! Sau poate linistiti de viitorul copiilor!
    Inca o data se vede ca inteligenta lor naturala, scoala vietii lor, i-a cizelat in nestemate.
    Sunt multe idei ce aproape ca nu mai exista, din pacate, in viata actuala. De noi depinde sa le
    reactivam.
    Multumesc pentru amintiri si poezia deosebita, draga Niko!
    ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ajunseseră la un punct în care li se părea incredibil că mai pot vedea astfel de momente. Nu prea îi mai ajuta vederea prea mult, dar se chinuiau să vadă. Era greu să le arăți poze, telefoanle, chiar cele cu butoane nu prea mai puteau să le folosească și deja începuse cineva să stea cu ei aproape permanent.

      Ștergere
  4. Dragii de ei! ❤
    Nu stiu ce sa spun... De fapt, stiu, dar as fi... lacrimogena si vreau sa evit. Of.
    Toata stima pentru dragii tai bunici! E vizibil 😊 ca au transmis mai departe din intelepciunea lor, din harnicia lor, din bunatatea lor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Diana. Chiar aș vrea să cred că am dobândit mult din vasta lor înțelepciune, nu doar eu ci toți cărora le-au transmis ei câte ceva.

      Ștergere
  5. ce emotionant ♥ Dragii bunici!
    Ce postare frumoasa ai scris în memoria Bunicii! Cu siguranta daca exista viata-de-apoi, bunica ta este foarte mândra cu tine!
    Pupici si îmbratisari, Niko draga ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa îmi place și mie să cred, că există viața de apoi și că ne veghează de acolo. Eu cred în visele cu și despre ei. Coincidențe sau nu dar cam tot ce am visat despre ei s-a adeverit sau a fost strâns legat de un eveniment din realitate de care am aflat după vise.

      Ștergere
  6. Cand vine vorba de bunici - uenori greu gasesc cuvinte. Mi se pare ca ei sunt sentimente...pure. Stii? Mai presus de orice. :)
    Cred ca generatia lor, muncita, cu muuuuult bun simt, multa raspundere si iubire, cam toata si-a dorit sa mearga la scoala. Si scoala era cumva altfel - imi povesteste Buni. Si oricum, chiar daca nu toti au putut merge cat si-au dorit la scoala, majoritatea stiu mai multe decat multi ”diplomati” (adica dotati in diplome) din vremurile noastre. Au invatat singuri, de unde si cum au putut, cu si de la copii apoi...

    Ce frumoasa este poezia ... :) I-o voi citi si lui Buni (apropo si ea stie si acum poezii de pe vremea copilariei -:))) )

    Poza de final este o amintire tare pretioasa!!! :) Minunati bunicii tai - daca poti si vrei, poate mai scrii despre dansii. Cand simti tu :).

    Pup cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai văzut vreodată vreun manual de pe vremea lor? Am avut în copilărie un rest deintr-un manual de-al bunicii. Dacă Abecedarul și cărțile de Citire după care am învățat noi mi se poreau minunate, manualul ăla al lor cred că a fost o adevărată mină d aur, câte pilde și povețe și vorbe de bun simț!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!