joi, 20 iulie 2023

Orhidee - Reflexii în oglindă (21)

 Prin ianuarie mă luptam cu salvarea unor orhidee ce fuseseră atacate de niște dăunători. Fiind niște plante destul de pretențioase, chiar nu credeam că mai reușesc să le readuc la frumusețea lor de anul trecut. Nu pot spune că am reușit, încă nu au înflorit toate și nu știu dacă s-au salvat toate culorile pe care le aveam, vreo două-trei s-au uscat demult deja, dar am și câteva pline de flori.

Am vrut să le fotografiez noaptea pentru reflexiile lor în geamul întunecat, dar nu prea mi-au reușit pozele, se vede reflectat mai mult laptopul de pe masă decât orhideea mea:





Pozele sunt din arhiva personală

Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen

Recomandare

„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 

o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 

și înscrie articolul în tabel


15 comentarii:

  1. Sunt foarte frumoase! Ce bine că le-ai salvat. Tocmai mi s-au uscat și mie două dintre ele; le-am lăsat pe pervazul unei ferestre unde a bătut soarele în aceste zile caniculare.
    Să ai o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate nu suportă soarele. Vor lumină, dar nu soare. Eu le țin acum în casă, pe un pervaz unde e mereu umbră.
      Mulțumesc la fel!

      Ștergere
    2. Cred că da, Luiza. Nu sunt expert, dar vorbesc din experienta mea cu ele. Lăsate la soare s-au ars. Poate găsești un alt loc în care să le ții, chiar dacă nu e pe pervaz.

      Ștergere
  2. Of, eu tocmai am pierdut una pentru că nu a avut suficientă lumină. Ce bine că ai reușit să le salvezi! Sunt foarte frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău pentru a ta. Eu am pierdut câteva din cauza unor puricei în iarna aceasta. Cumpărasem din flororie la pret redus vreo 5 orhidee și cred cole-am adus cu musafiri cu tot în casă. Acum vreo 5-6 ani am pierdut unele că le-am scos afara la soare. De atunci m-am învățat minte.

      Ștergere
  3. Sunt minunate!! La mine doar cea de la Buni a supravietuit si inca infloreste. Cele din balcon, de la mine din camera, au sucombat ... am doua care inca se tin, dar nu au inflorit. E poluare foarte mare, pentru ca nu bate soarele direct pe ele - am mereu jaluzelele semi-lasate.
    Am avut atat de multe culori si combinatii. Cine stie, poate cand voi reorganiza pe acolo ... nu fusesera atacate, pur si simplu mi-au murit o gramada de flori in anumite perioade. Cele care supravietuiau nu mai rezistau la urmatorul val.. ca sa zic asa.
    Asa am patit si eu cu niste reflexii in geam :)))))) Fix asa... zi si tu! Uneori camera aparatului nu poate reda ceea ce vedem noi.

    Pupici cu drag si la multi ani pentru ieri aniversare :D!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu ce să zic cu poluarea. Eu locuiesc relativ lângă o rafinărie. Nu vrei să știi ce poluare este de fapt în zona asta, deși locul casei mele este destul de ferit. Cei din satul vecin se vaită de multe legat de emisiile de la rafinărie. Și totuși, la cât de poluat se presupune că este aici, fetelor mele le-a mers mult mai bine decât În Brașov. Acolo tot felul de probleme de sănanate, dermatite, alergii, etc... Aici au scăpat de toate aceste probleme în vreo 2 ani. Așa că nu prea cred că se pierd din cauza poluarii( decât dacă e ceva direct în ghiveciul lor).

      Ștergere
    2. Chiar are legatura - nici eu nu credeam ca poate avea o asemenea influenta. Poluarea si apa (uneori miroase atat de tare a clor si alte cele). La apa am filtrat, sa zicem ca am rezolvat o problema.. dar aerul.
      Nici in oras nu e tpeste ot la fel, in functie de zona, circulatie, cordon verde. Eu am balcoanul spre bulevard. Intra la greu. In anii in care am pierdut florile era o circulatie infernala, bara la bara. In plus, isi facusera un obicei unii din a sta si noaptea cu motorul pornit (ca sa asculte „muzica” sau sa le mearga aerul conditionat. Tot in anii ana a fost un boom al detergentilor tot mai parfumati / balsamului puternic. Nu as fi facut aceste observatii poate, daca nu m-ar fi afectat pe mine.
      De aceea am ajuns la concluzia asta. Plus ca nu bate soarele direct si toate cele care s-au dus: parca au fost.. cum sa zic, arse. La fel erau frunzele din tei, plantele de pe afara.. aceeasi chestie. De aia zic.
      La Brasov, in unele zone, e foarte poluat. Ce pot sa zic. in plus... viata la casa e cu totul, cu totul altceva - sigur ca asta le-a ajutat, plus alegerle facute de voi. altfel implementezi anumite alegeri sanatoase in casa ta si altfel cand esti sufocat la bloc.
      Ma gandesc cel putin.
      Ah.. despre orhidee, mai e ceva - am inteles ca e important ca vasul sa „respire” si de aceea se recomanda ghiveciul acela transparent si gaurit pe alocuri si acel „pamant” special (care de fapt seamana mai degraba cu bucati de lemn :)
      Noi avem acum unde era Petrochimia (care nu stiu in ce regim sau daca sau cine ai lucreaza) o fabrica turceasca de mobila (folmadehidra sau cum ii zice).. Pe vremea cand era Petrochimia in plina forta, stiai cand sunt probleme ca simteai mirosul... dar la asta a doua nu simti... doar se suporta consecintele.

      Ștergere
    3. EU mai degraba cred că e un anumit timp în viața noastră când se pot cultiva anumite plante fie ele la ghiveci, fie în grădină. De ce atunci în fix aceleași condiții și același mod de îngrijire, un an se fac anumite legume, iar în următorul nu, apoi iar se fac și tot așa. Anul trecut am pus dovleceii in același loc, nu prea s-au făcut. Anul acesta e altceva. Cu florile: am avut mușcate multe, le-am pierdut intr-o iarnă când au degerat în magazie. Am mai incercat apoi să cresc muscate - se uscau rapid. De asta am și crezut că nuva rezista nici muscata pe care am primit-o anul trecut în memoria unei străbunici. Dar a rezistat surprinzător si anul acesta mi-am mai luat muscate, mulți lăstari de la mama. Nici nu am apucat să-i plantez imediat de credeam că iar o să-i pierd. Dar s-au prins. Pur si simplu cred că a venit iar vremea să am muscate. Și la fel a fost cu multe plante.

      Ștergere
  4. Pentru moment nu mai am orhidee. Am gresit cand le-am replantat, sau poate ca e valabil si ceea ce ai spus cu timpul potrivit.

    La Multi Ani pentru sarbatoarea voastra. Sa fiti multi ani fericiti de aici inainte!
    Doar bucurii, draga Niko! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumoase sunt orhideele tale!
    Si noi avem, pe pervazul geamurilor dinspre nord. Nu le udam,le punem o data la doua saptamani in lighean cu apa sa isi traga singuure cat vou. Doar atat... Nepretentioase, as zice.... 😅
    Te pup.un start bun in weekend 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar mi s-au părut mereu nepretențioase, cel puțin pănă la episodul infestării cu dăunători, dar după ce au scăpat de ei a fost din nou simplu cu ele.

      Ștergere
  6. Sa te bucuri de gingasia acestor flori cat mai mult!

    La multi ani frumosi impreuna! ❤ (am citit la Carmen despre aniversarea casatoriei) 😊

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!