marți, 11 iulie 2023

Peltea de zmeură fără zahăr

 V-am zis că vreau să încerc anul acesta zmeură fără zahăr. Ce am uitat eu, e că am încercat și anul trecut, doar că atunci neavând mere, am făcut cu suc de mere din comerț. Am reușit ceva, dar era destul de acrișoară și atunci am declarat că nu voi mai repeta experiența. Și cum borcanele de atunci mi le-au luat prietenele cu diabet, mie mi-au ieșit din memorie. Noroc cu pozele de anul trecut că mi-am reamintit episodul.

Anul acesta am folosit decoctul de mere. Am explicat mai mult la gemul de caise fără zahăr, principiile mele în folosirea decoctului ca înlocuitor. Reamintesc și aici că gemul/pelteaua fără zahăr nu are același gust ca cea cu zahăr, la fel cum o cafea cu zahăr nu are același gust ca una cu îndulcitor.

Și de data aceasta am mers pe încercări, am început cu 800 ml decoct de mere la 1,5 kg de zmeură. Apoi am tot adăugat decoct de mere să îndulcesc compoziția, dar chiar și așa, la final, tot am folosit îndulcitor lichid. 

Îngrediente: 1,5 kg zmeură, 1000-1200 ml decoct de mere, 2 ml îndulcitor.

Mod de preparare: Zmeura curățată de codițe și trecută printr-un jet de apă rece, am pus-o la fiert împreună cu decoctul de mere. Am tot adăugat decoct de mere până m-am apropiat de o cantitatea aproape egală cu cea de zmeură. Mai mult nu am vrut să pun deși aveam gata pregătit, doar vroiam ca la final să obțin un gust de zmeură, nu de măr. Am lăsat să fiarbă vreo 10 minute apoi am lăsat să se răcească complet ca s-o pot trece prin storcător. Sucul obținut l-am pus din nou la fiert. La prima serie de peltea de zmeură fără zahăr, pentru că nu se lega deloc și mi s-a părut că fierb prea mult, am pus și un plic de gelfix cu stevie, dar la a doua serie nu am mai pus. Sincer nu mi s-a părut că ar fi vreo diferență între cele două, cu sau fără gelfix. Înainte de a opri focul am dăugat îndulcitorul, am amestecat bine pentru omogenizare și am pus la borcanele sterilizate în cuptor.



 

 

zmeura fără zahăr de anul trecut

Îndulcitorul pe care îl folosesc


14 comentarii:

  1. ma tot minunezi, cat de harnica esti! Nu doar ca ai pregatit aceste minunate peltele, gemuri si marmelade, dar ai reusit si sa fotografiezi pasii, pentru a putea da cele mai apropiate indicatii celor care doresc sa se inspire din retetele tale. Multumiiiim! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, cu pozele sunt cam în urmă. Mereu uit câte ceva să pozez și mi-aduc aminte când faptul e consumat. Mi-ar fi plăcut să am pelteaua pe o farfurioară, pe o felie de pâine ceva, să se vadă exact cum arată, dar până m-am mobilizat eu, borcănelul început ( mai bine zis neumplut total) s-a și terminat și nu am vrut să mai descfac acum altul pentru poză.

      Ștergere
  2. Stiu ca am mai zis dar... ai zmeura galbena :D Ce tare!! Noi aveam zmeura autohtona - ahhhh si ce multa era. Si buna (mai ales spuma, hahaha). Daca e sa compari soiurile, e diferenta mare? De exemplu intre coacazele rosii, cele negre si agrise este. Si agrisele sunt galbene si mai nou unele spre visiniu.
    Afinele de cultura sunt mai mari si, daca sunt coapte bine, dulci. Dar cele de munte... Vai ce bune sunt. micute dar.. nemaipomenit de bune.
    Stateam si ma gandeam, acum cand abia reusesc sa fac una alta... ce va fi cand vin rosiile. :)))) Sa vezi atunci ce intra in actiune sita prin care le trec :))).
    Gemuri nu am facut decat un borcanel de cirese (a facut in schimb si Tati ceva din fructe, iar eu mai am prin camara din seriile vechi - am si prune fara zahar deloc ... de fapt, daca e sa prinzi o pruna buna, dulce, iese un gem delicios si chiar am prune la congelator pe care le fac compot fara pic de zahar.

    Felicitari pentru inca o reusita. Abia astept sa vad ce mai prepari. :D :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zmeura galbenă poate fi un pic mai dulce. Pentru mine nu e mare diferență, dar domnișoara mea cea mare nu mănâncă deloc zmeură galbenă, în timp ce soțul o preferă. Cred că depinde de fiecare.

      Ștergere
  3. Felicitari si pentru curajul de a incerca din nou reteta dar si pentru reusita. Arata delicios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. De data chiar a fost reușită. Acum să vedem cum trece si testul timpului, cât ține așa în borcane.

      Ștergere
  4. Ești foarte hărnicuță! Eu nu am făcut anul acesta dulceță!
    Felicitări! Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Probabil nu era o prioritate la tine să faci dulceața, că altfel sigur făceai ceva.

      Ștergere
  5. Acum,sa nu va suparati pe mine, dar dulceata fara zahar ,e ca nunta fara lautari ! Sigur,poate fi o optiune pentru cei diabetici, Altminteri ,e asa....un fel de dulceata fara dulceata ! Prefer sa mananc putin si bun, dar inca odata, nu va suparati ! E si o chestiune de gust. Oricum, sunteti foarte harnica si inventiva . Si va doresc spor la trebaluit,ca vara e abia la jumatate si mai urmeaza si o toamna bogata .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori este o necesitate să adopți astfel de soluții radicale și o modalitate de a oferi cuiva drag ceva bun care altfel i-ar fi interzis cu desăvărșire. Nu vă inchipuiți că dacă e fără zahăr va mânca borcanul întreg, dar puțin și bun poate fi și pentru o persoană cu probleme când aceste fructe nu se mai găsesc în piețe sau magazine. Dacă aș fi mers pe principiul că nu are gust fără sare sau fără zahăr, nu aș fi evoluat deloc, iar persoane dragi mie ar fi fost lipsite de multe bucurii. Dacă nu suntem deschiși niciodată nu vom găsi soluții și adaptări la regimul la care suntem medical obligați să-l ținem. Probabil dvssunteți o fericită că nu ați fost nevoită să țineți cont de astfel de aspecte niciodată. Să dea Domnul să nu aveți nevoie niciodată!

      Ștergere
    2. Sunt de acord ! Aveti dreptate! Era doar o parere personala,dar pot avea intelegerea a ceea ce inseamna pentru un om cu restrictii alimentare faptul ca poate manca aceste delicatete, chiar daca sunt pregatite intr-un mod mai putin traditional. Va doresc multa sanatate si spor !

      Ștergere
    3. Am comentat ca si "anonim" ,din fuga ! Eu sunt Cristina.

      Ștergere
    4. Primul mesaj scris de dvs nu pare prea prietenos. Aș fi vrut să scriu că dacă ar fi doar după gust, toată lumea ar fi preferat gemul clasic, cu zahăr, dar am întâlnit și persoane care au preferat dulceața fără zahăr. Stiți, cafea fără zahăr bea și lumea ca care nu are probleme, chestie de gust, dar nuntă fără lăutari eu nu am văzut.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!