sâmbătă, 29 iulie 2023

Maioneză fără ulei

 Dieta mea, pe care am început-o acum mai bine de o lună, se pare că merge destul de bine în continuare. Am avut un moment de stagnare, dar am înțeles că este o etapă obișnuită în procesul de topire a kilogramelor nedorite. Mă bucur că am depășit momentul și acum acul cântarului reîncepe să se miște în direcția dorită. Ce-mi place cel mai mult la această dietă e că pentru prima dată de când consult doctori pe această temă, chiar este personalizată după specificul fiecărei persoane și săptămânal se schimbă lista alimentelor permise în funcție de progresul fiecărei persoane, dar mai ales în funcție de preferințele ei. Prima întrebare pe care mi-o pune doamna doctor când urmează să-mi stabilească meniul pe săptămâna ce urmează este ”Ce ai dori să mânânci?”. Bine, un răspuns în limite rezonabile, că presupun că dacă aș spune de exemplu ”shaorma” nu s-ar aproba deloc.

Întâlnirea săptămânală  cu ea, faptul că lista de alimente permise se modifică la fiecare întâlnire face foarte bine psihicului care se luptă cu restricțiile impuse de dietă. Am mai fost la diverși medici nutriționiști de la care am primit o listă de alimente chipurile „personificată” și la controlul lunar nu se modifica nimic, lista rămânea aceeași, indiferent dacă puteai sau nu mânca ce ți se indica. Cumva trebuia să respecți lista aia toată viața. Aici e altfel. Dieta va dura până ajung la un număr de kilograme la care eu mă simt bine (nu există așa numita greutate ideală), doar că e necesară și o perioadă de menținere în care sunt reintroduse progresiv alimentele care au fost interzise.

În plus, primesc și idei de rețete, de combinații de alimente și moduri în care le pot găti/prepara. Așa am aflat de oul ochi fără ulei, doar cu apă în tigaie cu capac (a nu se confunda cu oul poșat).  Iar săptămâna aceasta că am în meniu legume gătite, mi s-a sugerat salata de vinete cu maioneză, dar o maioneză dietetică, fără ulei. Am încercat-o zilele trecute și pot spune că e perfectă ca înlocuitor al maionezei clasice în perioadele de regim. Am uitat să fac poze cu salata de vinete, dar a fost absolut minunată.

Maioneză fără ulei

Ingrediente: 
  • un ou fiert 
  • 2 linguri iaurt cremos ( sub 7% grăsime)
  • mixer vertical
  • sare
  • 2 linguri brânză cremoasă (opțional)- sub 7% grăsime
Mod de preparare: 
Oul fiert se pune împreună cu iartul și sarea într-un bol și se pasează bine cu un mixer vertical. Aceasta a fost indicația doamnei doctor, dar pentru că iaurtul meu 3,5% grăsimi nu era prea cremos, amestecul a ieșit destul de lichid. Din acest motiv, am adăugat și două linguri de brânzică de vaci ce mi s-a părut mai cremoasă. Rezultatul avea aspectul și consistența unei maioneze și gust destul de asemănător. Cum am spus, cu vinete coapte la grătar a fost perfect.

14 comentarii:

  1. Mulțumesc. Voi încerca și eu această rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa aud ca iti merge bine si multumesc pentru reteta, am renuntat de multi ani la maioneza dar in forma asta o sa revin la ea. Doar o nelamurire am: oul il pui intreg?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt într-un continuu proces de slăbire. Fac mișcare, dar ceva nu funcționează. Bănuiesc că alimentația e de vină, prea mulți carbohidrați.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu mă pricep foarte bine, dar da, eu nu am carbohidrati în regimul alimentar de acum.

      Ștergere
  4. Foarte interesantă această rețetă! Dacă spui că și gustul e asemănător, merită să o înlocuim.
    Să-ți ajute Dumnezeu să ajungi la greutatea dorită, dar să rămâi sănătoasă! E foarte important. Ai grijă de tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie așa mi s-a părut. Știam să fac maioneză cu ulei din oul întreg, dar nefiert. Iese mai lichidă. Și mai făceam maioneză fără ou, din lapte condensat și ulei.
      Mulțumesc. Din cauza sănătășii am și început dieta asta. Mă apropiam ărea mult de diabet după cum spuneau analizele. Sper să opresc procesul acesta.

      Ștergere
  5. Interesanta maioneza. O idee foarte buna!
    Multumim, Niko! Daca ceva merge bine, merita continuat.
    Doar ca lucrurile sunt un pic mai complicate decat ni se spune. Vei afla cu siguranta din carte!
    Pupici si o saptamana spornica! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă nu am început să citesc, am avut un program foarte încărcat zilele acestea.

      Ștergere
  6. Vai ce ma bucur pentru tine! Ce disciplinata esti si perseverenta, felicitari 🤗😘
    Reteta e interesanta. Multumim.
    Eu nu folosesc maioneza decat pentru salata de vinete si... fac destul de rar. Ah da si o data pe an fac salata de boeuf, folosesc deasemenea maioneza, insa o fac eu singura si folosesc foarte putin ulei.
    Mult succes mai departe cu dieta 😍🤗👍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Carmen!
      Și eu fac maioneza în casă, la zile de naștere și sarbători facem multe salate cu maioneză (vinete, țelină, ciuperci și salata boeuf)

      Ștergere
  7. Oh... maioneza. Noi o foloseam la salata beof.. si cred ca am mancat teci cu asa ceva (dar nu era reteta noastra), Suna foarte fain -se pot face multe combinatii interesante - stiu ca am vazut de curand o reteta de parizer vegetal din linte. Cred ca ar fi chiar bun....
    Ma bucur mult ca iti merge bine. Sa fie tot asa. Si ma bucur ca ai gasit pe cineva caruia chiar ii pasa si se implica.

    apropo de saorma.. eu cred ca ai putea face in casa adaptata la ce poti :D. am facut intr-un timp lipii - Buni imi facea... daca ai voie castraveciori murati,, poate niste cartof sau morcov la cuptor - in forma de cartof pai.. na in fine.. in functie de ce ai avea voie, chiar cred ca ai putea gasi ceva :D Hihi.
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rux, tot ce înseamnă cereale este interzis momentan, deci exclus chiar făcut-o în casă. Nu știu de ce, dar e pentru prima dată când mi-e poftă de ceva de când am început dieta și fix de shaorma a trebuit să fie.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!