duminică, 30 iulie 2023

Scai exploratoarea

 Nu mă așteptam să scriu așa repede iar despre Scai, aveam pentru azi adunate niște poze pentru jurnalul de grădină, dar în numai două zile mi se pare că a progresat destul de mult. Cel puțin pozele asta spun. E mult mai firavă decât a fost Fifi când a ajuns la noi, dar Fifi a venit singur, în timp ce despre ea cred că a fost abandonată prin zonă și vreo câteva zile a mâncat doar iarbă. Dar pare să înțeleagă repede destul de mult chiar dacă nu reușește să făcă anumite lucruri. Încă nu poate să se cațere, nu știe să-și retragă gheruțele repede și rămâne cu ele prinse de câte ceva. Și nici să bea apă normal nu mi se pare că știe.

Ieri, după ce am spălat-o iar pentru că o udase Bella și se rostogolise prin praf, a descoperit că poate să se spele singură. E un zgribulici mic ce încape într-o palmă.




S-a obișnuit cu prezența câinilor și a învățat să se ferească de ei. Își caută locuri în care ei să n-o ajungă, cum ar fi printre ghivecele cu flori. Stă între ele și îi urmărește, când nu-i mai vede iese și explorează împrejurimile. Dacă se întorc câinii, se pitește iar.








Dar, dacă o prinde vreunul în deplasare a învățat să se trântească pe jos și să facă pe mortul. Nero e cel care o urmărește peste tot. 














Cumva pare că o păzește să nu se piardă. În pozele de alături stă culcat lângă ea. Uneori pleacă după Bella, sau după ceva ce vede la poartă și apoi se întoarce să verifice dacă mai e acolo unde a lăsat-o.
















Dimineață am reușit să prind toate trei pisicile în aceeași poză. Totuși, motanii încă păstrează distanța. Fifi ia mereu poziție de pândă. Porto doar stă la distanță.



Din cauza aversiunii care li se citește pe mutrițe, nici nu prea mai stau să mânânce dacă e și ea prezentă. Dimineață au intrat în casă pe lângă mine și au refuzat să iasă până nu le-am dat bolurile cu mâncare în casă.













De aceea am început să o iau pe Scai în casă sau în grădină când văd că sunt motanii pe lângă casă, ca să se poată duce singuri la bolurile cu mâncare.
Piticuța a fost încântată să exploreze parterul. Mă uimește memoria ei, ține minte foarte repede unde îi sunt cele necesare.










Poate să coboare de pe cușcă pentru că a învățat să se arunce. Mi-e milă de piciorușele ei că le forțează astfel, mai ales că sunt doar piele și os. Dar a învățat că mâncarea e sus și când ieșim afară se așează în fața noastră și se uită insistent s-o urcăm la bolul cu mâncare.
I-am pus un fel de cățărător dintr-un covoraș de baie rulat, dar nu reușește încă să se urce singură. O punem de fiecare dată să urce puțin singură să se învețe. Dar în seara asta mi-a făcut surpiza să urce singură treptele și să se ducă până la covoraș. Cu ajutor de susținere poate să urce ultimii 10-15 cm.







Și nu a fost singura surpriză din seara asta. Porto a venit acasă și a stat să mănânce odată cu ea. Cât timp nu se apropie de el nu are nicio problemă. Dar dacă se uită la el...deja se supără și pleacă.

10 comentarii:

  1. Vai... ce dragut!! Imiplace mult sa vad progresele facute si ma bucur ca incep sa o accepte pe Scai - curand curand, va fi ca si cand ar fi facut parte de cand lumea si pamatul din „haita” (ca sa zic asa, in sensul simpatic).
    Ce dragut e Nero. Hihi
    Scai, pana la urmatoarea intalnire, sa te faci mare si puternica :D si s ne bucuri cu multe poze pline de ghidusii :D.
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crește încetișor. Nu se vede pe dimensiunile ei, dar are deja 50 g în plus. E mai puternică și azi chiar a reușit să urce singură de mai multe ori la castronul de mâncare. Si bine-nțeles a plecat în explorarea mai departe singură sau cu câinii, nu știu exact că am găsit-o în fața casei cu ei la umbră.
      Cu drag, Rux!

      Ștergere
  2. Oare ce o fi in mintea pisicilor? Oare or crede ca se diminueaza afectiunea spre ele? Si copiii cred asta in anumite momente cand apare un fratior sau o surioara. Cred ca va depinde tine sa le diminuezi astfel de reactii. Scaiul vostru este o dulceata. Poate conteaza si faptul ca are alta culoare?
    O saptamana cu bucurii, draga Niko!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt gelorși pe atenție, că nu mai e doar pentru ei, deși încercăm să compensăm invadarea teritoriului de către micul inamic. Deja acum toată zona a revenit aproape la fel cum era, s-au ridicat și ultimele măsuri de protecție că piticul mic a învățat pe unde să urce și să coboare. Cred că pentru Porto nu contează culoarea ci doar că mai e cineva. Așa a făcut și cu Fifi și chiar și cu Bella că îi luase locul lui lângă Nero.
      La fel și la voi, Suzana!

      Ștergere
  3. Am uitat sa adaug ca am dat drumul la noul joc de citate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut aseară când am scis articolul și am și înscris în tabel. Doar că ajung din ce în ce mai rar la laptop. AM rămas mult în urmă cu blogurile voastre.

      Ștergere
  4. Doamne ce dragalasa e! Am privit fotografiile ca pe un film de desen-animat! Hahaha, era un banc, de ce "desenele animate" se numesc asa si nu "desene animale" ca doar majoritatea despre animale sunt! ☺☺☺ Tom si Jerry, Chip si Dale, Donald, Micky Maus ☺☺☺ Acum iata si despre Scai! Scai &CO ♥♥♥ O scumpete! Draga de ea, ce noroc are cu tine! ♥ Va pup pe toti ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar ieși un desen „animal„ frumos din povestea ei. Vai ce frumoase toate acele seriale/desene cu animăluțe. Și educative! Ce văd copii în ziua de azi... brr”

      Ștergere
  5. Ce sa scriu....? 😊 Ma voi abtine sa umplu formularul de comentarii cu inimioare si pupci si "dulce, scumpa, dragalasa"! dar sunt in mintea mea. 😊
    Scai zgribulici e o placere pentru ochi - inclusiv ochii sufletului - in toate imaginile pe care le-ai postat. Imi place cum sta intre ghivece, dar cel mai mult imi place cum "face pe mortu' " 😃
    Johnny, motanul pe care-l mai avem n-a fost si n-a devenit cine stie ce "catarator" - pare ca se "lungeste" ca sa urce pe ceva, nu face salt, la fel si la coborare (cand nu se arunca precum o ghiulea). Greu a invatat cum sa-si "toceasca" gherutele si mereu le agata in ceva. Am scris despre Johnny ca sa stii, in caz a Scai va fi genul care nu face salturi, sa zic asa. 😊 Noi am crezut ca "are ceva" si am intrebat veterinarul - asa am aflat ca sunt fel si fel de "comportamente" la pisici (am avut multe pisici de-a lungul timpului dar numai Johnny s-a comportat "ciudat")
    In primul colaj e... ❤ ❤ ❤ mai ales in prima si-n a treia foto imi place de numa'! Doar ca nu mangai monitorul, sa-i simt blanita uda. 😃 Cat de neajutorata pare... ❤ Dar sunteti acolo multi, s-o aparati - Nero pare cel mai implicat. 😊 ❤
    Cand mai ai timp... mai scrie despre Scai. 😊 ❤ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E centrul curtții acum, Scai. Ne facem timp să ieșim afară să o verificăm, deși de-acum înainte, că a început să se cațere singură, trebuie doar să fim atenți să aibă mereu mancarea ei. Porto s-a învățat deja, vine când e ea jos și preferă crocheteșe ei de junior. Sunt mai moi și cum el are dantură lipsă... Fifi încă face pe supăratul.
      Mulțumesc pentru informațiile despre Johnny. Și scai se dovedește destul de atipică. Tot uit să-i aduc un lemn pentru gheruțe, dar a început să iasă afară și probabil gășește în grădină. Am văzut-o încercând să-ți ascută gheruțele. Cred că e încă subnutrită și mai are de muncit pănâ își dezvoltă mușchii picioarelor. Dar e caraghioasă cum aleargă : în salturi ca un iepuraș.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!