duminică, 9 iulie 2023

Gem de caise fără zahăr

 Vremea nu a ținut cu noi anul acesta și în primăvară florile de caisi au fost surprinse de temperaturi foarte reci și chiar îngheț. Nu credeam că se vor mai face ceva caise, dar natura așa cum este ea surprinzătoare, a găsit resurse, ea știe de unde, iar pomii mei au reușit să producă câteva caise măcar să le simțim gustul.

Și totuși, cumva s-au adunat în jur de un kilogram de caise, poate mai mult, care suprapuse cu alte fructe de sezon (căpșuni, zmeură, vișine) nu se mai mâncau așa simple. Așa că am le-am făcut repede un gem de caise fără zahăr. Știam că făcusem și anul trecut, dar sinceră să fiu nu-mi amintesc cât a ținut. Majoritatea borcanelor de gem fără zahăr le-am dat unor persoane cu diabet, pentru mine nu am păstrat decât gem de prune că le plăcea fetelor.

Eu fac gemurile fără zahăr folosind ca înlocuitor pentru acesta decoctul de mere despre care am povestit aici. Ce trebuie înțeles în primul rând la gemurile fără zahăr este că nu ai cum să obții exact același gust ca la gemul clasic. Zahărul își are rolul lui important în prepararea și conservarea gemurilor.  Fructele, oricare ar fi ele, au o anumită acididate ce dă impresia de acru, iar această aciditate nu este mascată prea ușor cu decoctul de mere. De aceea pentru gem fără zahăr este bine să folosiți fructe cât mai coapte. 

Cantitatea de decoct folosită la o porție de gem depinde de tipul de fructe și cât de coapte sunt ele. Din experiența mea de obicei e de ajuns un borcan de 800ml să înlocuiască un kilogram de zahăr, dar uneori e posibil să fie nevoie de mai mult.


Caisele pe care le-am avut de data aceasta nu erau prea coapte după cum se vede și în poză, dar căzuseră pe jos în urma unei vijelii mai puternice. Inițial am pus doar jumătate de borcan de decoct la cantitatea de caise, dar gustând am ajuns să adaug tot borcanul. Chiar și așa, aciditatea acestor fructe a fost atât de pronunțată încât am apelat și la îndulcitor.



Gem de caise fără zahăr:
Ingrediente: 
1 kg caise
800ml decoct de mere
1ml indulcitor lichid(opțional)

Mod de preparare:
Caisele spălate și curățate de sâmburi și părțile vătămate, se taie felii și se pun la fiert cu decoctul de mere. Se lasă pe foc mic amestecând constant până scade bine. Gemul fără zahăr nu se leagă la fel ca cel cu zahăr, testul cu picătura nu e concludent în acest caz. Merge însă testul cu farfurioara: puneti pe o farfurie o cantitate de gem și treceți cu lingura prin mijlocul ei. Dacă cele două jumătăți de gem nu se unesc, înseamnă că este destul de legat. Acum e momentul să puneți îndulcitorul dacă considerați că este nevoie. Gemul se pune fierbinte în borcane sterilizate, preferabil și ele fierbinți. 
Când desfaceți un borcan de gem fără zahăr este recomandat să-l păstrați în frigider până se termină.



10 comentarii:

  1. Nici nu stiu cum arata un astfel de indulcitor...
    Felicitari pentru noul gem. Parca ma tenteaza si pe mine. Nu prea il am
    pe agenda, daca nu fac prajituri.
    Spor la tot in noua saptamana, draga Niko! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există în Kaufland (probabil și prin alte părți ceva asemănător) la sticluțe. Nici eu nu aș face prea multe dacă nu ar fi în curte. Din fericire la noi se mănâncă aproape orice fel de gem, așa că nu trebuie să mă strofoc să găsesc un anumit tip de fruct pentru a face gem.
      Spor și ție!

      Ștergere
  2. sa aveti pofte si sa va pice bine! Ce frumos ca ai reusit sa "prinzi" în borcane toate aromele verii ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă nu pe toate. Chiar ieri am văzut primele mure coapte, Momentan le las de mancat așa direct din grădină, dar în curând va trebui să adunăm.

      Ștergere
  3. Arata minunat!
    Eu gemurile le-am facut in ultimii ani (cred ca de vreo 10 ani incoace) cu zahar brun - deja e diferenta fata de cele cu zahar alb (lol). Zahar brun din trestie brut. Cantitatile folosite le-am micsorat pana la a face si fara (la prunele foarte dulci, la combinatiile cu prune foarte dulci.
    Am facut gemuri cu mar, combinat - dupa cum spuneam, am folosit ce mere m s-au adus de prin gradina - erau mai multe si lovite si nu aveam cum sa le pastrez pe toate in frigider pentru testoase :)) - asa ca am incercat sa fac niste gem pentru placinta. Si un borcan de 800 merge perfect la o placinta. La unul chiar nu am pus zahar, la altul am pus foarte putin (2-3 linguri). E interesant ca facand experimente din acestea, ajungem sa gasim solutii, unde ni se tot spunea ca nu ar fi.... :)).
    Multumesc pentru ideea cu decoctul.
    Gemul de caise e super bun, desi nu am mai facut in ultima vreme (cele din comert gasite in ultimii ani au avut asa un gust .... fals, chimizat... unele chiar de medicament... foarte ciudat - si, din pacate, cais nu avem).

    puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine provocarea e să fie fără zahăr deloc. Am diabetici în familie, chiar și una din prietene mele foarte bune are un început de diabet și am descoperit că nici eu nu mai stau tocmai bine cu glicemia. În toate aceste cazuri e nevoie de fără zahăr.
      Despre caise - am citit că trebuie culese doar bine coapte, este unul din fructele care nu se mai coc după coacere, iar pentru transport de multe ori se grăbește culegerea lor ca să reziste pe distante mai mari.

      Ștergere
  4. Am făcut doar cu cantități reduse de zahăr, fără zahăr nu am făcut până acum, dar ma tentează! Poate in viitor voi face și eu.
    Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. Delicios! E interesant de facut fara zahar... Sa-i dau mamei reteta. Dar e suficient de dulce, astfel incat sa satisfaca necesarul de dulce pentru un nesatul de dulce?! 😊 La cate dulciuri mananc - zic unii, mai in gluma, mai in serios - ar trebui sa ajung in... coma diabetica! 😄 N-am sanse. Dupa mult dulce beau un paharel cu bors, sau cu zeama de varza sau zeama de la ce muraturi mai sunt prin casa (intotdeauna avem ceva muraturi).
    Acum, ca tot mi s-a facut pofta, o sa ung o felie de paine cu gem de caise. 😊
    Multumesc pentru reteta!
    Spor la ce faci tu pe acolo! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu are acelasi aport de dulce ca gemul clasic. De-asta am și scris să nu prece nimeni cu ideea preconcepută că va avea acelasi gust, dar că e fără zahăr. Ba chiar e un pic acrișoară această dulceață și e de preferat a se ține în frigider pănă la consumarea ei integrală.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!