vineri, 24 martie 2023

Monica cea mică - Salvăm păpuși (02)

  Continuăm aventura Salvăm Păpuși organizată pe blogul Provocări verzi cu tema a doua a lunii martie  : Un personaj prinde contur

Interesantă și frumoasă tema, dar mi-a cam dat de furcă, a fost dificil să mă decid asupra cărții. După îndelungi dezbateri cu mesagerul și fetele s-a votat cartea „La Medeleni”. Cea mai încântată a fost Monica, mesagerul provocărilor verzi. Vroia să afle cât mai multe despre personajul după care și-a ales numele, Domnișoara Monica din carte, motiv pentru care s-a apucat de răsfoit cărțile.

Pentru provocare a ales să realizăm o Monica mică, mai precis acea Monica din primele pagini ale cărții, când personajul ajunge prima dată la moșia Medeleni. La acel moment, Monica era o orfană de numai zece ani ce purta doliu după bunica ei, motiv pentru care personajul nostru are veșmintele negre.


Mi-ar fi plăcut să facem o păpușă din material, dar aveam nevoie de un personaj mic, așa că am combinat hârtia/cartonul cu materialul. Din carton am desenat conturul unui om, de fapt două contururi pe care le-am lipit una de alta. Între ele am lipit un băț de lemn înfipt într-o felie dintr-un dop de plută.



 

Părul este făcut din fire de bumbac împletite.


Rochița este formată din două piese, un cilindru încrețit pentru fustă și un fel de pelerină pentru bluză.


Pălăria este formată dintr-un disc de caron îmbrăcat în material peste care am cusut o sferă de material umplută cu resturile de fire de rămase de la păr.

10 comentarii:

  1. Monica cea mica e dagalasa. De vedeam poza cu papusa gata n-as fi ghicit ca e din carton. Felicitari! 😊
    Imi place mult si cum ai fotografiat cartea, mesagera si personajul.

    Imi dau seama ca nu-mi amintesc prea mult (aproape nimic, de fapt) din acest roman - e drept, l-am citit cand eram prin calsa a VIII (sau a VII?) si citeam in timpul orelor care ma "interesau" in mod deosebit. 😊 Cred ca ar fi timpul sa-mi reamintesc romanul (sunt chiar curioasa daca as reusi sa-l citesc integral, avand in vedere ce gen literar prefer de foarte multi ani).

    Weekend frumos si spor in ceea ce vrei sa faci! ❤ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E printre puținele pe care nu le pot reciti deși mi-a plăcut foarte mult la vremea respectivă. Ori de cațe ori le-am mai luat în mână m-am oprit doar la câteva fragmente din primul și ultimul volum. Volumul doi, viața lui Dănuț la internat...am uitat multe. Ar trebui să fac un efort și s-o recitesc cap coadă.

      Ștergere
  2. "Monica cea mica"- o idee ingenioasa si o realizare demna de lauda! Pana la urma, voi fetelor de la "Salvam papusile" veti deveni specialiste, cine stie pâna la urma ce Teatru de Papusi o sa va contacteze!?!
    Trebuie sa râd, pe când una din fiicele mele era eleva de liceu, au studiat la muzica "Flautul fermecat" si cândva au avut ca tema pentru acasa, sa schiteze cel putin doua costumatii pentru doua personaje principale. Fiica mea a venit la mine in camera seara târziu, cu lacrimi in ochi, sa imi spuna ca nu si-a facut tema pentru ca nu are nicio idee. Na, ca mama, ce nu faci?! Am luat doua coli de hârtie si am desenat costume pentru Regina Noptii si pentru Pamina. Nu doar ca a avut tema facuta, ba profesorul a laudat-o si a invitat-o pe fiica-mea sa ii explice mai in detaliu... asa ca saracuta, a recunoscut ca tema i-a facut-o mama. Profesorul a iertat-o dar a rugat-o sa ma intrebe daca nu doresc sa ma angajez ca si colaborator la Teatrul de Stat ☺☺☺☺ Era tocmai anul când Teatrul din Augsburg a pregatit o premiera mondiala - opera prezentata pe patinoar! Am fost la spectacol si zau ca ceile doua personaje au avut costume inspirate din desenele mele! Ce emotionata am fost! Nu am dorit nicio colaborare cu teatrul... când era sa o fac si pe aia?! de când ma stiu, lucrez program intreg de 40 ore pe saptamâna, plus doi copii de crescut, plus treburi casnice... Dar intâmplarea nu o voi uita niciodata! ☺☺☺
    Te pup. Noapte buna! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar o colaborare si o oportunitate serioasă dacă ai fi vrut să mergi pe acest domeniu. Mi-ai amintit de desenele pe care mi le-au făcut și mie părinții în ciclul primar. Bine-nteles că invățătorul și-a dat seama cine le-a făcut.

      Ștergere
  3. Bun venit in club - si eu am schimbat vreo 3-sau chiar 4 variante pana am ajuns la carticica Jucarii. :))
    Este foarte faina ideea pe care ai abordat-o! Imi place foarte mult - chiar imi doream sa vedem cat mai multe abordari ale subiectului.
    Personajul tau este asa de dragut si delicat si imi mai place si faptul ca, desi baza e din carton, prin costumatie prinde volum. Este foarte interesant si cum ai facut-o sa stea :D (din dopuri voiam eu sa fac vitelusul initial :)))) - inca le mai am in cutie pregatite, haha - alte provocare asteapta).
    Este foarte frumoasa Monica mica, cartea este foarte frumoasa (mai putin cand se imbolnaveste Olguta - cat am putut sa plang... nici acum nu mi-a trecut si am mai tras o portie si la Lorelai - acum de curand, acelasi autor. haha).

    Felicitari! Abia astept sa vad cum va continua aventura :D
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că anul acest mă caracterizează o nehotărâre în a alege un subiect, un mod de lucru, ceea ce face să rămân în urmă cu proiectele. Sper să am timp să fac și celelalte teme la timp.
      PS: cartea asta are enorm de multe pasaje care mă fac să plâng, începând de la „Moș Gheorghe, nu tragi din lulea?” pănă la călătăria Monicăi la cazino să se întâlnească cu un Vania care nu mai vine.

      Ștergere
  4. Monica! Imi pare bine de cunostinta! Daca ai aparut pe fondul acelei carti, esti minunata!
    La Medeleni! Ce carte ai ales! Si ce imaginatie ai avut sa o faci asa!
    Esti o permanenta inspiratie Niko!
    Pupici si weekend placut! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost din dispereare de cauză că altfel nu cred că reușeam să o mai fac.
      Mulțumesc Suzana. 😘

      Ștergere
  5. Disperarea de cauza poate produce si lucruri bune 😊 Monica e foarte interesanta si originala. Ma bucur ca ai reusit sa o prezinti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevăr, sub presiune se obțin și rezultate minunate.
      Mulțumesc.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!