luni, 6 martie 2023

Sfaturi ... - Citate favorite (10)

..... primite de Lake, de la mama ei, înainte întâlnirea cu Will (protagoniștii din cartea „Slam. Din dragoste pentru Laken” de Colleen Hoover)

sursa foto

„ - Ei, ai deja optsprezece ani. Ți-am dat sfaturi despre ieșitul cu băieții cât să-ți ajungă pentru toată viața, îmi spune.Dar am să-ți fac o recapitulare, pentru orice eventualitate. Nu comanda nimic cu ceapă sau usturoi, nu-ți lăsa niciodată băutura nesupravegheată și folosesște întotdeauna protecție.
-Îhhh, mamă! fac eu, dându-mi ochii peste cap. Doar știi că știu regulile, și știi că nu am de ce să-mi bat capul cu ultima. Te rog să nu-i faci aceași recapitulare și lui Will. Îmi promiți?
O conving să promită.
--Deci...spune-mi despre Will. Lucrează? E la facultate? Ce specializare are? E criminal în serie? mă întreabă ea cu toată seriozitatea.
Parcurg distanța scurtă de la baie până în dormitor și mă aplec să-mi caut o pereche de pantofi. Mă urmrează și se așează pe pat.
- Pe bune, mama, nu știu nimic despre el. Nu știam nici măcar câți ani are până nu și-a spus ție.
- Asta-i un lucru bun.
-Bun? mă holbez la ea. Cum poate fi un lucru bun că nu știu nimic despre el? Sunt pe cale să petrec câteva ore bune în compania lui. Ar putea fi un criminal în serie.
Iau cizmele și mă așez pe pat ca să mă încalț cu ele.
- o să aveți o mulțime de subiecte de discuție. Pentru asta sunt făcute primele întâlniri.
-Bine gândit, zic.
De-a lungul copilăriei, mama mi-a dat mereu sfaturi bune. Știa exact ce vroiam să aud, dar ea îmi spunea mereu ceea ce trebuia să aud.
[.......]
-Lake, vrei un sfat adevărat, care nu include o listă cu mâncăruri pe care trebuie să le eviți?
Oare mi-a ascuns ceva?
- Normal, îi răspund.

- Există trei întrebări cărora orice femeie trebuie să fie în stare să le răspundă cu da înainte să-și ia angajamentul față de un bărbat. Dacă răspunzi cu nu la oricare din cele trei întrebări, trebuie să fugi mâncând pământul.
- E doar o întălnire, chicotesc eu. Mă îndoiesc că ne vom lua vreun angajament.
-Știu că n-o să vă luați, Lake. Vorbesc serios. Dacă nu poși să răspunzi da la aceste trei întrebări, nu merită să pierzi timpul cu o relație.
Când dau să deschid gura, mă simt de parcă reafirm faptul că sunt copilul ei. N-o mai întrerup.
-Te tratează mereu cu respect? Asta e prima întrebare. A doua e, dacă peste douăzeci de ani va fi la fel cum e acum, ti-ai mai dori să te măriți cu el? Și, în șfârșit, te motivează el să devii o persoană mai bună? Dacă găsești pe cineva cu care să poți să răspunzi da la aceste trei întrebări, înseamnă că ai găsit un bărbat bun.
Trag aer adânc în piept, băgând la cap încă un sfat înțelept din partea ei.
-Uau, intense întrebări! Tu ai putut să răspunzi da la toate cele trei când erai cu tata?
- Absolut! îmi răspunde fără să ezite. În fiecare secundă în care am fost cu el.”





Postarea participă la ”Jocul de luni” 
ce constă în redarea unor Citate favorite
joc găzduit acum de Suzana.

14 comentarii:

  1. frumoasa lectura ♥ o discutie mama-fiica la nivel de foarte bune prietene. Un pic idealista, zic eu. Despre prima intalnire, cred ca nicio mama nu discuta asa cu fiica ei, dar... este foarte frumos daca totusi exista asemenea cazuri ♥ În general "prima întâlnire" este in timpul adolescentei, cand intentii de casatorie nu exista!
    Iar acum eu, femeie matura zic, as fi putut sa raspund vreodata la a doua intrebare?! cum sa prevezi cum va evolua o persoana "staina" cand nici macar despre mine nu as fi putut spune cum voi fi peste 20 de ani?! fiecare experienta a vietii ne marcheaza si fiecare decizie luata ne indreapta pasii pe calea pe care o urmam, nimeni nu stie ce aduce viitorul. Cat despre casatorie, ce sa mai spun, este un fel de loterie - poti sa ai noroc, poti sa ai ghinon, oricat de mare ar fi foat dragostea si respectul la inceput. Cunosc cupluri care s-au despartit dupa 30 de ani! Cine ar fi crezut?! si totusi exista.... Caracterul de baza al omului nu se schimba, insa fiecare individ e unic si evolutia lui este unica si imprevizibila! Si e bine asa! ☺ Te pup Niko draga ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să recunosc că majoritatea personajelor acestei autoare dau dovadă de o maturitate foarte precoce, ceva intr-adevăr idealist, dar de cele mai multe ori le iau ca atare, niște personaje de la care poti învăta la orice varstă.
      În carte nu pare că ea e la prima întâlnire din viața ei, dar e la prima întâlnire cu acest băiat.
      Referitor la întrebări, nici eu nu știu dacă aș fi putut răspunde la toate trei cu da. Dar cred că mai tine și de mentalitatea lor, de cum sunt crescuti de mici să devină independenti mult mai devreme decât pe la noi. Prima și ultima mi se par esențiale. A doua...e prea neprevizibil viitorul și viața mi-a dovedit că orice aș fi crezut la 20 ani în anumite cazuri și oricât de mult aș fi zis că voi proceda într-un anumit fel, în realitate până nu ajungi fix în situația aia totul e pur si simplu teorie.
      O seara frumoasă, Carmen!

      Ștergere
  2. Imi plac astfel de relatii intre parinti si copiii lor, dar si eu vad usor exagerate intrebarile (mai ales primele doua)... Am vazut oameni care si-au respectat partenerul/partenera (dupa caz) pana la prima "tavaleala" sau primele zile dupa casatorie. Pentru a doua intrebare a scris Carmen cam tot ce am si eu in cap. In cazul celei de-a treia... Hm. Cumva, e ca si cum... se conditioneaza relatia.
    Pornind cu "scheme de intrebari" cred ca unii ar putea rata relatii reusite. Parerea mea. 😊

    Saptamana frumoasa iti doresc! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi pac Diana și chiar sper să ajung să am astfel de relații cu fetele mele.Nu te contrazic în ceea ce spui, nici pe tine nici pe Carmen, dar fără a le face cap de afiș într-o potențială relație, cred că totuși astfel de întrebări sunt bune într-o anumită măsură.

      Ștergere
  3. Grele întrebări...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-a uns pe suflet acest text. Intrebarile alea sunt esentiale. Si, prima si ultima, par utile si pentru prietenii, cred eu.
    Multumesc, draga Niko! O seara frumoasa! Pup.😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevăr Suzana, aș spune că mai ales pentru prietenii.
      O seara frumoasă!

      Ștergere
  5. Bune sfaturi! Și întrebările sunt bune...însă pentru a răspunde la a doua întrebare trebuie să avem puțin har de clarvăzători:)))....
    La Mulți Ani de 8 Martie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu de văzut așa în viitor, dar nu chiar imposibil.
      La mulți ani!

      Ștergere
  6. Întrebări grele, dar bune! Faină mamă!

    La mulți ani, Niko!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, faină mamă. Mi-ar p0lăcea să pot fi și eu așa.
      La mulți ani, Zina!

      Ștergere
  7. Interesante și utile fragmente 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!