sâmbătă, 25 martie 2023

Jurnal de grădină (2/23)

🌸Sâmbătă, 25 martie

🌸Vremea a fost frumoasă în săptămâna ce a trecut, cu ploaie miercuri de care m-am bucurat că a mai umplut cubul de apă, dar joi deja de vânt și soare pământul se uscase. Numai bine de lucrat în grădină, dacă ai timp, ceea ce mie în cursul săptămânii îmi cam lipsește. Mai prind câte-o fereastră de o oră două joia sau vinerea, dar ieri ca un făcut m-a lovit o durere de cap de n-m putut sta nici în picioare. Până mi-am revenit nu am mai reușit să ies afară la treabă. 

De asta pentru mine sâmbăta e cam singura zi în care pot lucra în grădină, plus că pot beneficia și de ajutorul fetelor. 

🌸Grădină nu ține însă seama de programul meu. Ea își vede liniștită de treburile ei, trandafiri au lăstărit aproape toți impresionant de frumos. Din păcate nu toți au fost tăiați și acum mi-e cam milă să mai tai. I-am curățat de fructe și frunze uscate și îi las să înflorească. Îi voi tăia mai mult după prima înflorire. Mai ales că sunt în urmă și cu zmeura. Așa cum mi-era teamă, s-a încălzit brusc și parcă dintr-o dată natura a explodat.

🌸 Au început să înflorească pomii. Magnolia stelată nu s-a dezmăgit nici anul acesta, e prima la apel, aproape la întrecere cu corcodușii și caișii. Nu se lasă mai prejos nici gutuiul japonez, urmat îndeaproape de cealaltă magnolie.

🌸 Printre flori e veselie multă. Zambilele cred că au înflorit aproaaape toate. Uitasem că am zambilă galbenă.


🌸 Pe lângă zambile au început să înflorească niște primule firave, narcisele dar și niște lalele pitice.





🌸 Surpriza acestei săptămâni este cadoul pe care mi l-am făcut singură. E adevărat după ce un prieten mi-a recomandat și a lăudat mult, mi-am comandat unealta de săpat Tornadica. A ajuns chiar foarte repede și joi o testam prin grădina de flori care nu a mai fost săpată de mult.


🌸 Azi, însă, am pus-o la treabă printre trandafirii curățați sâmbăta trecută. Am reușit să sap cu ea aproape toată parcela, ceva ce nu-mi imaginam că voi reuși prea curând, deoarece era o porțiune invadată de pir ce se jumulește foarte greu. Am avut noroc cu Tornadica, că am reușit să-l scot în cea mai mare parte cu rădăcină cu tot. În plus, am săpat peste gladiolele de care uitasem că sunt în pământ și surpriză: deși le-am scos pe toate, nu am stricat niciun bulb, lucru ce s-ar fi întâmplat cu siguranță dacă aș fi folosit cazmaua sau sapa. Și uite așa, cu ajutorul ei am reușit să pregătesc terenul și să mut niște ghiocei bătuți, dar să și mai pun niște bulbi de zambile și o parte din florile primite la începutul lunii.


🌸Săptămâna viitoare e simularea pentru bacalaureat și domnișoara cea mare a primit o minivacanță de trei zile. Asta înseamnă că voi câștiga și timp și ajutor la treabă și dacă va ține și vremea cu noi, sper să mai recuperez din lucrările restante.

16 comentarii:

  1. Durerile de cap cred ca vin si de la schimbarile acestea de temperatura; spre exemplu la noi marti au fost 20°C, soare ca vara, vineri au fost 6°C cu ploaie, sambata vant foarte puternic, ploaie si grindina!
    Ai dreptate, natura explodeaza! De pe o zi pe alta, decorul se schimba 🥰 alte flori sau copacei infloresc, totul e verde ♥️
    Ai o gradina foarte frumoasa😍 cred ca e mult de lucru, dar este o munca relaxanta si rezultatele au un efect pozitiv asupra noastra.
    Spor la tot ce ti ai propus si multa bafta fiicei la exemene 🍀🤗
    Un weekend placut 🤗❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, să știi că pe seama schimbărilor de temperatura, diferențelor mari, am pus și eu durerile astea de cap. Mai ales că pe la noi au fost 5-6 grade dimineașa și 19-20 la prânz. Efectiv cred că uneori corpul nu are timp să se adapteze la asemenea diferențe.
      A, domnișoara mea e clasa XI, nu are examene acum. Dar pentru că învață dimineața și liceul nu are destule săli pentru examene și orele celorlalți elevi, aceștia din urmă au primit liber în zilele de simulare. Astfel eu scap de drumurile de dimineată, nu mai trebuie s-o duc la școală și in plus o am acasă și mă poate ajuta la treburi.
      Weekend plăcut și ție.

      Ștergere
  2. Ce fain că a plouat la voi.... La mine e totul uscat :(
    Foarte faine florile. Am si eu o magnolie de vreo 5 ani dar nu inflorește. Cred că o prinde vantul rece de iarnă si nu lasă bobocii de floare să se dezvolte.. Imi place cea stelata a ta. Si lalelele pitice. O simfonie de culori la tine în grădină!
    Interesantă si unealata.
    O duminică minunata si o gradină parfumată să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Corina.
      Magnolia mea stelata este chiar in bataia vantului rece. Nu prea pare afectată de ger și este prima care înfloreste.

      Ștergere
  3. Nu am auzit de o astfel de unealta! Insa pare sa-si facut treaba bine!
    Florile sunt superbe, insa magnolia este de vis!
    Spor la tot, draga Niko, totusi cu masura! O duminica placuta! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ajuta multe aceasta tornadica. Si ea si mintornadica, surata ei. M-am mai jucat și azi puțin cu ele.
      Spor și ție în ceea ce faci!

      Ștergere
  4. Ce frumos!! Ai si magnolie alba (deci stelata... clar arata ca o stea, va trebui sa tin minte - pe geam vad si eu magnolia stelata din centru, a crescut maaaare si se vede binisor printre blocurile de peste drum. Daca reusesc sa fac poze cu telefonul vi le arat(ca evident nu am camera incarcata si habar nu am unde e acum incarcatorul ei) - sau poate il rog pe Tati.
    Si ai si clasica magnolie. O splendoare.
    Mie imi place tare mult gutuiul japonez. Cred ca are cele mai frumusele flori - in spatele blocului era in gardul viu. Ahh abia asteptam sa infloreasca. Ma apropiam de flori cu mainile la spate, ca erau niste privitori prin spatele geamurilor si sa nu spuna ca rup ceva.. pfff. :))) Unde stam acum, in capatul bulevardului, era unul maaaare de tot. abia asteptam primavara sa il vad inflorit. Acum cativa ani au pavat. Si l-au scos (sper doar sa il fi mutat altundeva.. altfel ar fi mare paca, mai ales ca au pus in loc trei arbusti cu bobite rosii... de aveam mereu emotii sa nu ajunga cateii acolo).

    Ai o explozie de floricele acolo - zambilele sunt superbe, narcisele si ele, minunate! Parca am vazut si o brandusa? Iar lalelele - hihihi super dragalase si foarte grabite :P. Dar poate si la noi se pregatesc, ca acum vine si Simfonia Lalelelor. :)

    Aparatul este foarte tare!! Mai ales ca nu a facut rau gladiolelor. (ai si gladioleeeee ce dragut - si noi aveam in spatele blocului, puse de dl care statea la scara de alaturi). Era tare frumos cand venea primavara - chiar ma uitam zilele trecute sa vad ... oare a aparut totusi ceva? Cum sunt ghioceii batuti? Vad ceva in ultimul colaj, dar nu imi dau seama prea bine.. :D

    Mult spor sa aveti.

    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. |Gutuieul meu japonez nu pare a fi un copac ci mai degrabă un arbust cu flori. Nu am înțeles de ce îi spune gutui că nu face fructe.
      Tornadica prevăd că va deveni prietena mea cea mai bună dintre uneltele de săpat.

      Ștergere
  5. Succes fetei la simulare și la examenul ce se apropie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ohoho ce flori frumoase! Nu pot sa cred ca ai deja lalea inflorita in martie! Stiu, e multa munca cu gradina (am crescut la casa cu o gradina foarte mare) dar cate satisfactii ai! Odihna activa 😂, frumuseti pe care sa iti odihnesti ochii si bunatati sanatoase mai incolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt un soi de lalele pitice si foarte timpurii. Mai aveam un soi galben-alb cu dungi roșii, dar le-am pierdut.
      O saptămână minunata!

      Ștergere
  7. Ce unealta faina! Trebuie retinut (daca nu, stiu unde sa caut) 😊
    Floarea stelata e superba! Sigur nu am vazut in realitate (sau... am vazut si n-am stiut ce vad).
    E o minune in gradina la voi! Eu admir ce vad prin parcuri si prin zonele verzi dintre blocuri sau de prin rondurile "publice". 😊 Bine si-asa!
    Simfonia de culori inveseleste sufletul - cred ca te bucuri la fiecare floricica ce-si arata chipul, la fiecare bobocel care apare.
    Sa va fie bine! Spor in toate bune! ❤ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e în fiecare primăvară, fiecare boboc nou, fiecare floare, fiecare plantă răsărită aproape imediat e fotografiată. Cumva eu nu mai fac poze cu noi ci cu plantele si florile.
      Spor în toate!

      Ștergere
  8. foarte interesanta unealta!ma gandesc sa o cumpar si eu

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!