joi, 13 ianuarie 2022

De ce ”împachetăm” și iarna?

sursa foto
Acum că au trecut toate sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Revelionul, chiar și Sf. Ion, toată lumea care și-a decorat cât de cât casa cu ocazia asta, se apucă de împachetat tot ce înseamna ornament specific. Dacă nu cumva deja a și terminat cu strânsul. Fiecare are propriul sitem de împachetare, depozitare, etc... sau găsiți pe net tot felul de idei care mai de care mai practice, câteva interesante am văzut pe site-ul de unde am luat poza ( aici).
Ca tot omul gospodar, asta am făcut și eu saptămana asta, m-am ocupat cu strângerea decorațiunilor.  Daca prima dată când decorez, bradul este cel dintâi împodobit, ei bine și la strâns tot el este în prima linie. Din mai multe motive: prima dată asigur globurile, mai ales pe cele de sticlă, apoi, dacă bradul e strâns, rămâne foarte mult spațiu liber în care poți să te desfășori. După brad urmează celelalte decorațiuni din casă, care de obicei sunt adunate pe masă, împachetate în cutii sau pungi să fie ferite de praf și apoi aranjate în cutiile de depozitare.
Și cum strângeam eu așa sistematic, colțișor cu colțișor, rafturile au început să se golească rând pe rând, rămânând goale. Anul acesta am ales sa pun pe rafturi doar decorațiuni de Crăciun, ornamentele ce le aveam înainte pe rafturi sunt strânse frumos într-o cutie. Urmează să o despachetez. Dar până să ajung la ea, deja mă cuprinsese așa o stare dezolantă, de parcă simțeam la propriu cum se stinge toată bucuria și voioșia lunii decembrie. Și chiar mă gândeam că ce dreptate are Irina cu provocarea ei ”Bucurii de ianuarie”. 
Și strângeam eu frumos, moși și reni și oameni de zăpadă și țurțurii de hârtie făcuți anul acesta, depozitam în cutii, sigilam și treceam mai departe, până am ajuns la omul de zăpadă făcut din boluri de sticlă


Bolurile astea de sticlă eu nu le depozitez. Doar ornamentele din ele. Le pun prin casă cu diverse chestii prin ele , un ghiveci cu flori sau potpuriuri divers parfumate. Daca te uiți in dex

POTPURÍU, potpuriuri, s. n. (Muz.) Suită de fragmente din opere, operete etc. sau de melodii ori cântece, fără o legătură strânsă între ele. ♦ Fig. Amestecătură, învălmășeală. [Var.potpurí s. n.] – Din fr. pot-pourri.

Eu l-am descoperit prin magazine, cu alta semnificatie :

Tradus din engleză-Potpourri este un amestec de materiale vegetale uscate, parfumate natural, folosit pentru a oferi un miros natural blând, de obicei în mediul rezidențial. Este adesea plasat într-un castron decorativ. Cuvântul „potpourri” vine în engleză din cuvântul francez pot-pourri.  Wikipedia (Engleză).

Dar să revin la decorurile mele. Cum stăteam eu și ma uitam la omul meu de zăpadă și oare ce să pun acum în bolurile alea că ce aveam nu prea e de iarnă? Anul ăsta am ca obiectiv folosirea decorurilor în funcție de sezon, odată mă lovește gândul : dar e om de zăpadă, specific iernii! de ce nu îl las așa?
Și-apoi întrebările au curs pe bandă rulantă.: de ce am strâns eu țurțurii? și toți oamenii de zăpadă? Și ”polul nord”? ce nu mergeau ca decor de iarnă? Mergeau! Chiar am cochetat cu ideea să le scot din nou și poate că aș fi făcut-o daca nu erau amestecate cu celelalte. 
Mă întreb, ce ne face să împachetăm tot și să le punem eticheta ”de Crăciun” chiar dacă e vorba de brazi înzăpeziți, oameni de zăpadă, fulgi, căsuțe de lemn? Mai avem  două luni de iarnă.
Într-un final am decis să nu mai scot ceea ce împachetasem deja, dar să țin minte pentru anul viitor să le păstrez separat, voi avea o cutie cu tema ”iarna”. Și m-am apucat de decorat cu ceea ce mai aveam neîmpachetat. Din omul de zăpadă de sticlă am scos doar moșii și globurile și am mai adăugat niște brăduți

Am păstrat șemineul luminos, l-am decorat cu o Crăciuniță și am așezat motanul în fața lui.


Crăciunița și motanul sunt cadou de la doua eleve, pentru că motănelul nostru mereu stă cu ele la pregătire. Fetele mele l-au botezat Porto2 că pare foarte real, atât de real că inclusiv Porto, motanul nostru răsfățat l-a perceput ca pe o amenințare și s-a apucat să-i roadă urechile. 

Ghirlanda de globuri de hârtie a fost înlocuită cu ghirlandă de țurțuri


La fel și pe scară, ghirlanda de brad am lăsat-o și am ”înzăpezit-o”



iar pe veranda ”a nins”




În decorurile de iarnă intră și tabloul pictat săptămâna trecută, fix cu acest scop


La final rămâne totuși întrebarea : ”De ce ”împachetăm” și iarna?



12 comentarii:

  1. Aoleu, Niko! Strânge tot să vină primăvara! :) Eu n-am avut decât o crenguță împodobită, pe care am „rezolvat-o” pe 8 ianuarie. Dar trebuie să recunosc că omul de zăpadă arată cool. La vară să pui nisip și scoici în boluri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si o palarie de paie! Mi-ai dat o idee buna. Cred ca il tin asa, bol peste bol tot anul si ii schimb palaria si continutul de la un sezon la altul.

      O sa aducem si primavara, dar sa vedem putina zapada macar prin casa daca nu afara. In februarie sigur voi scoate ghioceii facuti anul trecut.

      Ștergere
    2. Cât de creativă ești! N-am făcut în viața mea ghiocei. :) Pentru bolurile de toamnă să pui frunze ingălbenite și măceșe, coacăze, cătină... O să arate super. Pălăria rămâne la alegerea ta. :)

      Ștergere
    3. Am avut anul trecut o tentativa de calendar am ghioceilor, am facut numai jumatate din temele ceni le propusesem, dar ne-au ramas acele proiecte: https://mniko.blogspot.com/p/recreativ.html

      Ștergere
  2. Ce multe decoruri ai pe acolo!
    Imi place succesiunea de boluri, mai ales daca stau bine unul deasupra celuilalt. Recunosc ca mie imi plac umplute cu scoici si nisip.
    Oricum eu inca mai am crengile de brad. Au fost trei din care am facut un bradut. Si inca nu curg, asa ca le mai tin! Dar probabil pe la inceputul lui februarie o sa fac operatiunea.
    Simpatic ceea ce ai facut pe balustrade.
    Spor la tot ceea ce iti propui, Niko!
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Suzana. Anul trecut am avut căteva crengute de brad si am facut aranjamente cu ele. Unul s-a pastrat pana acum, chiar daca s-au uscat, încă mai am crengutele alea intr-un bol cu zăpadă artificiala. prin februarie le adaugasem niste inimioare si au rămas asa tot anul

      Ștergere
  3. Îmi plac mult toate decorațiunile dvs! Și eu încă le păstrez, am văzut ca și o parte din vecini mai păstrează coronița pe ușa de la intrare. Sa ne mai bucurăm puțin de iarnă ca parcă prea repede au zburat sărbătorile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de vizita Andreea. Ai dreptate, prea repede au trecut.

      Ștergere
  4. Foarte buna ideea de a nu mai impacheta si iarna! 😊 Nu am gandit nicio clipa in felul acesta, dar de cativa ani numai bradul il "strang" spre sfarsitul lui ianuarie - celelalte decoratiuni raman tocmai in ideea de iarna (imi doresc atat de mult sa fie si zapada pentru mai mult timp incat macar in decoratiuni s-o vad) 😊 In alte anotimpuri nu prea decorez in mod deosebit, asa cum impodobesc casa iarna, dar una-doua decoratiuni am.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru restul anului nici eu nu am decorațiuni la fel de multe ca pentru Crăciun și iarna. Pănîă acum doi ani, puneam decorațiunile de Cracun pe rafturi langă cele pe care le aveam acolo peste an. Cand am inceput sa vad filmulete cu oamnei care isi superdecoreaza casele de Craciun, am vazut ca ei nu au alt fel de obiecte pe rafturi/polite, etc. Mi-am dat seama ca rafturile alea nu au cum sa fie complet goale peste an, deci inseamna ca le-au golit inainte.
      Acum sunt in plin proces de a le scoate si am inceput sa le triezȘ asta merge ca vine februarie, e luna iubirii, asta o las pentru la vara, asta e lumanare mai de toamna, etc... descopar ca dupa abundenta decorurilor de Crăciun, prefer un stil ma minimalist acum

      Ștergere
  5. Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu in timp ce strageam decorurile de craciun (pe 6 ianuarie). O parte din decoratiuni le-am pastrat pentru restul iernii. Si de cativa ani, de cand am inceput sa decorez de toamna am initiat cutii pentru fiecare anotimp. Doar astea 2 luni de iarna nu erau "acoperite". De fapt sunt "acoperite" cu nerabdare. Abia astept primavara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recunoasc, inca nu astept primavara. Mai vreau un pic de iarna, as vrea sa-l lungesc pe ianuarie. Din februarie incepe cu adevrata gradina si simt ca inca mai am de facut multe pana la gradina.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!