miercuri, 26 ianuarie 2022

Amintiri din clasa I - Miercurea fără cuvinte (4)

 
















am selectat cateva pagini reprezentative pentru mine.
Tot abecedarul îl puteți găsi aici

Gazda Suzana



16 comentarii:

  1. Vai cât de mult am iubit acest abecedar! Cred ca îl mai am și eu, la mama acasă! Am luat, în schimb, la noul cuib, manualul de religie din clasa a doua! Uneori mai plâng când le mai citesc copiilor din el! Are niște imagini atât de frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In copilarie am avut la bunica un manual dupa care invatase ea sau tatal ei, nu mai stiu exact. Erau mai mult lectii imbinate cu religie. Mi-amintesc ca o parte din el avea in fiecare lectie o pilda care explica fiecare vers din rugaciunea "Tatal Nostru" Imi pare rau ca nu am luat manualul de la tara. Nu stiu ce s-a intamplat intre timp cu el.

      Ștergere
  2. Ceva, ceva imi amintesc si eu. 😊 Nu stiu din ce an e abecedarul, dar cei care ar fi invatat dupa acesta pe la mijlocul anilor 1980 si-ar fi intrebat parintii "ce e aia carne?" si ar fi cumparat doua kg de zahar doar pentru ca erau doi si numai daca stateau "separat" la coada. :(

    Imi placea tare mult mirosul manualelor noi.
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Versiunea asta e din tiparita in 1986, dar a fost acelasi manual cu mult inainte si pana la revolutie. Au fost detule lipsuri in perioada aceea, dar nu totul a fost gresit. Pe de alta parte acum e risipa multa si oamnei mai saraci decat cei "si-ar fi intrebat parintii ce e aia carne".
      Un lucru bun din periada aia este scoala, chiar se punea accent pe scoala si pe invatatura.

      Ștergere
  3. Ce deosebit! Incerc sa compar cu ceea ce am vazut la nepotica. Dar manualele lor chiar nu imi plac. Sincer nu prea imi amintesc mare lucru, iar manualele nu le pastram. Se rulau intre ani.
    Multumesc mult Niko. Paginile chiar au o grafica deosebita!
    Happy WW si o saptamana inspirata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici mie nu-mi placd ceea ce e azi in manualele elevilor. Sunt de acord ca multe nu se puteau pastra din acel manual, lectiile cu soimii patriei, sau pionieri, dar aproape taoate lectiile erau pline de invataminte de ex "Nu va jucati cu chibriturile", "Spune adevarul".

      Ștergere
  4. Awww... ce drăguț! Ce vremuri! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au avut acelele vremuri si partile lor frumoase!

      Ștergere
    2. Așa este! Regret lipsa de informație la care am acces acum, dar adesea mă întreb dacă aș fi avut îndeajuns de multă minte să cern din toată această bogăție de informații. Bănuiesc, însă, că părinții ar fi avut un rol major în acest sens...

      Ștergere
  5. M-a lovit nostalgia acelor vremuri provin acest abecedar vechi și celebru! Acum în epoca plasticului despre ce să mai vorbim, ce să mai devină celebritate, poate gunoaiele.
    Mi-era dor să văd file din copilăria mea, mulțumesc ! 😊

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi placeau mult imaginile, asa le studiam cu placere de ziceai ca cine stie ce opere de arta sunt.
    Sa aveti un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ni se si prezentau cu atentie la detalii. Uitasem de filele de inceput cu capra cu 3 iezi ca sunt in abecedar, dar in mintea mea ramasesera imaginile. Chiar si cand le-o citeam copiilor mi-aminteam imaginea cu capra ce purta costum popular, si cu iedul de sub copaie

      Ștergere
  7. Cred că recunosc această carte faină.... așa am învățat să citesc! :)

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!