marți, 11 ianuarie 2022

Bullet journal 2022

 La sfârșitul anului trecut descopeream ce este acela un bullet journal (bujo) și deși inițial nici nu am vrut să ”aud” că voi face așa ceva, n-au trecut nici măcar 24 de ore și mă apucam de el. Și m-a prins atât de tare, că de la un bullet journal am făcut 3, al meu și câte unul pentru fete, dar am convins și o prietenă că e o metodă bună pentru organizare. Are și ea unul acum. Mi se pare curios că acum ceva ani am văzut un filmuleț cu crearea unei agende organizate pe un an întreg, pe luni, săptămâni și zile. Am apreciat mult efortul celei care a făcut-o, mi s-a părut un efort enorm, dar cu un rezultat superb. Agenda nu era și completată. Acum realizez că acea agendă era un bullet journal.

Primele documentări despre bujo le-am făcut la Irina(Dulce Casa) și Irina(Blogul de la mare), apoi am căutat pe net alte idei. Am găsit chiar și un grup pe FB. Frumos explicat pentru un începător, mi s-a părut pe blogul lui Rox, dar și mai multe explicații și trucuri am găsit in videourile Stefanei Teodoroiu. O puteți urmări pe youtube.Grupul de pe Fb tot de ea e creat.

Există niste agende speciale pentru acest tip de jurnal, dar se poate folosi orice tip de agendă preferabil nedatată, sau caiet. Nefiind sigură că o sa mă și țin de acest bullet journal, am folosit unul din caietele mele cu spirală destinat listelor, mai ales că mă încânta ideea că e de matematică.

Pentru mine am ales cea mai simpla variantă de bujo, fără desene, să fie cât mai practic. Nu mi-am făcut o copertă pentru anul în curs, dar mi-am notat pe el cuvântul anului și motivele pentru care am ales acel cuvânt, urmată de doua pagini dedicate planurilor pentru anul 2022, tot ceea ce mi-aș dori să fac.


Urmează tradiționalul ”future log”, calendarul anual, in care eu am ales să-mi notez zilele de sărbătoare, zilele libere de la stat, zile de naștere, concedii vacanțele și examenele


Mi-am făcut și o pagină cu anul în pixeli, în care să colorez după cum mă simt în ziua respectivă, dar după o săptămână și un pic de ”colorat”, nu prea mă încântă formatul acesta. Cred că de luna viitoare îmi fac tracker mood lunar. Pe același sistem, de an în pixeli, mi-am făcut niște grafice în care să-mi notez stilul de viață, regim alimentar, număr de pași pe zi, tip de mișcare. Aste îmi plac mai mult, mă motivează.



În partea de ”colecții” eu mi-am trecut o listă cu cărți (scopul este să citesc cel puțin două cărți noi pe lună), un grafic pentru proiectul ”seara de film cu fetele”( una pe lună), altul pentru proiectele mele creative lunare, dar și planificarea calendarului Recreativ de aici de pe blog.

 

Pentru luna ianuarie am făcut o copertă simplă, urmată de ”to do list” al lucrurilor ce trebuie rezolvate în această lună



urmată de planificarea pe săptămâni. Mi-am făcut inițial chenare doar pentru fiecare zi lăsând restul paginii liber, până îmi voi da seama ce rubrică aș avea nevoie și în ce format să o desenez.


Se obișnuiește să se facă și pagini ”gratitude” în care să completezi zilnic ceva pentru care să fi recunoscător. Exercițiul îmi place și îl foloseam destul de des, dar oral. Însă nu am mai dedicat pagini din jurnal acestui lucru. Îmi rămâne oarecum loc la ”finalul” zilei și am ales să notez acolo aceste lucruri. Am descoperit însă că acest format pe mine nu mă avantajează foarte mult. Am de rezolvat lucruri săptămânale care depind de vreme sau de alți factori și nu le pot programa în zilele dorite. Ar trebui să le tot ”migrez” de la o zi la alta. Rox, dă o alta metodă de a face o listă săptămânală din care să tragi zilnic tot ce poți face. Nici asta nu consider că mă avantajează. Dar tot de la ea am aflat de Rolling weekly, o metodă care mi se potrivește perfect. Explicații complete ne dă Elizabeth de la Plant Based Bride aici. Videoul e în engleza, dar se înțelege ușor tot. Mi-am propus imediat ca din luna februarie să procedez în acest fel, numai că nu am rezistat și săptămâna asta mi-am adăugat o pagină la spreadul săptămânal în care aplic metoda ei.


Domnișoara cea mică a primit de Crăciun ”Jurnalul nostru haios strict secret” de Jim Benton, în care completa foarte sârguincios rubricile indicate, motiv pentru care mi-a venit ideea să-i fac și ei un bullet journal  în speranța de a o obișnui să fie mai ordonată în camera ei.  După câteva discuții preliminarii cu ea în ceea ce privește cheia (simbolurile folosite) - am lăsat-o să aleagă, culorile, colecțiile, am trecut la desenat. La ea chiar am început să desenez. Bujo-ul ei are cam aceeași structură, puțin modificată, la care adaug tabel pentru rutina zilnică și săptămânală.







După ce am făcut pozele i-am mai adăugat o rubrică în spreadul săptămânal: în colțul din dreapta jos, trebuie să noteze în engleză cum a fost vremea în fiecare zi. Nici ei nu i-am făcut pagină specială pentru Gratitude. Trebuie să noteze în chenarul zilei, ceva despre ziua respectivă.

Și pentru că are mama două fete, nu puteam să nu îi fac și celeilalte. Mai întâi am întrebat-o, ea nu prea a dovedit interes de astfel de organizări până acum, dar după ce i-am explicat și arătat ce este un bujo, a devenit interesată. Atât de interesată că a început să-și deseneze și singură pe paginile pe care le-am stabilit împreună.



 






7 comentarii:

  1. Da, începutul de an este anotimpul marilor planuri. Îmi place că ești organizată. Mult succes la citit... și mie îmi place să citesc, dar se pare că iarna e anotimpul televizorului. :) La sfârșit de an să scrii o postare în care să detaliezi cât ai realizat din ce ți-ai propus. Baftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e perioada aia din an cu rezoluții, liste și dorinte. Chiar renuntasem să mai fac acum vreo doi ani, mai ales ca nu prea se realizau pâna la finalul anului. Acum mi-am pus pe lista doar lucrui mai realiste, mai usor realizabile care sper sa se indeplineasca.
      Am in plan sa scriu lunar despre bujo, in special cum evolueaza de la luna la luna modul de organizare, si de ce nu, ideile de desen pentru fete. Deja imi umblă mintea la tema lunii februarie.

      Ștergere
  2. Ideea e interesanta, dar e nevoie de consecventa, de... organizare - mie-mi cam lipsesc. Sa am "grija", zilnic, de jurnal?! Pfuuu! Uit sa ud florile! 😊 Nu-mi ies "planuri" simple, de genul "spal vase" am mai folosit exemplul, pentru ca mi s-a intamplat cu nu mult timp in urma) :))
    Cred ca micutelor le va placea sa deseneze, mai ales. Si, intr-un fel, le obisnuieste sa fie organizate - important este sa le faca placere sa "actualizeze" jurnalul - daca devine o "sarcina obligatorie" piere placerea. Pentru desen mai ca as incepe si eu unul: sa desenez, la fiecare final de saptamana, ceva care sa "ilustreze" rezumatul saptamanii - cat a fost roz si cat a fost gri. 😊
    Succes! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca acest gen de organizare vine in timp. Acum ceva ani nici nu gandeam sa scriu liste de treburi sau sa planific. Dar am inceput sa lucrez in domenii diferite, si nu ma refer la job. Fac craft, pregatiri/meditatii, gradina, plus treburile casnice. A trebuit sa incep sa fac liste sa nu uit ce e urgent ca ma iau cu treaba in gradina si uit ca trebuie sa completez o cerere pentru scoala, sau fac mancare si vad un dulap care trebuie aranjat/curatat si uit ca trebuia sa platesc facturile.
      Si eu am crezut la inceput ca e eneorm de mult de munca sa completez zilnic, dar sincer mai mult de 10 min nu imi ia. Si nici fetelor. dar mai scriu in el si peste zi cand imi amintesc ceva ce trebuie facut sau cand apare ceva nou de rezolvat.

      Ștergere
  3. Super arata! Nu gasesc unul gata conturat?, doar sa-l printez si apoi sa-l completez?
    Eu am mai avut anul trecut niste tentative, urmaream in fiecare duminica live-ul Madalinei de organizare si a Erikai am reusind sa ma tin doua luni de un fel de bujo mai simplist. Nu stiu de ce m-am lasat. Uneori fac liste de cumparaturi, dar niciodata nu le iau cu mine, nu inteleg de ce. Mai ma uit pe pinterest uneori, dar ce gasesti acolo, pfff.
    Problema nu este in final completarea lui, ci indeplinirea acelor taskuri.
    Spor la treaba si sa ne ,,auzim,, cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu dacă se gasesc gata conturate in acest fel. Poate ca da La Rox pe blog era un articol cu tipurile de agende pentru bujo si parca era ceva si conturat. Ma gandesc că poți lua si o agenda mai completata data cu mai multe rubrici si poate ti se potriveste.
      Eu prefer sa le fa eu. Aveam agende si datate si nedatatate,si liste si caiete de liste... nu le foloseam zilnic. Am scris aici despre modul meu de organizare inainte sa descopar bujo-ul https://mniko.blogspot.com/2021/11/provocare-de-noiembrie-ziua-25.html
      Da, maiimportant e nu completarea bujo-ului ci indeplinirea taskurilor. Ideea e ce taskuri iti treci pe bujo. Am avut si o perioada in care mi-era dificil sa ma apuc de orice. Mobilizarea a inceput cu trecerea unor taskuri simple pe lista: in loc sa trec ”curatenie in dormitor” treceam mai multe taskuri : sters praf, aranjat sifonier eu, sot, sertarul meu, al sotului, raft lenjerii de pat, aspirat, spalat parchet, etc... Faptul ca faceam un task mic si il taiam de pe lista ma incuraja sa ma apuc de un altul. Devenea important sa tai tot de pe lista.
      Diferenta cu bujo-ul este cum ca toate listele raman impreuna. Le vad mereu si vad ca sunt bifate. Dinn cate inteleg la bujo si nu numai, important e sa treci taskuri realiste. Degeaba imi trec la dorinte ca vreau vacanta in Caraibe, cand eu ”nu am bani sa trec strada”. Dorinta aia o sa ramana vesnic nebifata si nu face decat sa demoralizeze.
      Am persoane in jur care zic ”doar n-o sa trec in bujo/lista ca sa fac mancare sau sa dau cu aspiratorul”. Ei bine exact asta treci daca tie asta iti trebuie. Bujo-ul este pentru tine, pentru a te organiza si motiva pe tine. La urma urmei inventatorul sau a fost o persoana cu probleme de adhd si asta a fost metoda sa de a se organiza. Poți cauta pe net metoda bullet journal de RYDER CARROLL. Sunt si carti si in engleza si in romana.

      Ștergere
  4. Mulțumesc mult pentru toate informațiile despre bujo. Am început provocarea xu cititul, doar ca pana luni nicio șansă să termin cartea. E super autoarea, m,a dat pe spate cum scrie. Parca mai bine ca Cella Serghi.
    Ba chiar asta am trecut eu în lista anul trecut: piață, scoala copii, job, plăti... cam preacurtate, stiu.
    Cum m,am reintors la citit? Pai când am văzut cu ce se manca trendul asta dezvoltare personala mi,am dat seama ca sursa primara subt lecturile unor cărți vechi consacrate și I același timp ocolite dr noi în timpul scolii. Va amintiți de Sadoveanu sau de Rebreanu? Au scris și alte cărți, nu doar alea băgate cu forța în manual. Opera lui Sadoveanu e uriașă, dar o recomand celor crescuți în zona Moldovei pentru ca limbajul cărților sale sunt puțin greoi. Task pe agenda: Just Read!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!