sâmbătă, 4 noiembrie 2023

E rândul lui Porto

 Trebuia să vină și rândul lui să fie protagonistul unui articol. Doar că speram ca ocazia asta să nu vină forțată de problemele lui de sănătate. Nu știu ce au avut anul acesta blănoșii noștrii, dar parcă au făcut cu rândul la veterinar. Să zic „merci” că nu au fost toți odată că nu știu cum m-aș fi descurcat și cu îngrijirea, dar și financiar.

Scriam ieri într-un comentariu la articolul despre Fifi, Pisica cu ham, că Porto e foarte răcit și că trebuie să merg cu el la vetarinar. Încă de la episodul cu Fifi care a „scăpat” din geanta de transport în timp ce conduceam sprea casă, am achiziționat un ghiozdan pentru transportat pisicile. Îl văzusem la magazinul de unde le iau mâncare și îl studiasem, dar cum geanta de transport o luasem de curând și era relativ nouă și era a doua - prima am luat-o pentru Scai și s-a dovedit a fi prea mică pentru ceilalți motani, nu am vrut să investesc degeaba în alta.

Se pare că nu am acum nicio poză cu geanta, dar ca să vă faceți o idee despre cum arată, am găsit pe net una asemănătoare aici. Păcat că nu am căutat de la început pe net, aș fi scutit niște bani, doar pentru geanta aia. Dar ținând cont că am luat-o cumva de urgență... asta este.

Ajunsă acasă cu ghiozdanul, l-am probat cu fiecare pisică. Fifi căruia îi place să fie plimbat cu sacoșa, părea să se simtă confortabil. Scai era și ea curioasă, mai ales să-l vadă pe Fifi înăuntru a fost cumințică la probă. Porto însă, care nu suportă spațiile strâmte și de unde nu are el cale de scăpare, nu a stat nici măcar pentru o poză. 

Și totuși el a folosit primul ghiozdanul, ieri când l-am dus la doctor. Deja respirația lui devenise foarte greoaie și bănuiam că are nevoie de antibiotic. Nici de mâncat nu prea mai mânca din cauză că nu putea să miroasă, având nasul foarte înfundat. 

Spre deosebire de data trecută când a mers în geantă și a „săpat” cât a putut să iasă, în acest ghiozadn a stat mult mai cuminte. Chiar dacă a mieunat aproape tot drumul, touși a stat mai mult așezat.  Probabil partea aceea transparentă mare, nu-l mai face așa claustrofob cum îl știu. 

Înainte să plec am vrut să iau la mine hamul lui Fifi, știind că Porto este un pic cam sălbatic și că nu-i plac străinii. Numai că l-am pus așa bine că nu-l mai găsesc. La veterinar primul lucru a fost să cumpăr altul de teamă să nu pierd motanul. 

Spre surprinderea mea, Porto s-a comportat exemplar, nu s-a zbătut, nu a zgâriat. De parcă a înțeles că totul e spre binele lui. De altfel el așa s-a comportat de fiecare dată, chiar dacă nu-i plăcea un anume tratament, când înțelegea că îi face bine, venea el să fie tratat.

Acasă hamul s-a dovedit foarte util din nou. Deși nu i-a plăcut sub nicio formă, și-a manifestat supărarea mârăind la noi, dar am putut să-l ținem în casă. L-am plimbat de mai multe ori afară, primul lucru pe care vrea să-l facă e să fugă, dar rămâne resemnat lângă noi.

Stresat de prezenșa lui Scai (încă nu o suportă), Porto a evitat mult să mai intre în casă sau să stea cu noi. Nici în brațe la mine nu mai vrea să vină. Totuși, când l-am scos ultima dată afară, nu a mai tras supărat să plece, ci s-a urcat singur la mine în brațe, semn că îi era frig. 

În casă, Porto și-a găsit un loc al lui, sub un scaun aproape de ușa de la intrare. Numai acolo vrea să stea, dacă cumva nu ne imploră să-l lăsăm afară când trecem prin zonă.

Peste noapte a fost chiar cuminte. A stat în aceeași zonă de la intare, chiar dacă nu pare să fi folosit cutia cu nisip. Se pare că deja e mai bine, caută mai des cutia de mâncare și castronul cu apă. Mânâncă încet și câte puțin. Dar a început să ne și caute compania. Din nou s-a suit singur în brațele mele și a stat pentru câteva minute. Ba chiar a stat cuminte să-i pun hamul, ne pregătim de o plimbare pe afară, apoi din nou la veterinat pentru tratamentul injectabil.

În timp ce ieri eram la veterinar, domnișoara cea mică împrietenea celelalte pisici. Fifi și Scai se joacă destul de mult împreună și stau aproape unul de altul. Dar e prima dată când dorm unul lângă altul:


Ceilalți doi blănoși se răsfața cu nuci ori de câte ori pot și bine-nțeles sunt geloși pe pisici că intră mai des în casă decât ei. În consecință, Bella a zis că i-a ajuns, acum se răsfață și ea și s-a urcat ca o doamnă ce este, pe canapea lângă fete. Nu e un comportament pe care îl acceptăm, chiar am dat-o jos, dar după ce s-a învârtit prin sufragerie, s-a urcat imediat înapoi. Nero a urmat-o și el destul de repede.

Încet, încet cred că de la cinci animale de curte, mă voi trezi cu cinci animale de casă.

14 comentarii:

  1. Hahaha, imi pare si mie concluzia ta din final, ca fiind foarte adevarata! 💕🥰😜😂🤗🐾 Dragii de ei! Pentru ce ii avem? Sa ne bucuram de ei... In fiecare minut. Sa invaram sa convietuim unii cu altii. Ce frumos!
    Ai casa plina ☺️ mere ceva in focus. Mai ale cand trebuie dusi la doctor imi inchipui ca e greu. Si costuri... Of. Of.
    Va imbratisez pe toti. Pupici si ganduri bune 🤗🐾😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pre plină uneori. Dacă nu ar lasa atât de mult păr în urmă nu ar fi așa probleme cu statl în casă. Chiar și așa, că intră iarna mai ales seara, a doua zi trebuie pus neapărat aspiratorul.
      Numai bine și de la noi!

      Ștergere
  2. Mai ales ca vine iarna...! Greu in astfel de situatii, insa cred ca si animalutele inteleg cand e ceva spre binele lor. Eu am mai vazut un fel de custi rigide cu fante, pentru transport, nu ca cele ale tale. E adevarat ca sa vad asa ceva trebuie sa am alt traseu, asa ca or fi...
    Canapelele tale nu sunt prea inalte. Nu e de mirare ca se tolanesc acolo.
    Sper sa fie mai bine, ca sa nu mai ai probleme suplimentare.
    O duminica linistita, Niko! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toți vrem să ne tolănim pe camapelele acelea. Chiar sunt confortabile pentru asta, dar incomode dacă vrei să le folosești pe post de scaun la masă.
      A fost o duminică frumoasă, mulțumesc. Sper că și la tine la fel!

      Ștergere
  3. In "capsula timpului" ai reusit sa-l prinzi si in faza "mieunat de zor". E o scumpete, si el! ❤️ Tare "incruntat" e... :-) Mdeh... cui ii place sa fie racit si izolat in casa? Bine, bine sa se faca, repede, repede! ❤️
    Adorabili si Fifi, si Scai in bula lor! :-) In pozele unde sunt unul langa altul, si unul in altul! ❤️ sunt super-extra adorabili.
    Mi se par corect! :-) ca Bella si Nero sa vrea si ei pe canapea! Cum altfel?! Ce?! :-) Ei nu au drepturi egale cu pisicile?! Hm. :D
    Maine, poimaine, langa cei doi blanosi in culoarea noptii vor fi doi sori si luna. ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos i-ai descris pe toți. Fix acum când scriu, sunt toți în casă, fiecare și-a găsit un loc de dormit. Deci da, iar animăluțe de casă.
      Porto e mai bine, dar mai urmează zile la veterinar că tratamentul nu că e injectabil ci intramuscular. Dacă ne descurcîm cu injecțiile subcutanate (domnișoara mea vitoare doctor l-a injectat azi de Porto - eu nu pot), cu cele intramusculare nici doctorița nu a avut curaj să ne lase pe noi. Dar sper să treacă în curând pe pastile, doar că e ceva de lungă durată până își revine complet.

      Ștergere
    2. Felicitari domnisoarei! ❤ pentru ca ii face injectiile subcutanate micutului! Cu intramuscularul e mai greu, fara "exercitiu". La oameni le pot face injectii ("simple") dar la animalute nu am reusit, inca... am emotii teribile, sa nu gresesc. 😊
      Ups! Sper ca pastilele sunt dintre cele care pot fi dizolvate in apa/mancare (daca nu le ia de buna-voie)... Sau, poate Porto va permite sa il dati pastilutele... Motanul nostru Pufitica era teribil cand era vorba despre "deparazitare interna"! In mancare/apa simtea imediat, si eram singura careia ii permitea sa-i "bage mana-n gat" (dar tot se uita urat, si nu-mi "vorbea" un timp). 😂
      Micul vostru Porto... 💕 Numai de bine! si voua si micutilor. 😊 ❤

      Ștergere
    3. Nici eu nu sunt în stare să le fac injecții. Le fac orice altceva e nevoie, dar nu injecțiile. Din fericire, azi Porto a trecut pe pastile. Nu le amestec în mâncare. Sunt obișnuită să i le dau direct pe gât. Și la mine se uită urât Porto după tratament, dar a început să se obișnuiască.

      Ștergere
  4. Noi l-am dus pe motan in brate. L-a muscat o ganganie (nu stiu ce) si s-a simtit foarte rau, daca nu-i facea antibiotic era posibil sa faca complicatii si chiar sa moara. Sunt foarte scumpe tratamentele :(.
    Sa se faca bine cat mai repede!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu merg des singură cu ei și chiar dacă am pe cineva cu mine, sunt atât de speriați de mașini că nu stau deloc cuminți. Geanta de transport s-a dovedit o investiție foarte bună, chiar dacă nu am nimerit-o din prima pe cea mai bună. Prima dată m-am dus cu Scai într-o sacoși și i-am luat atunci pe loc geantă.
      da, tratamentele sunt destul de scumpe. Multă sănătate și motanului vostru.

      Ștergere
  5. Minunate animalele de curte/casa in functie de anotimp... In fiecare an zic ca nu mai primesc niciunul in casa dar cum da frigul toti sunt in casa....

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragutul de Porto - sper ca acum sunt toti bine sanatosi si voiosi.
    Gentuta e foarte simpatica :D.
    Imi e drag sa ii vad cuibariti impreuna si pe mari.. si pe mici (adica si catei si pisici :D).
    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Porto încă mai are de tras. E posibil să fie repercursiuni de la toate răcelile anterioare poate netratate destul de bine si acum să se refacă mai greu.
      Pupici!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!