miercuri, 2 martie 2022

Stitching card - felicitari cusute pe carton

Nu-mi amintesc cu exactitate anul în care am descoperit felicitările cusute pe carton numite stitching card, dar trebuie sa fie cel putin 10 ani de atunci. Am schimbat și locuința și calculatorul si nu mai găsesc primele felicitari făcute cu această tehnică. 

Principalele surse de inspiratie la acea vreme erau trei site-uri

La vremea respectivă, nu erau date multe explicații pe site-uri despre modul de lucru sau materialele necesare, dar acum văd că există multe tutoriale (aceleați pe oricare din cele doua site-uri de mai sus). Eu am învățat mai mult testând și urmărind instrucțiunile de pe paternurile free care le-am gasit atunci puse la dispozitie pe aceste site-uri. Modelul din felicitarea de mai sus il puteti găsi gratuit pe Form-a-line. Pe acest model voi incerca în continuare să vă explic cum lucrez eu.

Într-un astfel de patern veti găsi modelul final al felicitării ( în alb-negru, culorile sunt alegeri personale), indicații/instrucțiuni de coasere atât pe desen cât și în cuvinte, precum și șablonul de găurire al cartonului pe care se va coase.

 

Dacă tipariti documentul pdf normal pe coli A4, veti descoperi că șablonul se potrivește perfect pe o felicitare de dimensiuni A6. Stitching card oferă și indicatii de tipărire mai mare sau mai mic a șablonului dorit.

Pe lângă pattern, mai avem nevoie de 

  •  Materiale 
- carton
- fire
- scotch
- mărgele (doar unele modele)
  • Unelte
- instrument pentru găurit cartonul
- covoraș pentru găurit
- ace de cusut
- foarfecă


Intrumentul pentru găurit ( pricking tool) și covorașul pentru găurit ( pricking mat) pot fi profesionale
  

sau improvizate 

 


Eu am folosit initial un ac mare de cusut si un degetar, dar mai târziu am descoperit că e mult mai ușor cu un ac de seringă. Pentru covoraș foloseam o bucată de polistiren extrudat, dar acum folosesc o tablă de quilling, pe partea fără forme



Alegerea firului de cusut: am încercat mai multe tipuri de fire : ața de brodat ( coton perle- sibiu), mouline și ața de papiotă, preferata mea fiind ultima. În funcție de model se poate lucra  într-un singur fir sau în mai multe. La modelul prezentat, eu pun firul în două. Acele folosite sunt ace simple de cusut cât mai subțiri posibile.



Alegerea cartonului: eu folosesc un tip de carton mai moale care poate fi mai ușor înțepat și găurit, alb sau într-o culoare deschisă. 
Deoarece coasem pe carton, trebuie cumva să ascundem spatele cusăturii astfel încât să se nu se vadă în produsul final, de obicei cu un carton lipit pe spatele cusăturii. Sunt mai multe moduri de a face asta, de aceeae este important să stabiliti de la început ce tip de felicitare doriți
  • prima variantă ar fi aceea a unui carton îndoit in trei, cusătura realizându-se pe partea din mijloc

în poză se vede spatele cusăturii. După coasere, partea din stânga se lipeste peste cusătură.
  • a doua variantă este de a folosi tot un carton îndoit în trei dar cu fereastră. In acest caz se coase pe un carton separat care se așează în fereastră și feicitarea se închide ca mai sus.


  • a treia variantă, cea pe care eu o prefer, este să se coasă pe un carton separat (de obicei pe un sfert de A4) și apoi se lipește pe fața unei felicitări. Prefer această variantă deoarece îmi permite să mă joc cu foarfecele cu model.
Modul de lucru:
După ce aleg modelul și cartonul pe care cos, tiparesc șablonul, îl prind cu agrafe de birou pe cartonul dorit apoi cu acul de seringă, înțep cartonul după modelul ales.

 

Pentru coasere : folosiți ace cât mai subțiri și puneți ață în ac atât de lungă cât puteți să lucrați fără să o încurcați. Se poate și cu fir mai scurt, dar implică mai mult scotch pe spate. La acest tip de felicitări nu se fac noduri. Capătul aței se fixează cu scotch pe spatele cartonului de cusut atât la început cât și la final. Sunt modele la care puteți și să renunțați la fixarea cu scotch, dar veți descoperi experimentând când se poate și când nu. 
In principiu puteți lipi pe spate oricât scotch va fi nevoie, dar adunând strat după strat de scotch, cartonul se ”îngroașă” și devine mai dificilă fixnalizarea felicitării.

 

Nu am poze din timpul coaserii cu modelul prezentat inițial, o să încerc să fac la viitoarele felicitări. Dacă urmați pașii din setul de instrucțiuni, coaserea este simplă. Vă recomand să vizionați și filmulețele de coasere a diferitelor secvențe prezentate pe site-le mentionale la început. (cum se coase)

In final, tot ce va rămâne de făcut e să asamblați felicitarea după modelul ales la început. Așa cum am mai spus, eu prefer să cos pe carton a6 căruia îi dcupez marginea cu foarfece cu model și să îl aplic pe alt carton îndoit ca o felicitare. Cartonul felicitării îl aleg de obicei într-o culoare mai închisă, în ton cu firul predominant din cusătură. Avand o culoare inchisă, este dificil să scrii un mesaj pe el, astfel încât în interior în spațiul de mesaj mai lipesc un carton alb decupat cu aceași model de foarfecă

10 comentarii:

  1. Cred ca o felicitare cu modelul prezentat, lucrata de tine, am si eu. Foarte faina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru instructiuni! De priceput, am priceput exact ce si cum, pentru ca ai explicat foarte pe inteles. 😊 Ramane de vazut daca ma descurc, pentru ca pare migalos si e nevoie de atentie - si rabdare.
    Felicitarea e foarte frumoasa!
    Spor la ce ai de facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai sa vezi ca spirelli e mult mai usor si rapid, desi mie mi se parea complicat. Dar stitching card iti ofera mai multe libertate/modele. E mult pana faci una. Apoi o sa te cucereasca.

      Ștergere
  3. Arata foarte frumos, intr-adevar! Multumesc pentru linkuri. Nici nu credeam ca sunt atatea tutoriale. Oricum, putem face orice model vrem. Ideea ar fi a unui sablon de gaurire cu multiple utilizari, modulat, ca sa spun asa. Sau o gaurire la liber, dar nu e ceva repetitiv.
    Multumesc, Niko! Spor si inspiratie in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am aceleasi sabloane tiparite acum cativa ani si tot pe acelea le folosesc si azi. Nu se strica asa repede.

      Ștergere
  4. Foarte frumoase aceste felicitari cusute.
    Merita incercate.
    Spor in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand iti multumesc pentru vizita si apreciere. Sper ca informatiile mele sa te ajute sa reusesti sa faci o astfel de felicitare. Succes.

      Ștergere
  5. Am comentat ieri și aici. Nu-mi explic de ce comentariul respectiv nu a fost acceptat de site-ul tău. :( Și de ce m-a lăsat să comentez la postul despre luna martie? Total aiurea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hai că azi mă lasă să comentez! :) Ieri îți lăudam talentul și răbdarea la făcut felicitări. Bravo!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!