marți, 15 martie 2022

Din cărți despre Cyberbullyng - citate favorite (1)

 Citesc ”Malakai, un altfel de final” de A. Stephanie. E continuarea romanelor ”Malakai” și ”Alekzandre” de aceeasi autoare. Ideal ar fi sa fie citte in ordine, dar se pot citi si individual. Sunt povestile unor tineri marcați de diverse tragedii din viața lor care duc la diverse sentimente oarecum inconfortabile și chiar ganduri negre și modul lor de a face față zi de zi.

Dar nu despre asta vroiam sa scriu. In cartea care o citesc, Malakai face un scurt video ca raspusn la comentariile unei postari de pe Facebook în care cineva i-a filmat pe el si pe prietena lui. Discursul său mi se pare că ar trebui sa ajungă în lectiile de buna burtare și codul bunelor maniere.

sursa foto

”Pentru ce care ne-a filmat pe mine si pe Raven, caută definiția intimității. Și dacă n-ai vrea ca viața ta privată să apară online, poate n-ar trebui să filmezi pe altcineva data viitoare. Toate gândurile mele bune pentru cei care cred că eu și Raven suntem înfățișarea cuplului oerfect. Cât despre restul, am impresia că unii dintre voi au devenit mult prea confortabili, ascunși după ecranul telefonului, dând dovadă de lipsă de respect doar pentru că n-ați avea niciodată curajul să spuneți asta în viața reală. Pentru că în viața reală, cineva v-ar pocni mai devreme sau mai tărziu. Eu aș fi unul din acei oameni [...]

E ușor să criticați și să insultați dincolo de un ecran. E ușor să uitați că cel care citește comentariile e o persoană reală. Și, uitând, nu vă dați seama că hărțuirea pe internet duce la stimă scăzuta de sine, la depresie, dificultăți la școală și gânduri suicidare. Aproape nouăzeci la sută din persoanele care se sinucid suferă de o boală mintală. Patru din cinci tineri care se se sinucid prezintă semne pe care familiiile și prietenii le ignoră, iar sinuciderea e a doua cauză a mortalității la persoanele între zece și douăzeci și patru de ani. Îmi pare rău că multora vă lipsește empatia. Îmi pare rău că aveți traume peste care nu puteți trece. Îmi pare rău că nu puteți face diferența între o replică amuzantă și una răutăcioasă, dar nimic nu vă dă dreptul să spuneți cuiva că ar trebui să se sinucidă pentru că nu se ridică la standardele voastre ce frumusețe. Vorbiți cu un prieten. Apelați la un psiholog. Hărțuirea online nu vă face cool”



18 comentarii:

  1. Nu voi intelege de ce fac unii astfel de lucruri: hartuiesc, batjocoresc s.a.m.d. Sigur, psihologic discutand, cei mai multi sunt nesiguri in ceea ce-i priveste, sunt slabi, iar batjocorind pe cineva au un fel de sentiment al puterii. Ascunsi dupa un ecran sau in gașcă, se cred puternici, dar cand ii iei "cate unu'" fac pe ei de frica. Ce oameni mici! :(
    Am vazut un film care trata aceasta tema, un film dupa un caz real (sinuciderea unei adolescente Megan cumva)... Nu mai tin minte prea multe, dar am ramas cu un fel de tristete... Si-am vazut astfel de cazuri "tratate" in seriale/documentare politiste. 😊

    E fain ca ai scris despre...
    Tanarul care a scris randurile citate inteleg ca a gasit puterea sa depaseasca momentul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tanarul, Malakai poarta stignatul de "sinucigas", de doua ori chiar a incercat, in prima carte despre el, cand era adolescent. Sufera si de niste tulburari phihice, dar la momentul cartii a doua, cea care o citesc acum deja tine mai multe sub control, nu mai are episoade de derapaj la fel de dese ca atunci cand era in liceu ( in prima carte). Acum e dupa perioada facultatii si se lupta sa traiasca, nu doar sa existe. Vorbele lui. Cartea e interesanta si aproape ca nu as mai lasa-o din mana.
      Ca si film, era ”Gossip girl” pe tema asta, dar parca nu au ajuns si la cazuri extreme, dar se vede aici puterea cuvintelor scrise in social media. Nu am vazut decat primele sezoane.
      Si mai e cartea ”Cele 13 motive” de Jay Asher, a fost si ecranizata, în care o fata se sinucide dar trimite unui coleg de clasa o cutie cu casete pe care spune motivele pentru care a ales acel deznodamant, desi aici nu e vorba de online parca.
      Avand copii de varsta scolara, m-a ingrijorat mereu acest aspect al bullyingului, dar acum am inceput sa-mi fac probleme in ceea ce priveste mediul online, mai ales cand vad, eu ca adult cat de rai sunt oamneii de FB in comentarii. Si sunt atat de multi copiii cu conturi de FB, expusi la tot felul de materiale neadecvat varstei lor.

      Ștergere
    2. Cred ca cei care ajung in pragul disperarii sunt extrem de emotivi, in sensul ca au ceva probleme, oricum, si o bataie de joc sau o gluma proasta pot fi picaturile care fac paharul sa se reverse.
      Am vazut ceva din serialul "Cele 13 motive", dar cred ca nu am vazut pana la final pentru ca nu-mi amintesc un eventual final (ar trebui sa caut serialul).
      E chiar teribil, uneori, in "discutiile" pe FB (si nu numai) - am renuntat cu ani in urma sa particip (am pastrat contul, dar ma intereseaza numai ceea ce scriu prietenii, nu caut altceva si nu "ma bag" daca e vreun subiect controversat).
      Pentru copii/adolescenti, imi imaginez, e cumva mai periculos - in sensul ca ei abia isi formeaza personalitatea si pot fi raniti extrem de usor pentru ca sunt la varsta la care "tot ce zboara se mananca" si orice poate sa-i raneasca iremediabil, cei mai multi facand o adevarata tragedie si doar din faptul ca cineva ii spune "esti urat".
      Atatea lucruri complica tehnologia de varf... 😊 Cred ca trebuie sa se insiste pe aspectul ca toti copiii care simt ca au ceva probleme online sa spuna parintilor sau profesorilor si sa se insiste asupra ideii ca orice li s-ar spune nu e, neaparat, adevarat si sa nu puna la suflet, sa nu raspunda provocarilor... Da, stiu, teoria e simpla. :(

      Ștergere
  2. E o presupunere, dar cred ca multe reactii pe retele de socializare sunt pur si simplu lasitati si frustari. Cred ca cele doua cuvinte acopera orice tip de refulare. Rautati, furii, injurii, etc... Unii oameni sunt pur si simplu invidiosi pe ce pot altii sa faca. Nu inteleg de ce nu incearca si ei...
    Seara buna, Niko! Am reusit prima felicitare din serie. Nu e chiar ce am vrut, dar nu stiam cat mai dureaza linkul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zic si eu ca Diana, de ce toate acele lasitati si frustrari trebuie "eliberate" in online? N-am inteles niciodata.

      Azi se incheie linkul din pacate. Nici eu nu sunt incantata de mine ca nu am reusit sa ma adun sa fac si altceva in afara felicitarilor. Dar felicitarea ta e superba.

      Ștergere
    2. ... Pentru ca nu poate nimeni raspunde cu o palma! Audienta este cumva muta! De aceea am zis ca sunt in primul rand lasi.
      Ca si la conferinte de presa unde nu se pun intrebari...

      Ștergere
  3. Câte probleme au tinerii din ziua de azi! Cred că depinde de familie să le dea incredere în sine, astfel încât să nu bage în seamă orice ar auzi de la alții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Jo, depinde si de familie, dar depinde si de copil, de cat de usor e influentabil. Si ajungem din nou la famile care trebuie sa cunoasca cat de usor poate fi influentat copilul si sa stie sa-l avertizeze, sa-l previna asupra unor posibile situatii. Comunicare intre parinte si copil mi se pare una din cele mai esentiale lucruri in acest caz.

      Ștergere
    2. Exact! E cu atât mai trist când auzi ici-colo mame care-și apostrofează copiii cu ”ești prost?!” ”nu vezi că nu ești în stare de nimic?” etc. :(

      Ștergere
  4. Este un subiect tare sensibil şi din păcate, mulţi copii şi tineri sunt afectaţi de reacţii nepotrivite în online. E o problemă cu societatea în ansamblul ei, cu percepţiile, unele insuflate chiar din familie, cu etichetele puse foarte uşor, cu standarde, cu multe altele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fara legatura:
    https://www.allthingspaper.net/2016/02/learn-to-stitch-on-paper-round-up-of.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Niko, sper ca absența ta aici e din cauza de "cotidian aglomerat". 😊
    Numai de bine! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de pentru grija Diana. Suntem bine, cotidianul asta...s-a schimbat programul fetelor la scoala si suntem in plin proces de adaptare. Insemna pentru mine mai multe drumuri pe zi la oras si imi mananca tot timpul.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!