joi, 10 martie 2022

Spirelli card - cum să faci un șablon în formă de floare/soare

Tehnica Spirelli pentru a face felicitări și nu numai, este spectaculoasă și chiar ușoară după părerea mea, dacă ai materialele necesare. Singurul punct de dificultate îl reprezintă cartonul pe care să înfășori ața. Cel mai ușor ar fi să ai un perforator, dar ar trebui să fie unul mare, să obții o forma mare de minim 5 cm în diametru și cu mulți zimți. Cu zimti puțini nu prea poti să faci modelul spiralat cu firul de ață. Dar un astfel de perforator este probabil destul de piperat, nu stiu că nu am căutat. 
A doua variantă e să printezi șabloanele gratuite făcute de alții. E metoda la care am apelat când, m-am hotărât în sfâr;it să încerc această tehnică. 



Am tipărit direct pe carton si l-am decupat, apoi am înfășurat ața. A mers ușor așa, dar se strică mult carton la decupare, așă că mi-am făcut șablon din unul tiparit si l-am poziționat convenabil pentru alte forme/flori.

Apoi, din povestirile Dianei si încercările ei de a face ornamente cu ață, mi-a venit ideea de a face un șablon pornind de la un cerc și împărțind-ul în felii ca pe tort.

Materiale necesare:
  • carton ( am recuperat unul de la o cutie de napolitate. E mai gros și o să reziste mai mult în timp)
  • compas, 
  • raportor
  • creion
  • foarfecă




Mai întai am trasat pe carton doua cercuri concentrice ( cu acelasi centru) cu diferenta mică între raze(5 mm). Desenați cercurile cat de mari sau mici doriți. Dacă le faceți mai mici, atunci trebuie sa faceti zimți mai puțini. 
 

Apoi am trasat un diametru


Pornind de la acel diametru am semnat din 5 în 5 grade pentru a construi zimții.


Tot pornind de la diametrul trasat initial, am desenat alte diametre, în cercul mic, folosind semnele făcute anterior, dar din din doi în doi, iar la semnele sarite am desenat din diametru doar portiunea dintre cercuri



Portiunea dintre cele doua cercuri este gândită pentru a crea zimții de la fel de mari. Eu am făcut zimți ascuțiți pentru a se potrivi cu frunzele, dar se pot desena și rotunzi.


La final am decupat mai întâi cercul exterior, apoi fiecare zimțișor


Și am folosit șablonul petru a face forme din carton de felicitări


Acestea sunt florile și felicitările făcute cu acest șablon:




Crecul are în total 360 de grade. Pe acest sablon eu am obtinut 36 de zimți. Dacă vreți mai puțini, de ex 20 de zimți, atunci împartiti 360: 20 = 18 , 18 grade va avea felia de tort din dreptul unui zimtișor. Cu raportorul trebuie să faceti semne din 9 in 9 grade.

Cu speranța că am fost destul de explicită cu procedeul urmat, va doresc spor la mesterit. Dacă vă face plăcere, lăsați un link în comentarii cu ceea ce ați reușit.


7 comentarii:

  1. Floarea cu fluturaș e simpatică foc, dar mi-ar fi plăcut una și cu albină. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O idee buna. Probabil as fi aplicat-o daca aveam albinute. Ar trebui sa incerc sa fac.

      Ștergere
  2. Uaaauuuu! Niko, esti fantastica! Multumesc pentru explicatii! Neaparat-neaparat trebuie sa fac si eu un sablon! M-am simtit ca la ora de geometrie! 😊 Diferenta esentiala: aici am inteles exact ce si cum trebuie sa fac! Abia astept sa scot trusa de geometrie! Cred ca ai mei ma vor privi... ciudat vazandu-ma ce fac! :))
    Inca o data: iti multumesc mult, mult de tot!
    Felictarile facute de tine sunt super!
    Am salvat linkul si dupa ce voi face floricele revin si cu link-ul in comentarii. 😊
    Weekend frumos iti doresc! Spor in tot ce ai de facut! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Spor la desenat cu trusa de geometrie.

      Un weekend frumos si tie.

      Ștergere
  3. Aoleu! Cam greu cu o foarfeca pe rotund.
    Imi place ca ai rabdare! Deja putem forma un mic club! 😊
    Multumesc mult, draga Niko! Spor la tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am folosit foarfeca cu zigzag pentru dinti. Banuiesc ca trebuie zimti mai mari pentru a putea taia rotund.

      Ștergere
  4. Ce frumoase sunt felicitarile!!! Imi plac amandoua modele cum au iesit.
    Si ma bucur de tutorial! Imi facusem si eu un suport pentru bratari la un moment dat, din carton. Nu stiu pe unde l-am pus, ca ma tot gandisem sa il refac. :D
    Este bine cand ai sabloane. Primul este mai greu, apoi restul se simplifica putin munca. Desi vremea asta are un efect foarte deranjant asupra mea... s-ar transcrie prin lene :)) dar de fapt e doar asa un fel de oboseala - asa ca mi-as dori un perforator care sa faca treaba in locul meu... haha. Dar e de la vreme.. ca sa stii :))).
    Mi-am salvat si eu pagina la favorite
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!