joi, 15 iunie 2023

Gem de căpșuni cu fructoză, cu gel fix - Reflexii în oglindă (16)

 Am descoperit cu surprindere că glicemia mea a începu să facă figuri, prin urmare ar cam trebui să am grijă la cantitatea de zahăr din sânge și în principiu să cam evit consumul de zahăr. Dar cum sezonul de dulcețuri și gemuri este în toi, fructele sunt la îndemână, în curte, deci nu trebuie să le cumpăr, așa că tot voi face, dar că nu mai mănânc eu.

Totușsi, mai există și varianta fără zahăr pentru unele fructe (căpșuni, caise, prune, etc...), în special pentru gemuri că la dulceața de căpșuni,  nuci verzi sau de trandafiri nu prea poți face fără zahăr (cel puțin eu nu am aflat încă). Pentru gemul de căpșuni citisem pe Savori urbane o rețetă dietetică, doar că folosesște decoctul de mere. Decoct de mere după rețeta de acolo am mai făcut acum vreo doi trei ani din mere dulci de vară din curte și l-am folosit cu succes la gemul de prune ca înlocuitor a zahărului. Pentru căpșunile mele din grănină ce depășeau puțin un kilogram, nu aveam însă mere să fac decoct și trebuia să fac ceva rapid cu ele că riscam să se strice. 

Luasem cu titlu de test o cutie de gelifiant fără zahăr de la Dr. Oetker și am încerat gemul de căpșuni după rețeta de pe cutie. Cel puțin eu așa reținusem că e fără zahăr, dar se pare că doar 40% mai puțin zahăr decât pentru un gem obișnuit.

Ingrediente

          • 1,1 kg căpșuni
          • 1 cutie Gelifiant cu fructoza (350g)

Mode de preparare:
Se spală căpșunile și se aleg de codițe. Se pun într-o cratiță cu gura largă și se pasează ( pe cutie spune ceva de tăiat mărunt, dar căpșunile fiind fructe moi, am preferat să le pasez)


 

Se adaugă conținutul pachetului de gelifiant și se pune pe foc moderat până la punctul de fierbere. Apoi se mai fierbe 3-5 min, recomandarea pe cutie, dar eu cred că l-am fiert mai mult, aproape 10 minute ca să scadă bine și să treacă testul picăturii.

 

Apoi l-am lăsat până a doua zi să se răcească pentru a fi sigură că se leagă frumos.



A doua zi l-am încălzit bine și l-am pus la borcane pe care le-am așezat cu gura în jos până s-au răcit.



La final, mi s-a părut destul de dulce la gust, dar aciditatea căpșunei taie din gustul acela de dulce în combinație cu pâinea prăjită sau clătite. Nu pot spune că e prea benefic pentru glicemia mea, dar are avantajul de a avea considerabil mai puțin zahăr și de a se găti mai repede.
Dacă voi mai face cu această metodă? Tocmai am oprit focul la o altă porție la care am pus doar jumătatea din cantitatea din pachet. Încă nu văzusem că nu e de fapt fără zahăr această variantă de gelifiant. Aștept să se răcească să văd cum stă la legat noul gem. La gust, se simte mai puțin dulce. Dar cu siguranță e ultima rețetă așa, voi căuta să fac din nou decoct de mere să înlocuiesc zahărul din gemuri.

Postarea participă și la rubrica  Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen, în poza zilei (365 pozeblog) sunt reflexiile în tavă (da am mai folosit ideea la socată), dar mai sunt și reflexii, în borcanele din ultima poză (farfurioarae pe care făcusem testul picăturii).

Recomandare

„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 

o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 

și înscrie articolul în tabel




8 comentarii:

  1. Cand aparuse Dr O la noi mama ce nebunie a fost... Cred ca stii deja parerea mea despre brand :))). Oricum - in Germania e o regula (ca nu ii pot spune moda) sa puna prostiute de-astea la gemuri).
    Mi-a trezit insa interesul ideea decoctului. POate ne povestesti mai multe cand vei avea timp :*. Stiam ca se poate face suc de mar si ca se poate folosi la gemuri (apropo, daca ai prune dulci chiar nu este nevoie de zahar - am facut de nenumarate ori fara zahar si merge f bine).
    Vezi ca zaharul brun este mai bun la gemuri - testat. Intra mai putina cantitate (in functie de cat de dulci sunt fructele, variaza intre 1 lingura de zahar la 1 kg (3 farfurii adanci) de fruct.. si mai putin de jumatate din cantitatea obisnuita care era in mod normal 1 kg la 3 de fruct. La gemuri ma refer. Noi dulceturi nu mai facem de fffff mult timp, dar cu siguranta se poate lucra si pe acolo (la dulceata de cirese amare ma gandesc.. nu stiu la nuci verzi dar cu siguranta poti scadea linistita si la ea daca pui zahar brun. Tot asa, vezi ca e zahar brun prelucrat ca sa fie brun (e mai ieftin ca cel brut si poate fin si din sfacla nu doar din trestie). Asta asa, ca schimb de idei ... si observatii de-a lungul timpului.
    Cred ca stii - dar se pot pune fructele la conge si apoi sa faci din ele chiar si gem. Vreau sa zic daca vreodata ai cantitate mare si iti trebuie timp. Am incercat si asa. Am facut odata sirop din mure care fusesera la congelator (am avut intr-un an).
    Plus ca fructele congelate se transforma in orice: de la inghetata instant - inghetata mai topita gen milkshake sau smoothie, sau o poti lasa un pic la conge ca sa se intareasca, pana la tarte, compoturi sau creme pentru torturi etc. Ziceai parca la mazare de ceva cutii de congelare - sunt cumva din carton? Stiu ca sora mea cumpara produse congelate la cutie (cand avea nevoie si nu avea la congelat) si mi se parea super tare, mie cele la pungi, din magazin, nu prea mi-au placut, mai ales ca multe sunt perforate...
    Revenind insa la gem - anul acesta nu am reusit sa fac niciun fel pana acum. Si chiar ma gandeam ca nu am mai vazut capsune de cativa ani.. :O. Sper totusi sa nu fi ratat cu totul ciresele (pentru ca n-am pus nici la congelator ...) si sa reusesc in weekend sa deghet congelatorul (mai am niste stevie si niste prune - de anul trecut... si niste porumb . pe care intentionez sa le transfer in spatiul rece de la combina... cat se dezgheata dragutul de congelator.
    Te pup si felicitari pentru pregatiri. Sa va bucurati de ele :*!!!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că mă gândeam la tine când am scris folosit fructoza și chiar îmi ziceam că tu nu l-ai folosi. Trebuie să spun totusi că uneori prefer să fac un astfel de compromis, să foloses ceva ajutător pentru a-mi ușura munca, dar și pentru siguranța conservării.
      Nu prea îmi mai plac fructele la congelator. Am tot pus în diverși ani, încă mai am ceva zmeură și mure de anul trecut, trebuie să vad ce fac cu ele să eliberez locul. În plus, din cantitățile pe care le pun la congelator, abia dacă ajung de o tartă(numai că nu-mi place că devin prea moi la decongelat). Dacă am o cantitate mai mare de jumatate de kilogra, o transform cu siguranță in dulceață/gem sau sirop.
      Cutiie de congelator (ti-am raspuns și acolo unde ai mai intrebat, dar poate nu ai văzut) sunt cutii de plastic special din gama Tupperware. O să le fac poze intr-o zi să le vezi.

      Ștergere
    2. am apasat făară să vreau pepublicare, asă că voi continua acum cu răspunsul: fără zahăr absolut deloc și făara altceva trebuie fiert fructul foarte bun și gemul capătă o culoare maronie. Deja nu o mai suport. Imi place să vad roz în borcan, portocaliu de la caise( desi astea tot se inchid în timp în cămară).
      O să scriu despre decoctul de mere când îl voi face. Din ce am văzut in seara asta in grădină, urmează să mă ocup curând și de el.

      Ștergere
    3. Iti multumesc - deci sunt cutii din plastic. Am si eu vreo 2 sau 3 de la T. :D Micute - deobicei puneam marar si patrunjel in ele. Credeam ca sunt din acelea de carton, speciale si ma intrebam pe unde au aparut la noi.
      Abia astept sa scrii despre cum faci decoctul. Sunt curioasa daca e cam ceea ce ma gandesc eu. Stiu ca citisem si despre suc de mere..la un moment dat.
      Sa stii ca eu am facut gem de prune fara pic de zahar si a ramas culoarea fix cum era (nu l-am fiert nici exagerat de mult - pana se vedea fundul cratitii usor. DAR, si subliniez, de aia am scris cu caps, fructele erau foarte dulci.
      Am facut si melanj de prune cu mar si para - iar a tinut foarte bine.
      Caise nu am mai facut din simplul motiv ca nu s-au mai gasit caise bune. Ori atoase de nu le poti manca ori perfecte si cu gust chimic :)))).
      La visine stiu ca e risc sa se faca maro daca trece din fiert. Eu ma amuz ca gemul meu de prune e un maro deschis (pentru ca le decojesc). Totusi, mai ales la gemul de corcoduse, se inchide la culoare, chiar si daca pun fructele decojite. Aici clar trebuie zahar:D. Ah, da si zaharul brun (pt ca din acela folosesc) mai schimba culoarea.
      Imi place si sa fac si sa povestesc despre gemuri :). Desi in ultima vreme nu am mai facut...

      Ce voiam sa zic - eu am facut sirop de mure din mure congelate. F bun. Aveam vreo 2 pungute la congelator. Si chiar acum am dezghetat niste visine (in mod normal fructele e termina repejor dar a fost ceva in fata lor si uitasem ca mai am si acolo) ca sa fac prajitura cu visine. Nu le dezghet de tot, cat sa pot scoate samburele (de fapt daca fac smoothie nu le prea dezghet, ci le tai ca sa scot samburele si pun niste iaurt facut in casa, miere si gata bautura.
      Sunt asa fericita ca am prins o pauza mica.. incat am scris un roman... :)))) te pup!

      Ștergere
  2. hmmm ce pofta mi-ai facut de capsuni... Imi inchipui ce parfumata a fost bucataria ta!
    Multa munca, dar se merita! ☺ Felicitari.
    Noi nu mai mancam dulceturi si marmelade, decat foarte rar, cand facem clatite. Tot ce am facut eu ultima data, dulceturi, gemuri si jeleuri, am facut cadou. Fratele meu a fost unul din beneficiari ☺
    Iti doresc numai bine si spor in tot ce întreprinzi! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Carmen. Și la noi dulcețurile se mânâncă majoritar în clătite și papanași. Și cum facem mai rar, papanași ne face mama când vine pe la noi, eu încă nu m-am incumetat să învăț, am cămara plină de dulcețuri.
      (mesaj ce a apărut din păcate în spam, deși îmi amintesc că am răspuns la el la vremea respectovă - din păcate răspunsul meu a dispărut în neant)

      Ștergere
  3. E prima data cand aud de pasare la capsuni. Numai lucruri noi la tine.
    Eu nu am folosit niciodata gelifiant. Am un piticut care nu ma lasa.
    Prefer sa pun zahar cat mai modest, pentru ca solutia mea de pastrare, verificata de ani de zile, este foarte buna. Am borcanele curate pregatite, am inchis focul, torn compozitia cu polonicul, torn deasupra putina vodca si pun rapid capacul, strans cat pot de mult.
    A doua zi, dupa racire, dupa ce mai verific strangerea, pun vreo doua ture de banda pentru electrice, care impiedica orice penetrare de aer. Cel mai vechi borcan deschis a avut vreo sase ani. Era perfect. Evident dupa deschidere il pun in frigider.
    Noapte buna, draga Niko! Pup. ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei nu pasez fructele, mai ales căpșunile, astea se zdobesc singure în timpul fierberii, dar pe cutie spunea taiate sau doar sucul strors si pentru că timpul de fierbere era mic, am preferat să le pasez. În plus cu timp de fierbere mic își păstreaza o cuuare mai frumoasă. Nu am auzit niciodată de votcă pusă pe dulceață. Dar banda aia izolatoare e o idee bună. Am și eu dulcețuri așa de „antice”. Încă le folosim.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!