joi, 1 iunie 2023

Socată - Reflexii în oglindă(14)

 Ce poate fi mai delicios și răcoritor în primele zile călduroase de vară decât o socată de casă proaspătă? Şi rece? Dar până la a o avea și savura trebuie s-o prepari. Noroc că nu durează mult. Despre preparate din flori de soc am mai vorbit aici, printre altele și rețeta de socată. 

De data aceasta noi am pregătit două porții, era aportul nostru pentru un târg de la școală organizat pentru strângere de fonduri, la fel ca cel din decembrie, dar de data aceasta diriginta ne ceruse să ne axăm pe mâncare și băutură. Înițial mă gândisem la ceva dulceață, dar când am simțit mirosul parfumat al florilor de soc, am zis că va fi o variantă mai bună. Am adunat florile, am pregătit tot și am lăsat la macerat, iar a doua zi am primit vestea că târgul s-a anulat din cauza grevei. Acum nu mai aveam ce face, deja pusesem pentru două porții și dacă aș mai fi avut lămâi în casă aș fi pus și a treia porție. 

Așadar, se iau două bucăți fete nerăbdătoare să ajute, în borcane mari de sticlă se pun 10 l apă rece și un kg zahăr. Se adaugă 6-7 flori de soc curate, trei lămâi potrivite, tăiate felii și stoarse ( se pun în compoziție și sucul și felia stoarsă) și 1-2 lingurițe sare de lămâie.


  

Din când în când se amestecă ușor pentru uniformizarea compoziției, chiar dacă lămâile și florile de soc vor pluti.



La final se acoperă cu o pânză subțiere și se lasă de preferat la soare, timp pe 3-5 zile până compoziția își schimbă culoarea într-un gălbui pal și devine ușor tulbure. Zilnic se amestecă pentru a facilita dizolvarea întregii cantități de zahăr. În pozele de mai jos, socata e foarte tulbure că scosesem deja florile și lămâile înainte să fac poza.


 

Socata obținută se strecoară și se pune în sticle nu foarte pline. Trebuie să aibă loc de fermentare dacă mai e nevoie. Se poate pastra până la 7 zile în loc răcoros, preferabil la frigider.


Pozele sunt din arhiva personală

Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen

Recomandare

„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 

o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 

și înscrie articolul în tabel


10 comentarii:

  1. Hmmm, delicioasa, ai dreptate! Chiar ieri ma gandeam la socata, cand ma plimbam cu Leo in parc si parfummul socului plutea in aer.
    Frumos obicei 🤗 mi am adus special un borcan mare de la mama, sa fac socata. Am facut doar in primul an. Helmut nu bea, doar eu si... Sunt toata ziua la birou, ajung doar seara acasa. Dar mi ai facut pofta, poate fac la weekend, ca vin nepotelele. Te pup o zi buna si... La multi ani de ziua copilului 🎊🎉🎊🪅

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu prea beau, dar ceilalți ai casei sunt fani, așa că măcar pentru ei să fac. Dacă nepoatele beau, atunci deja pune să o faci. O să aveti un weekend pe cinste

      Ștergere
  2. Si noi faceam - acum mai face doar Tati (pentru ca mie mirosul imi face cam rau - sunt prea puternice florile. Probabil ca in tip m-as reobisnui (eu asa sper), daca as putea trai mai.. in natura asa... cu blandete, cred ca ar fi posibil. In poluarea de aici insa... e un pic mai greu.
    Stiu ca este si varianta cu drojdie de bere (din cate imi amintesc Buni punea uneori). Sti ca se punea sarea de lamaie cand nu erau lamai... Dar stiu ca noi nu am pus. Tati face acum doar cu soc, apa, miere sau zahar brun si lamaie. :)
    Lasa, amanarea va prinde voua bine :). Sa aveti pofta buna si sa va bucurati de socata :D
    puuuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar au un parfum puternic.
      Am auzit și de varianta cu drojdie, dar nu am încercat niciodată.

      Ștergere
  3. Mirosul florilor de soc e demențial, dar socata trebuie băută relativ repede și e prea dulce pentru gustul meu. In principiu o admir de la distanță, că nu pot face doar 1-2 litri. Să aveți poftă bună la ea! La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ar fi după mine aș face si e doar în cantități mici. Din toată cantitatea asta eu am băut doar o cană. Fetele au băut și ele cât au putut, dar peste 10 l am dat la prieteni. Nu aveam cum să păstrăm atât de multă.

      Ștergere
  4. Azi am făcut si eu socată! Doar că am redus foarte mult cantitatea de zahar.....Am pus la 3 l -100 gr zahar brun si la 5 l - 200 gr zahar alb. Si nu pus sare de lamaie...pun zeama de la o lamaie-două.
    Vom completa cu miere si menta cand va fi gata!
    Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta ta pare să aibă mai puțin zahăr decât a mea.
      Zi frumoasă și ție!

      Ștergere
  5. Imi place socata insa si mai mult gemul din fructe de soc. Le gasesc foarte greu si mai mult la cerere, insa este minunat. Nu stiam de sare de lamaie, eu puneam putin orez.
    La buna racoreala cu socata! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi place gemul, seamănă cu cel de mure, de asta nici nu am mai făcut când am murele în curte, dar cred că anul acesta voi încerca să fac și de soc. Nu mai am deloc.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!