luni, 13 iunie 2022

Coșulețe împletite din tuburi de hârtie - FFV(6)

 Căutând idei pentru provocarile Calendarului Recreativ pe care îl organizez, am găsit un tutorial de realizare a unor coșulețe împletite din tuburi de hârtie igienică. Colecționez mereu tuburile acestea în ideea de a face câte ceva cu ele și le-am folosit la multe proiecte creative sau pe post deghivece pentru răsaduri. Cum timpul nu-mi permite să mă joc cu crafturile mele atât de mult cât aș vrea și am deja destul de multe reciclabile colectate, începusem să pun tuburile de hârtie alături de cartoanele de ouă în compost. Știați că mai nou unele recipiente în care se dă mâncarea la pachet sunt din material compostabil? Și pe acelea le adaug în compost lângă de toate resturile vegetale. Prin urmare, când m-am hotărât să fac acest coșuleț, nu aveam prea multe tuburi de hârtie igienica strânse și am făcut unul mai mic decât cel din tutorialul de inspirație.

Am început cu tăierea tubului pliat pe jumatate în benzi de lățime cât o pătrime din diametrul tubului. Așa am înțeles din primele tutoriale vizionate. Dar când am trecut la împletit am descoperit că trebuie să fie cu cel puțin un milimetru mai mic decât aceasta dimensiune. Într-un alt tutorial pe care l-am văzut după ce mi-am făcut eu coșulețul, tubul de hârtie era tăiat în opt benzi egale. Cred că asta e cea mai buna variantă de folosit deoarece nu mai rămân și benzi de altă dimensiune decât cele pentru împletit cum mi-au rămas mie.

Pentru împletit am folosit înstrucțiunile din acest tutorial. Acolo tuburile de hârtie sunt vopsite înainte de a fi taiate, lucru pe care eu nu am avut răbadre să-l fac, curioasă mai mult să văd dacă reușesc să împletesc. Recomand însă vopsirea înainte sau măcar a cercurilor tăiate înainte de împletire.

 


Coșulețul gata împletit l-am scos afară să-l vopsesc cu spray-ul. Arăta superb cu vopseaua proaspătă pe el, dar...


odată uscat, toată vopseaua s-a impregnat în tubul de hârtie. De ținut minte că nu merge cu spray cu vopsea, poate doar dacă există spray-uri cu acrilice. Probabil cele aurii și/sau argintii pe care le gasesc iarna în magazinele de craft sunt bune, dar acum eu vroiam alb, ca să pot picta fructe pe el, pentru provocarea acestei săptămani din Festivalul fructelor de vară


prin urmare, nu am scăpat exact de ceea ce nu-mi doream să fac și am trecut la acrilice și pensulă


După ce am pictat pe îndelete fiecare îmbinare (acum am înțeles necesitatea vopsirii înainte de împletire), n-am mai avut răbdare să pictez fructele și le-am desenat cu carioca.


Și pentru că mai aveam câteva benzi de tuburi de hârtie, am mai făcut un coșuleț, după tutorialul de aici. Doamna vorbește mult, dar în rusă și cum nu știu rusă, dacă a dat ceva îndicații despre tăiere, nu le-am înțeles, dar pentru împletit filmul fară sunet e de ajuns. Modul de împletire în cele două tutoriale este asemănător, dar în funcție de cum ții împletitura, închiderea difera ( e de ajuns să vă uitați la cele două cosulețe pe interior și vedeți diferența). Personal prefer cea de-a doua închidere, a fost mai ușor și la vopsit.





4 comentarii:

  1. Arata foarte fain. Recunosc ca nu am loc sa pastrez asa ceva. Le reciclez doar constiincios! Pastrez numai tuburile rigide si lungi. Ma tenteaza sa incerc ceva din tuburi confectionate din hartie. Dar trebuie sa-mi gasesc subiectul utilitatii. Chiar si ghivece decoruri, dar aici trebuie sa fiu atenta la apa.
    Cred ca a fost tare amuzant sa le confectionezi. Stii, privindu-le,( suportii de hartie) ma gandeam ca puse cate doua usor departate, pot fi utilizate pentru a sustine chestii lungi, gen rigle sau fasii de orice, sau... Cred ca ai prins ideea.
    Felicitari, Niko! Spor la tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am amuzat singura pe seama mea cu graba cu care ma apucam de o etapa si sarind peste alta ca sa-mi dau seama ca nu trebuia s-o iau pe scurtatura. Dar imi place rezultatul final, chiar daca acum trebuie sa pictez fructele. Carioca se ia pe degete la fiecare atingere.
      Multumesc. Spor si tie!

      Ștergere
  2. Sunt frumoase foc, cosuletele! Cel alb si desenat imi place mai mult - pare ca zambeste; cel rosu e prea serios. 😊
    Imi propun sa incerc si eu, dar trebuie sa mai adun ceva tuburi (si nici nu am suficienta vopsea potrivita).
    Spor la toate, Niko! Sa va bucurati de vacanta! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceeasi impresie o am si eu. Planuiesc sa-l inveselesc si pe cel rosu cu niste floricele albe!
      Vacanta placuta si tie!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!