vineri, 30 septembrie 2022

Septembrie

 A sosit și ultima zi a lunii septembrie și cumva nici nu îmi dau seama când a trecut toată luna. A fost o luna ciudată cumva, multe planuri date peste cap, cu reorganizarea planurilor, cu schimbări în rutina zilnică, cu adaptare la noutăți.

Septembrie se caracteriza de obicei la noi cu o ultimă mică vacanță liniștită urmată de pregătirile de școală și apoi începerea efectiv a școlii. Modificările aduse anului școlar ne-au schimbat însă obiceiurile. Pregătirile de școală nici nu știu când s-au făcut, fetele sunt de-acum mari și s-au cam ocupat singure de acest acespect, eu am primit doar lista cu rechizite ce mai trebuiau achiziționate. Și nici de asta nu m-am ocupat prea tare, rolul meu a fost să împing căruciorul în magazin și sa plătesc la casă. E primul an în care nu mă ocup deloc de rechizitele lor și cumva, la un anumit nivel al subconștientului nu reușesc să percep începerea școlii. Dar doar din acest punct de vedere.

O percep din plin cu trezitul dimineața, mult mai devreme decât am avut vreodată programul, la 6.30 trebuie deja să ies pe poartă să o duc pe cea mare la liceu. După șase ani în care a învățat doar după-amiaza, trezitul atțt de devreme a necesitat o perioadă mai lungă de acomodare și schimbarea unor rutine. Tratamentul ei necesita administrarea unor tablete la ora 4 dimineata ( au un regim strict de alimentație 4 ore înainte și două după administrare, dar funcționeaza mai bine dacă nu consumi nimic în acel interval). Trezirea la 4 pentru pastile, apoi la 5.30-5.45 pentru scoală nu era tocmai ușoară, iar cand am văzut că domnișoara oricum nu reușeste să ia micul dejun acasă am mutat ora de administrare a pastilelor la ora de trezire cu amendamentul să nu mai bea nici cafea până după ora 8. Oricum, faptul ca nu mai întrerupe somnul a făcut să dispară nevoia de cafea dimineața. Și ppot să spun că și eu dorm mai bine acum că nu ma mai trezesc noaptea.

Prima săptămână de școală ne-a adus și niște mici probleme. Fetele s-au confruntat cu ceva ciupituri de insecte odată cu lasarea frigului, ceea ce a necesitat de urgență o curățenie generala în camerele lor. Iar eu m-am pricopsit cu o enterovizora care a reușit să mă trțnteasca la orizontala vreo două zile exact când aveam nevoie mai multă să curâăț camerele fetelor. Am avut noroc de ajutorul mamei care venise la mine să ma ajute cu mutatul unor flori. A reconfigurat și ea traseul, ocupandu-se de curățenie, urmând să terminam cu florile cu ocazia altei vizite.

Vizită pe care am programat-o acum, la final de lună. Și ghici ce! Eu iar sunt în pioneze, cu o răceala de data asta ( dar macar stau pe picioarele mele), numai că de data asta e musai să ma ocup de flori, noaptea au scăzut tempearturile chiar și sub 10 grade și nu cred că vor mai rezista mult. Așa că ele au devenit cap de afiș, chiar și înaintea camerelor fetelor pe care le-am luat din nou la mână, de data asta din alt motiv. 

Una din camere este în mijlocul casei, înconjurată pe toate laturile cu excepția peretelui cu geamuri, iar cealaltă, din contră are doar un perete interior. Prin urmare o cameră este mai călduroasă, cealaltă mai rece, și chiar dacă termostatul este în acea cameră, rămâne cea mai friguroasă cameră din casă. Iar domnișoarele mele s-au nimerit a fi exact pe dos, astfel încât anul acesta, cum se anunță și vremuri grele și încercăm să face cât mai multe economii să nu ne trezim cu niște facturi astronomice, fetele au testat și au descoperit că se simt mai bine în camera celeilalte. Prin urmare, după ce abia aranjesem camerele la începutul lunii, săptămâna asta au făcut schimb. În fiecare zi, în funcție de temele școlare am mai mutat câte un dulap/raft, haină, etc. Ieri am reușit să terminăm cu mutatul tuturor lucrurilor personale, mai rămâne doar aranjatul lor în noile camere în funcție de necesitățile fiecarei și de mobilierul existent. Dar asta mai fac și singure, eu trebuie să ajung la ghivecele cu flori.

Am oscilat toată luna între a-mi face sau nu un fel de jurnal de blog, mai ales văzand filele de jurnal ale unor blouri pe care le urmăresc, dar de cele mai multe ori răspunsul ajungând să fie nu, deooarece chiar dacă mă hotăram să fac, în fața laptopului fie nu-mi găsea cuvintele, fie nu mai aveam timp după ce raspundeam comentariilor sau citeam pe bloguri. Descopăr acum că și postarea asta este până la urmă tot o filă de jurnal, așa că se pare că decizia s-a luat cumva ”fără mine”. În plus chiar îmi propusesem să reiau provocarea de anul trecut din luna noiembrie, de a posta ceva zilnic, doar că nu în noiembrie ci în octombrie. Și cumva încep de azi. Nu știu dacă voi posta chiar zilnic , dar sper să scriu cât mai des. Oricum nu toate postările vor fi pagini de jurnal, vor fi MCF-urile și sper ca lucrările mele din calendarul recreativ. Etapa aceasta ( materiale din natură) nu mai vreau s-o ratez.

În încheiere vă las cu o parte fin florile care îmi necesită atenția acum, trandafirii i-ați văzut și la MFC-ul de săptămana aceasta.

Flori de piatră :

 

Crăițe


Fructe de mărgăritar ( nu trebuie să le fac nimic, darcred că e pprima data când văd)

 

Flori de napi


Câteva suculente

 

Salvie roșie decorativă

 

9 comentarii:

  1. Am renuntat la ideea unei postari zilnice gen jurnal. Am o eticheta cu jurnalul unui acum. Si introduc aici lucrurile ce mi se par util a fi impartasite, bucatareala, etc. Stiu ce inseamna luna noiembrie unde am de facut o felicitare zilnic. Plus celelalte jocuri. Asa ca am renuntat la o periodicitate stricta.
    Imi plac surprizele...Cand simt o nevoie anume, scriu.
    Frumoase floricelele tale. Cu suculentele nu ma prea descurc. Mereu am pierdut din ele. Nu mi-e clar
    de ce. Am acum doua miniaturi, iar una are o tija cu o floricica. Sper sa se deschida totusi.
    Scoala la 5 septembrie, personal mi s-a parut incalificabil, insa nu avansez la ce ma gandesc...
    Sper sa-ti treaca raceala. Mi se pare util lamaie zilnic. O bem cu apa calda. Sau limonada cu miere.
    Sanatate multa, draga Niko! Un weekend linistit.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana, vreau o postare zilnica, dar nu gen jurnal. De multe ori ma trezesc in fata laptopului ca as vrea sa scriu ceva( asa spontan cum spui tu) dar nu-mi gasesc cuvintele si pana la urma nu ajung sa termin postarea. Mi-am amintit ca anul trecut, raspunzand provocarii de a scrie ceva zilnic, absolut orice, incepuse sa fie mai usor cu exprimarea. Sper sa repet figura.
      Am observat ca floricele de la suculente se transforma in pui si asa se inmultesc.
      daca anul acesta a fost infernal cu inceperea scolii in 5 septembrie, gandeste-te ca anul viitor incepe in 3 septembrie. Iar profesorii vor trebui sa mearga inca din august la scoala.
      Cu raceala sunt mai bine deja, iau paracetamol. Cu lamaia nu se impaca stomacul meu, nici macar in ceai nu o tolereaza.
      Un weekend linistit si tie!

      Ștergere
    2. Eu am constatat ca cele mai interesante idei-subiecte imi vin cand merg prin oras cu tramvaiul sau autobuzul. Asa ca am mereu in geanta o mica hartie unde imi notez ideia principala sa nu o uit! In fata calculatorului parca se zburatacesc toate, dar cand ma uit pe ce am mazgalit, revin.
      Sau cand sunt in plin program administrativ de a face curat, iarasi se declanseaza chestii...

      Ștergere
    3. Cotidianul este cea mai buna sursa de subiecte pentru articole, iar cand sunt absolut oriunde unde nu am acces la laptop am și idei și chiar un super ”speach” numai bun de tiparit si pus pe blog Ideea principala nu prea o uit, dar speach-ul...pleacă undeva pe apa sâmbetei și eu rămțn doar cu ideea din titlu. Cred că pe acest sistem, mie mi-ar trebui un reportofon, nu hartie si creion.

      Ștergere
    4. PS: am uitat sa intreb: ce e treaba aia cu o felicitare zilnic in noiembrie?

      Ștergere
    5. Beccy organizeaza luna felicitarilor zilnice. De cativa ani particip, chiar daca nu obligatoriu sa le faci pe toate si nici sa le dai drumul zilnic, pentru ca linkul e lunar.Uneori temele sunt previzibile - subiecte generate de alfabet- dar intr- un nu stiam decat in ziua respectiva tema. Sunt si premii pentru lucrari si comentarii, dar cu ele iti poti lua doar imagini de pe blogul ei. Te poti uita pe blogul meu in noiembrie anul trecut. Este complicat dar simpatic
      Idei noi multe, experimente, si amplifica viteza imaginstiei...😂

      Ștergere
    6. Multumesc de raspus Suzana. Cred ca o sa studiez provocarea, poate reusesc sa fac si eu cate ceva. Desi sincer m-as mulțumi și doar dacă aș fi la timp cu provocarea lansata de mine.

      Ștergere
  2. Ditamai provocarea cu camerele fetelor. Ai avut de treaba nu gluma.
    Nu cred ca nu simti inceputul anului doar din cauza decalarii, ci mai mult pentru ca fetele tale au crescut si se descurca singure. E unul din momentele cand constientizezi trecerea timpului, iar toamna vine cu nostalgii...
    Si eu m-am gandit la un reportofon sa imi inregistrez ideile de postari. Cele mai faine vin pe drum sau in gradina. Ca sa nu zic ca momentul meu de ”rumegat” probleme si gasit solutii bune este atunci cand mulg vaca :)
    Florile de nap mi se par interesante. Seamana cu ceva ce am in gradina dar ies singure in fiecare an.
    Florile de piatra imi plac mult dar nu merg aici. La curtea veche aveam peste tot. Aici seman in fiecare an si nu rasar. Am incercat si cu rasad dar dispar.
    Urat mai era si la mine programul din liceu, cu trezit la 5,30. Imi trebuia o luna cel putin sa imi intru in ritm. Macar nu mai ai toata ziua fragmentata. Asta in speranta ca Diana invata tot dimineata...
    Sanatate multa si spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Provocarea cu camerele fetelor continuă încă. Din păcate le acord destul de puțin timp să mai așezăm câte ceva și ele singure nu prea fac deorece fie mă ajută pe mine, fie au de învățat.
      Acum ca am schimbat camerele nu mai am cum să zic că nu simt începerea anului școlar că am luat toate rechizitele la mână.
      Ideile mele și momentul de rumegat vin cel mai adesea când conduc, deci probabil nu va fi tocmai ușor nici cu un reportofon, doar dacă ar avea vreun buton pe bordum mașinii
      Napii sunt niște tuberculi asemănători cartofului care se inmulțesc singuri de la an la an și răsar singuri. Eu mă chinui să-i tot smulg că se intind și peste culturile mele. Sunt comestibili, buni în special primavara cand abia răsar plantele, dar eu nu folosesc. Îmi plac în schimb florile lor.
      Programul meu tot fragmentat e. Diana învața după amiaza și majoritatea jilelor sunt cu 3 drumuri la Ploiești, iar unele chiar cu 4. Dar ne adaptam așa cum e. Oricum mi se pare mai bine decât anul trecut școlar când învătau amandouă după-amiaza, dar intrau la ore diferite și ieseau la ore diferite, uneori chiar la distanță de două ore astfel încât era mult prea mult să tin pe une din ele în oraș să o aștepte pe cealaltă.
      Multă sănatat și spor și ție.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!