miercuri, 21 septembrie 2022

Cetatea Devei - exteriorul - MFC(26)

Doar exteriorul pentru că am găsit-o închisă pentru renovări

Primul semn ar fi trebuit să fie șantierul în lucru de la funicular, dar am sperat că doar el e în reparații și am plecat spre poarta veche a cetății

Am înconjurat cetatea pe drumul exterior

am admirat peisaul de dincolo de zidurile cetății

ca să găsim și cetatea proprpiu zisă tot în renovare

am coborât treptele alea multe în pas de melc codobelc 


 Pozele sunt din arhiva personala

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, găzduit de Suzana

10 comentarii:

  1. V-ati ales cu peisaje frumoase! Si ati fost acolo, totusi, pe urmele stramosilor! 😊
    Imi plac mult imaginile! Au parfum de soare, dar se simte si parfumul trecutului!
    Banuiesc ca era de cativa ani santier acolo si nu au inceput renovarea fix cand a inceput vacanta copiilor si sezonul concediilor... Zic asta pentru ca pe aici, in uniii ani, ii apuca sa refaca strazile in centrul istoric fix in "sezon de varf"!
    Zile senine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca e o lucrare de amploare, ce a inceput in noiembrie anul trecut si va dura 12 luni. Cel putin asa au anuntat pe apgina lor de FB, lucru pe care eu l-am aflat in dimineata aceasta, nu inainte. Recunosc ca e si vina mea ca nu m-am informat cu privire la acest lucru, cetatea Devei si Castelul Huniazilor mai fusesera in planul meu de a fi vizitate, dar ne pusese piedica pandemia. Cred ca am ramas in cap cu ceea ce aflasem acum cativa ani si nu am mai luat in calcul ca pot aparea modificari in programul de vizite. Oricum, anuntul de renovare e doar pentru telecabina/funicular. Si pe FB oamenii comenteaza ca nu au anuntat ca si cetatea e inchisa. Ei se scuza, ca doar un sector, dar...

      Ștergere
  2. Superbe zidurile, pacat insa de santier. In ultima perioada cam tot ce am vrut noi sa vizitam era partial sau total in renovare. Cred ca ar trebui sa ma bucur ca cineva se ocupa de intretinerea locurilor, dar tot imi pare rau de ocazia pierduta de a le vizita :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ce spui, mai ales ca sunt zone in care nu mai ajungi curand si nu mai ai ocazia sa la revizitezi ca sa vezi si partile inchise.
      Multumesc de vizita Kadia. te mai astept si alta data.

      Ștergere
  3. Se numără printre multele locuri încărcate de istorie pe unde nu am ajuns....mă bucur că pot admira câte ceva prin fotografiile postate de tine !
    Pupici ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca atunci cand vor termina renovarea, va arata superb. A meritata vizitata chiar si asa, in renovare. O zi frumoasa draga mea!

      Ștergere
  4. Am vizitat și eu cetatea Devei și Castelul Huniazilor în 2018 și pe atunci, la fel, cetatea era închisă, deși nu și în renovare, noi doar exteriorul l-am putut vedea, dar și perspectivele de vis pe care le-ai surprins și tu în pozele tale, Niko. A meritat, chiar și numai pentru asta. Și m-am bucurat să o revăd acum...😊 Mi-am amintit de aerul proaspăt și de starea de foarte bine pe care am avut-o când îmi roteam privirea pe deasupra împrejurimilor văzute de la acea mare înălțime. Dacă nu mi-ar fi atât de teamă de drumul cu funicularul, aș repeta experiența. 😊 Te îmbrățișez! O zi frumoasă îți doresc să ai!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cetatea Devei si Castelul Huniazilor au fost obiectivele mele pentru acea zi. Eu mi-as fi dorit sa pot merge cu funicularul, din cauza problemelor cu genunchiul care nu rezista la drum lung. Dupa tot urcusul meu pe jos si apoi coborarea acelor scari, genunchiul s-a resimtit si mi-a dat de furca la castel.
      O zi frumoasa si tie!

      Ștergere
  5. Ma tot intreb daca la astfel de obiective unde nu se ajunge usor, de ce nu se practica si o varianta mixta, de renovare si vizitare, chiar daca e mai complicat, dar nu cred ca imposibil.
    Nu am vizitat zona. Imi plac insa pozele si cred ca in realitate e si mai frumoasa.
    Multumesc, draga Niko, pentru acest traseu.
    O duminica placuta sa ai!❤️😘


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a enervat într-un fel atunci că nu au o pagină web în care să fi anunțat programul de vizitare, stadiul lucrarilor, etc... Pentru ca sinceră să fiu am intrat pe google și am căutat zilele acelea si alte obiective turistice, dar negasind o pagina anume a cetatii n-am cautat mai in amanunt. Da, am descoperit mult mai tarziu pagina de FB, dar sincer paginile Fb nu pot reda organizat informații despre un obiectiv turistic. Iar cetatea Devei este atat de cunoscută încat cred că un site doar al ei era mai potrivit pentru astfel de anunturi. A, si acum vad ca de fapt pagina de FB nu e a cetatii ci doar ”Telecabina Deva”. Mi-a lipsit în această vara o informare corectă, chiar și la fata locului a lucrurilor pe care le vizitam.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!