joi, 7 ianuarie 2021

Jurnal de gradinar - fila 1

 Odată cu reactivarea blogului îmi doresc să reiau și jurnalul de grădinar amator. In privința asta tot la stadiul de amator mă consider deși au trecut deja câțiva ani de când mă ocup și cu grădinăritul, dar cum grădinăritul meu se rezumă la cele necesare unei mici gospodării și cum grădinăritul este mai mult un hobby, rămân tot la stadiul de amator.

Știu că acum în ianuarie nu se fac prea multe prin gradină, dar am vrut un fel de ”radiografie” , să am aici ”punctul de plecare” în acest an.

Când ( ziua, data) : Joi, 7 ianuarie
Stare de spirit : încrezătoare, că va fi un an mai bun, dar și temătoare că nu voi reuși să mă țin de jurnal până la sfârșitul anului. Tot ce știu e că de data asta nu îmi propun să scriu săptămânal despre grădina, dar aș dori să fie minim o postare pe lună.

Vremea : acum e ciudată rău, așa cu e de câțiva ani. E cald ziua, dar frig noaptea, uneori îngheață parbrizul, dar cel mai des plouă. Zăpada e cam scumpă la vedere.
Poza săptămânii : 





 
Gradina de legume : mă încântă ca e arat cu plugul încă de toamna. Nu în totalitate, dar cea mai mare parte a ei. Sper să observ o îmbunătățire în privința dăunătorilor.

În toamnă am plantat în câteva mici sere ceapă, usturoi salată și spanac, în speranța ca vor porni mai repede în primăvară. 

Totodată am pregătit terenul pentru mutat căpșunii pe folie agricolă.



  
 

Via si livada : În fiecare an mai învăț câte ceva despre vie. Am reușit să o întineresc pe toată și să o așez la locul dorit. Am și doi butuci noi care au început să producă : hamburg negru și coarnă albă. 

Smochinul stă ca în fiecare iarnă la căldurică îmbrăcat în ciocani de porumb, folie și o husă de protecție. Încerc să îl înmulțesc ca pe vie prin îngroparea unei corzi și sper ca în primăvara să o pot detașa de tulpina principală.



Florile : se cred în alt anotimp primăvară/vară, ele știu, dovadă că vremea a luat-o razna. Am gălbenele înflorite, lămâița înmugurește, ghioceii au început să apară, căldărușele sunt deja ieșite, chiar si gura leului înflorește. 





Plante la ghiveci :  Am umplut curtea de ghivece în care am pus tot felul de bulbi, în special lalele scoase din rondurile de flori pe care vreau să le reamenajez.  M-am bucurat să descopăr că lămâița pe care o credeam pierdută se regenerează singură.





Plante aromate si medicinale : plantele aromate și-au găsit un locșor doar al lor. Momentan am pătrunjel, oregano, rozmarin, salvie și chimen. 








De prin curte : Acum avem doua animăluțe care se bucură de vremea caldă


Mă informez : citesc și urmăresc tutoriale de amenajare a grădinii cu proiecte handmade.




In plan pentru perioada ce urmează : să termin proiectele începute anul trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va mulțumesc pentru vizită!