joi, 19 decembrie 2024

Dintr-un noiembrie cețos - RiO(72)


Pozele sunt cum spuneam în titlu, de prin noiembrie, o vreme când încă mai încercam să fiu la timp cu postările din jocurile cu poze. A fost o seară cu ceață multă, nu am mai prins de mult așa ceva la volan, iar luminile se reflectau frumos, mult mai frumos decât ce-am reușit eu să surprind în poze.

In aceeași zi am descoperit în telefon că și windoes-ul îmi oferise o imagine minunată cu reflexii.



 

Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel

duminică, 8 decembrie 2024

Reeditare structură ADN cu paie de suc.

Proiectul acesta l-a primit domnișoara mea cea mică de multișor la biologie, cu teren undeva prin primăvară: să facă ceva din materiale reciclabile, dar să fie ceva mai mult decât niște foi lipite una peste alta. Și-a adus ea aminte de structura ADN pe care am făcut-o acum câțiva ani pentru băiatul unor prieteni și m-a rugat să-i fac și ei una pentru că ea are mult de învățat și nu prea are timp. Dar și l-ar fi dorit cât mai repede că să nu treacă de capitolul despre ADN.

Din diverse motive și eu am tot amânat proiectul, ba nu ne potriveam ca timp, ba aveam altceva de făcut, ba...s-a întâmplat ce s-a-ntâmplat. Din nevoia de a ieși din starea pe care am avut-o azi, când gândurile o luaseră într-o direcție ce u-mi face bine, mi-am dat seama că oricât de multa treabă aș avea, am nevoie fie să citesc o care „plângăcioasă” fie să fac de craft. Mi-am luat și cartea pe lângă mie, dar am ales să lucrez și proiectul fetei. Plus că și ea m-a ajutat cu el.

Am mers pe aceeași idee ca și data trecută, doar că acum am folosit paie de hârtie. Nici nu ne-au trebuit multe : câte două din fiecare culoare : roz, albastru, verde, mov și patru galbene. Pentru tăiat am folosit aproape aceleași dimensiuni ca data trecută. 3 cm pentru ramurile adn-ului și 1cmm, respectiv 1, 5 cm pentru structurile dintre ramuri ( mov și galben)


 


Mi-ar fi plăcut să fie mai lung, s-ar fi răsucit mai frumos pentru a reprezenta structura spiralată a ADN-ului, dar a trebuit să ne limităm la sârma zincată răsucită pe care o mai aveam



La final l-am agățat de un băț de frigăruie înfipt într-o bucată de plastilina să aibă stabilitate.

Acum că mi-am scris și articolul despre proiect, mă reîntorc mai liniștită la carte, poate dau și peste pasajul plângăcios care să mă ajute să mă eliberez de starea de plâns. Și de mâine trebuie sa trag tare pe planurile de lecție că...dap, inspecție miercuri.

sâmbătă, 7 decembrie 2024

Life goes on ... for others

 Cred ca e cea mai dificila postare pe care am scris-o până acum. Am tot vrut să scriu dar mă înec în cuvinte și ... nu numai. Va fi o postare foarte tristă, așa că dacă nu puteți, nu e nicio supărare dacă treceți peste.

Ultimele zile au fost un calvar emoțional, mai ales din pricina secretului ce trebuia ținut până ne adunam toți acasă. 

E ciudat cum uneori viața ne dă atât de multe semne și totuși nu le vedem absolut deloc, sau nu realizăm în ce direcție se îndreaptă anumite lucruri. Uneori chiar cred că e menit să fie așa ca să ne protejeze de tot tumultul emoțional ce îl implică conștientizarea anumitor evenimente.

Se spune că pisicile știu și evenimentele din ultimele luni mă fac să cred că e adevărat chiar dacă eu la vremea aceea nu înțelegeam ce se întâmplă.

În ultimul an aproape, Porto s-a tot îmbolnăvit, răcelile erau destul de dese, mai ales de când s-a lăsat frigul în toamna asta, dar de cele mai multe ori, mai chinuitor era să-i dăm tratamentul decât doar să-l ținem în casă la căldură și să avem grijă să-i dăm să mânânce, să fim siguri că mănâncă și el ceva. Mult timp am crezut că și el mânâncă din castroanele de afară la fel ca ceilalți, dar când stătea în casă mânca foarte puțin. Au fost și perioada în care dacă nu îi duceam noi acolo unde stătea, nici apă nu ar fi băut.


Când făceam treabă în bucătărie, el era primul care se prezenta la ușă, chiar dacă doar stătea să se uite la noi/cuptor, dar era prezent. Renunțase deja de multișor la acest obicei și prefera să stea la etaj în fotoliu, culcuși,t cu un aspect de ziceai că e bătut. Mai se și ascundea sub pat de noi. Trebuia să mă apropii foarte încet ca să înțeleagă că nu vreau să-l alung.


Ce mi s-a mai părut ciudat, a fost că nu mai stădea nici măcar cu Fifi. Că o evită pe Scai, nu era nimic nou, nu a părut s-o accepte niciodată, deși acum stau să mă întreb dacă nu cumva a iubit-o și a protejat-o cît a putut de mult, iar respingerea ce i-o afișa să fie din dorința de a o feri de o eventuală îmbolnăvire. La fel cum începuse să facă și cu Fifi. Mai venea uneori la noi, să stea cu noi, dar pe mine cred că deja mă asocia cu medicamentele că nu mai stătea nici să-l mângâi.
Acum că știu, realizez că el se ferea de celelalte pisici, dar se ducea la Nero și Bella. Doar pe pisici le „câhâia” și fugea el de ele. Față de Scai nu mi s-a părut ciudat, mai ales că ea stătea la distanță de el, dar nu înțelegeam ce are cu Fifi. Acum înțeleg sau presupun că de fapt nu vroia să se bată cu el.


Luni seară a venit iar amărât și înfrigurat acasă și abia respira. Am crezut că iar e răcit și l-am luat în baie să-i punem niște picături să-și curețe nasul și să poată respira mai bine. Nu-i plăcea deloc să-i punem picături, nici în ochi și nici în nas. Și când a deschis gură să „vocifereze” efectiv aproape că mi-a stat mie inima. Avea gurița plină de sânge. Și cu tot discomfortul și durerile pe care le avea, l-am văzut atunci cum se chinuie să-l înghită, să nu scape nicio picătură, nici când am încercat să-l stergem și să vedem cît de grav e. Nici nu ne-a lăsat. Dar am reușit cumva să-i dăm niște stomodine, pe care îl aveam în casă, că nu era la primul episod de răni în gât din cauza cărora nu putea să mînânce. În perioadele acestea îi dădeam numai hrană umedă/pasată sau supe, dar acum nici supă nu a mai mâncat.

În noaptea aceea nu s-a atins de nimic, cred că nici de apă. Când l-am luat să-l pun în ham și ghiozandul lui de transport să-l duc la veterinar, doar a tresărit, dar aproape că s-a urcat singur. Cred că știa că nu mai rezistă și poate că și el a sperat că va scăpa. Eu știu că am plecat cu el în ideea că îl fac bine.  Doctorițele care l-au văzut cred că și-au dat seama imediat ce poate fi și-mi dau seama, acum, că mi-ar fi putut da rezultatul acelui test atunci pe loc, dar probabil au văzut că nu eram pregătită pentru așa ceva. Faptul că-i trebuiau și alte analize și investigații de care eu nu mă puream ocupa imediat, a făcut să-l las internat la veterinar. Din nou cred că aici a intervenit karma aia care te protejează, fără să realizezi, de situațiile mult mai dificile. Dacă mi-ar fi spus atunci pe loc ce înseamnă leucemia aia de care vorbeau ele și că de fapt e infecție cu virus hiv felin .... Nici directoarea mea, iubitoare de pisici nu mi-a zis că nu mai există decât o singură direcție în evoluția lui viitoare. Am realizat doar seara cînd am plecat de la serviciu mai devreme (întâmplător), dar totuși nu destul de devreme să ajung înainte de închiderea cabinetului. Aș fi întârziat 5-10 min după GPS, dar probabil medicul de la cabinet a știut că e mai bine să rămână acolo cum vorbisem inițial, decât să-l iau acasă.

Din păcate, miercuri, Porto a și plecat pe drumul fără întoarcere. Am ales să nu îl înmormântăm noi acasă, sincer ar fi trebuit s-o facă sotul cu cea mică, că eu eram la serviciu, iar pentru ea nu cred că ar fi fost prea bine. Plus că ne-a fost teamă că vor săpa câinii după el, mai ales că au fost foarte buni prieteni.

Aseară a venit și Cri de la facultate, nu i-am putut spune mai devreme. Nici să termin de împodobit bradul început luni n-am mai reușit până aseară, și asta doar foțată de nevoia de a fi curat în sufragerie că aveam eu azi pregătiri. Oricum arată jalnic față de alte dăți, și eu și fetele abia dacă reușeam să mai punem câte ceva, numai ca să strângem odată toate cutiile cu decorațiuni de Crăciun.



I-am tot urmărit pe ceilalți, și pe câini și pe pisici. Momentan nu par să-l caute pe Porto, deși eu în seara asta îl căutam cu privirea dacă e la ușă să-i dau drumul în casă. Dar după cum spuneam, Porto i-a evitat el mult timp și mai avea și perioade când lipsea și cîte 48 de ore de acasă.


Doar Scai pare să fie mai mult pe lângă casă, de parcă până acum stătea departe să poată dormi Porto pe verandă în cutiuțele special amenajate pentru ei. Dacă o vedea, fugea el imediat, dar dimineața era el pe pernuță și ea venea de prin curte.


Câinii sunt în afara oricărui pericol în ceea ce privește boala asta. Au ei problemele lor cu fungii ăia și trebuie să avem grijă să aibă așternuturi mereu uscate să nu se dezvolte iar până la un nivem de risc de îmbolnăvire, dar nu pot lua acest virus felin. Scai și Fifi au fost azi la testare și am primit rezultatul pe loc, în 5-10 min, sunt negativi amândoi pentru moment. Ceea ce înseamnă că cine l-a îmbolnăvit pe Porto (cel mai probabil într-o bătaie)  e posibil să fie prin împrejurimi și să transmită și altora virusul. Se pare că nu virusul i-a fost chiar el fatal lui Porto ci toate celelalte boli/răceli cărora sitemul lui imuntar afectat de virus, nu a mai putut să le facă față.

Nu aveam de gînd să scriu atât de mult, dar văd că odată ce s-a pornit robinetul cuvintelor, acestea nu mai au mai putut fi oprite. Am sortat azi și tot sorat din pozele din telefon. Să vă spun că în durerea mea m-am enervat pe pozele de craft că sunt multe si prea puține cu Porto? Am ales unele din ultima lună, din noiembrie. E și o durere, dar și o alinare să-l văd. Diana mea are o poză înrămată cu el. Căn o pune cu fața în jos, cînd o ține pe birou să-l vadă. Cris mi-a cerut toate aceste colaje din postare cu el.

Știu că cineva acolo sus a aranjat toate astfel încât să ne vie nouă mai „ușor” în tumultul tuturor acestor evenimente, dar încă doare și încă ne pierdem concentrarea cu orice lucrușor, gând sau vorbă ce ne amintește de el. 
ADIO PORTO!

miercuri, 4 decembrie 2024

AFEC Ziua 4 - Brăduț

 In plicul AFEC, Piticel a găsit cardul cu numărul 9  și carton buretat cu sclipici. Al lui e argintiu, dar a aflat că în colete am pus auriu, doar ca nu am mai avut și pentru el. Credeam ca am dar s-a dovedit ca l-am terminat.  

Piticel va reaminteste si tema propusa de Danuta: Bradut, materie prima: reviste, ziare cărți. 


marți, 3 decembrie 2024

AFEC Ziua 3 - Acadea

 Azi, în plicul AFEC, Piticel a găsit cardul cu numărul 20 și sârmă plușată. 

L-a cam nedumerit pe Bursucel acest card, cum adică acadea cu susul în jos? Hai ca mai treacă meargă cu academia, dar funda aia arata tare ciudat asa pe dos.

Intr-un final s-a dumirit când a văzut numărul cardului scris invers și l-a răsucit repede. Apoi a hotărât să coloreze cu creioane cerate, știe el ca acolo are și alb.


Apoi, inspirat de card, a folosit sârma plușată să rezolve tema zilei. Mai întâi a îndoit pe jumătate fiecare culoare, apoi le-a răsucit să creeze spirale. Dintr-o sârmă plușată aurie a făcut și o fundițe s-o semene cu academia de pe card.



Ii cam plac temele astea simple care se rezolvă ușor. Abia așteaptă sa vadă ce e mâine. 

luni, 2 decembrie 2024

AFEC Ziua 2 - Felicitare

 

Azi, în plicul AFEC, Piticel a găsit cardul cu numărul 5 și niște acțibilduri pentru crearea unei feicitări. 

A colorat cardul cu același carioci ca și tricolorul și s-a grăbit să posteze pentru că a aflat ca nu au ajuns toate coletele și așa să afle și ceilalți ce este în plicuri ca să poate colora și până vin coletele. Ba mai mult m-a pus să și programez niște articole în avans care să dezvăluie zilnic ce card și ce materie primă e în plic, urmînd să adaug poza cu creațiile lui atunci când vor fi gata.

La felicitarea pentru azi lucrăm amândoi. El dă indicații eu execut și o să reenin si cu poza când va fi gata.


Update: m-am hotărât sa nu fac postare separata cu completarea. 

Am avut o comanda de felicitări după un model realizat în noiembrie la Beccy. Mai precis litera D. Și cum erau în plan weekend-ul acesta sa le termin, ma gândeam ca pe ele le pun la postarea de azi.


Dar Bursucel e cam căpos, are un pitic pe creier care îi spune că trebuie să facă cu materia primă a zilei, chiar dacă nu e obligatoriu. Nici nu se putea altfel după atâția ani cu mine, nu?

Așa că m-am conformat și am folosit o steluță,  o bara și un trapez. M-a jnspirat baza bratului de carduri.

 Am completat cuniște cercuri verzi desenate cu pix corector și gata felicitarea.

PS: Piticel mi-a cerut sa precizez, ca tema a fost propusa de Diana și materia prima era mixer media.


duminică, 1 decembrie 2024

AFEC Ziua 1 - Tricolorul

 

Bursucel Piticel a fost nerăbdător să înceapă jocul încă de cum a aflat de el. A și deschis repede primul plic să vadă el ce și cum, pe motiv că trebuia să vă arate tema primei zile.
 În prima zi din joc, am avut de colorat brăduțul cu numărul 12 din cei 25 de brăduți ce vor alcătui bradul cel mare. Am folosit carioci pentru a colora și niște linere pentru a trasa contururile.
Încă nu am decupat brăduțul, probabil voi aștepta căteva zile ca să-mi pregătesc și suportul pe care le voi pune.
Am mai coorat și steluta ce va fi pusă în vărsful bradului. Am folosit aceleași carioci dar mă gândesc șă îi adaug ceva sclipici









Pentru ornamentul la tema zilei am folosit cele trei benzi de hârtie din plic și cu ajutorul unor inimioare în aceleași culori am realizat o broșă tricoloră.


Profit de tema jocului să vă arăt și ce panou am realizat cu elevii mei pentru a sărbătorii Ziua Națională a României


Sunt foarte mândră de ei că s-au mobilizat și au participat toți cu câte ceva, fiecare ocupându-se de câte un aspect al panoului.


LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! 🎇




sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Temele AFEC 2024

 Cum se pare că nu voi putea intra zilnic să scriu postarea pentru tema zilei, și probabil în prima jumătate a lunii nici nu-mi mai fac iluzii că voi intra săptămânal măcar, vă las aici temele zilnice ale adventului din acest an. Faptul că pun tabelul temelor nu dezvăluie și surpriza din plic, pentru că nu veți ști ce imagine din brăduț va urma să fie colorată și nu chiar întotdeauna se potrivește bine cu tema ornamentului.

Reamintesc, pentru partea fotografică este necesară poza cu mascota, cardul colorat (decupat sau nu) și opțional un obiect (sau mai multe) care să sugereze tema zilei. 

De exemplu pentru mâine tema este tricolorul, ați văzut deja și ce conține plicul și ce imagine trebuie colorată. În concluzie,  mascota și cardul pot fi fotografiate lângă un steag sau ceva ce evocă cele trei culori. Separat, cine dorește lucrează și un ornament în tema dată. 

Obiectele din plicurile cu cardul au menirea de a vă ajuta să creați ceva la tema zilei și ar fi apreciat dacă sunt folosite, dar așa cum am mai spus, această parte este opțională. Deasemenea nu este nicio supărare dacă nu folosiți materia primă precizată. Știu că este o temă cu conuri și chiar nu am putut pune conuri în plic. Dacă nu aveți conuri, faceți din altceva.

 Personal cred că voi „șoma” un timp și la prima zi liberă mă voi juca cât pot de mult.


Bine-nțeles, pentru ziua de 25 nu aveți decât un card de colorat, nu și de făcut un ornament. Doar găsiți o destinație potrivită obiectului din plic.

Distracție plăcută în acest nou joc!

PS: nu intru pe blog, dar mail-ul îl verific zilnic. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le puneți. Le voi vedea pe mail și voi încerca să răspund la ele.

Tabelele pentru înscrierea pozelor le veți găsi de mâine pe blogul galerie
 
Update: 
 
Galerie inscrieri fotografiile AFEC (cardurile cu brăduti) : clik aici
Galerie inscrieri ornamente AFEC (lucrările realizate de voi) :clik aici  



vineri, 29 noiembrie 2024

Bursucel Piticel - Mascota AFEC

 Bursucel Piticel e un animăluț de pluș pe care l-am primit de ziua mea cred că în ultimul an de facultate, de la cel ce avea să-mi devină mai tărziu soț. De felul meu am fost foarte păstrătoare cu anumite obiecte și chiar dacă de atunci am crescut doi copii, animăluțele mele de pluș sunt și acum aproape intacte. Doar Martinel a trecut prin multe „operații estetice” în copilăria mea.

Bursucel Piticel hiberna liniștit pe rafutu lui din camera de craft, cînd s-a trezit buimac strigat insistent fetele transformărilor creative : Monica și Rosie. Monica a fost mascota adeventului de anul trecut și a hotărât ea ca acum să-i paseze funcția lui Bursucel. Încă buimac, Piticel s-a așezat ascultător pe scaun rezemat de un pic mare și maro. Aparatul foto (telefonul) l-a trezit de tot și a început să caute indicii să înțeleagă ce are de făcut, că fetele au pecat repede (nici la poză nu au stat), cică e rândul lor să hiberneze. Cine a mai auzit oare ca păpușile să hiberneze?

În primul rînd a dechis plicul ăla mare ce l-ar putea înghiți cu totul. El e un bursuc cam micuț, de-aia i se și zice Piticel. Nu, nu e numele lui, e doar o poreclă, dar nu se supără. Îi place că e mic și se poate strecura în tot felul de locuri. ”Mai multe plicuri? Numerotate? de la 1 la 25? calendar de advent??? AFEC - parcă îi șoptește cineva. Mascotă? așa au zis oare fetele?” Gândurile lui Piticel parcă se întrec să iasă la suprafață.

A, da! Acum a înțeles. El va fi mascota Adventului Fotografic al Exploratorului Creativ.! Yuppiiiiiiii, deja parcă topăie de bucurie și încântare. A văzut-o el pe Monica anul trecut, de acolo din colțul lui de sus de pe raft și ar fi vrut să se joace și el cu toate acele lucruri sclipicioase. Oare să-i fi înțeles Monica dorința de l-a ales pe el?


Dar ce să fie cu trapezul acela mare? Și cu cu steaua? Sigur! Va creea un brăduț. Uite, are și instrucțiunile. Sigur va avea de făcut un brăduț mai mic în fiecare zi și la final toți brăduții se vor uni într-unul mai mare.



Se grăbește să vă spună informația și să vă lase link-ul de unde vă puteși descărca și tipări brăduții cei mici (dacă nu a ajuns încă și la voi plicul cu cardurile de colorat) și se grăbește să se înscrie la AFEC și să anunțe prima temă : Tricolorul


Adventul fotografic al exploratorului creativ

 Bine v-am regăsit dragi exploratori creativi! După cum bine știți din anii anteriori, luna decembrie este dedicată calendarelor de advent. Am avut până acum Adventul fotografic, două ediții (2022 și 2023), iar de anul trecut și AEC - Adventul exploratorului creativ.

Anul acesta ne-am pregătit pentru ediția a doua AEC, prin concursul Transformărilor creative, în care câștigătorii fiecărei luni au ales temele pentru acest calendar. La început de an intența mea era să pregătesc pentru toată lumea un calendar de advent asemănător cu cel de anul trecut. Serviciul nu-mi mai permite să organizez totul așa cum îmi imaginam la începutul anului. Prin urmare am ajuns la un compromis cu mine însămi și am decis ca în loc de două calendare advent, unul fotografic și unul creativ să organizez unul singur, o combinație între cele două, mai ales că am găcit o idee zic eu interesantă de a marca cumva trecerea zilelor în așteptarea Crăciunului.

Cum se pare că am o chestie cu acronimele, Adventul Fotografic al Exploratorului Creativ va fi numit pe scurt, AFEC - fiecare îl pronunță cum crede de cuviință. Inițial l-am pronunțat pe litere A - F - E - C, dar când l-am scris pentru poză (efectiv am scris cuvintele în word din lipsă de imaginație pentru o poză potrivită), parcă îmi pace și cum sună legat, e cumva un început de cuvânt - Afec...țiune, sentimentul ce m-a dominat când am pregătit pachetele pentru voi.
Da, cumva am  reușit aseară să pregătesc toate plicurile cu plicuri de advent. Anul acesta în fiecare zi veți deschide zilnic câte un plic în care veți descoperi două lucruri : un card printat ce va trebui colorat, decupat (optional) și o mică materie primă ce trebuie folosită pentru a creea ceva în tema zilei dacă vă decideți și să creați ceva. Acest aspect este opțional, nu obligatoriu. Cu o singură excepție, că nu am avut adresa ( Liliana), celelalte participante la TC24 să aștepte curierul în zilele ce urmează (Diana, Rux, Suzana, Pompilia și Dănuța). Sper să vă facă plăcere să descoperiți surprizele din plicuri. Datorită lipsei de organizare de care sufăr crunt acum, nu am pus în aceste colete și premiile pentru câștigătoare, mai ales că unul din ele încă nu a sosit la mine (o fi înzăpezit pe undeva pe drum). Premiile respective, nefiind specifice adventului, le voi trimite mai târziu.

Ce ar trebui voi să faceți, sau mai bine zis regulile:
  • alegeți mascota acestui an și faceți o mică prezentare a acesteia. O înscrieți la provocare în tabelul de la finalul postării acesteia. Trebuie să aveți link către această postare.
  • În luna decembrie, deschideți zilnic plicul corespunzător, colorați cardul din interior și îl fotografiați împreună cu mascota. Opțional, lângă mascotă și card poate apărea orice alt obiect legat de tema zilei. Tot opțional, cardul poate fi decupat pentru a putea „împodobi bradul”
  • faceți o postare pe blog cu fotografia făcută și o înscrieți în tabelul corespunzător AFEC de pe blogul galeriilor exploratorilor creativi. Postarea poate să fie simplă, doar cu fotografia, fără text, sau să conțină fotogafiile corespunzptoare mai multor zile. Tabelul va permite intrările duplicat, doar să selectati fotografii diferite pentru zile diferite.
  • Toate subpunctele următoare sunt optionale: 
    • cardurile din plicuri sunt create (nu de mine) în ideea de a forma împreună o anumită imagine. Pentru aceasta ele trebuie decupate pe conturul indicat și așezate într-o anumită pozițe pe un carton mai mare. Dar după dorința fiecăreia dintre voi se pot folosi și separat.
    • La final, am aprecia dacă faceti o fotografie cu toate cardurile indiferent de forma in care alegeti să le folositi și chiar dacă nu sunt toate colorate.
    • în plicuri veți găsi ceva de folosit la crearea unui obiect/ornament de crăciun, în general ceea ce ați ales voi în fiecare lună. Dar pentru că am înțeles din comentariile voastre că și pentru voi poate fi dificil să lucrati zilnic ceva, am pus acest aspect ca ceva opțional.
    • Dacă alegeți să creați și un ornament, vă rog să îi faceți poză separat, cu sau fără mascotă Poza poate fi pusă în aceeași postare cu cea pentru carduri în postare diferită, cum vă este vouă mai ușor. Voi crea un tabel separat pentru ornamentele AFEC. Puteți face doar un singur ornament toată perioada sau doar cateva fiecare după timp si dispoziție. Va fi ales un căștigător la începutul anului viitor.
  • Premiile: vor fi minim trei : 
    • un câstigător ales de random din tabelul fotografiilor cu cardurile și mascota. 
    • un câștigător ales de random din tabelul ornamentelor
    • un premiu special pentru cel care înscrie primul toate fotografiile pentru cele 25 de zile, indiferent când le termină de înscris
  • Tabelele pentru carduri și pentru ornamente vor fi deschise până pe 31 decembrie inclusiv.
Cum nu cred că voi avea timp pentru postări zilnice, chiar doar cu cardul colorat, probabil voi anunța temele fie saptămânal, fie pe toate într-o postare, încă nu m-am decis. Sper să vă placă ideea acestui calendar de advent, să găsiți un moment de relaxare în colorarea unei imagini simple și să nu luați plicul ca pe o obligație ce trebuie îndeplinită.

Un decembrie plin de bucurii tuturor.

PS: Va putea participa la această provocare oricine dorește, chiar dacă nu a primit de la mine plicul ca cardurile. Acestea vor putea fi descărcate și tipărite de pe net (voi pune link-ul  în postarea cu următoare)
 
Update:
 
Tabelul cu temele zilnice : clik aici
 
Galerie inscrieri fotografiile AFEC ( cardurile cu brăduti) : clik aici
Galerie inscrieri ornamente AFEC (lucrările realizate de voi) :clik aici 

sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Câștigători concurs - Transformări Creative 2024

 

Am făcut de ceva timp calculele și am acordat și puntele pentru premiile speciale. Am acordat câte 10 pencte pentru cei care au bifat toate temele din calendarul Transformărilor creative, indiferent dacă le-au făcut la timp sau au recuperat. Ar fi trebuit să fie 10 puncte în plus pentru cei care au făcut toate temele la timp, dar pentru că nu a fost nimeni în această situație, le-am acordat celei care a avut cele mai puține teme de recuperat.



Așadar, câștigătoare a concursului Transformări Creative 2024 este 

DIANA

Pe locul doi, la distanță relativ mică este 

Fiordaliso

Locul trei, Suzana, și Rux pe locul patru.

Anunțasem la începutul anului, trei premii, dar vor fi patru, pentru toate doamnele creative care au bifat toate temele transformărilor.

Sunt mai multe motive pentru care am tot amânat anunțul. Sincer aș fi vrut să vă pot trimite tuturor premiu ca anul trecut, și chiar speram să pot face acest lucru dar ... sper să mă revanșez la începutul anului următor și faătă de ceilalți participanți.

La începutul anului cînd abia se terminase prima ediție din Adventul Exploratorului Creativ, si cu Transformările deja puse pe hârtie, totul părea că va merge ca uns anul acesta. Ce n-am prevăzut a fost schimbarea majoră din statutul meu de salariat. Dacă înainte aveam salariu ca asistent personal și puteam sta acasă pentru copii, odată cu reîntoarcerea la catedră timpul meu liber s-a diminuat enorm. Pusă în situația de a alege între blog și copii, am ales copii care au nevoie mult mai mult de mine să fiu acolo pentru ei când au nevoie. Chiar și așa am sperat că voi putea face ceea ce mi-am propus la începutul anului. 

La școală, m-am înscris la definitivat, un examen vital pentru carierea mea viitoare, cine este sau a fost profesor știe despre ce e vorba și importanța lui. Pe măsură ce trec săptămânile de școală am ipresia din ce în ce mai mult că dacă putea fi ceva ușor în primul an de predare, atunci nu e pentru mine. Acum două săptămîni am aflat că voi avea cerc pedagogic, adică trebuie să fac o lucrare și să o prezint pentru că...sunt școală gazdă. Nu contează că sunt primul an de învățamânt și că n-am fost niciodată la astfel de cercuri, e rîndul școlii în care predau și cum sunt singura profesoară de matematică din școală...îmi revine sarcina de a lucra ceva în plus. Răsuflasem ușurată când am văzut că va fi în ianuarie. Dar ușurarea mea nu a durat mult, pentru că săptămîna asta am aflat că în decembrie voi avea prima inspecșie pentru grad. Am primit amînare o săptămănă că e ziua școlii le 6 decembrie si avem activitate extrașcolara, dar săptămăna următoare trebuie să sutin lecțiile pentru inspecție. Și până atunci trebuie să-i învăț tabla ănmulțirii plus materia de la nivelul la care se presupune că sunt. Uar de actele care trebuie făcute de azi pe măine că ba vine o comisie ba o inspecție nu mai spun.

Dacă am mai avut pănă acum vreo speranță că voi putea face ce am zis, din păcate trebuie să renunț și până vor trece toate inspecțiile și cercul nu prea mai pot intra pe blog. Cel mai mult imi pare rău de AEC că nu il pot face eu personal. E o tradiție de peste 10 ani la care trebuie să renunt, dar încerc să oprivesc ca pe încheierea unui capitol și inceperea unuia nou chiar dacă nu-l vad exact acum care e acela.

Nu mai promit că voi face, dar ... am deja niște premii pregătite pentru cîștigători, dar nu toate materialele pentru AEC asa cum zisesem. Nu știu dacă le pot termina în timp util să le trimit, dar dacă nu ... se pare că nu mai sunt la fel de organizată așa cum mă știam. 

miercuri, 13 noiembrie 2024

Day 13 - The Ligth of Bethleem

      Day 4 of the annual Month of Holiday Cards Challengeon Beccy's place  - Letter L.

The inspirational words for this project are: Lights, list, log, love, lettering, layering, letterpress, lever card, latch card, lavender, lemon, lilac, Lord, lamb

Since I already had the patern for this type of card, I chose to do a layered card with a lot of lights. 








marți, 12 noiembrie 2024

Day 12 - Journey to Bethleem

  Day 12 of the annual Month of Holiday Cards Challengeon Beccy's place  - Letter K.

The inspirational words for this project are: Kris Kringle, kings, kiss, kraft, khaki, kangaroo, koala, kindling, kinetic cards

At first glance it may mislead you, but this stands for de prompt letter K -kinetic card.


It is not perfect, indeed, I have made some mistakes, but I am content for my first sliding card.


luni, 11 noiembrie 2024

Day 6 - Four F

    Day 4 of the annual Month of Holiday Cards Challengeon Beccy's place  - Letter F.

The inspirational words for this project are: Family, father Christmas, Feliz Navidad, feast, fir tree, frankincense, Frosty the snowman, fireplace, fruitcake, figgy pudding, festive, freebie, fussy cutting, fancy folds, flip flop card, fluorescent, fuchsia, French blue

For this project I manage to work with four F-inspirational words, only two from the list above: Fancy fold, Flip-flop card, and Fox in the Forest:




Day 11 - Joyfull Snowmen

 Day 11 of the annual Month of Holiday Cards Challengeon Beccy's place  - Letter J.

The inspirational words for this project are: joy, jolly, Jesus, Jack Frost, jingle bells, Joyeux Noel, joy fold card, jade, jonquil, jungle green

For today I chose for my project: Joy and joy fold card.




duminică, 10 noiembrie 2024

Câștigători Octombrie TC24

 EDIT : nu știuce am făcut, dar eu aveam impresia că am postat anunțul încă din 5 noiembrie. Acum am descoperit că era bine merci în draft. Scuze!

Am ajuns și în ultima luna a Transformărilor creative din acest an. Deși provocarea continuă și în luna noiembrie, concursul se încheie în curând (10 noiemnrie când se va inchide tabelul suplimentar). Dar e timpul să anunțăm câștigătorii lunii octombrie. Lucrările se pot vedea deja în galerie.


Reamintim că orice lucrare poate fi recuperată și înscrisă în tabelul suplimentar. Tot acolo puteți înscrie și lucrări noi care respectă una din cerințele temelor din lunile trecute.

La tema indigo, Câștigătoare este o lumânare ce pare reală, chiar din ceară naturală, realizată de 

Liliana


La categoria câștigătorul lunii, domnul random a ales un fantomițele de pe tubul de hârtie decorat de 

Diana

Sincere felicitări, tuturor participanților!




Câștigătorul lunii are posibilitatea de a stabili două din cele 24 de teme ale provocării Adventul Exploratorului Creativ ce se va derula în decembrie, precum și câte o materia primă care să fie folosită la realizarea acelor teme. (exemplu : îngeraș - hârtie). Tabelul cu temele deja alese poate fi consultat mai jos. O precizare, materia primă aleasă se poate repeta dacă considerați că e ceva ușor de găsit și folosit în AEC.


Saptămâna viitoare urmează să fac clasamentul final și să anunț cei 3 câștigătorii care vor primi calendarul de advent al exploratorului creativ complet. Vă rog ca între timp să completăm și temele din tabel ca să pot pregăti materia primă necesară. pentru ca cel târziu 20 noiembrie să trimit coletele. Aș vrea să ajungă la voi înainte de 1 decembrie.

Edit:



sâmbătă, 9 noiembrie 2024

La film - SP III 23 și TC24(10-3)

 Pe măsură ce înaintăm în toamnă, lucrurile la Școala din Pădure încep să se așeze pe un făgaș normal. Elevii și profesorii s-au bucurat chiar și de prima vacanță, iar acum au reînceput școala cu forțe noi, deși tuturor le-a cam plăcut în vacanță.

Director Bufniță face tot ce poate pentru școală și aleargă peste tot să caute oportunități și programe care să ajute la dezvoltarea școlii. Și acum e tare bucuros că a găsit un proiect special pentru elevi : o serie de filme/mici scenete cu teme educative realizate și cu actori din comunitatea elevilor. Tocmai a amenajat un astfel de atelier pentru elevii de la clasele mai mari. De un copac desfrunzit a agățat un ecran pe care au apărut, spre încântarea elevilor, fix doi actori super cunoscuți : Chip și Dale. Tema prezentată a fost discriminarea și măsuri antibullying. Elevii au fost încântați de cele prezentate și s-au bucurat să vadă lângă celebrii Chip și Dale și actori din comunitatea lor.

În realitate nu a fost un film ci o presă de teatru, cu actori romi, pe tema discriminării romilor în școlile din tară, un proiect coordonat de actorul și regizorul de etnie romă, Andrei Șerban. De fapt noi am văzut chiar spectacolul regizat de el „Vi me som rom /și eu sunt rom”. Personal mi-a explicat multe, m-a făcut să înțeleg multe despre această comunitate. A fost o lecție educativă și pentru elevi despre care am discutat cu ei la dirigenție.

Tot Andrei Șerban a revenit la noi în școală și cu un atelier fix pe tema bullying-ului, cu filme în care chiar au jucat copii din comunitate, un fel de teatru qvorum, un gen de teatru in care joacă persoane obișnuite și în care improvizația este la ea acasă. Se filmează mai întâi un scenariu și apoi se discută cine e agresorul. cine e victima, cine sunt martorii activi/pasivi și apoi se arată ce ar fi putut fi dacă se ia atitudine împotriva discriminării, dacă martorii pasivi devin activi. În sine, ideea e bună, dar depinde cât de bine e și înțeleasă. Ce m-a deranjat pe mine aici a fost sugestia de profesori martori pasivi. Sau în filmul prezentat doar elevilor, s-a vorbit doar de caz de bullying din partea profesorului față de elevi. M-am bucurat să aud de la elevii mei că, citez ” noi avem profi de treabă doamna, nu există la noi așa ceva”. Și totuși stau și mă întreb, cât de multe au înțeles ei de fapt, tinând cont că domnișoara care spunea că nu avem bullying în clasă e cea care avea probleme mai mari cu unii din colegii de clasă la începutul anului. Devenise chiar destul de agresivă verbal din cauza aceasta. dar mă bucur să constat că după discuțiile pe care le-am avut cu ea și eu și consiliera școlii, comportamentul ei s-a imbunătățit mult. Mai avem de tras puțin și cu „agresorii”.



Suportul de creioane este realizat ca de obicei din cutie de conservă îmbrăcat în material pe interior și din vinilin folosit pe dos la exterior. Pentru decor am folosit niște frunze de palmier că creez iluzia copacului desfrunzit. De el am „agățat” o imagine cu celebrele veverițe luată de pe net, ca să ne putem înscrie la provocarea salvăm păpuși.
Dintr-o floare uscată (margaretă) am improvizat un soare. Iar elevii, aricii și veverițele din fetru, stau pe scăunele din coji de fistic. Având trei elemente, frunze, flori și coji de fistic,  copacul desfrunzit, înscriu lucrarea și la transformările creative, tema cu numărul 3.