sâmbătă, 9 noiembrie 2024

La film - SP III 23 și TC24(10-3)

 Pe măsură ce înaintăm în toamnă, lucrurile la Școala din Pădure încep să se așeze pe un făgaș normal. Elevii și profesorii s-au bucurat chiar și de prima vacanță, iar acum au reînceput școala cu forțe noi, deși tuturor le-a cam plăcut în vacanță.

Director Bufniță face tot ce poate pentru școală și aleargă peste tot să caute oportunități și programe care să ajute la dezvoltarea școlii. Și acum e tare bucuros că a găsit un proiect special pentru elevi : o serie de filme/mici scenete cu teme educative realizate și cu actori din comunitatea elevilor. Tocmai a amenajat un astfel de atelier pentru elevii de la clasele mai mari. De un copac desfrunzit a agățat un ecran pe care au apărut, spre încântarea elevilor, fix doi actori super cunoscuți : Chip și Dale. Tema prezentată a fost discriminarea și măsuri antibullying. Elevii au fost încântați de cele prezentate și s-au bucurat să vadă lângă celebrii Chip și Dale și actori din comunitatea lor.

În realitate nu a fost un film ci o presă de teatru, cu actori romi, pe tema discriminării romilor în școlile din tară, un proiect coordonat de actorul și regizorul de etnie romă, Andrei Șerban. De fapt noi am văzut chiar spectacolul regizat de el „Vi me som rom /și eu sunt rom”. Personal mi-a explicat multe, m-a făcut să înțeleg multe despre această comunitate. A fost o lecție educativă și pentru elevi despre care am discutat cu ei la dirigenție.

Tot Andrei Șerban a revenit la noi în școală și cu un atelier fix pe tema bullying-ului, cu filme în care chiar au jucat copii din comunitate, un fel de teatru qvorum, un gen de teatru in care joacă persoane obișnuite și în care improvizația este la ea acasă. Se filmează mai întâi un scenariu și apoi se discută cine e agresorul. cine e victima, cine sunt martorii activi/pasivi și apoi se arată ce ar fi putut fi dacă se ia atitudine împotriva discriminării, dacă martorii pasivi devin activi. În sine, ideea e bună, dar depinde cât de bine e și înțeleasă. Ce m-a deranjat pe mine aici a fost sugestia de profesori martori pasivi. Sau în filmul prezentat doar elevilor, s-a vorbit doar de caz de bullying din partea profesorului față de elevi. M-am bucurat să aud de la elevii mei că, citez ” noi avem profi de treabă doamna, nu există la noi așa ceva”. Și totuși stau și mă întreb, cât de multe au înțeles ei de fapt, tinând cont că domnișoara care spunea că nu avem bullying în clasă e cea care avea probleme mai mari cu unii din colegii de clasă la începutul anului. Devenise chiar destul de agresivă verbal din cauza aceasta. dar mă bucur să constat că după discuțiile pe care le-am avut cu ea și eu și consiliera școlii, comportamentul ei s-a imbunătățit mult. Mai avem de tras puțin și cu „agresorii”.



Suportul de creioane este realizat ca de obicei din cutie de conservă îmbrăcat în material pe interior și din vinilin folosit pe dos la exterior. Pentru decor am folosit niște frunze de palmier că creez iluzia copacului desfrunzit. De el am „agățat” o imagine cu celebrele veverițe luată de pe net, ca să ne putem înscrie la provocarea salvăm păpuși.
Dintr-o floare uscată (margaretă) am improvizat un soare. Iar elevii, aricii și veverițele din fetru, stau pe scăunele din coji de fistic. Având trei elemente, frunze, flori și coji de fistic,  copacul desfrunzit, înscriu lucrarea și la transformările creative, tema cu numărul 3.

8 comentarii:

  1. E frumos, frumos suportul! 😍

    Îmi place tare mult acest "fir conducător" "școala din pădure". Tare-i greu, uneori, mai ales în școlile... din pădurea urbană sau cea rurală. 😊
    E de apreciat activistul Andrei Șerban... După ce pleacă el rămân profesorii. Cred că elevii pot fi ajutați să înțeleagă. Și mai cred că la școala din "acea pădure" sunt profesori care pot fi de ajutor copiilor.
    Mult succes! 💗 Și timp pentru toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumva s-a potrivit bine ceea ce fac în viața de zi cu zi, sau ceea ce descopăr revenind la catedră cu provocările lui Rux.
      Mulțumesc.

      Ștergere
  2. Imi place cum ai imbinat, inca de la inceput realitatea cu povestea - ma bucur ca ne povestesti din culisele scolii adevarate.
    Ai dreptate, sunt mult proiecte bineintentionate, dar e nevoie ca mesajul sa fie si corect inteles, si interpretat cum trebuie (si asa cum spui, exemple care sa acopere cat mai complet si corect posibil subiectul ales).
    Cat despre suport a iesit fantastic :). imi place ideea tv-ul :D. Si Chip si Dale chiar sunt potriviti pentru tema... ei si Donald au ceva de povestit nu? :))))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-au oferit ocazia de a povesti despre școală odată cu acest provocări, în condițiile în care se pare că doar în week-end mai am timp de blog.

      Ștergere
  3. Suportul este cat se poate de dragalas, despre restul mai bine ma abtin. Sa zicem ca dupa ce i-am cunoscut mai bine, nu doar fatada superficiala pe care o afiseaza, mi-am schimbat total parerile. Evident, exceptii sunt peste tot, nu generalizez, dar raman exceptii din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bănuiesc că te referi la actori și cei care fac aceste programe. E posibil să fim de aceeași părere. În principiu programele și ideile pe care le promovează sunt bune, dar nu trebuie văzut totul doar dintr-un anumit punct de vedere. Eu nu am fost de acord cu multe din cele prezentate în așa zisul atelier al nostru, al profesorilor și dacă am înțeles eu bine s-a încercat și venirea lor în școală cu ceva din personalitățile locale, dar directoarea noastră nu a fost de acord, pe bună dreptate mi-am zis eu: dacă e pentru elevi, atunci ce să caute personalitățile locale?

      Ștergere
  4. Un suport frumos, ce va completa colectia.
    Cu scoala e mai complicat. Iti doresc putere sa faci ceea ce faci si sa fii inspirata in a simti pulsul evenimentelor. Din pacate aparentele pot insela.Insa si un om ca tine poate schimba multe lucruri
    in bine.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de susținere Suzana. Tocmai am aflat că se complică puțin lucrurile la școală, dar le descâlcesc eu cumva.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!