vineri, 13 septembrie 2024

La intrarea în școală - Reflexii în oglindă (67)

 Știu că e mult tam tam în social media pe tema intrărilor separate în școli, a scărilor, pentru profesori și a celor pentru elevi acolo unde acestea există, dar sincer personal nu înțeleg de ce această cramponare de niște reguli de bunăcuviință spun eu. Recunosc, faptul că intru pe o anumită poartă, respectiv intrare în școală, acum că sunt profesor, îmi dă un oarecare sentiment de împlinire, de recunoaștere a ceea ce am realizat după atâția ani de studiu, chiar dacă eu am ales să fac pauză în cariera mea profesională.

În plus, mi se pare că în acest fel recunoști cine este profesor, față de părinți care vin doar să aducă respectiv să ia copii de la școală. Totodată zona destinată profesorilor asigură și un spațiu mai liniștit, un spațiu în care poți sta de vorbă fie cadrele didactice între ele, fie cu directorul sau secretara chiar dacă au birourile lor, dar de asemenea un spațiu în care poți purta o conversație cu un părinte cu care ai de discutat lucruri oficiale (ca de exemplu bursele) sau care pur si simplu este interesat de situația elevului. În calitate de părinte am fost de multe ori la astfel de întâlniri și am apreciat acest spațiu liniștit de discuții, chiar dacă am intrat pe ușa elevilor la acea vreme. Am intrat și pe aceeași ușă comună, elevi și profesori, la liceu. Deși mai mari, elevii tot elevi, tot cu gândurile la ale lor, discută între ei, ies în grup și sunt gata să dea peste tine. Te pierzi printre ei, fie părinte fie cadru didactic și riști să fii dărâmat.

În școala în care predau intru și ies pe ușa profesorilor la începutul și la finalul orelor. serviciul pe școală ce implică supravegherea elevilor și în pauze, în curtea școlii, plus faptul că avem două corpuri diferite în care țin ore, mă face să trec chiar de mai multe ori pe zi pe ușa elevilor. Diferența se vede instant, și nu din cauza amenajării. Ei au baia aproape de ușă, noi biroul directorului. Dar e vorba de respectul arătat spațiului respectiv de utilizatori. La profesori e liniște/curățenie,  la elevi ... adunăm ambalaje de bomboane/mâncare de pe jos. NU vreți să știți cum arat băncile la finalul orelor.

Deci, da, susțin în continuare necesitatea unui spațiu destinat profesorilor, a unei intrări separate. Și acum că mi-am spus oful pe acest subiect, vă prezint intrarea noastră, acolo unde se află cutia îmbrăcată de mine. Arată chiar superb cu steagurile puse. Mai jos sunt poze ale intrării făcute de dincolo de ușă, în stânga sunt niște ghivece cu flori, iar în dreapta cutia cu steaguri.


 


Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


5 comentarii:

  1. asa a fost dintotdeauna, asa imi amintesc si eu de pe vremea cand eram elev... si sincera sa fiu, nici nu mi-am pus pana acum problema daca ma deranjeaza aceasta idee a separarii intrarilor , a elevilor si a profesorilor. Daca analizez acum... este ca si intrarea angajatilor si a vizitatorilor, in orice institutie sau ma rog alte magazine sau chiar unele întreprinderi... Uneori, democratia este inteleasa gresit, parera mea.
    Fotografiile tale sunt foarte faine! Imi plac oglindirile pe care le-ai surprins.

    RăspundețiȘtergere
  2. Întotdeauna au existat intrări separate și nu au fost o problemă. Mass-media mai mult inflamează spiritele. Oamenii au probleme și își revarsă nervii pe școală, pe profesori. E greu să le accepți, să le rezolvi, așa că mai bine te pornești în războaie stupide.

    RăspundețiȘtergere
  3. In scoala generala erau intrari separate. La liceu erau, insa profesorii de multe ori intrau tot pe unde intram si noi. Cum spunea si Carmen, sunt multe lucruri intelese gresit iar motivele pentru care s-a ajuns aici sunt discutabile si cu multe meandre, din pacate.
    Sper sa te obisnuiesti si cine stie, poate reusesti sa faci ceea ce altii nu au reusit.
    Zile frumoase de toamna scolara! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Coltul cu steaguri e foarte elegant! Reflexiile îmi inspiră un loc aerisit, curat. Poza cu ghivecele îmi place mult.

    La grădiniță și la liceu toți aveau/aveam aceeași ușa. 😊 In școala generală au fost uși diferite. Nu m-am gândit serios la aceasta "problemă" - e o falsă problema, practic. Ce mare lucru că profii au intrare separata? Ei, daca mă întreabă pe mine - bine că nu mă întreabă nimeni! 😃 - mi se pare ok si să fie "ușa comună" - cum era la liceul unde am învățat. Era mișto să-i vedem pe profi printre noi. Unii zăboveau pe culoar, în pauze, și discutau cu noi. Important: liceul la care am fost nu era unul de top! Profii care discutau cu noi în pauze erau... "bine văzuți" inclusiv de "elementele recalcitrante".
    In unele cazuri - cred că nu puține - ar fi chiar indicat, cred, sa fie "intrări separate". Pe de altă parte, poate că s-ar schimba comportamentul unor elevi daca profii ar fi mai des printre ei. Doar un gând.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu m-am gandit niciodata ca intrarea separata reprezinta o problema. Dimpotriva, mi se pare un lucru logic. Sunt atat de multe lucruri frumoase care se intampla in fiecare zi, incat nu inteleg de ce mass-media prezinta numai "probleme".

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!