luni, 18 martie 2024

Morișca tricotin și alte achiziții

 După cum știți acum ceva timp mi-am comandat morișca tricotin, pentru că modelul meu de instrument tricotin este destul de anevoios, iar după ce văzusem filmulețul lui Rux și căt de repede se face un astfel de șnur, bine-nțeles că a trebuit să-mi iau și eu. Mulțumesc Suzana pentru lista de lincuri, așa reușesc și eu să găsesc mai ușor filmulețul lui Rux. 

Am comandat morișca de pe Temu, recunosc, am cautat și o variantă mai ieftină, mai ales că aveam și alte obiecte pe lista de dorințe de acolo. E a doua oară când comand de aici, până acum pot spune că sunt mulțumită de ceea ce am comandat. Sunt destul de promți în trimiterea coletului, mi-au spus 15-25 martie, și uite că azi a și ajuns. De calitatea produselor nu pot spune enorm de multe. Per total sunt încântată de ele. Câteva produse am folosit mai mult din cele comandate de acolo, în special  acele protecții de silicon pentru degete când folosesc pistolul  cu silicon și niște plăci pentru tăiat. Am mai luat o riglă de taiat cu forme, dar fie nu e calitativă, fie nu știu eu s-o folosesc. După căteva încercări eșuate am evitat s-o mai folosesc. Dar perforatoarele pentru colțuri și placa pentru pliere sunt chiar foarte bune.

Dar să revin la ceea ce am primit azi: niște instrumente matematice care să mă ajute pe mine în lucrul cu elevii, un aparat de tăiat și embosat cu câteva matrițe de metal și bine-nțeles, morișca tricotin. Primele desfăcute au foste instrumentele de matematică, știam că nu voi zăbovi prea mult asupra lor, dar eram totuți curioasă. Sper să-ți atingă scopul. A, colțarul metalic din poză e pentru croitorie. 

Apoi am trecut la aparatul de embosat si de tăiat. Nu prea știu cu embosatul exact, cred că trebuie niște matrițe speciale pentru asta, eu momentan mi-am luat un set de 50 matrițe random, dar sunt încântată de ce am găsit acolo: animale, fulgi, flori frunze, zâne, etc...Pe lăngă acestea mi-am luat două matrițe pentru creattrandafiri din hârtie. Cu siguranță următoarea comanda va fi cu matrițe, muuuulte. Dar o lăsăm pe luna viitoare, cel puțin așa mi-am impus. Site-ul acesta poate da dependență, prea multe lucruri de craft ce la prima vedere par ieftine, dar vorba aceea, bob cu bob se umple sacul! A se înțelege mai degrabă, leu cu leu rămâne portofelul gol.

Am lăsat special la final morișca tricotin. În plan pentru astăzi avusesem să fac următoarea temă din Salvăm păpuși, aveam șnurul făcut deja, de până să știu de sosirea coletului, dar timp de lucru nu aveam decât seara. Și când am văzut morișca ... wow! ce potrivire. Și-a încercat plină de entuziasm. Și ca un balon m-am desumflat după 5-6 încercări cu două tipuri diferite de fire. Deja trăsesem concluzia că sunt bani aruncați pe geam. Pur si simplu tot sărea firul de pe acele acelea speciale, sau rămânea agățat


Într-un final am chemat artileria grea, adică tutorialul de la Rux. Avusesem impresia că am înțeles de prima dată ce trebuie să fac, mai ales că morișca mea, deși nu e aceeaș marcă, are fix aceeași formă. Dar am intrat să văd ce fir folosise Rux și așa am descoperit că uitasem fix cum ar trebui să începi lucrul. Cu calm și răbdare am luat-o de la capă, de data aceasta cu tutorialul în față să nu cumva să mai scap un alt pas important. Primele încercări au eșuat și acum, tot așa îmi mai scăpa cate un fir sau trecea cărligul acela mobil deasupra firului. Asta pănă am înțelec cam cum trebuie să fie tensiunea în ața de la ghem, că deși trebuie să fie mai lejer, totuți e necesară și acolo o oarecare tensiune.


Nici nu pot descrie bucuria când a început prima dată să meargă! Sau să apară șunrul pe partea cealaltă. Sau să-l văd lung, pănă la podea. Și pentru că am în plan proiecte mai multe cu el, am tot continuat să-l fac, încă nu l-am încheiat. Momentan are vreo 2 metri și voi mai lucra la el, posibil cum spun fetele pănă se termină ghemul.
Pentru lucrarea mea de la Salvăm păpuși o să folosesc celălalt fir, cel pregătit sâmbătă pentru azi, dar o voi termina probabil mâine că momentan mă mai joc cu morișca. M-am întrerupt doar pentru a scire articolul în seara asta, chiar daca am depășit deja miezul nopții.
Concluzia: dacă vă luați morișcă tricotin, pur și simplu aveți răbdare, studiați tutorialul cu atenție și testași pănă vă iese. Succes.





10 comentarii:

  1. OOOOOO ce de lucruri interesante ti-ai luat!!
    Imi place morisca - chiar seamana cu a mea :D. Model mai nou, e tinerica :D. Hihih
    Sa o stapanesti sanatoasa si sa te bucuri de multe proiecte si variate!
    Ma bucur tare mult ca a fost de folos tutorialul. Sa stii ca si eu am probleme cu unele fire, dar am lucrat cu tot felul. Acum cand am facut o pauza destul de lunga, a trebuit sa reinvat cumva treaba cu tensiunea la inceput :D. Dar cand treci de primele cateva randuri ca sa te asiguri ca a luat avant , teoretic nu mai sunt probleme :).
    🤗🎉🎉

    Foarte interesant celalalt aparat! Am tot vrut si eu pe vremuri unul de gen dar era atat de scump....:)))) Asa ca m-am chinuit cu decupatul. :)))
    Dar cel luat de tine pare foarte interesant si vad ca deja l-ai testat putin - abia astept sa mai vad ce proiecte vei mai face!

    Mult spor si la 2/7 :D Sunt tare curioasa sa vad ce ai ales sa faci. Hihi.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu aveam probleme că nu știam să încep bine. Azi chiar m-am jucat cu morișca, cat de des mi-a permis timpul. În special la pregătirea de dimineață unde am un singur elev care știe să scrie matematic și după dictare. Mai am uneori câte un elev care îmi permite să lucrez ceva ( cusut, croșetat, decupat, etc.) , adică nu trebuie să stau să scriu eu tot ceea ce lucrăm că altfel nu știe ce să facă. Da, am văzut că odată început lucrul, apoi u mai sunt probleme decat dacă dai cumva înnapoi de morișcă. Și aici chiar nu țtiu încă cum să pun lucrul înapoi pe acele acelea.

      Ștergere
  2. Ce minuni ai acolo! Imi place mult cap compasul pe care il vezi, luand astfel de ajutoare de craft. Bravo, Niko. Sa iti fie cu folos tie si fetelor. Ca sunt convinsa ca au si ele inspiratii cat cuprinde. O masinuta pt. embosare si taiere am si eu, doar ca am folosit-o prea putin. Nu prea reusesc sa potrivesc grosimile. Sa citesti atent asta, daca nu este ceva mai simplu la tine. Eu lucrez doua tubulete, ca m-au prins... Spor la toate cele, draga Niko! Pupici.❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am lucrat azimai mulyte tubulețe, dar cu morișca. Cu celalat instriment, nici nu știu cum să-i spun, am incă început un șunr alb cu fir gros. Nu știu când îl voi mai folosi, doar daca nu va merge morișca pe fire mai groase.
      Nu înțeleg exact ce spui despre grosimile aparatului de embosat/tăiat.

      Ștergere
    2. La modelul meu, matritele peste care se pune materialul ce se va taia, se pun intre niste placi transparente. Grosimea totala trebuie sa poata trece printre falci, dar si sa se realizeze presiunea pentru a se face taierea hartiei. Imi propusesem sa mai exersez, asa ca iar iti multumesc pentru impuls!

      Ștergere
    3. Am ințeles acum. Merci. SI modelul meu e la fel, cu cele două plăci transparente. Mă enervează că plăcile astea par a se deteriora imediat. Adica, doar ce am testat cateva matrițe si gata sunt numai urme.

      Ștergere
  3. o singura comanda am facut la Temu si gata, mi-a ajuns! Ceea ce am ales arata in catalog superb dar in realitate, calitatea produselor era... sub orice asteptare! Am dat totul, unor copii, sa se joace cu acele lucruspare coamndate de mine. Nu zic ca ar fi fost scumpe... dar... bunica avea o vorba "Sunt prea saraca sa cumpar ceva asa de ieftin"!
    Ma bucur ca tu ai nimerit ceva util si functional. Spor la treaba mai departe! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că depinde acum si ce anume comandâm de pe aceste site-uri. Ca dacă comand pungulițe pentru mărțișoare de aici sau le iau mai scump din librărie, singura diferentă a fost că le-am luat mai scump din librărie. Erau fix la fel, chiar si la ambalaj. Am scis ă am si o ghilotină de care nu sunt încântată, dar nu știu încă dacă nu cumva e vrun truc care nu știu eu să-l folosesc.

      Ștergere
  4. Eu fac acest tip de snur cu croșeta. Am găsit un tutorial,nu stiu daca as avea răbdare să fac cu morișca. Imi place matrița pentru trandafiri, cred că aș incerca-o. Spor și spor in toate proiectele viy!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat să continui snurul cu croșeta că îmi ieșise de pe morișcă și nu am avut răbdare să îl pun la loc. Nu am reuțit. Sunt curioasă dacă vorbim despre aceeaș tehnică cu croșeta. Poate poți lăsa un link.
      Spor si ție!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!