miercuri, 27 martie 2024

Jurnal de grădină (5/2024)

 Luna martie a fost și încă este destul de capricioasă, multe ploi, frig - cald, iar cu timpul meu limitat nu prea poți programa când să ieși afaără la muncă în grădină. În concluzie, când prind momentul, mai renunț la ce se poate amâna prin casă și ies afară la treabă să rezolv urgențele. Dacă mai și prind pe cineva care să mă ajute sau care măcar să stea cu mine, am și mai mult spor.

După vreo două săptămâni de ploaie aproape continuă, am prins și eu un weekend cu soare de care am profitat din plin. Am început cu plantatul în grădină semințelor puse la germinat în casă. Apoi am trecut la ceea ce am considerat a fi cea mai mare urgență: zmeura. Acea zmeură pe care anul trecut nu am mai reușit s-o curăț și s-o tai, era acum plină de uscături și multe prea „defazată”, crescută mult prea departe de șpalier. Prin felul ei de a fi zmeurul, fiind un arbust ce rodeste pe drajoni de anul 2, are bunul obicei de a răsări din ce in ce mai departe de locul inițial de plantare. Astfel că ajunsese chiar și la distanță de un metru de furtunul de picurare. Era necesară o rearanjare a rândurlui de zmeur.

Am renunțat la zmeura galbenă măruntă care ne și înțepa foarte tare și pe care nimeni nu o mai culegea. Am înlocuit-o cu butași de zmeur tot galben dar cu fruct mai  mare. Chiar am mai cumpărat și un butuc nou din magazin. Rândul de zmeur este undeva la marginea grădinii de legume, iar între el și gard am o porțiune lată de un metru pe care inițial mai pusesem ceva plante aromate sau medicinale (mentă) dar care în timp nu au rezistat, fiind invadate de buruieni. E cumva spatele curții și acolo ajung cel mai rar, motiv pentru care am apelat la folia agricolă ca să scap de aceste buruieni. Cred că e cea mai bună investiție făcută pentru zonele unde nu doresc să crească iarbă/buruieni. Chir și în spatele casei am pus astfel de folie.



Sâmbătă am reușit să tai zmeura doar pe partea cu folia. Dar ziua ed lucru nu s-a terminat odată cu lăsarea serii. Am trecut din nou la masa din bucătărie la plantat răsaduri. De data aceasta semințe de ardei gras cărora le-au dat primele 2 frunzulite. Cu ajutărul unui pai tăiar pe mijloc, le-am plantat fir cu fir în alveole cu pământ special de răsaduri și le-am mutat în solar. Nu au rezistat toate, unele trebuie înclouite, dar încep să se vadă răsadurile.


Duminica, de obicei evit să lucrez în grădină, dar la cate ploi au tot fost, uneori nu mai e timp de șinut cont de sărbători. Cum și luni urma chiar cruce roșie, de data aceasta am ieșit în grădină imediat ce am terminat programul de pregătiri. Am continuat de unde mă oărisem sâmbătă, tot cu tăiat și mutat zmeură. Cu ajutprul întregii familii am reușit să aranjăm tot răndul de zmeur. Cam în proporție de 70%, tot rândul a fost replantat. A mai rămas doar o porțiune ce trebuie săpată și mutată, dar m-am oprit doar pentru că am rămas cu mult prea mulți butași pe care nu mai am unde să-i plantez. Va trebui să găsesc o soluție pentru ei, că parcă nu aș vrea să-i las să se usuce.


Acum sunt fericită posesoare a unui rând de zmeură frumos aliniat, tăiat și curățat. Sper să și facă fructe anul acesta, ținând cont de replantare. Am terminat chiar la timp aș spune, că seara au reînceput ploile. Mi-au rămas de tăiat pomii și chiar nu știu când sau dacă voi reuși acest lucru. Căutănd informații despre tăierea pomilor, mi-e foarte clar că ceea ce fac eu nu e bine, ținând cont de aspectul lor de acum, am descoperit Tik-tok-ul. Sunt acolo câțiva pasionați care fac filmulețe explicative despre tăierea pomilor. Acum să văd cum fac să țin minte ceea ce văd acolo și când ajung în grădină în fața pomului stufos pe care îl am. Nu știu cum sunt alții, dar în fața pomilor tot am impresia că stric și mi-e teamă să tai, că are murguri de rod, că a crescut păna acum, etc deși înțeleg din filmele vizionate că nu tot ce crește este și bun.

postare terminată miercuri, în contul zilei de duminică (87/366 pozeblog)


4 comentarii:

  1. Ce tare!!! Ma bucur ca ati reusit sa rezolvati. Noi aveam zmeur obisnuit la bunici. Am mai avut si niste mur fara tepi, dar asta mai tarziu, il luasera parintii de la niste prieteni.
    Dar zmeur galben nu am mancat. Am mai avut agrise (avem si acum si avem si unele rosii, nu doar soil vechi auriu), coacaz negru si rosu.. si afine. :)
    Interesanta folia despre care povestesti. Am retinut ideea pentru cazul fericit in care ne vo muta la casa .. :D
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte bune și cele galbene, dar depinde și de soi. Mai aveam unele cu fructul mai mare și acestea erau dificile la cules. Nu doar că sunt mici, dar se și desfac bobiță cu bobiță. Dacă mai vroiai și să le speli nu mai rămânea nimic.
      Folia e ca cea pe care o folosesc în grădină, tot cu același scop. Ai văzut anii trecuți prin jurnalele mele de grădină cum plantez legumele. Doar că pe porțiunea aceasta nu am mai făcut găuri în ea. Este recomandat să fie folosită și acolo unde vrei să pui pietre decorative. Pui folie, apoi pietrele. Așa nu vor mai ieși buruieni printre pietre.

      Ștergere
  2. Ce mult a plouat la voi. Pe aici a fost mai usurel. Cred ca abia astepti sa apara zmeurica. Esti tare harnica si priceputa in ale gradinaritului. Felicitari, Niko. Zile cu spor eficient, ca nu stiu cum sa ma exprim altfel!❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar am avut o perioadă foarte ploiasă. Acum am trecut la temperaturi ridicate.
      Mulțumesc de urări.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!