vineri, 22 martie 2024

Cum să faci o floare tricotin - Tutorial

 |Am tot vorbit în ultima perioadă de șnurul tricotin și de florile pe care le fac eu cu acest șnur pentru provocarea Șapte dintr-o lovitură, din cadrul Salvăm Păpuși, ediția III.

Nu am tutoriale despre realizarea șnurului, doar niște poze cu tricotinul simplu (în principiu aplicați pașii descriși pe ambalajul produsului) sau cu morișca tricotin. Cu aceasta din urmă, explicații foarte clare am primit de la Rux. 

Dar odată șnurul realizat, ce putem face cu el. Tot de la Rux știu de bijuterii, coliere și brățări, dar pe internet am descoperit multe idee impresionante. Am adunat o celecții de idei pe pagina mea pinterest. Deasemenea reamintesc și acum de lista de link-uri utile despre tricotin realizată de Suzana.

Proiectele la care m-am oprit eu pentru început constau în realizarea de flori. Nu am văzut un tutorial pentru flori, doar unul pentru realizarea unui nume, cu șnur într-o singură culoare dar ce am văzut acolo, am aplicat la florile mele.

Materiale necesare: 

  • șnurul tricotin în culorile dorite
  • sârmă ușor maleabilă
  • tipar (cu floarea, numele, sau obiectul dorit)
  • un fir de ață ajutătoare pentru măsurat
  • croșetă, ac și ață pentru cusut (opțional)
  • clește pentru tăiat sărma, foarfecă

Modul de lucru:
 Primii pași sunt necesari doar dacă folosiți șnururi de mai multe culori. Dacă folosiți șnur într-o singură culoare, acest pas nu mai e necesar. 
După ce mi-am ales tirparul cu floarea dorită, cu ajutoru aței albe am măsurat lungimea de sărmă necesară. Pur și simplu am așezat firul de ată albă peste desen, iar în locurile unde am dorit schimbarea șnurului am făcut semne cu creionul pe firul de ață. Apoi am desfășurat ața și am tăiat o bucată de sărmă puțin mai lungă, cu vreo 2-3 cm.
Am făcut o mică buclă la capătul sârmei, apoi am început s-o îndoi după șablon, fără a face totuși unghiurile ascuțite încă, cele dintre petale. Avem nevoie să treacă snurul pe acolo.


Următorul pas a fost pregătirea snurului. Am folosit snur roșu pentru petale, alb pentru centrul florii și verde pentru tulpină și frunze. Folosind firul de ață albă și semnele de pe el, mi-am tăiat din șnururile tubulare porțiuni din culoarea necesară. Și aici tăiem cu un cm în plus, e necesar să destrămăm puțin din șnurul tăiat ca să putem fie închide șnurul, fie să-l unim cu cel de altă culoare. Unirea a două șnururi din culori diferite am făcută după acest tutorial.
În cazul acestei flori a trevuit să fiu atentă la lungimea snurului alb, să acopere perfect centrul florii. 

 

După ce am unit cele trei culori, am introdus cu atenție sărma prin mijlocul șnurului tubular.La catepe am folosit ochiurile de sârmă pentru a trece firul de ață prin ele și a fixa astfel snurul tubular de sărmă. Trebuie să lăsați șnurul destul de lejer pe sărmâ, altfel la îndoiturile sărei, riscați ca aceasta să iasă prin șnuri și să se vadă.



Ultimul pas a fost formarea florii, acum e momentul să accentuăm acele unghiuri ascuțite dintre petale sau frunze. 


Dacă vă uitați bine în șablon floarea mea nu are suport pe care să stea, dar știam de la ghicel trucul, așa că am taiat din start săra mai lungă astfel încât să pot forma și un cerc ca bază de susținere a florii. Tot pentru stabilitate, am închis cercul folosind capătul firului verde prin șnurul tubular astfel încât să prind sărma din acesta.

Tot ce mai aveți apoi de făcut e să formați frunzele și/sau tulpina astfel încât floarea să stea singură. Dacă e nevoie, acum folosiți acul și așa pentru a fixa ppetale sau alte elemente. La aceasta floare eu nu am folosit, dar la ghiocel a fost necesar.

Sper ca explicațiile mele să vă ajute să realizați și voi astfel de flori.

Succes!


4 comentarii:

  1. Foarte fain. imi place ideea asta de curgere - imi aminteste de desenele facute dintr-o linie. Si imi place si ideea de a uni mai multe culori de snur! Va trebui sa ma uit si eu pe link cum se face - am vrut sa vad acum dar nu mai ambaterie :)))). Laptopul meu se tot deschide cand ii vine din stand by si a consumat bateria..

    Iti multumesc pentru tutorial :D Da, va trebui sa incerc si eu sa fac o floricica :D O sa caut niste sarma :D Hihi
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să te uiți că nu e greu absolut deloc. Poate fi util și pentru a mări un șnur din aceeași culoare care ne-a ieșit prea scurt din tricotin.
      Spor la floricele. Eu cu sărma am de gând să „prădez” magazia soțului. Are el niste sărmă zincată pe care am mai folosit-o la alte proiecte.

      Ștergere
  2. Arta si precizie in confectionarea florii.
    Este adevarat ca odata facut modelul desenat, urmatoarele merg repede. Totusi oscilez intre mai multe variante: sarma, lipire sau coasere. Cred ca toate merg testate. Mtumesc pentru detalii si pentru linkul de unire intre tuburi. O sa adaug si eu linkul in postarea mea, sa completez colectia.
    Eu mai am ceva de cautat, cam am un dispozitiv cu 6 picioruse si ala nu stiu cum se foloseste.
    Un weekend cu spor, Niko! Pup.❤🙆

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai făcut curioasă cu dispozitivul cu 6 piciorușe. Am văzut ceva asemănător pe net si cu 6 și cu 8 piciorușe.
      Precizia este foarte necesară dacă vrei să faci excat după șablon. Ghiocelul l-am făcut fără șabșon, doar am apreciat eu cât d emare vreau să fie. În rest, dacă faci centrul mai mare , pur si simplu ai grijă ca partea de centru să formeze cerc complet,, La fel poți ajusta convenabil atât petalele cat și frunzele. Dar mi s-a părut mai ușor de lucrat după șablon decat după să apreciez eu. Era chestia aia de siguranța că o să-mi iasă ce doresc.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!