luni, 8 mai 2023

Jurnal de grădină (8/23)

 🍃 Când: Duminică seara, 7 mai

🍃 Vremea: Ploile au început să se mai rărească, ceea ce a făcut posibil lucrul în grădină în mai multe zile, mai ales că am profitat și că luni a fost zi liberă. Însă nu reușesc să mă obișnuiesc cu diferențele de temperatură, noapte - zi. Dimineața încă mi se pare foarte rece comparativ cu prânzul când deja am trecut la mâneca scurtă.

🍃 Stare: Destul de obosită, deși în principiu m-am odihnit azi. Am mutat jurnalul de grădină duminică tocmai ca să am mai mult timp pentru postare, dar am reușit performanța de a scrie tot pe ultima sută de secunde ale zilei. Să vedem dacă și reușesc să termin înainte să devină luni. Dar recunosc, sunt singura vinovată, după programul obișnuit de pregătiri de dimineața, am început un puzzle, ultimul Hidden shapes pe care îl aveam și m-am încăpățânat să-l și termin tot azi. Cu ceva bătăi de cap, am reușit, dar acum am întârziat aici.

🍃 Flori: încep să vorbesc mai întâi de flori pentru că am ales ca poză a acestei zile (365 pozeblog) acea tufă de iriși frumos înflorită de care sunt absolut încântată.

Tot la capitolul flori, au înflorit în sfârșit narcisele bătute:


Ceapa decorativă:

 

Am mai descoperit o altfel de lalea, foarte întârziată ținând cont că suratele ei și-au încheiat recitalul:


Tot la capitolul flori care oficial au trecut, una din magnoliile mov înflorește iar. De vreo 2-3 ani mă obișnuisem cu acest proces, dar parcă nu așa repede:


 

Vedetă principală acum în grădina de flori e Liliacul:


  


Acompaniat de bulgăraș:



Urmează imediat căldărușele, care se roagă de mine să le scot din jungla de buruieni crescute liber datorită ploilor:

 

Le-am promis toată atenția mea după ce termin cu florile noi achiziționate:


🍃 În solar: se așează lucrurile în sfârșit. Toate plantele s-au prins și încep să se dezvolte frumos, chiar dacă unele sunt ceva mai întârziate:


 

🍃 În grădina de legume: au răsărit cartofii, nu mulți că nu am pus mulți, dar  arată bine:


Mazărea a început să înflorească:


Căpșunile sunt pline de flori:



 


Îmi mai încerc norocul cu niște pepeni:




Am lăsat la final roșiile și ardeii de care sunt foarte încântată că am reușit să termin de răsădit tot ce doream. Prima poză e de luni, după sesiunea de răsădit de atunci,


Iar acestea de ieri, când am terminat și de răsădit, dar mai ales de pus araci și legat toate roșiile. Urmează să pun furtunele de picătură și să le leg la sistemul de irigație:

 

Inspector șef, vânător de greieri (Fifi) nelipsit de la datorie:




12 comentarii:

  1. Wow ce ordine ai la ardei și roșii! Disciplina militară. In continuare ai gradina plina de flori frumoase, am ochit o mușcată printre cele noi care îmi place tare mult. Ah cum l-aș împrumuta un pic pe Fifi pentru niște smotoceala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aia e salvarea mea. Dacă nu aș avea folia aceea nu aș face fată smulsului de buruieni. Îmi pare rău că nu pot pune și la flori astfel de folie.

      Ștergere
  2. wow... ce gradina mare aveti!!!!! e de munca, nu gluma! dar stiu ca cine are gradina, ii face placere sa trabaluiasca - este munca insa aceasta activitate relaxeaza!
    Noi nu avem spatiu pentru legume, nu avem nici pomi fructifeti - avem doar plante decorative si flori.
    Si la noi vremea este ciudata primavara asta.... Din pacate grindina de vineri seara a facut una cu pamantul lalelele si narcisele. Dar in curând vor inflori rododendronii (avem vreo 5 culori diferite)si azaleea, liliacul tocmai a inflorit, magnolia este pe scuturare... Ieri, cu toate ca a fost duminica - am plantat bulbii de gladiole! Daca mai asteptam mult, se stricau ca începusera sa incolteasca! Trandafirii au boboci.
    Irisii tai imi plac enorm! Am plantat si noi langa iaz un soi de irisi, sa vedem daca vor inflori... deocamdata au frunze ca sulitele ☺
    Vecina mea are "bulgaras" si face alergie pe maini, de cate ori tunde tufisul. Insa parfumul florilor este sublim!
    Iti doresc spor la munca si vreme buna! La noi va ploua toata saptamana - din nou! De doua luni jumatate, avem din cand in cand cate o zi cu soare, in rest doar cer gri si ploaie!
    Pupici si imbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i atât de mare, dar totuți când e să te apuci de lucru în ea chiar pare enormă. Aș vrea mai mulți pomi fructiferi, din păcate nu prea am loc.
      Și aici e vremea foarte ciudată cu diferențe de temperatură și de 20 de grade de la o zi la alta.
      Am un fix de a folosi mănuși aproape nonstop. Motiv pentru care de obicei nu aflu de alergiile prin contact. Am pățit-o înainte de paște cu arborele de cauciuc, l-am aranjat în ghiveci, legat, împletit cand tocmai dădusem mănușile jos. Și fix cand am terminat cu el a sunat telefonul, nu am apucat să mă spăl pe mâini. Cu ele nu am avut probleme, dar m-am frecat inconștient la ochi și de acolo ....s-a manifestat bine. Noroc că am mereu in casă medrol. Am rezolvat doar cu o singura pastilă.

      Ștergere
  3. Incepusem sa ma intreb unde este Fifi, ca nu o vazusem in solar... Acum m-am linistit!
    Ce munca a fost sa le puneti pe toate la locul lor. Iar florile sunt minunate. Am sperat sa vad si eu doua narcise batute, cu bulbi pusi in ghiveci, e adevarat, insa au iesit inaltute si uscate gata...
    Pe aici a inceput sa ploua si e frig!
    Pupici si spor la tot, ca e mare nevoie! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu am lucrat în solar prea mult, nu a stat nici el pe acolo. Greierii se cam ascund sub folia neagră și e tare vănător de greieri.
      Au mai fost ploi si pe aici. Vreme destul de imprevizibilă.

      Ștergere
  4. Cand eram mica (foarte mica) imi imaginam cum ar fi sa ma transform in alta vietate si sa pot calatori si sa ma deplasez pe distante mari. Nu stiu de ce ma gandeam la muste.. tz..😅. Acum ma gandeam ce as vrea sa fiu Fifi sa ma plimb prin gradina - pe cucant ca nu as vana greieri :)))).
    Irisii sunt superbi! Lui Buni ii plac tare mult (sunt preferatii ei si ne povesteste cand i-a adus Bunicu asa de multi ca a umplut toata casa :))).
    Liliacul este absolut minunat!! Cand l-am vazut am simtit si parfumul lui ... Cred ca daca as sta undeva in natura, incet incet, as reusi cumva sa ma reobisnuiesc cu parfumul natural. Am sesizat ca, in plin sezon de tei, cand nu pot nici aerisi bine (la noi sunt exagerat de multi in oras.. si in zona mea mai ales, peste tot, haha) atunci cand am fost in afara orasului, stateam bine merci sub un tei si nu aveam nimic. Poluarea din orase are multe de zis.

    Ceapa decorativa arata foarte interesant - vazusem pana acum soiul de flori varza, dar nu si ceapa. foarte tare!!
    Cel mai mult mi-a placut mazarea :)))) . Desigur am admirat si cum ai aranjat de frumos rosiile si ardeii.

    Sa fie cu belsug!! :*
    Pup cu drag!!!
    ps: si la mine vremea e absolut cu susul in jos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand locuiam în oraș la apartament aveam constant probleme cu fetele cu alergii/ciupituri de păianjen, insecte ceva. Nu știu clar ce era, dar ele se umpleau de niște bubițe ce puteau fi ori alergie ori ciupituri și eu incepeam cu scuturatul, măturatul, spălatul etc... Și mereu aveam impresia că nu am făcut curat la timp. Vecina mi-a spus la mult timp după ce m-am mutat că i se părea că prea exageram. De când stau la casă și fetele ies mult in natură nu am mai avut asa probleme. Au mai fost la inceput, nu așa de des ca la bloc, dar acum cred că au aproape 2 ani de cand nu au mai trecut prin astfel de episoade.

      Ștergere
  5. Ce fain e la tine! Si ordonat! La mine abia acum incep să inflorească lalelele cu toate că liliacul a înflorit. Bulgărașii abia au făcut boboci, iar rasaduri abia pe săptămâna viitoare dacă voi incepe să pun (daca ma lasă vremea :) că se anunță ploaie). A! Eu pun furtunul cu picături sub folia de mulcire ca să se păstreze umezeala. La seceta de anul trecut nu a fost nevoie de multă apa....
    Un an îmbelșugat să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand foloseam folie de plastic, cea care o arunci toamna, și eu puneam furtunul de picătură sub folie. Această folie textilă, deși e tot din plastic, dar e țesută permite trecerea apei prin ea, menșine umezeala și e preferabil cu furtunul deasupra ca să nu se mai umple de pământ. Am pus în primul an furtunul sub folie si nu a fost tocmai bine toamna.
      Mult spor și ție!

      Ștergere
    2. Interesante informațiile. Multumesc!

      Ștergere
    3. Să îți fie de folos.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!