sâmbătă, 31 august 2024

Muzeul Casa Mureșenilor Brașov - RiO(65)

 Brașovul mi-a fost casă pe toata perioada facultății și chiar și ceva ani după terminarea acesteia. Și nu știu cum se face că deși am stat în zona Brașovului aproape 15 ani, Biserica Neagră am vizitat-o în interior abia după ce m-am mutat lângă Ploiești. Cred că învățând/lucrând acolo majoritatea drumurilor aveau scopuri bine stabilite și nu ne era gândul la vizitat clădiri, chiar dacă una din plimbările noastre preferate era să urcăm pe Strada Mureșenilor până la Biserica Neagră și apoi să coborâm pe Republicii, sau după caz, urcam pe Republicii și coboram pe Mureșenilor. În timp ne-am tot dus și mai sus, dincolo de Șaguna, până în Piața Unirii, dar în general, cele două străzi, Mureșenilor și Republicii erau mereu parcurse.  Însă absolut niciodată nu mi-am pus întrebarea de ce „Mureșenilor”?. 

Ca o paranteză, cât era la vârsta întrebărilor, domnișoara mea ce mare nu a trecut prin perioada „de-ce?-ului”. M-am simțit pur și simplu norocoasă, dar odată cu începerea grădiniței a început s-o intereseze de ce masa se numește masă, de ce casa casă și tot așa.  Ba mai declara și că ea vrea să le spună altfel. A fost o perioada.... Știu că îi spuneam că o să meargă la școală și o să poată să studieze provenința cuvintelor, dar că eu nu știu și nu mă interesează și mult timp am fugit instinctiv de a încerca să aflu de ce ceva se numește într-un anume fel. Nu am avut niciodată înclinația asta și odată cu întrebările ei parcă și mai tare am fugit de chestia asta.

Și nu știu cum se face, că am trăit mereu în această ignoranță, Mureșenilor pentru mine a fost mereu o stradă plină de magazine și buticuri fel de fel. Așa că tare surprinsă am fost să descopăr anul acesta o biserică, Sf Treime - Grecească. Dar să recunoaștem că are o intrare destul de ascunsă, acum prin curtea interioară a unei bănci. Am nimerit în timpul unei slujbe, deși în calendarul ortodox nu era vreo sărbătoare importantă, dar era o zi de vineri, poate că asta are importanță. Sincer nu sunt prea bisericoasă, am credința mea ortodoxă, dar nu prea cunosc obiceiuri bisericești. Nu am decât poza de la intrarea, din curtea interioară (stânga jos în colajul de mai sus). Dar biserica merită vizitată, are o arhitectură impresionantă și o pictură deosebită în interior.

Și nu aceasta a fost singura mea descoperire pe Strada Mureșenilor. Câteva clădiri mai jos de biserică am descoperit muzeul „Casa Mureșenilor”. Am uitat să fac poză de la intrare, din stradă. Îmi place să vizitez muzee și case memoriale când am timp și companie cu aceleași gusturi ca ale mele în materie de vizite. Fetele de obicei mă însoțesc, dar soțului nu îi place în mod deosebit. Preferă să ne aștepte afară dacă nu e vreun muzeu tehnic.

De data aceasta eram singură și cu timp de pierdut, așa că am intrat curioasă. Erau ceva lucrări de renovare în curtea interioară super minusculă. Am găsit niște scări ce m-au dus la etaj, cu diferite citate gravate pe pereți sau informații despre Mureșeni. Abia după ce mi-am luat biletul de intrare și doamna de la casă mi-a spus că pot să văd într-o anumită cameră originalul imnului nostru, așa cum a fost scris de Andrei Mureșanu, s-a făcut și în capul meu lumină. 

Ce pot să spun despre muzeu? Ca multe din țara noastră prost mediatizate, cumva lăsate în uitare, cu un bilet de intrare de toata jena. Chiar mă întreb cum supraviețuiesc aceste muzee cu bilete de maxim 10 lei și cu vizitatori foarte rari. Eu am fost confundată cu o persoană dintr-un grup de lucru. Nu știu exact ce anume cursuri încheiau acolo că se pregăteau de o premiere - era ultima zi și două camere nu le-am putut vizita decât din ușă ca să nu deranjez. Dar restul muzeului l-am savurat pe îndelete, cameră cu cameră, obiect cu obiect. Mi-ar fi plăcut să am un ghid care să-mi povestească mai multe despre obiecte expuse, cred că asta este marea mea plăcere în timp ce vizitez muzee. Nu-mi place să citesc înainte despre muzeu și nici să caut apoi informații despre. Îmi place să-mi creez eu impresiile în timp ce vizitez și ascult poveștile ghizilor.

Ceva deosebit aici a fost o cameră de pictură cu iluminator natural în tavan, care nu se putea vedea acum din cauza lucrărilor de întreținere la acoperiș. Mie mi l-a arătat doamna de la bilete și tot ea mi-a spus că majoritatea picturilor realizate de Elena Muresianu (cea pentru care s-a creat camera de pictură) se află într-un alt muzeu din Brașov.

Camerele sunt destul de bine organizate tematic, mi s-a părut impresionantă camera cu tiparnițe și Gazetele de Transilvania din bibliotecă


Citatul din camera dedicată muzicii mi se pare demn de luat în seamă.


În sala de bal am admirat bine-nteles rochia de crinolină și proiecția cu dansuri de epocă


Ultima cameră era dedicată Sevastiei Mureșianu, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Arborele familiei chiar impresionant. Mi-a plăcut albumul foto mult. Și peretele cu pasaje din scrisorile Sevastiei către diferiți membri ai familiei.



Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


Salvăm cărți! - Final de vacanță. Activități de creație (SC 3/24)

Dacă tot ne-am întors mai devreme din vacanță, mesagerii mei ai provocărilor verzii, Monica și Rosie, m-au tras repede de mânecă insistând că mai e o zi doar și se încheie provocarea și putem să salvăm și noi niște cărți, că doar le-am ales împreună mai demult. Trebuie doar să le reparăm.

La așa insistențe, ce să-i faci? Te conformezi, nu? Am pus rufele la spălat, că le spală mașina, mâncare încă nu trebuie să fac din fericire, deci n-am mai avut motiv de amânare și m-am prezentat la masa de lucru. Fetele mă așteptau cuminți cu manualele și culegerile gata pregăgătite să fie salvate. Cărțile au fost alese încă de la prima misiune, cea din iunie când pentru mine venea firesc să zic „Povestea merge mai departe” și cu examenul care bătea la ușă era ideal să-mi salvezi manualele de pe care să învăț. Atunci am descoperit că manualele erau programate la salvat fix pentru luna august, prin urmare le-am lăsat și noi pentru august.

Doar că acum văd că titlul provocării ar cere altceva, Activități de creație, adică ceva cărți cu activități de creație, ceea ce din păcate nu aveam pregătit pentru azi. Eu am rămas în cap cu una din sugestiile inițiale pentru luna august, aceea de a salva manuale mai vechi.



Ce am salvat noi? O s-o iau în ordinea în care ne-am ocupat de ele.

Numărul 1: Culegrea  „Probleme de matematică pentru clasele 2-4”. A fost editată de Editura didactică și pedagogică în anul 1988 și este culegea mea de probleme din clasele primare. Pe cât de veche este, pe atât de bună mi se pare în continuare și am tot folosit-o în ultimii ani în pregătirile cu elevii, chiar dacă nu se mai potrivesc perfect exercițiile pe clase. Pur si simplu îmi scot eu  exercițiile de care am nevoie pentru consolidarea anumitor lecții. Recondiționarea a fosr relativ simplă, doar lipirea unor pagini desprinse și a cotorului. Faptul ca are copertă de plastic încă clasele mele primare a făcut ca această carte să se păstreze detul de bine.

 


Numărul 2 : tot o culegere, de data aceata de gimnaziu, vestita Gheba, cum i se spunea pe timpuri, „Exerciții și probleme de matematică pentru clasel V-IX”, autori Ghrigore Gheba și Carmina Gheba Cîrnu, de unde și numele. Editura Icar, 1991. Bine-nțeles, tot o culegere după care am învățat eu în gimnaziu. Ruptă a fost fix la paginile de exerciții care mi-au plăcut mult în ciuda faptului că mi-au dat la acea vreme cele mai mari bătăi de cap. Sau poate tocmai pentru că am ajuns să le dovedesc, să le înțeleg, au devenit favoritele mele. Această culegere nu o folosesc azi, mi se pare chiar foarte avansată pentru programa actuală. Cred că s-ar potrivi mai bine pentru liceu acum.
Ca și restaurare a avut nevoie de două lipituri de pagini și de cotor care, spre bucuria mea, a rămas cumva întreg.


Numărul 3 în ordinea în care m-am ocupat de ele este un manual. A fost cel mai deteriorat din cele alese, dovadă că a trebuit să-l pun la presat ca să se lipească. Nu am învățat eu după acest manual în liceu, a apărut când am terminat eu facultatea, ca urmare a diferențierii manualelor de matematică pe profile de liceu și a introducerii calcului vectorial în programa de liceu. Eu îl studiasem până atunci doar în facultate. A fost un efort financiar substanțial la finalul facultății să le achiziționez pe toate, pentru toți cei patru ani de liceu, unul pentru clasa IX (acesta roz) și câte două pentru ceilalți ani de liceu, dar le-am luat datorită autorului, Mircea Ganga, un matematician deosebit, autor de manuale și de culegeri recomandate chiar și azi. Am învățat din manualele lui mai tărziu, când am avut nevoie fie pentru examenele mele fie pentru elevii de la pregătire. În ziua de azi nu recomand fix aceste manuale elevilor, dar sunt bune pentru a studia exerciții rezolvate, metode de lucru pe anumite capitole.


Numărul 4 este tot un manual din seria amintită mai sus, cel de analiză matematică de clasa XI. Realizez acum că starea manualelor din această serie arată ce anume din matematica de liceu a fost necesar să aprofundez mai mult datorită schimbărilor care au avut loc în programa față de ceea ce mi s-a predat mie în liceu.


Chiar dacă nu sunt tocmai cărți cu activități de creație, sunt totuși cărți mai vechi care în opinia mea merită salvate și care pot dezvolta și latura creativă a unui pasionat de matematică, chiar dacă acesta poate fi apreciată doar de cei din domeniu. Sper să se încadreze totuși aceste cărți în jocul lui Rux.

miercuri, 28 august 2024

Pe litoral - MFC (123)

Farul din Tuzla

Faleza Tuzla Costinești 

Epava Evanghelia

Digul Golful Lebedelor -Eforie Sud 

Aerosoli pensionari


 Pozele sunt din arhiva personală 

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen.

Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.

miercuri, 21 august 2024

marți, 20 august 2024

Tablou cu floarea soarelui TC24 (08-02)

 În sfârșit, reușesc și eu să mă mobilizez să fac ceva pentru transformările creative ale lunii august, când reciclăm dopuri și capace. La tema impusă ”indigo” trebuia să creem o floarea soarelui într-o vază.

După aventura organizării capacelor, m-am ales și cu o pungă de capace de borcan deteriorate, ruginite sau pătate, oricum imposibil de folosit pentru destinația lor inițială. Spre norocul meu, printre acestea au fost și două negre, unul de borcan de 800 ml, celălalt de borcan 370 ml, într-o stare chiar foarte bună pe exterior, exact partea care mă interesa să fie întreagă, atfel încât să nu fiu nevoită să pictez capacul.

Materialele folosite:

  • pungi în formă de borcan, ca să sugereze vaza
  • sârmă plușată pentru petale, tulpină și frunze
  • un carton pe care să lipesc petalele
  • capacul negru pentru centrul florii 
  • o bucată de parchet ca suport
  • pistol de lipict cu silicon
În poza cu materia primă apar ambele capace, dar în final l-am folosit doar pe cel mic.
Am început cu modelarea petalelor din sărmă plușată, după tutorialul de aici. Tot de am folosit din tutorial a fost ideea de modelare a petalelor și a frunzelor. Am vrut inițiam să folosesc și dimensiunile sugerate, dar se pare că sțrma mea plușată nu avea aceeași dimensiune ca cea din tutorial că nu-mi ajungea pentru formarea petalei respeective. Am adaptat la dimensiunile pe care le aveam De asemenea capacul meu avea diametrul mult mai mare față de cercul sugerat acolo.




Prima serie de petale am lăsat-o plată, dar  pe cele din al doilea strat le-am modelat să dea volum florii.
Nu știu exact câte petale am făcut, le-am potrivit să cuprindă tot capacul și pentru stratul al doilea am pus cate una între cele din primul strat. În acest fel le-am și lipit pe carton apoi am lipit deasupra lor caăacul reciclat.
Tulpina formată dintr-o sărmă plușată mai groasă, am trecut-o prin „dopul” borcanului de plastic și am fixat-o în câteva puncte pe placa de parchet.Floarea este lipită pestea tulpină direct pe placa suport.
La final, pentru că marginile plăcii de parchet nu erau frumos finisate (nu sunt tocmai prietenă bună cu pendularul ca să tai frumos), am încropit o ramă tot din sarmă plusată care ascunde imperfecțiunilee ce mă deranjau.

luni, 19 august 2024

Reciclare creativă - organizator capace borcan

Așa fericită sunt când găsesc câte-o idee de reciclare pe care și reușesc s-o pun în practică, dar este mai ales utilă și-mi ușurează și mie viața! 

N-am avut eu prea mult timp anul acesta de grădină, dar de fructe am făcut tot posibilul să le conserv sub formă de dulceață, fie clasică, fie fărăr zahăr. Am reușit anul acesta să fac gem de vișine, mult mai puțin dulce comparativ cu dulceața clasică, dar și gem de vișine fără zahăr. 

Dulceața/gemul le făceam eu, le puneam în borcane, dar le adunam în plase și le duceam la beci și acolo rămâneau pe unde se putea. Haos total era în beci. Saptămâna trecută am făcut ceea ce zic eu ultima serie de dulceață de smochine și de pere fără zahăr. Și-am zis că așa nu se mai poate. 

Mi-am luat inima în dinți și fetele din dotare și-am pornit la organizarea haosului. Am reușit să aranjăm toate borcanele de dulceață la locul lor pe raft, ba chiar să și golim tot ce era mult prea vechi. Prin urmare, ne-am ales cu o serie bună de borcane de dulceață și capacele aferente. Recipientele goale urmează a fi relocate, o altă idee de reciclare a unor cutii, ce urmează a fi pusă în practică. 

Dar ceea ce mă enerva cel mai tare erau capacele, în special cele noi pentru dulceață. Am un fix, să folosesc capace ce sugerează tipul de dulceață/gem din borcan. Mi se pare că arata mai bine pentru un potențial cumpărător, chiar dacă nu am găsit mereu fix cu ce-mi doream. Problema era că trebuia să caut mult prin cutia de capace, chiar dacă erau ele puse separat în pungulițe.

Tot căutam niște cutii care să-mi permită să le stivuiesc capacele unul peste altul, dar să și văd ce fel de capac este în cutie. Ideea salvatoare a venit în timp ce mai organizam alt haos, cel din camera de craft. M-am împiedicat de cutile de Pringles păstrate să fac suporturi de creioane din ele. Am încercat mai demult cu o cutie, am tăiat-o pe jumătate, nu chiar perfect, dar nu se comportă la fel de bine ca o cutie de conservă. Capacele borcanelor încap perfect în ele, așa că le-am împachetat în hârtie albă și pe ele am lipit câte o poză cu tipul de capac pe care îl conțin. 


La final, le-am adunat pe toate într-o cutie și le-am depozitat momentan tot în bucătărie, că nu se știe, încă mai am ceva fructe de adunat și parcă văd că iar mai fac vreo dulceață. Dar când voi încheia definitiv sezonul de dulcețuri și conserve, vor plecat la păstrare lângă borcanele goale.


duminică, 18 august 2024

Lighthouse jigsaw puzzle {2/2024}

 Este un puzzle din aceeași gamă cu cel proaspăt terminat, ce redă o imagine din Veneția.

Are 1500 de piese și dimensiuni 78,4 x 53,3 cm, după informațiile de pe cutie, sincer eu nu l-am mai măsurat. Îmi doresc să îi găsesc cât mai repede un loc pe perete.



PS: vi s-a mai întâmplat să vă dispară pur și simplu un articol de pe blog? Am mai scris odată postarea asta, cu mult mai multe detalii, dar după ce am făcut postarea următoarea, cea despre acest puzzle a dispărut complet. Singura dovadă că o făcusem a fost că pozele erau deja încărcate în galeria blogului.

Postare pentru Clubul de puzzle

Nu uitați că la final de an vom acorda și un premiu.

vineri, 16 august 2024

Veneția - Puzzle {1/2024}

 Nu-mi să cred că anul acesta s-a făcut deja luna august și eu nu am făcut absolut niciun puzzle până acum. De fapt nici pe acesta nu pot spune că l-am făcut, din două motive. Primul e că l-am început anul trecut, undeva prin octombrie dacă mă uit la data pozelor realizate la deschiderea cutiei. L-am început atunci și apoi l-am străns din cine știe ce motiv si a rămas început pe masa de craft, acoperit de un carton de protecție. A stat acolo atât de mult că nici nu știu unde îi este cutia. 

Al doilea motiv e că nu am lucrat singură la el, cel puțin acum. Face partea din proiectele acelea începute cândva și pe care vreau să le termin acum. Ar cam fi al doilea pe listă, dacă includ și goblenul cu diamante cu moara de vânt. Și cum alternăm curățenia și organizarea din camera de lucru cu finisarea proiectelor peste care dăm, domnișoara m-a ajutat să termin mai repede puzzle-ul.

Detaliile despre puzzle le am din fotografia făcută cutiei, de acolo am și aflat numele. Este un puzzle made în Germania, realizat pentru firma Kaufland, de 2000 de piese, dimensiuni 97,4x69,3cm.  Am avut emoții când l-am scos acum, că nu știam unde e cutia pentru poza de control. Din fericire pentru mine nu a fost nevoie s-o caut. Acest puzzle a venit însoțit de un pliant destul de mare cu poza de control. Mult mai ușor de urmărit, de folosit comparativ cu capacul unei cutii de la celelalte puzzle-uri pe care le-am făcut.


Piesele au fost de forme diferite, calitative, realizate astfel încât să se potrivească perfect doar într-un singur loc, în cel corect. Dar m-a surprins că am rămas cu piese. Îmi vine să râd, că îmi aduc aminte de glumele cu ingineri cărora le rămân piese de schimb de rezervă după o reparație. Prima piesă dublă am găsit-o când am făcut marginea. Când a apărut și a doua sau a treia deja aveam emoții, dacă mă voi trezi cu piese lipsă pentru că le am pe acestea. Până la acesta, am mai găsit puzzle-uri cu câte o piesă lipsă, dar niciodată cu dubluri. Se vede în colajul de mai jos că sunt chiar dubluri, dar și câte dubluri am avut


Mai am încă două puzzle-uri luate în aceeași zi, de la aceeași firmă. Dar cred că de 1500 de piese. Mă bucur că nu le am acasă că aș fi fost în stare să le desfac deja și numai pentru curiozitatea de a vedea dacă și acolo găsesc dubluri, iar timpul nu-mi permite să încep acum un alt puzzle. Până când voi avea timp și spațiu adecvat rămân și eu măcar cu acest puzzle pe acest an la clubul de puzzle.


Nu uitați că la final de an vom acorda și un premiu.

joi, 15 august 2024

Vitrine cu reflexii - RiO (64)

 Pozele cu care vin an la rubrica de reflexii în oglindă sunt făcute tot luna trecută, în Brașov. Geamurile magazinului Universal de pe timpuri, azi Star mi s-au părut incredibil de clare chiar și în poză. 


Celelealte două poze sunt vitrinele unor magazine. În primul m-a atras simplitatea rochiei de miereasă. Reflexiile au fost un bonus. Modelul mi s-a părut simplu, dar elegant. Dacă m-aș mărita acum și aș avea corpun de atunci, cred că așa ceva mi-as alege.


Cealaltă vitrină este a unui magazin cu obiecte artizanale românești de prin Piața Sfatului. N-am intrat în magazin, intrasem in altele mai devreme și am văzut cu multe obiecte se pot găsi mult mai ieftin pe la tarabele specifice de pe Valea Prahovei. Dar aici mi-au plăcut hainele ce sugerau oarecum costume populare special făcute pentru o nuntă tradițională. 


Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


miercuri, 14 august 2024

Îmbogățim jungla de flori

 Dacă tot am vorbit luni de jungla mea de flori, marți am reuțit s-o mai îmbogățesc cumva. Am fost cu treabă la soacra mea și m-am întors de acolo  cu flori, ea nu mai are loc să le țină. Avea niște orhidee superbe, pe care mi le-a dat mie acum. Momentan nu au flori, dar sper să înflorească la fel de frumos cum înfloreau la ea.

Pe lângă orhidee au mai fost două flori, una curgătoare, un fel de șerpișori cu frunze suculente și una înflorită căreia i-am uitat numele. Am avut și eu acel soi de floare, în diferite culori, dar acum am un lapsus. Acestea două au ajuns în ghivecele de afară momentan. Sunt mândră de mine că le-am aranjat și pe ele repede și acum sunt deja la locul lor.

Orhideele în schimb le țin în casă, pe un geam pe care nu bate direct soarele. Am încercat într-un an să le țin afară dar nu le-a mers bine. Cred că am pierdut din ele atunci. Am avut multe orhideea de-a lungul timpului, unele se topesc pur si simplu dintr-o dată și nu știu ce ar trebui să le fac să le salvez cănd încep să li se îngălbenească frunzele toate.


O să mai urmeze o infuzie de flori în toamna asta, când o să-mi aducă mama din florile de la ea. Când am fost eu la ea luni, doar ne-am uitat ce flori mi-aș dori și mi-a promis că mi le pune ea în ghivece să mi le aducă cu totul.



Mica, o pisicuță răsfățată - MFC(121)

 


 Pozele sunt din arhiva personală 

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen.

Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.

luni, 12 august 2024

Jungla de flori

 Anul acesta, aproape toate ghivecele de flori pe care le-am scos afară, le-am am grupat aproape de casă lăngă gard, undeva unde să-mi fie ușor să ajung cu furtunul să le ud, dar și să aibă ceva umbră să fie ferite de soarele direct al verii. Vroiam să fac un fel de aranjament în trepte, o zonă verde ca de expoziție. Ei bine doar ideea a rămas, ghivecele stau acolo grămadă unele lăngă altele și se dezvoltă fiecare cum poate, mai ales în ultima perioadă, dat fiind că singururl lucru pe care l-am făcut pentru zona aceea a fost să ud ori de câte ori a fost nevoie. 

Fiind lăsate de capul lor, s-au dezvoltat ca o adevărată junglă, au crescut unele peste altele, s-au „unit” amestecându-și frunzele, dar și cu ajutorul unor „țesători”. Nu știu ce nație sunt, dar au creat o pânză atât de rezistentă că ține chiar și apa ( poate reușiți s-o vedeți în colajul alăturat, poza din colțul dreapte jos).

În condițiile dar, au mai fost și floricele care din păcate nu au rezistat, câteva ghivece cu sporul casei s-au topit de curând, dar am văzut că printre gloxinii și crini sunt și ghivede doar cu trifoi sălbatic, el știe cum o fi ajuns acolo. 

Azi am găsit la lidl flori de eustoma. Nu știam nimic despre aceste plante dar mi-a plăcut coloritul lor, forma și bine-ențeles pretul. Le-am luat fără să fac cercetări în avans. Acasă, le-am plantita repede în ghivecele goale rămase fără florile de sporul casei. Dar după ceea ce descopăr acum, s-ar putea să nu reziste prea mult acolo. In formațiile din acest articol arata că sunt detul de pretențioase, exact lucrul care mie nu-mi place la o floare. Mie trebuie să-mi fie ușor s-o îngrijesc.  Să sperăm acum că voi avea noroc de ele măcar o parte din an. 

Și aporpo de plante pretențioase. Vă amintiți hortensiile mele la ghiveci? Când le-am plantat citisem pe instrucțiuni că le place soarele și în soare le-am pus. Ba chiar mai cumpărasem încă una albastră, că nu aveam. Aceasta ultima era deja înflorită când am cumpărat-o și chiar a rezistat o perioada mare. Pănă a dat căldura, mai precis canicula. Ți deși le-am udat regulat, hortensiile s-au uscat rănd pe rând. Momentan mai e doar una singură. Nu știu dacă doar căldura a fost de vina, că am experimentat aici punand lăngă hortentii și fire de roșii cherry. Nici astea nu s-au dezvoltata prea mult, dar parcă au mai multe flori față de cele din solar. Am adunat maxim 4 roșioare până acum de aici. Dar m-am bucurat de alte plata răsărite singure în aceste ghivece. Am găsit chiar și un ardei aici, dar și acesta e încă pitic și fără flori, nu mai zid de rod. Deuției in schimb pare să-i meargă bine. Chiar și lavanda recuparat a înflorit și a început să se dezvolte binișor.



Vă amintiți florile de regina nopții? Tot în acesta ghivece au crescut. Și chiar și mușețel am avut aici. Unul crescut singur că cel pus de mine în grădină, din semințe, el știe pe unde a ajuns.


duminică, 11 august 2024

Terapie cu goblene cu diamante

 La începutul anului îmi propusesem legat de blog anumite lucruri, pe care le consideram atunci chiar importante. Era cumva o întrecere cu mine că pot să țin pasul anul acesta cu provocările și cu postările zilnice. Doar că viața e așa cum este și mi-a așezat în cale alte provocări, unele ce nu țin de blog, dar importante pentru viitorul meu. A trebuit să pun pauză la blog, mai întâi la postări, apoi la craft deși din când în când s-a mai legat câte un mic proiect de mine. Și chiar dacă unele au fost finalizate, nu am reușit să le și pun pe blog. Îmi tot spuneam că o să am timp după examen.

Examenul a fost...cu surprize. M-am hotărât foarte târziu să mă înscriu. Dacă mai așteptam puțin, nu mai rușeam să depun dosarul de înscriere. Recunosc că prioritatea mea numărul unu era domnișoara cea mare cu examenele ei. Dar am reușit cumva în puținul timp de la înscriere până la susținere să recapitulez destul astfel încât din toamnă să am post de profesor titular. Așa că etapa de examene s-a încheiat cu bine, atât pentru mine cât și pentru domnișoara mea: eu mi-am luat repartiția, ea a devenit studentă la medicină.

Mai sunt mici amănunte de rezolvat în ambele direcții, dar ceea ce este mai greu a trecut. Avem planul de viitor aproape conturat. Cu alte cuvinte, am scăpat de stres, ne putem relaxa. Oarecum. Pentru că acum nu mai am motiv să amân treburile casei și trebuie să le recuperez și pe cele amânate înainte de examene.

Ceea ce nu mi-am imaginat a fost dificultatea de a reveni la blog, la postări, la comentarii. Mai postam la rubrica MFC, mai pregăteam materialele pentru reflexii, dar... era ca și cum îmi pierdeam cuvintele undeva pe drum, nu se legau acolo într-un text coerent. Și dacă nu am reușit să mă apuc de postările pe blog, am zis să mă apuc de recuperat provocări. Ei, ți-ai găsit! Nici pentru alea n-am avut stare până acum. Am reușit în timp să-mi aglomerez masa din camera de lucru de nu ai loc să scapi un ac și cumva mi s-a pus pata să lucrez doar acolo. Nu vreau să le mai aduc în sufragerie. Adevărul e că vreau să am sufrageria liberă, curată mai ales că deja au început solicitările de pregătire.  

Ce e de făcut în cazul asta? Să-mi fac curat pe masa de lucru. Și am început cu elan muncitoresc, ca să poticnesc grandios într-un proiect început. Un goblen cu diamante început undeva prin Mai și lăsat acolo din lipsă de timp și spațiu. Undeva prin telefon există și o poză de la început, dar n-am avut stare s-o mai caut. Odată cu el am pus „gând rău” tuturor proiectelor începute. Deja le aliniez într-un colț de masă în speranța că le voi finisa cândva în viitorul apropiat. Momentan mă laud doar cu acel goblen, nu chiar foarte mare, 30*30cm, dar care mi-a luat vreo câteva zile bune să îl termin. Și cum a venit însoțit de vreo 3 frați, bine-nțeles că nu-i pot abandona și trebuie să-i fac și pe ei. Am început să lucrez momentan la pisicuță, cu ideea de a-l înrăma cât mai curând să-l fac cadou cuiva drag.



Cel mai dificil la aceste goblene mi s-a părut manevrarea pungulițelor cu pietricele colorate, așa numitele diamante. Îmi cumpărasem pungulițe mici cu fermoar, dar ultimul set s-a dovedit de o calitate mai mult decât proastă, de se rup la fiecare manevrare. Norocul a fost de partea mea și în acest sens: în tentativele mele de a elibera masa de lucru, am găsit o achiziție recentă, de luna trecută, niște borcănele mici de plastic ca cele de acuarele. Nici nu știu cu ce gând le-am luat atunci, dar au fost chiar ieftine. Acum s-au dovedit foarte utile. Le-am numerotat și am transferat în ele toate pietricelele. Mult mai ușor de lucrat cu ele față de pungulițe. Am găsit și o cutie adecvată în care să le depozitez când nu lucrez ceea ce a dat naștere unei idei de nou proiect (decorarea cutiei).

Mi-amintesc acum frustrarea ce o simțeam când m-am reapucat de acest goblen, pe de o parte vroiam să-l termin, pe de alta apăsa acolo pe suflet lista mare de provocări de recuperat. Mă simțeam cumva vinovată că fac altceva, că nu goblenul era cel mai urgent, dar ... uneori cred că e bine să mai lăsam acel ”trebuie” făcut asta sau alta și să mai facem și ceea ce simțim că avem nevoie. Se pare că eu cel puțin am avut nevoie de această activitate liniștită, migăloasă de a așeza pietricică cu pietricică. Cumva au început să se limpezească gândurile, să se așeze sentimentele. Faptul că am reușit din primul an să-mi iau post titular a fost cu totul neasteptat atât pentru mine cât și pentru cei din jur. M-am dus la examen doar cu găndul să opțin o notă suficientă pentru suplinire, adică un post pentru un an. Am fost norocoasă să iau mai mult decât atât. La repartiție as fi putut opta un post  de suplinitor mai aproape de casă, dar asta ar fi însemnat ca anul următor să dau din nou acest examen și nu prea e tocmai convenabil, mai ales că mă așteaptă un altul, cel de definitivat. Am preferat siguranța postului de muncă chiar dacă e mai departe și să mă concentrez pe următorul examen din carieră, examen ce îmi poate aduce în viitor un transfer mai aproape de casă.

Dar iar am divagat, probabil că unele gânduri mai au nevoie să fie rostite ca să se așeze cuminți la locul lor. Nu poate fi decât benefic că mai am de lucru la goblenele astea, mai stau acolo cu gândurile mele, așez pietricele și fac planuri.

Ce urmează? Mai întăi vacanța, concediul. Nu am reușit să plecăm niciunde până acum și într-un fel abia aștept cele câteva zile programate pe litoral la finalul lunii. Apoi acomodarea cu serviciul. Așa că blogul ... nu, nu renunț, dar că așa cum mi-am ales cuvântul la începutul anului, va trebui să „AJUSTEZ”, să prioritizez, să organizez mai bine timpul. Voi fi în continuare aici, sincer cred că voi încerca să-mi fac un program de blog, doar că nu zilnic. 366 pozeblog va continua atât cât se va putea anul acesta, dar nici nu mă apuc de recuperat zilele în care nu am postat și nici nu vor mai fi zinice. Dar probabil voi veni cu povești din viața la catedră pe lăngă proiectele de craft.

joi, 8 august 2024

După ploaie la munte - RiO(63)

Luna trecută, când canicula era mai mare, a trebuit să fac o deplasare la munte. Spre norocul nostru, am lăsat în urmă canicula și ne-am întâlnit cu ploaia, sau mai bine zis am ajuns în urma ploii, când deja se instalase răcoarea specifică. La timp ca să observ fenomenul ceții ce se ridică din pădure imediat după o ploaie de vară. Nu știu cât de bine se observă în poze, pata aceea lăptoasă la baza muntelui, deasupra pădurii, în realitate a fost o plăcere s-o urmăresc pe măsură ce ne apropiam de ea.




În primul oraș în care am intrat după aceea, am găsit de asemenea urmele lăsate de ploaie, ceea ce mi-a oferit niște reflexii clare. Noroc cu traficul de pe DN1 că am putut să fac pozele. E chiar surprinzător cum un drum de la Ploiești la Brașov a ajuns să dureze 3-4 ore, chiar și în timpul săptămânii.


Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


miercuri, 7 august 2024

marți, 6 august 2024

Călătorind - RiO (62)

 


Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


vineri, 2 august 2024

Câștigători Iulie TC24

Am intrat în ultima lună de vară, ceea ce înseamnă ca a sosit acel moment când trebuie să desemnăm câțtigătorii lunii iulie de la provocarea Transformări creative. Materia primă cu care ne-am jucat în luna ce tocmai s-a încheiat a fost polistirenul. 

Reamintim că orice lucrare poate fi recuperată și înscrisă în tabelul suplimentar. Tot acolo puteți înscrie și lucrări noi care respectă una din cerințele temelor din lunile trecute.

Luna aceasta avem două lucrări câștigătoare și doi câștigători. Juriul a votat farul cel mai aproipiat de referință desemnând-o câștigătoare pe 

 Diana

La categoria câștigătorul lunii, domnul random a „ales” o înghețată realizată de 

Suzana

Sincere felicitări, tuturor participanților!



Câștigătorul lunii are posibilitatea de a stabili două din cele 24 de teme ale provocării Adventul Exploratorului Creativ ce se va derula în decembrie, precum și câte o materia primă care să fie folosită la realizarea acelor teme. (exemplu : îngeraș - hârtie). Tabelul cu temele deja alese spoate fi consultat mai jos. O precizare, materia primă aleasă se poate repeta dacă considerați că e ceva ușor de găsit și folosit în AEC.