duminică, 28 aprilie 2024

Jurnal de grădină (8/2024)

 🌼Ultima săptămână a fost....obositoare e puțin spus. S-au adunat multe de făcut după atăt de multe ploi, astfel încât am făcut vineri și sâmbătă un adevarat maraton de lucru prin curte și grădină. S-a lăsat cu o febră musculară de zile mari, că Duminica Floriilor am petrecut-o mai mult la orizontală. Abia după amiază am început să simt că nu mai scârții din toate încheieturile și că pot să mă mișc și eu mai uman, nu robotizat ca dimineață. Oricum încă e dificil să mă ridic de pe scaun fără să mă săgeteze toți mușchii picioarelor. Norocul meu că urmează două zile mai mult de stat pe scaun, tot un fel de muncă dar nu fizică.

🌼O sa încep mai întâi cu descoperirirle din ultima saptămână. În primul rând irisul, singurul de acest soi care a înflorit. Ceilalți au dispărut undeva printre buruieni, oare? Unii au răsărit, dar au doar frunze, alții sunt  dispăruți definitiv. Acum cand scriu, mi-am amintit că ar trebui să verific și irișii galbeni, văzusem că au boboci, dar nu înfloresc odată cu cei mov de acum două săptămâni.

🌼Din caterogia roade am pozatdoar ceva „fructe”. Chiar dacă ne-a lovit gerul, se pare că văm avea câteva caise, măcar de poftă. Surprinzătoare a fost prima căpșună din acest an. Și delicioasă. Nu am rezistat tentației și am mâncat-o imediat după poză. Trandafirii de dulceață în schimb au început producția masivă. Prevăd că săptămâna viitoare voi sta mai mult de dulcețuri decât de pregătirile de Paști.


🌼Și ajungem și la capitolul agricultură, cum spune soțul. Am început vineri după amiază, după ce am terminat cu deplasări, pregătiri și școală și am intrat oficial în vacanță. Primul pe agenda de lucru a fost solarul. Am scos toate răsadurile afară, mi-a adus soțul pământ din compostul făcut de noi și am început să pregătesc partea stăngă pentru plantat. Partea dreaptă, cea cu usturoi și ceapă era plină de buruieni că nici nu se mai vedea ce e plantat acolo. După ce am pplantat roșiile pe stănga, am trecut la eliberarea terenului pe partea dreaptă. Vineri nu am reușit decât să scoatem ceapa să facem loc răsadurilor să le pot adăpsti peste noapte.


🌼Sâmbătă am început cu ceva aranjamente prin curte, în special la poartă - am curățat rondurile de flori și am văruit copacii, în timp ce soțul a tuns gazonul. De când stau aici, mi-am format un fel de obicei preluat oarecum de la localnici: în sambăta Floriilor se face curățenie în curți și se văruiesc copacii. A fost surprinzător să nu mai văd la vecini acest lucru ieri, dar vecinii de gard sunt foarte în vârstă și nu prea mai reușesc să facă multe lucruri singuri. La cel mai indepărtati am văzut touși că se ocupau cu agricultura.

🌼 În pauzele de lucru, unii dintre noi făceau ședințe foto


După amiază, când forța soarelui a mai scăzut,  am continuat în solar cu partea dreaptă, decicată castraveților. Va mai trebui să mai cumpăr niște răsaduri de castraveți că mai am loc liber.  Chiar și inspectorul de serviciu și asistentul sunt de acord.
🌼 Cu ajutorul fetelor am reuși să termin de plantat tot ce aveam pentru solar, dar și câțiva dcovleci de plăcintă lângă solar, intr-o zonă defrișată special pentru ei. Pozele le-am făcut duminică dimineață, pe lumină, bucuroasă să văd că toate răsadurile stau bine.


sâmbătă, 27 aprilie 2024

Cutie depozitare șnururi tricotin

 Când am început să lucrez florile tricotin pentru subtema Șapte dintr-o lovitură, nu știam cât de lungi îmi trebuiau șururile pentru florile mele, așa că am ales să fac șnururi lungi din care să tai cât îmi este necesar. Automat, au început să se adune șnururi de diferite dimensiuni. Le-am stâns și eu într-o cutie de pantofi că să le țin adunate la îndemână. 

Și pentru că la Transformările creative din aprilie lucrăm cu ambalaje de carton, s-a potrivit perfect să decorez această cutie ca să aibă un asăect mai plăcut, mai ales că o țin undeva la vedere.

Prima idee de decorare a fost s-o îmbrac în pungi de cadou care nu mai puteau fi folosite ca atare, mi-am zis să reciclez pănă la capăt. Am ales pungile, una gri și una roz și m-am apucat de lucru. Am făcut poza cu materia primă, am desfăcut pungicle cu grijă să obțin cât mai mult material și surpriză - nu-mi ajungeau nici măcat împreună.

Pt că tot ce aveam de reciclat în materie de hârtie împachetat era doar cu motive de Crăciun mă găndisem s-o folosesc cu partea albă în exterior, dar pt că nu-mi prea plăcea ideea albului am ales în schimb un autocolant marmorat. Surprize și cu acesta, nu era destul de mare să îl folosesc dintr-o singură bucată. Am ales o cutie mare de pantofi pentru depozitarea șnururilor mele.


În final le-am folosit pe toate. pungile de împachetat pentru interior, autocolantul pentru exterior. Am desfăcut cutia și capacul și am lipit cu aracet pungile de cadou doar pe parțile vizibile la refacerea cutiei. Am folosit punga gri pentru bază și roz pentru capac. La capac am lipit astfel încat să ajungă și pe exteriorul acestuia.


Apoi am reasamblat cutia și capacul și am trecut la decorarea lor pe exteriror. Pentru capac am putut folosi autocolant dintr-o singură bucată, dar l-am taiat astfel încat să rămana o dungă roz pe exteriror. Pentru baza cutiei, am taiat porțiuni de autocolant potrivite să îmbrace doar lateralele.

Produsul finit îmi place extraordinar de mult. Tot ce aș mai schimva este un cecor pe capac care să îmi indice că e cutia cu tricotin, ceva în felul florii din primul colaj. E doar snur aranjat să arate ca o floare. Nu am lipit-o încă, momentan caut o soluție s-o pot acoperi, nu aș vrea să se umple de praf. Totodată mi-aș dori să pot și stivui cutia fără să stric aflarea de pe capac.



vineri, 26 aprilie 2024

Gem de capsuni

Ce poți face când te grăbești și iei prea multe căpșuni că sunt ieftine, mari și frumoase? Crezi tu că se vor mânca repede, fiind primele din acest sezon, dar surpriză...nu sunt prea gustoase. Și în plus, după nici o zi dau semne de "oboseală "? 

Le salvezi! Cum? Pui repede de un mic gem de căpșuni.  Asta am făcut azi total neplanificat, din 11,6 kg căpșuni câte rămăseseră din cele 2 kg luate ieri. A ieșit cam zemos, că am lăsat fructele întregi. Aveam opțiunea de a băga blenderul în ele, dar deja își schimbase culoarea, testul picăturii ținea. Am preferat sa-l pun direct la borcan.

Am obținut fix 2 borcane, unul mai mic dibunul mai mare. Plus ceva sirop pentru un pahar de suc/limonadă. 

joi, 25 aprilie 2024

Lalele - Șapte dintr-o lovitură 7/7 (SP III - 08)

 Dacă numă înșel. azi e ultima zi din ultima subtemă Șapte dintr-o lovitură a provocării Salvăm păpuși, ediția III. sper să reușesc să termin de scris până la inchiderea tabelului.

Cum v-am obișnuit, am venit cu un alt tip de floare tricotin, de data asta lalele. Sau cel puțin asta a comandat Monica. Și pentru că Monica vroia o culoare și Rosie alta, uite așa am făcut trei lalele.  Sau se presupune a fi lalele. Când am modelat petalele, le-am losat rotunde, că așa mi s-a părut mie că ar fi petalele lalelelor obișnuite din curte, chiar dacă am și lalele cu petale ascuțite. 

Acum că am venit la calculator, am văzut si modelul care mă inspirase inișial și ...da, petalele sunt ascuțite, seamănă mai mult a lalea, nu ce am făcut eu. Da, pot să le modific oricând de-acum în colo, sărma este maleabilă, dar pentru a prinde tabelul deschis nu mai am timp de refacerea pozelor, așa că ne prezentăm cu mici cu mare cu ceea ce avem.


miercuri, 24 aprilie 2024

Jurnal de grădină (7/2024)

 💦Ar fi trebui să fie o nouă pagină din jurnalul de grădină, sau cel puțin asta era intenția duminică, cand am început această postare. 

💦Vremea a fost ploioasă, a făcut bine grădinilor, mai ales celor mai bine puse la punct ca a mea. Eu am restanțe la pus fasolea și dovleceii pe care vroiam să-i pun direct în pământ. Nu am mai avut timp să fac și astfel de răsaduri.

💦Într-o pauză de ploaie, am răcut o cursă rapidă prin curte. Am găsit flori noi înflorite, În ordinea de pe tricou, avem bulgărașul alb, un pitic mic ce nu prea crește la mine. Poate că nu și-a găsit încă locul prielnic. Mă gândesc să-i schimb iar locul. La rând vine primul trandafir roșu de anul acesta, încă un bobocel frumos. Imediat după este ceapa decorativă, bulgărele acela mare mov. Trandafirul de dulceață a început producția, în curând o să-mi dea mie de lucru. Ultima serie de lalalele, de anul acesta răzbate cumva și ea printre buruieni (cu atât de multe ploi cresc asta într-un ritm infernal). Iar la final avem iasomia sau lămâița cum i se spune la mine. Momentan doar câteva flori deschise. Abia aștepy să înflorească complet.

💦Tot la capitolul înfloriri se înscriu și mușcatele scoase din solar. Se pare că le este prielnic locul la soare. Tot pe lângă solar au inflorit timid și niște gălbenele

💦În solar ... e cam pauză. Mă simt mândră de răsadurile mele, au ajuns la înălțimea potrivită pentru plantare, cel pușin roșiile din prima serie pusă, cele pentru solar. Cele pentru grădinp mai au timp să crească.

Am și cumpărat ceva răsaduri, e timpul de „umplut” solarul și nu mai am când să-mi fac propriile răsaduri ce castraveți și vinete. Am pus eu ceva vinete, dar sunt foarte mici.


 

Salata din solar arată și ea foarte bine. Ar fi mai fericită fără invadatori și sper să reușesc în weekendul viitor să mă ocup de ea și de restul solarului.