duminică, 30 iunie 2024

Salvăm cărți! - Vacanța. Primul popas de ... Poveste. (SC 1/24)

 Monica, mesagerul nostru plecat în misiune pe Provocări verzi, a trecut odată cu începerea verii la o nouă etapă, cea a sălvării cărților. Prima temă începe cu ... Vacanța. Chiar în vacanță la propriu a stat Monica, alături de prietena ei Rozi, până aproape de finalul lunii când și-au amintit că ar trebui să și lucreze ceva în misiunea asta. Nu știu de ce în cap îmi rămăsese sloganul ”Povestea merge mai departe” și chiar îmi spuneam că voi salva niște manuale de care am nevoie să îmi recapitulez niște noțiuni de matematică pentru un examen ce urmează să-l susțin. Mă gândeam că se potrivește perfect cu sloganul, povestea merge mai departe și în viața mea personală cu un nou capitol ce sper să se încheie cu reîntoarcerea mea la catedră. Dar mai e mult până acolo.

Între timp, Monica care se bucura de relaxare, mi-a atras atenția să mai verific o dată cerințele temei si s-a dovedit a avea dreptate, povestea este despre ... povești. Manualele sunt pentru luna august. Așă ca mi-am lăsat manualele în pace, și am plecat în căutarea unor cărți de povești. Unde? La fete în camere. Și am găsit. Fix patru cărți. Știu că Rux zicea de patru teme luna aceasta și dădea ceva exemple de subteme, dar efectiv altceva în afară de repararea cărților nu am avut timp să fac nicmic. Și nici semne de carte nu le-am făcut, nici măcar unul. Vroiam să pictez ceva în ton cu cartea dar.... din nou invoc lipsa de timp. Așadar las la latitudinea lui Rux dacă consideră ok să fie o temă, în ideea că lipsa semnului de carte să fie compensată de reparea rea altor cărți.


Majoritatea cărților alese erau intr-o stare destul de bună, mai ales cele două copertate, având probleme in special la cotor. Seria aceasta de cprți mi-a fost foarte dragă în copilărie, deși avea doar câteva cărți din ea, dar coperțile acestea mi se păreau foarte frumoase.

„Neamul Șoimăreștilor”, este exact edișia pe care am citit-o când am trecut clasa a cincea, o carte pe care mi-a dat-o tatăl meu s-o citesc.  Am mai citit în vacanța aceea, „Amintiri din copilărie” și „Niculae Moromete”, iat când am început clasa a cincea, la prima ora de română eram foarte mândră pentru că știam că citoisem niște lecturi mai „sofisticate” și abia așteptam să-mi vină rândul sa-i spun profersoarei ce am citit. Mă sințeam foarte importantă comparativ cu majoritatea colegilor care citiseră povești. Tot timpul mi-am repetat in cand ordinea în care să spun cărtile, și anume, AMintiri din copilărie, de Ion creangă,„ Niculae Moromete” de Marin Preda și la final „Neamul Șoimăreștilor” de Mihail Sadoveanul. Știam că ultima era recomandată ca lectură pentru clasa a opta. Știți vorba cea cu planul de acasa, da? Ei bine așa și eu. Cand mi-a veit randul, m-am ridicat în picioare foarte mândră și am spus repede ”Neamul Șoimăreștilor de Sadoveanu”. După o clipă de surpriză, profa m-a intrebat dacă am îneles cartea, și apoi nici nu m-a mai lăsat să-i spun celelalte lecturi. Și asta era pe vremea când nu exista tupeul să-l întrerupi pe profesor odată ce a terminat de vorbit cu tine și a trecut la următorul elev. Mult timp am fost supărată pe mine că nu le-am spus pe celelalte mai întâi.


 Cel mai mult de lucru mi-a dat ”Fram, ursul Polar”. Și această carte evocă amintiri multe din copilăria mea. Ediția pe care am citit-o eu era cartonată și împrumutată de la biblioteca școlii. O împărțeam cu sora mea și citeam pe rând. Cred că multe cărți le-am citit în acest fel când eram în clasele primare. Dar în această cartea am „descoperit” ideea de a recitit o cartea. Pe atunci eram nedumerită. Cum adică să citești repede o cartea să știi ce se întâmplă apoi să o recitești s-o înțelegi.  Între timp mi-am lămurit acest lucru odată cu cărțile pe care mi-a plăcut să le recitesc. Cred că prima la acest capitol a fost seria Cireșarilor care după cât de pare trebuie să ajungă în curând pe la capitolul acesta de salvat cărți. Și acelea sunt într-o stare destul de bună, doar cotorul începe să se desfacă.
Cartea pe care o am acum a fost cumpărată din anticariat, prin studenție, o ediție destul de deteriorată deja din anticariat, dar vroiam cartea. Undeva pe parcur cred că am mai încercat eu sau fetele să o mai reparăm că avea destul de mult scotch lipit. Am încercat să-l scot cu foenul și pe paginile cărții a mers, dar pe copertă...nu. Se lua efectiv cu culoarea. Așa că pe copertă l-am lipit la loc și am ”consevat” toată coperta acoperind-o cimplet cu scoci. Atât prima cât și a doua copertă.

Și pentru că la transformări creative, în martie am avut subtema de reciclat o carte (de reparat sau transformat în altceva), această postarea va merge și în tabelul suplimentar al transformărilor creative. Acest lucru vă îndem să-l faceți și voi cu fiecare carte pe care ați reciclat-o la provocarea Salvăm cărți de la Rux.

miercuri, 26 iunie 2024

Crini - MFC(114)

 



 Pozele sunt din arhiva personală 

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen.

Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.


sâmbătă, 22 iunie 2024

Culegatorii de serviciu

Dacă tot v-am aratat-o pe Scai în vișin, să vă prezint și ceilalți însoțitori matinali la cules de visine. Bine-nteles fiecare culege în interes propriu, adică eu pt dulceata, ei pentru burtica proprie.



Anul acesta cățeii mei s-au specializat în cules fructe. Pe Bella o știam amatoare de caise de anul trecut. Caisul se scutură inevitabil și în zona lor de acces, așa că le-a avut la dispoziție. Dar se pare că a ținut minte că prea multe caise nu fac casă bună cu sistemul ei digestiv. Anul acesta a luat doar cateva de poftă. Însă nasul ei fin a descoperit căpșunile și cum scăpa în grădină, direct pe folia de căpșuni mergea. E motivul pentru care și-a primit interzis total în grădină. Și ea și Nero.
Nu de alta, dar după ce s-au înfruptat amândoi pe îndelete din merișorul de miere, sigur s-ar delecta și cu niște zmeură, pe care o știu amândoi de anul trecut. Nici nu vreți să știți de câte ori am „certat-o” pe Bella că mănâncă merișoare ca să descopăr că era de fapt Nero. Cu problemele lor de piele au stat amândoi fără zgardă în perioada acestor fructe și nu reușeai să-i mai deosebești de la distanță.
Dacă plăcerea de a mânca căpșuni și merișoare am înțeles-o că sunt fructe dulci, pur și simplu m-au luat prin surprindere cu vișinile. Mai ales că cele de pe ramurile cele mai joase nu sunt chiar foarte bine coapte.
Și uite așa mi-am adus aminte că patrupezii mei mânâncă și struguri, mai ales stafidiți, dar vara le place să se răcorească și ei alături de noi cu câte o felie de pepene. În concluzie, fructe să fie că ei vor fi fericiți.
 

miercuri, 19 iunie 2024

sâmbătă, 1 iunie 2024

Câștigători Mai TC24

  Am ajuns la finalul lunii mai și deci e timpul să desemnăm câstigătorii din cadrul provocării transformărilor creative. Luna aceasta, participanții au realizat lucrări folosind sârmă și/sau cabluri.

 Ca de obicei, v-ați întrecut pe voi și ați umplut galeria cu lucrări deosebite. Felicitări fiecareia dintre voi! Câștigătorii au fost deja desemnați în galeria lucrărilor participante la această provocare. 

La rubrica „Indigo”, a fost dificil de ales, ați fost foarte inspirate la această temă. Felicitări tuturor. Lucrearea câștigătoare este a Suzanei!

La categoria câștigătorul lunii domnul random a ales o felicitare cu floare, realizată de 

Firodaliso

Sincere felicitări, tuturor participanților!




Câștigătorul lunii are posibilitatea de a stabili două din cele 24 de teme ale provocării Adventul Exploratorului Creativ ce se va derula în decembrie, precum și câte o materia primă care să fie folosită la realizarea acelor teme. (exemplu : îngeraș - hârtie). Tabelul cu temele deja alese spoate fi consultat mai jos. O precizare, materia primă aleasă se poate repeta dacă considerați că e ceva ușor de găsit și folosit în AEC.



Fetelor, vă rog, hai să mai completăm din tabel. Mulțumesc.








Transformări creative 2024 - iunie


TC24, provocarea Transformărilor creative, are aceleași principii ca și anul trecut, acelea de a reduce poluarea prin transformarea unor obiecte ce și-au atins deja scopul pentru care au fost create.

În luna iunie a acestui an, vom lucra cu :

Plastic

Ce fel de plastic? De tot felul! Ce aveți la îndemână și vreți să reciclați într-un fel sau altul: ambalaje, sticle, pahare, caserole, capace, pungi, paie, copertți de caiet, dosare, instrumente geometrice, tăvi, tuburi, furtun, tacâmuri etc...

Regulile generale pot fi consultate în postarea principală. Reamintesc de regula celor patru teme, trei impuse și una la libera alegere. Nu există o ordine anume în care să le faceți, nici termene săptămânale.

Subliniez, se poate particicpa la fiecare temă cu oricâte proiecte doriți. 

Va exista un singur tabel pentru toată luna, în care vă rog să faceți înscrierea cu numele și tema (ex MNiko - Felicitare). Lucrările duplicat se vor înscrie în același tabel dacă sunt postate până la finalul lunii. Acestea vor fi luate în considerare pentru premiul lunar ce constă în puncte suplimentare la clasamentul total și posibilitatea de a decide două teme din Adventul Exploratorului Creativ din acest an (veti putea alege atât numele temei cât și din ce să realizăm acele obiecte). Vom face o listă cu temele deja alese pentru a nu se crea duplicate.

Dacă faceți mai multe lucrări (de exemplu felicitări) le puteți pune pe blogul personal pe toate într-o singură postare și înscrie în tabel pe fiecare separat (acest tabel va permite intrări duplicat ale linkului de blog - doar selectati o altă poză). In acest caz numerotati tema (ex MNiko - Felicitare 1, MNiko Felicitare 2). Atenție : în postarea dvs trebuie să existe link către această postare ca să fie acceptată înscrierea.

Temele lunii Iunie:

1. Felicitare :  se poate crea orice felicitare cu orice ocazie doriți care să folosească materia primă a acestei luni.

Sugestii pentru felicitare : puteti lipi o imagine decupată de pe un plastic, sau să vă creati voi o astfel de imagine. Mai jos aveți un tutorial despre crearea unor charmuri din plastic. Bine-ențeles că puteți si să desenati doar pe o foaie de plastic pe care s-o lipiti de un carton de felicitare.




2. „La indigo” : ornamentul care trebuie copiat în interpretarea proprie este Fereastră către....


Este un ornament pe care l-am lucrat într-un calendar de advent, sigura „fereastră” pe care o am pe blog. Mai făcusem una de primăvară, doar din carton, dar nu am nici măcar poze cu ea.

Alte variante de indigo:

 


Prima, este o fereastră veche de lemn tranformată într-un panou de amintiri cred. Dacă intrați pe link, veti găsi o sută de modealitati de a transforma o astfel de fereastră.
A doua este o felicitare
A treia poate fi un tablou sau un capac pentru o cutie. In link este tutorialul complet.

Precizări: 
 In realizarea acestei ferreste către ce anume vreti voi, veti lua în calcul următoarele astpecte:
  • În primul rând să includeti plasticul în proiecte, sub ce formă doriți.
  • fereastra voastră să aibă mai multe ochiuri de geam: 4 ca în proiectul meu, 6, 8 sau oricâte doriți.
  • să se vadă ceva pe fereastră, orice imagine doriți voi
  • proiectul per ansamblu trebuie să cuprindă în mare parte cel putin una din culorile: maro, verde, albastru, alb, crem (e de ajuns una)
3. Cireșe - Sub orice formă doriți să fie, dar să se vadă forma cireșelor (da, plural - 2 cireșe pereche - sau mai multe dacă doriți) și plasticul inclus în proiect. Pot să fie și cireșe de fetru sau plastilină într-un bol de plastic sau cos de plastic/ghiveci/vază decorat/ă cu cireșe.

4. Fii Creativ! - lucrarea dvs la alegere!

Pentru galeria și înscrierea lucrărilor am creat un blog separat datorat faptului că acțiunea de înscriere are ca rezultat întoarcerea la pagina de pornire a blogului. 

Înscriere lucrări:

 Pentru orice nelămuriri, nu ezitați să întrebați.

Spor și inspirație!