marți, 30 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 30
Provocare de noiembrie - ziua 29
Noiembrie se apropie de final, la cât e ceasul acum, practic mai e doar o zi, Sf. Andrei. Cumva am reusit provocarea asta de noiembrie, o postare în fiecare zi. A fost o chestie spontană, citind-o pe Corina, dar mi-a prins bine acest exercitiu. Am (re)intrat într-o mică familie de bloguri, un univers destul de necunoscut pentru mine, dar plăcut. O atmosferă mult mai plăcută decât pe Facebook. Mai linistită.
Motivul pentru care se pun aceste crenguțe în aceasta seară, nu-l cunosc. Știu că bunica ne povestea că pe vremea ei din aceste crenguțe își făceau fetele sorcove de anul nou.
duminică, 28 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 28
Asta am făcut și azi. Am profitat de somnoroșii mei și am lucrat la calendarele de advent. Calendarele astea sunt cumva și pentru sufletelul meu. Mă bucur enorm să le fac și mereu vreau ceva nou...nu am timp să fac câte aș vrea. Decembrie e singura lună din an în care proiectele astea au întâietate.
Sunt o adeptă a reciclărilor de orice fel. Cred ca englezii m-ar numi ”colecționar”. Mereu străng tot ce cred că pot folosi la proiectele mele și ajung cumva să strang mult mai multe decât folosesc. |Așa se face că aveam de anul trecut hartia folosită la împachetat cadourile de Crăciun. Acum și-a găsit un nou scop și a împachetat ”bomboane cu surprize” pentru calendar. Tuburile de hartie igienica...la mine se refolosesc în tot felul de domenii : de la jucarie de rontăit pentru iepurașul unei prietene, la suport pentru răsaduri și pană la lucru manual și proiecte handmade. Azo le-am folosit ca bază pentru bombonele.
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 27
sursa foto |
Zilele încep să fie din ce în ce mai scurte și la propriu și la figurat. Observ că nu prea mai am timp dimieata să scriu pe blog iar seara ...oboseala preia frâiele și nu prea îmi mai găsesc cuvintele.
vineri, 26 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 26
O zi lungă azi, multe treburi de rezolvat, vesti bune si vizite surpriză.
În sfârșit s-a confimat că și elevii vor avea liber pe 29 noiembrie. Sotul deja își luase liber și își programase o deplasare. Acum ne gândim că poate mergem toți. Depinde însă de treburile pe care reușim să le rezolvăm până atunci.
Azi am fost și am cumpărat carne de porc, o jumătate de carcasă. Din păcate ne-am pacălit că nu prea are șorici. Adică nu prea a avut exact pe partea mai bună pentru șuncă. Data viitoare știm să fim mai atenți. Mai fac eu mâine un drum să mai cumpăr ce trebuie, că nu am găsit azi tot ce doream.
Tot azi pitica mică și-a primit prima pereche de ochelari. Ciudat cum istoria tinde să se repete. Și cea mare tot în clasa a V-a și-a luat ochelari. Sper ca cea mică să nu-i calce întru totul pe urme și dioptriile ei să nu crească la fel de repede. Încă mai am până mă obișnuiesc cu noul ei look.
Spre seară am primit vizita surpriză a unui văr. Nu-l mai văzusem de foarte mult timp și între timp a devenit tătic. Are un bebe atât de dulce și simpatic. Am petrecut minunat câteva ore cu ei.
O noapte senină și somn liniștit.
Jurnal de Advent
- Căsuța cu Activățăți:
- Advent Bomboane:
- Advent surpriză:
- Advent de hârtie
- Căsuța cu Activățăți: - făcut de fete pentru mine
- Advent Bomboane: - destinat piticei mele
- Advent surpriză: - destinat celei mari. Rubrica va fi redenumită pe 1 decembrie cand va vedea despre ce e vorba. Pana atunci, fiind urmăritor al blogului, nu pot spune despre ce e vorba
- Advent de hârtie - aici voi pune lucrarile primite de la cei care s-au inscris la Adventul de hârtie
joi, 25 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 25
sursa foto |
Advent de hârtie - calendar de activități pentru copii
După cum știți că am tot vorbit luna aceasta pe blog, avem o tradiție în decembrie de a ne organiza singure calendare advent cu activități practice. Nu ne dezmințim nici în acest an și avem fiecare câte un calendar cu activități după vârstă, abilități și timp. Fetele au un program destul de încărcat la școală/liceu, deci le-am pregătit activități mai ușoare.
Avem însă și verișori mai mici, care nu sunt aproape de noi, iar pentru ei am pregătit o variantă online, cu activități simple care să nu necesite materiale multe și nici tehnici avansate de lucru. Am luat în considerare că avem o plajă de vârstă cuprinsă între 4 și 10-11 ani. În poza alăturată se văd o parte din lucrările ce vor fi realizate în această lună.
Pe classroom am făcut un curs numit Advent de hârtie. Zilnic va apărea o temă cu instrucțiunile necesare pentru realizarea ei. Tot acolo, cei care vor să participe la acest avent vor putea încărca poze cu lucrările lor. Temele vor fi publicate zilnic și pe blog cu lucrările primite de la participanți.
Pentru înscriere, urmati pașii descriși aici
Condiții de participare :
- să anunțe printr-un comentariu la această postare pentru a primi codul cursului.
- ideal ar fi să aveți un cont de google pt classroom, dar ne putem descurca și fără.
- plăcerea de a lucra cu hârtia, foarfecă și lipici. Uneori cu acuarele.
- copii să lucreze singuri
- să trimită poze cu lucrarea realizată cu nume (poreclă/nickname și vârstă)
Lista de materiale necesare : principalul ingredient e hârtia colorată, hârtie creponată, lipici, foarfecă, acuarele, fir de ață pentru agățători, unde este cazul. Mai jos o să scriu exact pe zile ce materiale ne trebuie. Nu o să mai menționez foarfeca și lipiciul zilnic.
- hârtie colorată rosie, galbenă, albastră și/sau hârtie creponată în aceleași culori
- hârtie albă
- Varianta 1 : cerneală și pic (corector) sau Varianta 2: hârtie albastră, acuarele și pastă de dinți albă
- hârtie albă, neagră, portocalie și ceva la alegere
- hârtie roșie și verde și creioane colorate și/sau stickere/scotch colorat
- tub de hârtie igienică, hârtie rosie, galbenă, hârtie creponată albă și maro ( eventual sârmă plușată maro)
- benzi/fășii late de 1 cm d hârtie albă, hârtie portocalie, neagră, maro și alte culori la alegere
- hârtie verde, albă și alte 4 culori la alegere sau hârtie de cadou ( de împachetat - 4 dreptunghiuri mici)
- farfurie de hârtie ( se poate înlocui cu un cerc de hârtie maro) acuarele maro pt vopsit farfurie si hârtie maro si roșie
- hârtie verde și albă, hârtie creponată roșu, galben, albastru,
- hârtie albă, fir de ață pentru agățat
- farfurie de hârtie, benzi de hârtie verde în două nuanțe + 2 benzi albe, hârtie galbenă și roșie, cerculețe mici de hârtie albă și roșie ( pot fi înlocuite cu bobițe de hârtie creponată), eventual o fundiță roșie (poate fi făcută și din hârtie)
- benzi de hârtie verde în două nuanțe, hârtie galbenă sau aurie, bobite de hârtie creponată colorată; optional un bețișor de înghețată sau un carton de acea formă
- cercuri de hârtie colorată (cât mai multe) și ață
- carton alb sau colorat în nuanțe deschise și acuarele
- cercuri de hârtie verde și hârtie maro/negru, carton alb sau colorat în nuanțe deschise
- hârtie colorată și tuburi de hârtie igienică
- benzi de hârtie verde și roșie, opțional hârtie de alte culori
- coli de hârtie și acuarele
- hârtie roșie, bej și benzi de hârtie albă
- hârtie verde, galbenă, maro și creponată în diverse culori
- cercuri de hârtie roșie și albă
- hârtie galbenă, albastră, maro, bej și alte culori
- benzi de hârtie albă și ață
miercuri, 24 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 24
marți, 23 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 23
Ziua începuse relativ bine, cu excepția ploii mărunte de toamnă, dar nu mă deranja chiar atât de tare, mai ales că nu aveam nimic programat să fac afară. Apoi brusc, aparent fără motiv mi-a pierit cheful de treabă, de orice, de parcă cineva a apasat pe un buton și totul s-a întunecat.
Am uneori momentele astea cand parcă nu se leagă nici ideile în cap și știu că nu e cazul să mă apuc de lucruri serioase că nu-mi ies. De exemplu, dacă gătesc, sigur nu-mi iese ceva sau ard mancarea. Nici n-am calcat prin bucătarie decât să-mi iau mancarea și atât. Azi ... a fost de parcă așteptam ceva, ceva ce nu o să-mi placă. Mi s-au dat planurile peste cap pentru zilele următoare și înițial am zis că nu m-am acomodat cu schimbările. Erau ele destul de mici, dar cam multicele. Și totuși starea de agitație creștea și neliniștea la fel, că am și zis că sigur urmeaza ceva ce o sa-mi dea cu ”firma-n cap”. Și a venit, spre seara ca să mă dărâme de tot, să simt că mă trântește bine de pămant și apoi mă înalță deasupra tuturor, să zbor departe de toate problemele.
Nici măcar nu sunt problemele mele. Si legal si moral și etic și pe orice plan vreti aș putea să le las, să le dau la o parte, să nu ma intereseze, să uit de ele.Și asta sper să fac macar la noapte. Și încă vreo doua zile. M-am lamuait că nu e urgența, nici pentru mine, nici pentru ceilalți. Așa că să mai aștepte. Aș vrea să cred că între timp între timp se apucă altcineva să descurce ițele și să rezolve. Adică cel care a încurcat borcanele. Dar dacă nu a facut-o acum 5 ani, cand tot eu am început demersurile atat cât mi s-a permis mie din punct de vedere legal, nu prea văd că s-ar ocupa acum, cand s-au intors ca un bumerang si m-a lovit drept la țintă. Mi-as dori să le pot lasa de tot, să nu imi pese, să nu ma intereseze, dar prevăd că iar se vor întoarce, cândva peste ani și o să le moștenesc cu tot cu datorii.
Azi, a fost ziua aia în care aveam nevoie să nu mai fiu puternică, ziua aia în care să preia alții frâiele. De maine o să-mi revin.
luni, 22 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 22
Pregătiri, pregatiri....
duminică, 21 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 21 sau Ce scriu altii (2)
Am avut o săptămâna destul de aglomerată, cu prea puțin timp de citit sau de căutat articole ineresante pe net. Sunt foarte putine, unele scrise poate cu mult timp in urma de autori, dar noi pentru mine acum, sau acum le-am descoperit.
- Cele mai frumoase carti de Craciun si de iarna-2021, ( by Laura) - sunt si ceva titluri pentru mamici
- Mecanisme de apărare ale corpului - curiozitati interesante
- Supa crema de brocoli - am incercat-o azi la dorinta copilului. Interesanta pt mine care nu sunt deloc fan brocoli, delicioasa zice copilul. Să mănânce sanatos! Eu rămân la supa cremă de conopidă.
sâmbătă, 20 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 20
Întotdeauna mi-au plăcut cutiile postale americane cu acea ușiță și cu stegulețul ridicat care semnaleaza că ai primit ceva. Dacă ar fi fost și la noi tipul acesta de cutie poștală, cu siguranță aș fi luat. Însă, din păcate cred că la noi nu oferă destulă siguranță în protecția corespondenței personale. Cred că sistemul nostru poștal este la ani lumină distanță de cel american, sau cel puțin de ceea ce văd în filme. Un sâmbure de adevîr trebuie să existe și în ele nu?
Dar nu despre desingnul cutiei poștale vroiam să vorbesc azi. Ci despre scrisori, despre corespondenta primită. Nu știu cum e la voi, dar cutia mea postala devine ceva decorativ. În epoca asta a tehnologicei, a vitezei, cand aproape tot este la un clik distanță, tot ce mai primesc în cutia poștală sunt înștiințări de vreun colet poștal(și ale rare cu atâtea firme de curierat) și eventual reclame promoționale. Norocul meu că la sat sunt puține. Chiar și facturile le-am trecut pe mail de când am avut neplăcuta surpriză să nu le gasesc în cutia poștală și să trebuiască sa merg la furnizori să vad cât am de plată, să nu răman cu restanțe.
Cine oare a fost de vină ca nu mi-am primit facturile? Să fie furnizorul? Să fie Poșta română? Factorul poștal? Cert e că încrederea în Poșta română a scăzut. Și cum s-a mai întâmplat ca tot poșta să-mi piardă niste plicuri cu felicitări handmade trimise de 8 martie, cândva demult într-un an...m-am învățat să suflu în iaurt. Adică am început să trimit tot ce trimit fie cu curierul (dacă e un colet mai mare) fie cu confirmare de primire. De când m-am mutat la sat am reînceput să colaborez cu Poșta. Avem sediu aici în sat, iar doamnele de acolo sunt foarte drăguțe. Dar cu măsurile de siguranță necesare la ceea ce trimit : să aibă un număr de înregistrare. Nu am mai pierdut nimic așa, dar...începe să fie scump.
Anul trecut în calendarul de activități, domnisoara cea mare a avut de realizat felicitări. Pentru a nu le face doar de dragul de a fece ceva și a umple o cutie cu ele, am pus fetele să aleagă câteva care pot fi băgate în plic normal și să le trimită prin poștă. Cui? Am ales verișorii lor ca destinatari să fie ceva apropiat vârstei. Ideea le-a încântat atât pe fete cât și pe destinatarii surprinși plăcut. Surpriză a fost și pentru mine la poștă când am aflat că e minim 5 lei de trimis un plic, pentru că le-am trimis recomandate, ca să aibă număr de înregistrare.Aveam de gand ca și anul acesta să trimitem, cutia cu felicitari de anul trecut așteaptă să fie folosită. Având treabă la Poștă, am înttrebat cât costa acum să trimit un plic cu confirmare de primire :8,5 lei. Daca trimit minimul de anul trecut, adică 5 felicitari, deja mie îmi cam dă cu virgulă. Am îtrat pe site-ul Poștei Române și am studiat preturi. Un plic simplu costă în țară 2 lei. Nu ar fi mult pt o scrisoare. Dar o felicitare handmade? Mi-e teamă că nu ajunge la destinatar. Ar fi varianta de a trimite recomandat. dar și acolo se aduna leuți. Cand i-am povestit unei prietene, reacția a venit promt: ”Nu mai bine trimit online?” Da, e mai ieftin(=gratis), mai rapid, dar ...iar pierdem din apropierea aia care o face un cadou fizic, o atenție cat de mică. Îmi amintesc cu drag de zilele de vacanță din copilarie cand trimteam vederi rudelor, cum mergeam cu tata la poștă și lipeam timbre. Mi-ar fi plăcut sa le învăț și pe fete acest obicei.
Nu sunt decisă ce să fac în continuare. Am vazut că un colet simplu costă în jur de 7 lei. Mă gandesc ca în acest caz să trimit un mic obiect/cadou langă care să pun felicitarea. Pare să merite mai mult decat a trimite o doar felicitare cu confirmare de primire.
Voi ce faceti? Mai scrieți scrisori? Mai trimiteti mici atenții prin poștă? De primit, primiți? Ce mai găsiți în cutia voastră poștală?
vineri, 19 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 19
joi, 18 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 18
miercuri, 17 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 17
marți, 16 noiembrie 2021
Provocare de noiembrie - ziua 16
- Primul care e aprope gata este pentru domnișoara cea mare care mi-a pus în vedere că ea nu are timp decât în week-end, când o să încerce să facă câte ceva cu sora ei. I-am pregatit totuși ceva de facut zilnic, dar care să nu ii ia mai mult de 15-20 min. Cum domnisoarele mele au crescut și urmăresc blogul, nu pot spune încă despre ce e vorba. Dar abia aștept eu să înceapă.
- Al doilea este calendarul pentru cea mică. La ea o să folosesc tot planșa de la primul calendar făcut de noi (mai multe detalii aici), dar fără a pregăti și materialele necesare. La fel ca anul trecut, va primi un titlu pentru activitatea zilei și o poză cu obiectul ce trebuie relizat, eventual cu instructiuni dacă e cazul.
- Al treilea calendar e organizat de fete pentru mine. Tot ce mi-au spus e că activitățile laborioase sunt în week-end. Și am mai stabilit azi împreună forma acestui calendar. Tot poza si denumirea activității voi primi și eu.
- Ultimul calendar pe care trebuie să-l organizez eu este destinat nepoților mei care se află la o distanță mai mare de noi și cu care nu ne putem vedea față în față. Prin urmare comunicarea se va desfățura online. Voi face pe platforma de classroom un curs numit Adeventul de hârtie. Zilnic voi pune o temă cu numele activității, poze și instructiuni cu ceea ce trebuie să facă cei mici. Calendarul va fi contine activități pentru copii de 5-10 ani care se realizează cu materiale simple :hârtie colorată ( alb, verde, roșu, maro), hârtie creponată(alb, roșu, verde, maro, albastru), tub de hartie si cofraje de ouă. Mă gândesc ca acest calendar sa-l transform cumva într-o provocare și pentru alți copii care ar vrea să îl realizeze.