vineri, 30 septembrie 2022

Septembrie

 A sosit și ultima zi a lunii septembrie și cumva nici nu îmi dau seama când a trecut toată luna. A fost o luna ciudată cumva, multe planuri date peste cap, cu reorganizarea planurilor, cu schimbări în rutina zilnică, cu adaptare la noutăți.

Septembrie se caracteriza de obicei la noi cu o ultimă mică vacanță liniștită urmată de pregătirile de școală și apoi începerea efectiv a școlii. Modificările aduse anului școlar ne-au schimbat însă obiceiurile. Pregătirile de școală nici nu știu când s-au făcut, fetele sunt de-acum mari și s-au cam ocupat singure de acest acespect, eu am primit doar lista cu rechizite ce mai trebuiau achiziționate. Și nici de asta nu m-am ocupat prea tare, rolul meu a fost să împing căruciorul în magazin și sa plătesc la casă. E primul an în care nu mă ocup deloc de rechizitele lor și cumva, la un anumit nivel al subconștientului nu reușesc să percep începerea școlii. Dar doar din acest punct de vedere.

O percep din plin cu trezitul dimineața, mult mai devreme decât am avut vreodată programul, la 6.30 trebuie deja să ies pe poartă să o duc pe cea mare la liceu. După șase ani în care a învățat doar după-amiaza, trezitul atțt de devreme a necesitat o perioadă mai lungă de acomodare și schimbarea unor rutine. Tratamentul ei necesita administrarea unor tablete la ora 4 dimineata ( au un regim strict de alimentație 4 ore înainte și două după administrare, dar funcționeaza mai bine dacă nu consumi nimic în acel interval). Trezirea la 4 pentru pastile, apoi la 5.30-5.45 pentru scoală nu era tocmai ușoară, iar cand am văzut că domnișoara oricum nu reușeste să ia micul dejun acasă am mutat ora de administrare a pastilelor la ora de trezire cu amendamentul să nu mai bea nici cafea până după ora 8. Oricum, faptul ca nu mai întrerupe somnul a făcut să dispară nevoia de cafea dimineața. Și ppot să spun că și eu dorm mai bine acum că nu ma mai trezesc noaptea.

Prima săptămână de școală ne-a adus și niște mici probleme. Fetele s-au confruntat cu ceva ciupituri de insecte odată cu lasarea frigului, ceea ce a necesitat de urgență o curățenie generala în camerele lor. Iar eu m-am pricopsit cu o enterovizora care a reușit să mă trțnteasca la orizontala vreo două zile exact când aveam nevoie mai multă să curâăț camerele fetelor. Am avut noroc de ajutorul mamei care venise la mine să ma ajute cu mutatul unor flori. A reconfigurat și ea traseul, ocupandu-se de curățenie, urmând să terminam cu florile cu ocazia altei vizite.

Vizită pe care am programat-o acum, la final de lună. Și ghici ce! Eu iar sunt în pioneze, cu o răceala de data asta ( dar macar stau pe picioarele mele), numai că de data asta e musai să ma ocup de flori, noaptea au scăzut tempearturile chiar și sub 10 grade și nu cred că vor mai rezista mult. Așa că ele au devenit cap de afiș, chiar și înaintea camerelor fetelor pe care le-am luat din nou la mână, de data asta din alt motiv. 

Una din camere este în mijlocul casei, înconjurată pe toate laturile cu excepția peretelui cu geamuri, iar cealaltă, din contră are doar un perete interior. Prin urmare o cameră este mai călduroasă, cealaltă mai rece, și chiar dacă termostatul este în acea cameră, rămâne cea mai friguroasă cameră din casă. Iar domnișoarele mele s-au nimerit a fi exact pe dos, astfel încât anul acesta, cum se anunță și vremuri grele și încercăm să face cât mai multe economii să nu ne trezim cu niște facturi astronomice, fetele au testat și au descoperit că se simt mai bine în camera celeilalte. Prin urmare, după ce abia aranjesem camerele la începutul lunii, săptămâna asta au făcut schimb. În fiecare zi, în funcție de temele școlare am mai mutat câte un dulap/raft, haină, etc. Ieri am reușit să terminăm cu mutatul tuturor lucrurilor personale, mai rămâne doar aranjatul lor în noile camere în funcție de necesitățile fiecarei și de mobilierul existent. Dar asta mai fac și singure, eu trebuie să ajung la ghivecele cu flori.

Am oscilat toată luna între a-mi face sau nu un fel de jurnal de blog, mai ales văzand filele de jurnal ale unor blouri pe care le urmăresc, dar de cele mai multe ori răspunsul ajungând să fie nu, deooarece chiar dacă mă hotăram să fac, în fața laptopului fie nu-mi găsea cuvintele, fie nu mai aveam timp după ce raspundeam comentariilor sau citeam pe bloguri. Descopăr acum că și postarea asta este până la urmă tot o filă de jurnal, așa că se pare că decizia s-a luat cumva ”fără mine”. În plus chiar îmi propusesem să reiau provocarea de anul trecut din luna noiembrie, de a posta ceva zilnic, doar că nu în noiembrie ci în octombrie. Și cumva încep de azi. Nu știu dacă voi posta chiar zilnic , dar sper să scriu cât mai des. Oricum nu toate postările vor fi pagini de jurnal, vor fi MCF-urile și sper ca lucrările mele din calendarul recreativ. Etapa aceasta ( materiale din natură) nu mai vreau s-o ratez.

În încheiere vă las cu o parte fin florile care îmi necesită atenția acum, trandafirii i-ați văzut și la MFC-ul de săptămana aceasta.

Flori de piatră :

 

Crăițe


Fructe de mărgăritar ( nu trebuie să le fac nimic, darcred că e pprima data când văd)

 

Flori de napi


Câteva suculente

 

Salvie roșie decorativă

 

miercuri, 21 septembrie 2022

Cetatea Devei - exteriorul - MFC(26)

Doar exteriorul pentru că am găsit-o închisă pentru renovări

Primul semn ar fi trebuit să fie șantierul în lucru de la funicular, dar am sperat că doar el e în reparații și am plecat spre poarta veche a cetății

Am înconjurat cetatea pe drumul exterior

am admirat peisaul de dincolo de zidurile cetății

ca să găsim și cetatea proprpiu zisă tot în renovare

am coborât treptele alea multe în pas de melc codobelc 


 Pozele sunt din arhiva personala

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, găzduit de Suzana

sâmbătă, 17 septembrie 2022

Calendar Recreativ : Materiale din natură

 Penultima etapă a calendarului Recreativ este dedicată toamnei, acest anotimp atât de ofertant, de bogat, de colorat. Și ce ar putea fi mai frumos pentru calendarul nostru decât joaca cu 

Materiale din natură

În cadrul acestei etape se cere realizarea de obiecte handmade care să folosească materiale din natură cerute în fiecare săptămână a etapei.

Perioada :  3 octombrie - 27 noiembrie

 

Reguli:
  • temele sunt  săptămânale, în fiecare săptămână vedetă va fi ceva oferit de natură
  • la fiecare temă se va realiza un obiect la alegere care se bazează pe materia primă cerută. Materiale din natură se pot combina, dar ”vedetă” trebuie să fie în cea mai mare proporție
  • tehnica de realizare și destinația obiectului creat este alegerea fiecărui participant
  • tabelele pentru înscrierea lucrărilor vor fi adăugate la această postare de la o saptămană la alta și vor fi deschise doar în săptămâna respectivă
  • vă rog să includeți în postarea dvs link către această postare.
  • link-ul dvs trebuie să ducă la postarea ce răspunde provocării, nu către blogul dvs în general
  • la fiecare temă, se pot înscrie maxim trei lucrări de persoană.

Temele acestei etape:


MN1 : Pietricele 3 - 9 octombrie
          
MN2 : Cafea 10 - 16 octombrie

MN3 : Semințe 17 - 23 octombrie
            
MN4 :  Coji de ou 24 - 30 octombrie

MN5 : Flori 31 octombrie - 6 noiembrie

MN6 : Frunze 7 - 13 noiembrie

MN7 : Crengi și crenguțe 14 - 20 noiembrie

MN8 : Fructe cu coaja tare 21 - 27 noiembrie


Precizări suplimentare 

  • Florile pot fi folosite în proiectele voastre fie integral, fie doar petale, presate sau abia culese și aranjate frumos într-un buchet. 
  • la tema Crengi și crenguțe se pot folosi și felii de lemn
  • La ultima temă, fructe cu coaja tare, se pot folosi fie fructele întregi, fie doar coaja acestora : nuci, castane, ghindă, fistic
Spor și inspirație!

joi, 15 septembrie 2022

Cetatea medievala de la Mălăiești- MCF(25)

















cetatea era inchisă când am vizitat-o, am nimerit și noi singura zi din august cand era închisă


Un alt obiectiv turistic, tot închis, deși am impresia că e închis permanent, a fost Biserica Reformată de la Sântămarie-Orlea (Biserica cnezilor Cândea)




 Pozele sunt din arhiva personala

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, găzduit de Suzana

Câteva precizari despre Tronul Strabunilor de la MFC-ul de săptămâna trecută

 Am vrut să scriu câteva detalii despre acest obiectiv turistic, Tronul Străbunilor, încă de săptămâna trecută, odată cu postarea pozelor. Pozele pentru postare le pregătisem din timp, tot ce mai aveam de făcut era să adaug detaliile și să dau drumul postării. Din nefericire o enterocolită urâtă, așa cum nu ai dori nici dușmanului, m-a pus la pămant exact miercuri când îmi programasem timp pentru MFC. Câteva zile am fost scoasă complet din uz, abia reușeam sa deschide telefonul să vad mesajele urgente, iar de pe telefon nu pot să scriu bine și nici să fac comentarii. Am ales să las postarea doar cu pozele ca sa nu mai ratez încă un MFC ( am tot ratat multe în vara asta), în speranța ca voi putea scrie a doua zi, apoi urmatoarea și tot așa, și iată că deja e o săptămână de atunci.






Tronul Strabunilor este un megalit misterios situat în pădurile de lângă Hațeg, (localizare), cunoscut de localnici și de împătimiții de drumeții. Eu l-am decoperit când am fost cazată în Hațeg pe google maps căutând atracțiile turistice ale zonei. I se mai spune și Tronul lui Dumnezeu datorita fenomenelor stranii ce se petrec în apropierea lui, mai multe persoane susținând că în apropierea lui afecțiunile reumatice se ameliorează și că în zonă se simte o energie aparte. 

Pasionații de fenomene misterioase îl vizitează și datorită unei ceți albastre care se formează în anumite perioade ale anului. deasemenea în zonă se pot observa multe curcubee care se formeaza ( dupa  parerea specialițtilor) ca rezultat al interacținii dintre câmpurile electrice și electromagnetice emise de megalit și o sursă de apă nedescoperită încă. Mai multe detalii puteți citi aici.

Perioada în care l-am vizitat eu nu a avut nici curcubee nici ceață albastră, deși recunosc că în primul rând acest fenomen m-a atras sa-l vizitez. În schimb, partea cu afecțiunile reumatice e posibil sa fie adevărată. Vizitasem în aceeași zi și cetățile dacice ( Sarmisegetuza și Costești), iar genunchiul meu începuse să se resimtă după atât mers pe jos. În aproierea megalitului, chiar nu am mai simțit durere, dar ca să fiu sinceră, am pus-o pe seama faptului că m-am odihnit, însă nu se poate ști exact de ce.

Drumul până acolo este lin, un drum prin pădure cu o vegetație deosebită ( vezi pozele de la MFC), majoritatea arborilor crescând câte doi - trei pe o rădăcină,  creând astfel forme interesante. Singura problema este lipsa semnalizării drumului. De la șoseaua pricipala ce duce în Hațeg, nu sunt indicatoare absolut deloc. Pornești pe un drum forestier, care seamănă mai mult cu o potecă și la distanță  considerabilă de șoseaua principală, când nu mai auzi decât sunetele specifice pădurii, găsești în sfârșit un semn că te afli pe drumul cel bun. 


Din acel moment drumul a fost semnalizat bine, mai ales la bifurcația către Cetatea Regala ce se află în zonă, despre care am citit că e înconjurată de aceleași energii că și megalitul Tronul Străbunilor. Eu nu am vizitat-o și pe aceasta din lipsă de timp, dar cred că ar merita văzută

marți, 6 septembrie 2022

Un altfel de buchet

 Odată cu începerea anului școlar, mai bine zis apropierea începerii anului școlar, ca toți părinții am intrat în febra pregătirilor pentru școală. Am noroc că fetele au credcut și majoritatea rechizitelor și le-au făcut singure, au venit la mine doar cu lista cu ce le mai trebuie cumpărat. Însă ceva rămâne inevitabil pe umerii mei : buchetul pentru doamna dirigintă. De-a lungul anilor am alternat de la buchetul clasic cu flori naturale, la floarea în ghiveci și la aranjamente florale. Aranjamentele florale facute de Vera au fost o reală salvare a bugetului, fiind mult mai accesibile decat florile naturale. Dar nu poti duce la nesfârșit aceleeași doamne acelați tip de flori. Din punctul meu de vedere este egal cu a oferi cuiva acelasi cadou an de an, chiar daca e ”consumabil”, cum sunt florile. Anul acesta am vrut ceva diferit, mai ales pentru medicul curant la care trebuia să ajungem înainte de începerea școlii. 

Mi-am amintit că într-un mall la noi am vazut cu altă ocazie buchete făcute din dulciuri și m-am dus întins să iau ceva de acest fel. Ajunsă acolo am ramas cam ...blocată, sa spunem. Erau doar aranjamente din jeleuri, mai mult copilarești și destul de piperate la pret pentru bugetul meu. Recunosc jeleurile sunt ele însele scumpe, dar cu banii pe un astfel de aranjament am luat set de pahare de cristal si mi-a ramas si rest.

Erau și niște buchetele mai mici, dar ajungeam mai ieftin daca luam o orhidee.  Pentru doctor am apelat la varianta unei flori în ghiveci, dar pentru dirigintă deja domnișorica se entuziasmase la ideea de dulciuri pentru că doamnei îi plac dulciurile. Așa că mami și-a adus aminte că vazuse pe net cum se fac buchete din bomboane, și-a procurat bomboanele, a cautat tutorialul că nu mai știa exact ce și cum și s-a apucat de treabă. Rezultatul :

Primele impresii au fost așa de bune din partea fetelor ( ce puteau și ele să facă în afară de a aprecia nu?), astfel încat a doua zi am mai făcut un buchet pentru cineva cu care urma să mă întâlnesc


La ambele buchete am folosit aceleași materiale, dar abia acum căutând pozele am observat cât de diferit arată, primul fiind fotografiat seara, la lumina artificială, al doilea ziua, la lumina naturală. Nu mi-am data seama inițial de această diferență, astfel încât nu am poze doar cu primul buchet în lumină naturală, doar decupată dintr-o poză cu domnișoara în drum spre școală

Încântarea mea a fost și mai mare când am văzut/aflat că ambele destinatare au apreciat buchetele cu bomboane.