luni, 31 iulie 2023
Totul începe cu noi, de Colleen Hoover- Citate favorite (27)
duminică, 30 iulie 2023
Scai exploratoarea
Ieri, după ce am spălat-o iar pentru că o udase Bella și se rostogolise prin praf, a descoperit că poate să se spele singură. E un zgribulici mic ce încape într-o palmă.
sâmbătă, 29 iulie 2023
Maioneză fără ulei
Dieta mea, pe care am început-o acum mai bine de o lună, se pare că merge destul de bine în continuare. Am avut un moment de stagnare, dar am înțeles că este o etapă obișnuită în procesul de topire a kilogramelor nedorite. Mă bucur că am depășit momentul și acum acul cântarului reîncepe să se miște în direcția dorită. Ce-mi place cel mai mult la această dietă e că pentru prima dată de când consult doctori pe această temă, chiar este personalizată după specificul fiecărei persoane și săptămânal se schimbă lista alimentelor permise în funcție de progresul fiecărei persoane, dar mai ales în funcție de preferințele ei. Prima întrebare pe care mi-o pune doamna doctor când urmează să-mi stabilească meniul pe săptămâna ce urmează este ”Ce ai dori să mânânci?”. Bine, un răspuns în limite rezonabile, că presupun că dacă aș spune de exemplu ”shaorma” nu s-ar aproba deloc.
Întâlnirea săptămânală cu ea, faptul că lista de alimente permise se modifică la fiecare întâlnire face foarte bine psihicului care se luptă cu restricțiile impuse de dietă. Am mai fost la diverși medici nutriționiști de la care am primit o listă de alimente chipurile „personificată” și la controlul lunar nu se modifica nimic, lista rămânea aceeași, indiferent dacă puteai sau nu mânca ce ți se indica. Cumva trebuia să respecți lista aia toată viața. Aici e altfel. Dieta va dura până ajung la un număr de kilograme la care eu mă simt bine (nu există așa numita greutate ideală), doar că e necesară și o perioadă de menținere în care sunt reintroduse progresiv alimentele care au fost interzise.
În plus, primesc și idei de rețete, de combinații de alimente și moduri în care le pot găti/prepara. Așa am aflat de oul ochi fără ulei, doar cu apă în tigaie cu capac (a nu se confunda cu oul poșat). Iar săptămâna aceasta că am în meniu legume gătite, mi s-a sugerat salata de vinete cu maioneză, dar o maioneză dietetică, fără ulei. Am încercat-o zilele trecute și pot spune că e perfectă ca înlocuitor al maionezei clasice în perioadele de regim. Am uitat să fac poze cu salata de vinete, dar a fost absolut minunată.
Maioneză fără ulei
- un ou fiert
- 2 linguri iaurt cremos ( sub 7% grăsime)
- mixer vertical
- sare
- 2 linguri brânză cremoasă (opțional)- sub 7% grăsime
vineri, 28 iulie 2023
Scai - Scaiete cel mic
Dar se pare că nu mi-a ajuns anul trecut cu surprize. Anul acesta Bella a descoperit că suntem mai mulți în curte și lătra și lătra de zor și nu vroia să ne asculte să vină din grădina cea nouă. Așa că m-am dus eu după ea să văd la ce latră. Și-am văzut, pitit mic-mic pitit după o cutie lângă zidul casei, foarte speriat. Cu chiu cu vai am luat cățeaua de acolo, am închis-o cu Nero în țarcul lor special și cu niște crochete de la pisici am încercat să atragem puiul mic. Dar era așa de speriat că și noi păream probabil niște monștri în ochii lui. Mai mult pe modul prins și tras am reușit să-l scoatem de acolo și ne-a tratat regește cu niște mușcături zdravene de avem și acum semne deși au trecut 4 zile (doar patru? par mai multe deja).
Pentru deplasare a trebuit să-l ținem oarecum imobilizat și în castronul de mâncare. Dar l-am lăsat liber în „căsuța” motanilor și i-am dat niște lapte. Am crezut că e atât de mic că nici nu știe să mănânce; tot trebuia să îl băgăm noi cu boticul în castron. Și nu părea să vadă la distanță prea mare. Dar veterinarul mi-a explicat că e posibil să nu mănânce că e foarte speriat și să-l lăsăm să se obișnuiască și apoi să încercăm să-i dăm mâncare, preferabil conservă pentru câini, nu lapte de vacă.Motanii au simțit că se întâmplă ceva la locul lor de masă și s-au prezentat repede. Mai ales că le-a mirosit și laptele. Porto a venit primul, a lipăit puțin lapte, a zărit-o (credem că ar fi pisică și sperăm să nu pățim ca la Fifi), a mai mâncat puțin, s-a dus și a mirosit-o, s-a strâmbat și a plecat. Nici lapte n-a mai vrut. L-a lăsat pe Fifi, care a reacționat și mai urât când a văzut-o. A ”câhâit” la ea și a fugit de parcă cine știe ce îi făcea. Am reușit să facem niște poze atunci că eram cam toți pe lângă pisici. Dar altele cu ei împreună nu mai prindem curând că motanii preferă să se lipsească de mâncare decât să se apropie de ea. Dar o să vină iarna și o să caute căldură și o să stea împreună.
Am știut că o s-o păstrez încă din momentul în care am văzut-o. De aceea m-am și chinuit să o calmez și s-o aduc acasă. Altfel doar aș fi luat cățeaua din grădină și eventual aș fi lăsat un castron cu mâncare. Am mai lăsat eu într-o magazie pe unde văzusem că mai stă o pisică mare, dar au descoperit motanii mei că le încalcă teritoriul și au început ei să-și facă veacul pe acolo. Iar cățeii nu lasă decât motanii noștri prin curte, orice alt picior de pisică este lătrat și alergat până dispare dincolo de gard.Așa că știam că va trebui să le prezint eu pisoiul ca să știe că va fi de-al nostru. După ce s-a învățat să stea cu mine, am lăsat și câinii să se apropie. Foarte necăjiți cățeii mei că nu îl las pe jos să-l miroasă ei cum vor. Dar piticotului mic îi era mult prea frică de ei, nu cred că a uitat nici azi de episodul lătratului Bellei .
Seara târziu, i-am dat să mănânce niște carne dintr-o conservă de câini și s-a repezit în ea cu toată viteza. Cred că era leșinat de foame. Mi-a fost teamă să-i dau prea mult. L-am testat și cu niște bobițe de pisici și spre bucuria mea le-a ronțăit și a reușit să mănânce vreo 3. Peste noapte i-am lăsat la îndemână mai multe crochete sfărămate, să nu se chinuie prea mult cu spartul lor. Dimineață farfurioara era complet goală. Nu știu sigur dacă ea sau a ajuta-o altcineva, dar și ce i-am dat dimineață a mâncat rapid. Ingredibil cât de foame îi era!
I-am făcut o baie că avea și musafiri nedoriți și atunci am văzut că era pur si simplu piele și os. Aproape că ți-e frică să pui mâna pe ea. Apoi, pt că aveam treabă, am plecat în grădină și am lăsat-o lângă mine pe un scaun unde s-a făcut ghem deși era învelită. N-am mai văzut până acum pisoi să se facă ghem pe verticală, nu orinzontal/culcat pe o parte. Părea un arici.Când s-a mai încălzit afară, a prins curaj și a plecat la plimbare printre plantele din grădină. A gustat și niște iarbă, dar cel mai important e că s-a obișnuit cu noi oamenii și ne caută după voce, după mișcare. Chiar s-a și jucat cu niște fire de iarbă mișcate de vânt.
E un pic kamikaze. Locul de masă al motanilor e pe cușca câinilor, tocmai să nu poată ajunge câinii la bolurile lor. Asta înseamnă că motanii trebuie să sară să ajungă acolo. Nu-i o mare problemă pentru ei, sunt doar vreo 60-70 cm. Când era Fifi mic îi pusesem un covor de burete făcut sul, pe care se cățăra să ajungă. Ca să fie ferită de câini, din cutii i-am făcut un mic țarc acolo și i-am pus tot ce avea nevoie - coșulețul, bol cu apă, unul cu mâncare și o cutie cu nisip. În prima zi nu prea a folosit-o, deja mă întrebam ce probleme o avea, dar probabil de nemâncată ce era nici nu avea de ce să o folosească. Azi pot spune că a recuperat. Și deja se vede mai rotunjoară.
Dar să revin la kamikaze, adică de ce îi spun așa. S-a învățat afară și nu prea vrea să stea în țarcul ei, cu toate ferestrele pe care i le-am lăsat. Ea vrea să vadă afară, așa că escalada cutiile. Si nu doar pe ele, mai sărea și jos. Ieri mă speriasem că a sărit și s-a dus afară și au încolțit-o câinii. Era doar dincolo de cutii. Am renunțat la ele, am pus o placă de lemn la margine să nu cadă jos pe lateral (acolo sunt cam 120-130 cm până la podea) și i-am lăsat liber să vadă printre gratii. A stat liniștită acolo toată noaptea.
Dar azi...a sărit non stop, s-a pitit de câini după un aspirator, a stat pe trepte până au găsit-o câinii, ei știu ce au făcut că până la urmă au ajuns la un compromis. Am găsit pisica pe trepte și pe Bella liniștită în cușcă, fără să îi facă nimic. Nu o mușcă, dar o linge și o udă toată sau o împinge cu nasul s-o miroasă - pt piticul mic e stresant și înfricoșător. Fifi și acum o ocolește pe Bella, că și el a primit același tratament, dar o servea cu un trântit voluntar pe spate și niște gheruțe peste nas.
Numele - a fost negociat, dar am avut câștig de cauză prin încăpățânare. Se numește Scai, deși mi s-a sugerat să scriu „Sky”, dar nu am vrut. Vine de la scaiete, că era plină de scaieți de nici la baie nu i-am putut lua pe toți. Și de-acum are și „certificat de naștere”, adică carnet cu acte în regulă, grație unei vizite a veterinarului și a intrat în tratament de deparazitare.
Prin urmare, noul membru al familiei, Scai, băiat sau fetiță nu știm, ne va ține ocupați o bună perioadă, un pitic mic de 3-4 saptămni și 280 g.
joi, 27 iulie 2023
Din nou crini
Cred că ultimii pe acest an.
Apusuri la mare - Reflexii în oglindă (22)
Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău,
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare)
și înscrie articolul în tabel”
miercuri, 26 iulie 2023
La malul mării - MFC(70)
Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen
Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.
marți, 25 iulie 2023
O frumoasă surpriză
Printre toate activitățile de azi am avut parte și de o surpriză, un telefon de la factorul poștal. Chiar eram nedumerită că fix ieri mă sunase să-mi înmâneze o scrisoare de la ANAF. Mă speriase scrisoare aia, dar a fost doar o informare că s-a inregistrat formularul 230 depus online și că se vor redirecționa banii din impozit spre asociaciția dorită de noi, Aripi spre Viață, asociație care ajută copii cu boli grave. Dacă nu ați făcut-o, vă rog depuneți și voi formularele 230, dacă nu spre această asociație, spre orice alta care vă e aproape de suflet, dar depuneți formularele respective.
Dar să revin. Telefonul de astăzi aducea înștiințarea că am primit un colet. M-a sunat să mă informeze ca să nu mai pună înștiințarea în cutia poștală. Uneori e foarte avantajos să locuiești la sat că se rezolvă astfel de lucruri mult mai ușor. Știam că urma să primesc ceva, dar nu mă așteptam să ajungă așa repede. Suzana chiar mă anunțase că urmează să-mi trimită o cremă ce sperăm și eu și ea să mă ajute cu problema genunchiului meu. Mi-a trimis nu una, ci trei. Am încercat-o azi pe cea de mentă, îmi place mirosul ei. Chiar a calmat durerea resimțită atunci.
M-a surprins cutia. E ca un plic cu loc special pentru destinatar și pentru expeditor. Se găsesc acum la postă astfel de cutii? Super.
Din toată inima, mulțumesc, Suzana, pentru tot!
luni, 24 iulie 2023
Totul se termină cu noi, Colleen Hoover - Citate favorite (26)
Întâmplător îl cunoaște pe Ryle, un rezident neurochirurg de care se simte atrasă, deși el nu vrea decât o aventură de o noapte. Dar după mai multe întâlnire neprevăzute, cei doi încep o relație romantică ce duce în final la căsătorie. Însă drumul parcurs e presărat cu o lovitură, un împins pe scări urmate de păreri de rău și dovezi de iubire. Motivul este gelozia lui Ryle pe Atlas, un fost iubit al ei, cu care se reîntâlnește fix după primul incident și care intuiește adevăratul caracter al lui Ryle, dar Lily nici nu vrea să audă.
Odată căsătoriți, totul pare să fie bine până când Ryle îi găsește jurnalele din copilărie, și descoperă cât de mult a însemnat Atlas pentru Lily la acel moment. Însă orbit de gelozie, crede că încă e ceva între ei și într-un acces de furie o bate foarte rău. Cel care îi vine în ajutor este chiar Atlas, care o duce la spital, unde descoperă că e însărcinată și o adăpostește câteva zile până se hotărăște ce să facă în continuare.
Până la nașterea copilului, Lily, trăiește separat de Ryle, deși nu divorțează. Se concentrează asupra copilului și își ia timp să se gândească bine ce să facă în continuare. Are aliați puternici, mama ei, sora lui Ryle și soțul acesteia (doi oameni deosebiți). Ce anume o face pe Lily să ia o decizie, ce decizie, cu cine rămâne, Ryle sau Atlas, vă las să descoperți în carte.
Câteva citate care mi-au atras atenția:
„Nu există oameni răi. Toți suntem oameni care uneori fac lucruri rele.”
„Uneori nu poți controla unde-ți fuge mintea. Trebuie doar să te antrenezi să nu o mai ia niciodată în direcție greșită.”
„Așa este natura umană: se vindecă de o rană veche, pentru a lăsa locul unui nou început.”
”- Cea mai mare parte din mine simte că nu voi mai putea avea niciodată încredere în el. Dar mai este o parte care plânge după ceea ce aveam împreună. Ne era atât de bine, mamă! Clipele petrecute cu el au fost unele din cele mai frumoase din toată viața mea. Și, din când în când, parcă nu vreau să renunț la asta.
Cred că discursul mamei lui Lily, cu limta pe care o acceptăm sau o lăsam să crească se poate aplica în orice relație nu numai asupra violenței, ci și în alte aspecte ce țin de cuplu: cine gestionează banii, cine ia deciziile, cine face compromisuri mai mult, cine are dreptate și mai ales în caz de adulter, cine acceptă-de ce acceptă, etc...
duminică, 23 iulie 2023
Trei generații ...
sâmbătă, 22 iulie 2023
Bunica - Pe drumul amintirilor(6)
A fost o femeie foarte harnică, mereu cu treabă prin grădină, pe la animale. Nici nu știu când reușea să gătească, că făcea câte ceva pe-afară. Singurele dăți când o găseai în casă era când cosea. În rest aproape că nu stădea niciodată jos. Multe despre grădinărit le-am învățat de la ea pur si simplu pentru că le făcea în fața noastră, nu pentru că ne punea să învățăm ceva anume. Are ea darul acesta de a-ți transmite multe informații fără a simți că ai de învățat.
Bunica a fost croitoreasă, o meserie pe care pur si simplu a prins-o singură, fără ucenicie. Nu a lucrat niciodată cu tipare, dar știa să croiască imediat ceea ce i se cerea și aproape că nu avea nevoie să măsoare, mai ales acelor doamne cărora le mai făcuse și altă dată câte ceva de îmbrăcat. Dacă ar fi trăit in vremurile de azi să aibă acces la toate școlile de acum ar fi ajuns designer vestimentar chiar renumit. Numai că altul a fost destinul ei. De aceea, când FB-ul mi-a scos în cale versurile lui Adrian Păunescu, deși le știam, m-am gândit automat la ea, la cât de mult i s-au potrivit ei.
Cântec femeiesc - de Adrian Păunescu
Update 22 iulie, după amiază
Se pare că 21 iulie vrea să se întipărească în memoria mea cu mai multe semnificații decât cea pe care o știam ieri. Nu știu cum se face că se întâmplă dar viața e plină de coincidențe. Sau poate că se aranjează așa planetele încât să putem duce totul mai ușor, iar amintirile despre cei ce nu mai sunt printre noi să nu mai fie dureroase.
Ieri am intrat pe FB și știți că are zona aia cu amintiri în care am găsit că acum ceva timp am avut ca fotografie de profil o poză cu ambii bunici, ext ce căutam eu inițial când am vrut să scriu acest articol despre bunica. Poze e făcut cam la un an distanță de fată de cele de ieri cu bunicul și ce de mai sus cu bunica. Se vede trecerea timpului peste ei în această poză. De altvel anul următor bunica a plecat dintre noi și la încă un an și bunicul. În poză este mama care le arată părinților ei albumul de absolvire al domnisoarei mele mai mari, prima lor strănepoată.
vineri, 21 iulie 2023
Bunicul - Pe drumul amintirilor (5)
Pierderea lui, mai ales că a fost ultimul bunic rămas în viață, m-a durut enorm, a reprezentat încheierea unei epoci pentru mine, sfârșitul unei generații și conștientizarea că următorii la rând sunt părinții.
Mi-e mult mai greu să vorbesc despre el acum, decât despre bunica. De fapt ea și o poezie a lui Păunescu au fost factorul declanșator al acestui articol, dar despre ea veți citi mâine, deși am scris tot azi. Dar am căutat pozele cu ei ieri și asta a declanșat un val de emoții și de amintiri că mi-e greu să mă concentrez la ceea ce aș fi vrut să scriu .
Pozele sunt de acum câți va ani, din aceeași zi cu cea pe care o s-o vedeți mâine cu bunica. Cred că avea în jur de 94 de ani și încă mai era în putere să facă treburi pe lângă casă. L-am surprins în ziua aia ascuțindu-și coasa să taie niște iarbă la găini. Am învățat să cosesc cumva pe furiș, folosind coasa lui din grădină și când a văzut că mă pricep a fost singurul care m-a încurajat și m-a învățat trucurile necesare. Chiar am fost cu el la coasă în câțiva ani, îmi făcuse o coasă specială pe mărimea mea. Doar că tata nu mi-a încurajat această activitate, că sunt fată și că nu e necesar să știu, iar bunicul nu se băga peste ceea ce decidea tata. Poate că doar noi doi am mai fi mers dar odată cu liceul apoi facultatea nu mai ajungeam așa des la țară.
Închei aici și programez articolul de mâine că am alunecat prea mult pe panta amintirilor și încep să mă răscolească prea mult, iar dorul de ei devine din ce în ce mai mare.
joi, 20 iulie 2023
Orhidee - Reflexii în oglindă (21)
Prin ianuarie mă luptam cu salvarea unor orhidee ce fuseseră atacate de niște dăunători. Fiind niște plante destul de pretențioase, chiar nu credeam că mai reușesc să le readuc la frumusețea lor de anul trecut. Nu pot spune că am reușit, încă nu au înflorit toate și nu știu dacă s-au salvat toate culorile pe care le aveam, vreo două-trei s-au uscat demult deja, dar am și câteva pline de flori.
Am vrut să le fotografiez noaptea pentru reflexiile lor în geamul întunecat, dar nu prea mi-au reușit pozele, se vede reflectat mai mult laptopul de pe masă decât orhideea mea:
Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău,
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare)
și înscrie articolul în tabel”
miercuri, 19 iulie 2023
Crini (3/2023) - MFC (69)
Pozele sunt din arhiva personală
Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen
Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.
marți, 18 iulie 2023
Caserola cu dovlecei
Ingredientele (toate ce au fost folosite în final)
- 5-6 dovlecei
- 400 g brânză sărată (se poate și mai multă)
- usturoi (eu am folosit granulat)
- verdeață (mărar în cazul meu)
- condimente (oregano și cimbru)