sâmbătă, 2 decembrie 2023

Calendare de Advent

 A fost odată tare demult, un copil de grădiniță ce aștepta cu nerăbdare an de an, calendarul de advent cu ciocolată. Primul a venit și cu surpriza că e alergic la ciocolata din calendar, sau poate mai bine zis că are o intoleranta la ceva din acea ciocolată.  Al doilea an povestea s-a repetat, iar mămica a propus doar să desfacă ferestrele din calendar fără să mănânce ciocolata.  Dar primea alt dulce în schimbul ei. Nu vi se pare frustrant? Mie da. Și cred ca și domnișoara a simțit la fel.

Surioara a crescut având în față refuzul de a mânca ciocolată, astfel încât nu îi place ciocolată nici măcar în ziua de azi. Cel puțin mami așa își explică fenomenul de copil căruia nu îi place ciocolata. 

Și astfel, ajungea mami, an de an să cumpere două calendare advent de ciocolată pe care să nu le mănânce nimeni. Deja era mami cea frustrată că aruncă banii la coș, adică ciocolata. În 2014 mami a luat „taurul de coarne” și le-a făcut cadou fetelor un calendar de advent cu activități creative. Atunci am pregătit materialele necesare pentru fiecare activitate în parte, împachetate fiecare în cutii și plicuri pe zile alături de un tablou cu clopoței de hârtie numerotați de la 1 la 24 pentru zilele de advent.

De atunci an de an organizam câte un astfel de calendar, deși in timp calendarul se rezuma doar la denumirea unei activități, fără a mai pregăti din avans și materia primă necesară. Chiar dacă nu am mai postat pe blog, an de an ne-am menținut tradiția cu calendarul nostru și nu am mai fost atentă prin magazine la aparițiile calendarelor de advent, mai ales a celor de ciocolată. De altfel, până anul trecut nici nu realizasem că au apărut și calendare advent cu jucării, parfumuri, cosmetice și chiar bere. Acum vreo 2-3 ani a trebuit să simplific cât mai mult activitățile de advent, fetele au crescut și ocupate cu școala aveau din ce în ce mai puțin timp de calendar. Astfel că anul trecut le-am cumpărat la fiecare câte unul: pentru cea mare cu bijuterii la care renunțasem când am găsit unul cu pietre semiprețioase - ce fericită am fost să găsesc că ea era chiar interesată. La cât de prost executat a fost, i l-am dat și pe cel cu bijuterii. Pietrele le are și acum, dar nu știe care ce e, mai ales că în unele zile a găsit 3, iar în altele deloc. 

Pentru cea mică am luat atunci un calendar de jucării antistres. Emoții și cu acela, până la ziua 5 când ne-am dat seama care era problema. În ferestrele deschise nu se vedeau exact ce „cuibușoare” ce trebuie golite, uneori erau fie două fie prea mici pentru fereastra deschisă. Când a apărut poppit-ul mare la o fereastră mică-mică, dar exista și o fereastră mare, mi-am dat seama că nu fuseseră băgate corect în cutia de carton. Le-am desfăcut, am pus cutia de plastic cu locașurile invers și atunci s-au potrivit perfect. 

Anul acesta, întâmplător, le-am luat fetelor aceleași calendare advent, dar pe dos. Celei mici cel cu bijuterii, celei mari cu jucăriile antistres. Cel cu jucării a avut aceeași problemă ca cel de anul trecut, ambalajul de carton invers față de cel de plastic din interior cu jucăriile, dar ne-am dat seama repede și am corectat deja.

Pe lângă cele două calendare, am mai luat unele cu ceaiuri, câte unul pentru fiecare, iar mie mi-am luat unul cu puzzle-uri, câte unul pentru fiecare zi. Sunt simple și ușor de făcut, dar si distractive. Toate cutiile cu puzzle-uri formează împreună o imagine, și pe fiecare se vede imaginea puzzle-ului din interior. Nu m-am uitat la ele că vreau să fie surpriză în fiecare zi.




Și mai luasem o lumânare în formă de gnom  numerotat de la 1 la 24 pe căciulă. Am aprins-o ieri prima dată și am vrut să văd în cât timp arde de la o cifră la alta. În jumatate de ora se terminase si porțiunea cifrei trei. După vreo 3-4 ore trecuse de jumătate. 


Acum mă gândesc că se prea poate să nu fi știut eu s-o folosesc. Dacă nu avea și instrucțiuni! Cel mai probabil ar fi trebuit să o țin aprinsă doar pe porțiunea cu numărul zilei astfel încât s-o am toată perioada de advent. Acum a rămas undeva în zona numărului 14-15 și mă gândesc că probabil aș putea s-o reaprind în zilele respective și să respect ideea asta, să ardă doar pe porțiunea zilei respective.

Voi ce calendare advent aveți?


4 comentarii:

  1. Haha! 😊 Am numai calendarul de la tine! SI mi-e drag de el de numa'! ❤ Rezist greu tentatiei de a cauta in toate "cuiburile". 😃
    Habar n-aveam ca se gasesc in comert! 😊 Unul cu ciocolata nu mi-ar strica, dar cred ca as lua cu puzzle - a trecut mult timp de cand n-am mai avut un puzzle nou.

    Imi imaginez cat de neplacut e sa nu poata manca ciocolata cei carora le place... Dar... prea mult zahar nu e sanatos. 😊
    Cred ca sunt foarte interesante si calendarele cu pietre si cele cu bijuterii (mai ales cele cu bijuterii - din punctul meu de vedere). 😊 Si cele cu jucarii antistres sunt faine - jucariile antistres, zic. 😊
    Hm. Puteam s-o iau pe scurtatura: imi plac toate tipurile de calendar pe care le-ai amintit.
    Spor la cele ce le ai de facut! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că in Lidl încă mai găsești calandare advent cu ciocolată. Acum sunt mult mai multe variante față de ce era acum 14 ani. Au apărut cele de la kinder, o astfel de varianta are acum și cea mică, care a început să se împace cu anumite tipuri de ciocolata. Asta ar fi putut mânca și cea mare pe vremea aceea, de altfel inlocuiam cu ciocolățelele kinder. Dar acum îmi plac ciocolățile de la Favorina. Moșii de ciocolata din pachet marca asta erau, din Lidl.

      Ștergere
  2. Vai ce faaaain!
    Pana anul trecut, pot sa iti zic cate calendare advent am avut :)). Unul cand eram mica - deschideai fereastra si aveai un desen micut. Era tare frumos. Am mai avut apoi si eu si Ralu cate unul pe acelasi principiu, cand am mai crescut.
    Prin anii 90 am avut odata calendar cu ciocolata. Nu imi amintesc ce era.. Mlka cred. Nu pot spune ca m-a incantat prea mult (ma intreb daca mai am cutia...).
    Urmatorul calendar a fost cel Playmobil, cu Heidi. Mi l-am luat singura si l-am desfacut tot in aceeasi zi (ca oricum era decembrie cand l-am luat).
    Calendar Advent fac din 2010 pe blog - e deja editia 14 cred... nu? :))).
    Anul acesta l-am facut pe cel cu Bradul si primit pe cel de la tine :D. A cumparat Mami unul cu ciocolatele de la Heidi (e dragut, evident ca eu nu mananc ciocolata - dar imi place tavita - cred ca ar fi buna pentru ceva modelat pentru ca fiecare figurina e stantata cum ar veni...).

    Calendarul cu puzzle, de pe Ozone, l-am vazut si eu. Mi-am luat doua puzzle-uri craciunesti insa. Abia astept sa vad cum este (poate ne arati cand il termini :D).
    Ma abtin cu greu sa nu imi iau calendare advent - dar ma ajuta si preturile sa ma potolesc (vazusem unul dragut cu o barbie cute reveal parca se numeste.. dar e peste 200 de ron.. pfoa... - chit ca e singurul care mi-a placut din aceasta categorie).
    Dar imi plac :).

    ps: mi-am luat de fapt anul acesta unul, dar dupa intamplarea cu Buni de acum cateva luni l-am pus atat de bine, ca nu e chip sa il scot :)))). Este tot un playmobil, ceva cu bucataria de Craciun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi plac mult și mie-a greu să mă abâin. Am unul comandat care incă nu a venit și deja e 5 de-acum. Se estimează că va fi livrat in 20 dec? Offff.
      Crec că voi astepta cu puzzle-urile să le fac pe toate și apoi să le postez. Sunt chiar foarte frumoase.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!