vineri, 19 mai 2023

Semiluna

 Semiluna este una din prăjiturile relativ rapide pe care le facem atunci când vrem să consumăm mai repede ouăle sau pur și simplu că vrem să  mai schimbăm tarta cu fructe. E o rețetă simplă pe care le-am înmânat-o fetelor, acum ele sunt specialistele casei la acest produs.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 1 cană zahăr
  • 1 cană ulei
  • 1 cană și jumătate făină
  • miez de nucă sau nucă de cocos
  • unt pentru uns tava
Mod de preparare:
Se bat albușurile bine, se adaugă zahărul puțin câte puțin, gălbenușurile unul câte unul, uleiul, iar la final făina.
Se unge tava cu unt, se presară făină. Este de preferat să alegeți o tavă cu pereți mai înalți.
Se toarnă compoziția și deasupra se presară un strat de miez de nucă dat pe răzătoare. În perioada când stăteam la bloc și bugetul era mai restrâns, nu prea dispuneam de miez de nucă, așa că foloseam des nuca de cocos. De atunci am ajuns să preferăm în general, varianta cu nucă de cocos.
Se bagă tava la cuptor, la foc mediu spre mic și se coace până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcească și se taie cu paharul în formă de semilună.

Poftă bună!

18 comentarii:

  1. Yumm.... cand o sa ma inteleg din nou cu zaharul (si nuca) sigur incerc si eu.. Ah da si cu uleiul. :)). fir-ar :))). Dar cred ca sunt si foarte bune - imi amintesc putin de reteta de chec (si aia are ulei, zahar.. numai ca are cacao nu nuca... si il faceam marmorat). Ha!!! Ca azi am facut si e ceva cu nuca rasa in compozitie.
    Si semilunele tale imi amintesc de niste fursecuri pe care le taia buni asa... si se topeau in gura... si mi se pare ca le facea ca un fel de glazura din zahar si lamaie... Na ca la noapte o sa visez frumos si sper sa mananc in vis o gramada de prajituri. De fapt... cred ca as vrea in princpal doar trei: ascota, tort de bezea si paletele cu stafide (ok.. si o felie de tortul casei !). Si neaparat sa gust si din astea :))).
    Pup cu drag :D sa aveti pofta buna!! :D si felicitari domnisoarelor pentru ca le-a iesit super fain prajiturica :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut impresia că și-am răspuns la asta. Dacă nu te împaci cu zahărul, ai încercat rețetele de prăjituri pentru diabetici? Știu că există, dar eu nu am încercat nicio astfel de rețetă.

      Ștergere
    2. Da, cred ca mi-ai raspuns la alt articol (si parca raspunsesem - dar nu mai sunt sigura... :)) in ultima perioada am cam fost privata de odihna si de aia...).
      Teoretic variantele inlocuitoare de zahar sunt in unele cazuri mai rele ca zaharul alb (vezi zaharina)... Cu zaharul brun nu stiu exact care e faza.. am inceput sa am ceva probleme dupa ce am mancat niste unt (care probabil ca avea lapte praf, cu adaos de zahar in el... pentru ca, clar nu avea gust de unt curat - ma intreb daca mai e asa ceva .. in afara de cel facut de casa ). teoretic il toleram bine, practic am observat eu niste schimbari si prefer sa nu intind coarda :D.
      Cand mi-o fi ceva mai bine, o sa incerc sa vad cum mai stau la capitolul asta :D
      Oricum mi-am pus semn la reteta :D :))
      Puuup

      Ștergere
    3. Intre timp am găsit și unde am raspuns și ce mi-ai spus tu.

      Ștergere
  2. Vaiii, si la tine si la Rux imi lasa gura apa... Ce frumos arata, ce apetisant!
    Uite ca la noi cu toate ca a fost sarbatoare, nu am facut nicio prajitura... Hm, pacat! Dar iata... Am seevit la voi numai bunatati! Si... lipsite de calorii!!! 😜👍
    Pupici si imbratisari 😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am noroc că le place fetelor să facă și se ocupă ele de acest aspec. Azi m-au tratat cu clătite.

      Ștergere
  3. Arată foarte bine!Nu credeam că se fac așa de simplu!
    Sa aveți poftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceași reacție am avut-o și eu de multe ori la rețetele mamei mele. Chiar nu credea că sunt așa simple.

      Ștergere
  4. Imi place reteta si daca o adaptez si iese iti spun. In sensul unei alte faini.
    Am devenit curioasa.
    Ce fete harnicute sa faca prajiturele. Bravo lor!
    Pupici si un final de saptamana linistit.😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să îți iasă . Eu am încercat o perioadă să folosesc făina integrala, nu m-am împăcat deloc cu ea.

      Ștergere
  5. Interesant, nu am făcut până acum!
    Imi voi nota rețeta! Mulțumesc.
    O seară frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. De când nu am mai făcut, uitasem complet de ea! Și mie îmi place mai mult cocosul decât nuca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie a început să mi se facă dor de prăjituile din copilărie. Trebuie să-i cer mamei rețeta de negresă.

      Ștergere
  7. Hei, Niko! Cam tacuta! Numai bine la voi! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut nevoie de o pauză de odihnă. Mulțumesc de telefon. Pupici și numai de bie și la voi.

      Ștergere
  8. Ce mai faci? Cum ii merge lui Nero?
    Va trimitem pupici si imbratisari 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nero e mult mai bine, am scris azi în jurnal mai multe detalii despre el.
      PS: te-am văzut pe role pe FB, esți minunată. Pupici și îmbrățișări.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!